Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 27, 2009 18:38 

Citat:
Zločin je zločin pa ma tko ga počinio (to nema veze sa kolektivnim izjednačavanjem) i dok god se EU u pravnom pogledu bude držala tih floskula te na tome gradila svoju budućnost bit će klimava.
Međutim oni me ne zanimaju meni je žalosno da se nije sudilo pojedincima za zločine samo zato što su zločinci bili antifašisti. Mada sam i ja antifašist jer mi je svaka ideologija koja počiva na potlačivanju drugoga gnusna a niti je Božja volja za društvene odnose među ljudima.

Ma posve se ja slažem da je žalosno što se propustilo suditi i pobjednicima to jest pozitivcima, jer i saveznici koji su bili pozitivna strana u 2.SV.Ratu svejedno su počinili zločine, ovisno o zemlji i regiji u manjem ili većem opsegu.

Žalosno, ali kako rekoh, tada a i danas su odnosi u svijetu kao i međunarodno pravo, ugođeni tako da ne sudi pobjednicima, ali to vrijedi samo ako su pobjednici velike slie.

U nekom pravednom svijetu, sudilo bi se svakom pojedincu koji je počinio zločin, bez obzira dal' je on bio na pozitivnoj ili negativnoj strani.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 18:51 

modus vivendi je napisao/la:
Citat:
Zločin je zločin pa ma tko ga počinio (to nema veze sa kolektivnim izjednačavanjem) i dok god se EU u pravnom pogledu bude držala tih floskula te na tome gradila svoju budućnost bit će klimava.
Međutim oni me ne zanimaju meni je žalosno da se nije sudilo pojedincima za zločine samo zato što su zločinci bili antifašisti. Mada sam i ja antifašist jer mi je svaka ideologija koja počiva na potlačivanju drugoga gnusna a niti je Božja volja za društvene odnose među ljudima.

Ma posve se ja slažem da je žalosno što se propustilo suditi i pobjednicima to jest pozitivcima, jer i saveznici koji su bili pozitivna strana u 2.SV.Ratu svejedno su počinili zločine, ovisno o zemlji i regiji u manjem ili većem opsegu.

Žalosno, ali kako rekoh, tada a i danas su odnosi u svijetu kao i međunarodno pravo, ugođeni tako da ne sudi pobjednicima, ali to vrijedi samo ako su pobjednici velike slie.

U nekom pravednom svijetu, sudilo bi se svakom pojedincu koji je počinio zločin, bez obzira dal' je on bio na pozitivnoj ili negativnoj strani.

I zašto si onda protiv onih koji ukazuju na takve nelogičnosti te na očiti nesrazmjer i pristranost u suđenjima i negiranjima pojedinih zločina?

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 19:35 

Barnaba je napisao/la:
Citat:

I zašto si onda protiv onih koji ukazuju na takve nelogičnosti te na očiti nesrazmjer i pristranost u suđenjima i negiranjima pojedinih zločina?

Protiv sam svakoga tko priča samo o jednim zločinima, jer svaka od tih pojedinačnih priča završava na isti način;

Naši su nevine žrtve a njihovi su zločinci.

Treba obje priče smjestiti u realni kontekst:

1. NDH je bila zločinačka i kvislinška tvorevina a ne volja Hrvatskog naroda, Talijanima je poklonila cijelu Dalmaciju, vlasti NDH su izvršile izuzetno veliki broj zločina.

Makar se ne može reći da su automatski svi vojnici te ''države'' bili zločinci, sigurno je da sam vrh sačinjen od zločinaca a određeni je broj ''koljača'' i među vojnicima, prvenstveno oni Ustaše dobrovoljci, prvi Ustaše (skoro jednako vrijedi i za Partizane).

NDH strana ne može ničime biti opravdavana ili amnestirana i ne može se smatrati nečime pozitivnime.

2. Partizani su većinom sačinjeni od nekomunista, ali su bili nominalno ''vođeni'' kao Komunisti. Riječ je o ljudima koji su najvećem broju ustali kako bi oslobodili svoju zemlju zločinaca, okupatora i izdajnika.
Bilo je u redovima Partizana razno raznih profila ljudi, od HSS-ovaca pa do svećenika.

Velika većina tih ljudi nije imala nikakve zločinačke nakane.

Borba partizana je LEGITIMNA, oslobodilačka i usmjerena protiv terora Ustaša, Talijana, Nijemaca, Četnika, ali je sam vrh prilično sličan vrhu Ustaša.

Sve dok nije završen rat, njihova je borba bila posve legitimna i pozitivna, a po prestanku neprijateljstava i rata, onaj zločinački i ideološki vrh, koji će kasnije formirati totalitarnu komunističku Jugoslaviju, vodio je i organizirao veliki zločin, u kojemu je sudjelovao određeni broj i nižih časnika i vojnika.

Ali ta velika mrlja ne može promijeniti pozitivni i legitimni karakter partizanske borbe sve do tih događanja neposredno nakon rata, jer većina Partizana nikako nije odgovorna za taj zločin.

Slično je i sa zločinima zapadnih saveznika, tako je Truman naredio bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, taj je veliki zločin počinilo svega par ljudi, jednak tom zločinu jest i onaj zločin bombardiranja Dresdena i sl.

Trebalo je se suditi za sve te zločine, ali politika to nažalost nije dopustila.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 21:16 

Protiv sam svakoga tko priča samo o jednim zločinima, jer svaka od tih pojedinačnih priča završava na isti način;

Treba obje priče smjestiti u realni kontekst:....

Budući ovo nije forum koji se bavi politikom, kontekst ne može biti ovako politički obojen. S vjerskog stajališta zločin je zločin a onaj koji ga je počinio je zločinac i za to treba odgovarati.
Politička floskula iz komunizma kad se radilo po principu "jedan naš i jedan njihov" radi uravnilovke nije vjernički princip jer nas ne treba zanimati politika ispred pravednosti.
Bit ovog pisma je ukazati na neodrživost negiranja komunističkih zločina a to nikako ne negira druge zločine kojih je nažalost na ovim prostorima bilo. Da ih ne bi bilo i u budućnosti potrebno je odista početi pravedno postupati prema svima koji su zločin činili bez obzira na ideologiju. Kako se sustavno ne procesuiraju zločini komunista to treba jasno i reći bez obzira na sve relativizacije. To je bit koju ti uzastopno promašuješ i nastupaš čisto politički što je samo po sebi manjkavo.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 22:03 

Dva velika zla su pogodila Hrvatsku u prošlom stoljeću: fašizam i komunizam.
Kao što opravdano postoji anti-fašizam, s istim razlogom trebao bi postojati i anti-komunizam.
Ali on kod nas još ne postoji, komunistički zločini ne osuđuju se javno, nego se opravdavaju pod krinkom "oslobodilačkog karaktera" njihove borbe, a to se zove negacionizam.
Protiv toga su ustali naši biskupi.
Nekadašnji "osloboditelji" i "pobjednici" bili su i slikom i prilikom obične sluge i služinčad Sovjetskog saveza, a kad bi realno zbrojili sve žrtve, ispalo bi da je najveći broj žrtava hrvatskog naroda stradao pod diktaturom "osloboditelja" maršala Tita.
...
...

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 23:32 

Barnaba je napisao/la:

Budući ovo nije forum koji se bavi politikom, kontekst ne može biti ovako politički obojen. S vjerskog stajališta zločin je zločin a onaj koji ga je počinio je zločinac i za to treba odgovarati.
Politička floskula iz komunizma kad se radilo po principu "jedan naš i jedan njihov" radi uravnilovke nije vjernički princip jer nas ne treba zanimati politika ispred pravednosti.
Bit ovog pisma je ukazati na neodrživost negiranja komunističkih zločina a to nikako ne negira druge zločine kojih je nažalost na ovim prostorima bilo. Da ih ne bi bilo i u budućnosti potrebno je odista početi pravedno postupati prema svima koji su zločin činili bez obzira na ideologiju. Kako se sustavno ne procesuiraju zločini komunista to treba jasno i reći bez obzira na sve relativizacije. To je bit koju ti uzastopno promašuješ i nastupaš čisto politički što je samo po sebi manjkavo.

Tko čita dobronamjerno, mogao je vidjeti da ja također žalim što komunistički zločini nisu procesuirani, ali nažalost to je danas teško očekivati, jer ne postoje ni politička volja ali ni mogućnosti.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 23:36 

adrijana je napisao/la:
Dva velika zla su pogodila Hrvatsku u prošlom stoljeću: fašizam i komunizam.
Kao što opravdano postoji anti-fašizam, s istim razlogom trebao bi postojati i anti-komunizam.
Ali on kod nas još ne postoji, komunistički zločini ne osuđuju se javno, nego se opravdavaju pod krinkom "oslobodilačkog karaktera" njihove borbe, a to se zove negacionizam.
Protiv toga su ustali naši biskupi.
Nekadašnji "osloboditelji" i "pobjednici" bili su i slikom i prilikom obične sluge i služinčad Sovjetskog saveza, a kad bi realno zbrojili sve žrtve, ispalo bi da je najveći broj žrtava hrvatskog naroda stradao pod diktaturom "osloboditelja" maršala Tita.
...
...

Ne može svako kako želi tumačiti povijest, Partizanski pokret JEST oslobodilački, što neće promijeniti ni činjenica da je TITO zaista bio totalitarni diktator i zločinac, pa ni veliki broj zločina koji jest počinjen od strane određenog broja časnika i vojnika.

Truman je bacio na Japan Atomsku bombu (ubijeno preko 500 000 ljudi) ali danas nitko neće izjednačavati Savezničke snage i Naciste (I imperijalistički Japan) za 2. svjetskog rata.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 23:55 

Barnaba je napisao/la:

Tko čita dobronamjerno, mogao je vidjeti da ja također žalim što komunistički zločini nisu procesuirani, ali nažalost to je danas teško očekivati, jer ne postoje ni politička volja ali ni mogućnosti.

Pa to ne znači da se ne smije ukazati na takvo neprihvatljivo stanje. Komisija 'Justitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije to i čini. U izjavi nema tvojih floskula o nekim vašim i našim zločinima jer bi to stavrno politiziranje i bila bi promašena bit. Kako toga nema neki to pokušavaju na silu proturiti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 00:02 

Citat:
Pa to ne znači da se ne smije ukazati na takvo neprihvatljivo stanje. Komisija 'Justitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije to i čini. U izjavi nema tvojih floskula o nekim vašim i našim zločinima jer bi to stavrno politiziranje i bila bi promašena bit.

Naravno da smije a ima i obvezu, ali bi ista komisija morala biti zabrinuta i sve većim ustašenjem i umanjivanjem zločina počinjenih za NDH.

Ta bi se Komisija trebala sjetiti Stepinčenih istupa protiv zločina u NDH i trebala bi i danas slijediti njegov primjer.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 00:23 

Citat:
Pa to ne znači da se ne smije ukazati na takvo neprihvatljivo stanje. Komisija 'Justitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije to i čini. U izjavi nema tvojih floskula o nekim vašim i našim zločinima jer bi to stavrno politiziranje i bila bi promašena bit.

Naravno da smije a ima i obvezu, ali bi ista komisija morala biti zabrinuta i sve većim ustašenjem i umanjivanjem zločina počinjenih za NDH.

Ta bi se Komisija trebala sjetiti Stepinčenih istupa protiv zločina u NDH i trebala bi i danas slijediti njegov primjer.

Ne iznosi laži, danas nema sutavnog (državnog) umanjivanja ustaških zločina dok neprocesuiranja partizanskih zločina itekako ima. S tim si se prije i složio. Dakle Crkva je jasno na Stepinčevoj crti kad ukazuje na nepravednost sustava koji ne istražuje i ne procesuira partizanske zločine. Ustraje se na tome da je zločin zločin ma tko ga počinio.

Molim te da više ne politiziraš temu!
Moderator

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata