Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 00:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 29, 2009 21:31 

modus vivendi je napisao/la:
Svećenika se moglo otpustiti iz službe svećenika, što ne znači da mu se dokida sakrament.
Ako hoćeš, moglo ga se i umiroviti i uskratiti mu služenmje misa, jer njegov je moralni autoritet totalno diskreditiran njegovim zločinom a sablazan koju može izazivati (a i izaziva) činjenica da takav čovjek i dalje propovjeda, daleko je veća šteta za crkvu od otpuštanja jedne ''trule jabuke''.

Zaboravljaš da se čovjeku prvo mora dokazati krivnja, da bi bio osuđen; i zaboravljaš kako je polovica svećenika optuženih za pedofiliju u vrijeme podizanja optužnica bilo već pokojno - znači Crkvi je nanesena šteta na osnovu glasina, koje se nisu mogle ni dokazati ni opovrgnuti.
sara je napisao/la:
No, uistinu je jasno kako ti uživaš u prljavom vešu Crkve

Kada su se počeli otkrivati ''prvi'' slučajevi pedofilije svećenika negdje poćetkom 90-ih još sam bio dijete i iskreno sam bio šokiran, razočaran, ljut pa čak i zabrinut za crkvu, većinu tih osjećaja sam zadržao sve do danas.
Samo želim da crkva kojoj pripadam i kojoj želim unatoč svemu pripadati, ne bude mjesto u kojemu se prikriva zlo i koje štiti zlo.

Sara te s pravom upozorila, tako da ovo tvoje lažno suosjećanje ne vrijedi baš ništa.
Nitko ne priča o zdravim udovima, hitnu akciju zahtijevaju bolesni udovi.
Ako negdje gori kuća, nećemo kititi susjednu kuću i njenu okućnicu, već ćemo gasiti onu koja gori i zvati vatrogasce.

Navela sam ti već dokaze da se u Americi takvi slučajevi o KC medijski napuhuju i preuveličavaju u odnosu na iste i/li mnogo gore zločine u ostalim vjerskim i društvenim zajednicama, a ti si se pravio gluh i opravdavao te nepravedne napade, a sad još i sam potpaljuješ vatru...

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 10:15 

Citat:
Zaboravljaš da se čovjeku prvo mora dokazati krivnja, da bi bio osuđen; i zaboravljaš kako je polovica svećenika optuženih za pedofiliju u vrijeme podizanja optužnica bilo već pokojno - znači Crkvi je nanesena šteta na osnovu glasina, koje se nisu mogle ni dokazati ni opovrgnuti.

Mnogim pedofilima u svećeničnik haljinama, itekako je dokazana krivnja a ima ih i u Hrvatskoj (makar je u RH zasad riječ o svega par slučajeva) npr. Čuček.
Ja se slažem da je teško optužiti nekoga tko je već mrtav, ali je žalosno da je se moralo čekati da toliki broj ''sumnjivih'' svećanika umre kako bi se objavilo da su mnoga djeca, mnoge župe, mnogi roditelji upirali prstom u baš te pojdince.

Neznam zbog kojih bi razloga baš svi vjernici upirali prstom u određene pojedince, ako su ovi posve čisti, gdje ima dima ima i vatre, no meni se čini (stav autora ovog posta) kako nekome nije bilo u interesu da se svi takvi slučajevi istraže, pa se sada apologetska ekipa s dobrim razlogom hvata za slamku ''njima nikad nije dokazana krivna'', takvo nešto tvrditi za pojedince koje su za pedofiliju prokazali mnogi ljudi u zajednici, može u najblažem slučaju biti shvaćeno kao podrška pedofilima.

Citat:
No, uistinu je jasno kako ti uživaš u prljavom vešu Crkve

Najviše bih volio da crkva kojoj i sam pripadam nema iza sebe takve skandale pa zato stvarno i uživam kada se rješavaju takvi problemi jer znam da poslije takvih postupaka čišćenja, koje čine pojedini hrabri i izuzetni pripadnici klera (Kao onaj Irski Nadbiskup), više ništa neće biti isto, tamošnja će crkva konačno moći zacijeliti rane a i ušutkat će svaku anticrkvenu propagandu, koja je zaista imala dobrog materijala u činjenici da se takvo zlo kao što je pedofilija očigledno prikrivalo (mišljenje autora ovog posta te mnogih pojedinaca-vjernika koji nisu na ovom forumu)

Citat:
Sara te s pravom upozorila, tako da ovo tvoje lažno suosjećanje ne vrijedi baš ništa.

Drago mi je da ti i Sara niste Bog, jer samo on zna što ja stvarno osjećam, prema tome apsolutno me nije briga što mislite ti i cijenjena kolegica Sara.

Citat:
Navela sam ti već dokaze da se u Americi takvi slučajevi o KC medijski napuhuju i preuveličavaju u odnosu na iste i/li mnogo gore zločine u ostalim vjerskim i društvenim zajednicama, a ti si se pravio gluh i opravdavao te nepravedne napade, a sad još i sam potpaljuješ vatru..

Noga nije srce, uho nije oko, Amerika nije Irska, Hrvatska nije Meksiko.

Smiješno je govoriti o medijskom napuhavanju, pa Irski je nadbiskup sam sazvao konferenciju za tisak, očigledno iz želje da novim i otvorenim pristupom naznači novo doba, doba u kojemu će stvari krenuti na bolje, u kojemu će se rašćistiti sa grijesima iz prošlosti i u kojemu će crkva težiti stjecanju novog ugleda (novih vjernika) i nove moralne snage i autoriteta, što je po meni posve pozitivno i izuzetno hrabro.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 12:35 

Neznam zbog kojih bi razloga baš svi vjernici upirali prstom u određene pojedince, ako su ovi posve čisti, gdje ima dima ima i vatre, ...

Po toj logici bi bilo čisto normalno da npr. za tebe ustvrdimo da si anticrkveno nastrojeni provokator?

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 12:45 

Citat:
Po toj logici bi bilo čisto normalno da npr. za tebe ustvrdimo da si anticrkveno nastrojeni provokator?

Ali vidiš postoji jedna velika razlika između mene i tih svećenika u koje su upirali prstom.

Ja za sebe ne tvrdim da imam vrhovni moralni autoritet, obični sam pogrješivi, mali čovjek - laik a svećenici su posvećeni Božji službenici kojima posve vjeruje cijela zajednica.

Ako na tren prihvatimo tvoju (posve netočnu!) pretpostavku da sam ja anticrkveni provokator, onda stvar postaje još jasnija; naime ti svećenici (u koje upiru prstom) nisu po ''default'' u zajednici prepoznati kao ''anticrkveni provokatori'' ili po ičemu drugome kao loši, već su prije tih navodnih nedjela bili poštovani i smatrani Božjim ljudima a pravi vjernici posve vjeruju takvim ljudima, često i nekritično.

Ako uvažimo tu prethodne pretpostavke, ljudi koji su naposlijetku upirali prstom u te svećenike, sigurno to nisu radili iz neke puke dosade ili obijesti jer takvo nešto je izuzetno mućno, osim toga takvi ljudi obićno postaju u očima svih drugih vjernika ''kvarni pojedinci koji blate crkvu'' i nedovoljno dobri vjernici, u najmanju ruku sumnjivi ljudi.

I na kraju, nije mi bitno što ovdje ili drugdje ljudi misle o meni, bitno mi je što Bog ZNA (ne misli, već zna) o meni i o tome koje su moje stvarne namjere.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 14:35 

Citat:

Ali vidiš postoji jedna velika razlika između mene i tih svećenika u koje su upirali prstom.

Ja za sebe ne tvrdim da imam vrhovni moralni autoritet, obični sam pogrješivi, mali čovjek - laik a svećenici su posvećeni Božji službenici kojima posve vjeruje cijela zajednica.

Oprosti ali napisao si gluposti jer svećenik ima jasan pastoralni doseg odgovornosti. Npr ako ima funkciju župnika onda je to župa koja mu je povjerena ako je biskup onda biskupija itd.
Čudi me ovo nepoznavanje elementarnih stvari.

Citat:
Ako na tren prihvatimo tvoju (posve netočnu!) pretpostavku da sam ja anticrkveni provokator, onda stvar postaje još jasnija; naime ti svećenici (u koje upiru prstom) nisu po ''default'' u zajednici prepoznati kao ''anticrkveni provokatori'' ili po ičemu drugome kao loši, već su prije tih navodnih nedjela bili poštovani i smatrani Božjim ljudima a pravi vjernici posve vjeruju takvim ljudima, često i nekritično.

Crkva uvijek osuđuje djelo a na čovjeka pa prema tome tako i treba gledati na stvari s tim da oni definitivno trebaju odgovarati pred državnim sudovima za svoja nedjela. Međutim ne samo oni, jer društvo je odista nemarno prema pedofiliji koja nije iz crkvenih redova.

Citat:
Ako uvažimo tu prethodne pretpostavke, ljudi koji su naposlijetku upirali prstom u te svećenike, sigurno to nisu radili iz neke puke dosade ili obijesti jer takvo nešto je izuzetno mućno, osim toga takvi ljudi obićno postaju u očima svih drugih vjernika ''kvarni pojedinci koji blate crkvu'' i nedovoljno dobri vjernici, u najmanju ruku sumnjivi ljudi.

Budimo realni ljudi vrlo rado upiru prstom u drugoga a ponajviše iz puke obijesti pa ne vidim zašto bi to bilo izuzetak. Za svaki zločin treba provesti istragu i na temelju dokaza osuditi izvršitelja a ne postupati po naklapanju "čaršije".

Citat:
I na kraju, nije mi bitno što ovdje ili drugdje ljudi misle o meni, bitno mi je što Bog ZNA (ne misli, već zna) o meni i o tome koje su moje stvarne namjere.

Kao što sam već napisao djela možemo prosuđivati ali ne čovjeka to je ipak Božji posao. Internet je tu prednost jer zbog svoje forma trpi samo raspravu o stavovima i temama a ne pojedincima koji te stavove iznose.

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 17:40 

pa čišćenje je uglavnom pokrenuo nadbiskup Dublina.. i tek sada su mediji raspuhali cijelu stvar kada je izašlo kompleto rasčišćeno... Čitam naše novine kako izvlače pojedine rečenice iz komunikea i komentiraju na svoj način-

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 18:19 

sneni je napisao/la:
pa čišćenje je uglavnom pokrenuo nadbiskup Dublina.. i tek sada su mediji raspuhali cijelu stvar kada je izašlo kompleto rasčišćeno... Čitam naše novine kako izvlače pojedine rečenice iz komunikea i komentiraju na svoj način-

Irski je Nadbiskup sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o tom čišćenju.

Što to znači?

Vrh

PostPostano: Pon pro 14, 2009 18:59 

sneni je napisao/la:

Irski je Nadbiskup sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o tom čišćenju.

Što to znači?

nemam se volju s tobom prepirati jer ne govoriš istinu.. poznam situaciju kod nas i u svijetu mnogo bolje od tebe!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata