Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 27, 2009 12:55 

modus vivendi je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Ovo troje nisu razlozi za tvrdnju kako se omotom CD-a naštetilo kršćanskoj teologiji.

Ne, samo se Sudac predstavlja kao Isus.

NE zaboravimo da vrhu omota piše i ''Put Istina i Život'' a ispod se smješka lik Isusolikog Sudca, kojemu izviru zrake svjetlosti negdje blizu srca, posve očito Sudac je Jesus Wannabe.

Svaki katolik zna gdje je Isus prikazan na slici. On je u Pokaznici. Oni koji ga vide negdje drugdje stvarno nemaju veze s katoličkim vjerovanjem.
Čini mi se da je ovaj omot zapravo Lakmus-papir za takve. Njih ima odista i među klerom a da na govorim laicima.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:03 

Citat:
Svaki katolik zna gdje je Isus prikazan na slici. On je u Pokaznici. Oni koji ga vide negdje drugdje stvarno nemaju veze s katoličkim vjerovanjem.
Čini mi se da je ovaj omot zapravo Lakmus-papir za takve. Njih ima odista i među klerom a da na govorim laicima.

Hvala na nepotrebnoj poduci, sve što si napisao uči se za vjeronauka.

Ipak, ne može nitko poreči kako Sudac svojom pojavom izuzetno podsjeća na Isusa, a to svakako nije slučajno.

Presveto se pak vidi jako slabo u odnosu na zrake i položaj gdje se nalazi.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:19 

Citat:

Ipak, ne može nitko poreči kako Sudac svojom pojavom izuzetno podsjeća na Isusa, a to svakako nije slučajno.

Teološki je sve vidljivo i jasno pa to što netko misli da Isus izgleda baš tako je njegov problem jer Ga ne vidi tamo gdje On zapravo je. No to je odlika modernog svijeta. Žlosno je samo to što su se neki teolozi u to upleli bez ikakvih argumenata i vjerojatno zemaljskih razloga.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:24 

Barnaba je napisao/la:
Citat:

Teološki je sve vidljivo i jasno pa to što netko misli da Isus izgleda baš tako je njegov problem jer Ga ne vidi tamo gdje On zapravo je. No to je odlika modernog svijeta. Žlosno je samo to što su se neki teolozi u to upleli bez ikakvih argumenata i vjerojatno zemaljskih razloga.

Možemo stvar svesti i na nižu razinu pa zaključiti kako je Isus (to jest imidž Sudca koji namjerno podsjeća na Isusa) bezočno iskorišten kao reklamno sredstvo za prodaju CD-a.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:27 

Barnaba je napisao/la:

Možemo stvar svesti i na nižu razinu pa zaključiti kako je Isus (to jest imidž Sudca koji namjerno podsjeća na Isusa) bezočno iskorišten kao reklamno sredstvo za prodaju CD-a.

Svatko govori ono čega mu je srce puno zar ne?

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 17:29 

Citat:
Čini mi se da je ovaj omot zapravo Lakmus-papir za takve.

Bravo Barni, excellent point! :D

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 00:40 

A ja se opet ne mogu otresti tog osjecaja da je Sudac previse zauzeo Isusovu pozu....stvar je u asocijaciji, bar se meni tako cini....nesto unutra me upozorava da je preslicno Isusu...odmah mi je pala na pamet slika Isusa gdje Ga je naslikala sv. Faustina...

sancta sanctae tractata sunt...slazem se....

koliko god promatrala slike svetaca ili ostalih poboznih klerika ili laika, nijedan ne kopira Isusovu pozu do te mjere.....slika jednostavno previse podsjeca, pa te zrake, brada, frizura, bijela oblekica.....too much

Koliko god ljudi voljeli Sudca, ova slika ipak po mom misljenju nije prikladna. Pogotovo jer znamo tko je glavni imitator Bozji, jel. Treba se toga kloniti.

I pjevacica nije pristojno obucena, u duhu katolika....mislim da golo rame neces vidjeti kod svetica ili nase Marije, naseg uzora u svetosti. Nepristojno je tako prezentirati svete pjesme, Bogu upucene, zar ne?

A gospodin zdesna opet svojim likom i oblekom previse podsjeca na neku verziju istocnjackih duhovnjaka, npr. hare krishna, mozda zbog celavosti i odabira neobicne odjece za jednog laika...on je laik, zar ne? uputite me, hehe....

Sve u svemu, slazem se sa jednom izjavom ovdje da ova slika vise lici na new age. Koliko god mi opravdavali neke detalje na slici, ocito je da u globalu slika nije prikladna za cd posvecen samom Bogu. Mislim da svima nama nedostaje vise strahopostovanja prema nasem Spasitelju.

Molimo se Duhu Svetom da nas prosvijetli.
bvb! :)

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 16:18 

Citat:
Koliko god ljudi voljeli Sudca, ova slika ipak po mom misljenju nije prikladna. Pogotovo jer znamo tko je glavni imitator Bozji, jel. Treba se toga kloniti.

aahhaahaa hhaa haa haa hhhhaaa

Citat:
Molimo se Duhu Svetom da nas prosvijetli.

bingo

Vrh

PostPostano: Čet pro 03, 2009 16:21 

Rio, zasto mi se rugas? :(

Vrh

PostPostano: Čet pro 03, 2009 17:37 

purple je napisao/la:
...
I pjevacica nije pristojno obucena, u duhu katolika....mislim da golo rame neces vidjeti kod svetica ili nase Marije, naseg uzora u svetosti. Nepristojno je tako prezentirati svete pjesme, Bogu upucene, zar ne?

A gospodin zdesna opet svojim likom i oblekom previse podsjeca na neku verziju istocnjackih duhovnjaka, npr. hare krishna, mozda zbog celavosti i odabira neobicne odjece za jednog laika...on je laik, zar ne? uputite me, hehe....

Sve u svemu, slazem se sa jednom izjavom ovdje da ova slika vise lici na new age. Koliko god mi opravdavali neke detalje na slici, ocito je da u globalu slika nije prikladna za cd posvecen samom Bogu. Mislim da svima nama nedostaje vise strahopostovanja prema nasem Spasitelju.

Draga Purple, zanimljivo si ovo napisala... Ima nas više koji mislimo kako takav likovni dizajn nije baš najbolje rješenje... :|

Vrh

PostPostano: Čet pro 03, 2009 19:01 

Citat:
Rio, zasto mi se rugas? :(

A malo, ne zamjeri.
Prva mi je tvrdnja poluparanoična, i već sam nailazio na nju. To je tvrdnja il je Đavo, il je Bog. To mi je malo preduhovno, superduhovno. Nije ni logična. Mi ne znamo sve vražje imitacije Boga, kamoli da li se odnosi jednako i na djelovanje, i na 'oblačenje' - vidiš da ovo drugo već sada ispada smješno ovako sročeno. Jednom je to Sara negdje dobro opisala - da ni ne znamo ko što ne znamo kako je sam Isus izgledao, i zato.. pustimo takve nespretne asocijacije kraju. Baš sam danas čitao u katoličkoj enciklopediji da se u ranom kršćanstvu svaki kršćanin smatrao drugim Kristom, a kasnije je ta predodžba poklerikalizirana. Samo se to pridavalo svećenicima, "alter Christus"..

A druga mi je tvrdnja samopobijajuća jer prvo daš neke tvrdnje, da je nešto nekako, a poslije se utječeš Duhu da te prosvijetli (je li to tako). Bar tako ispada. Lakše malo. Mi ovdje zapravo najviše razumski polemiziramo. Ne potičemo jedni druge na molitveni život kao da bi to bilo jedino riješenje polemiziranih stvari. I taj stav je malo superduhovan. Dosta ga se također koristi baš da se ne razgovara.

I ovo sa Blagdanicom i ramenom je malo nategnuto i prerevno, no nije i skroz netočno, a ovo za 'gospodina zdesna' sam i sam malo (dobrohotno) ranije ismjehivao sa 'izgleda ko Nehru'.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2009 03:03 

Rio, gle, ovo pitanje nije bilo besmisleno.
Puno sam ti rekla s njim, ali izgleda da nisi apsolutno svjestan toga sto sam ti htjela reci, tebi i ostalima. :)
Nemam se zasto ljutiti, samo sam htjela da shvatis s koje tocke polazis u raspravi, kako se meni ucinilo, naravno. Ipak sam i ja samo mali covjek, hehe. Koji trazi pomoc Boga da mu rasvijetli um.

Kao katoliku meni je najvaznije u zivotu biti sto slicnija Isusu i s kritikom tipa ruganjem, koliko se god bezazleno cinilo, zapravo se udaljujem od Njega. Uvijek se volim podsjetiti Hvalospjevom ljubavi iz Novog Zavjeta sto mi je ciniti, kakav mi je ideal postavljen. Po tome mi smo svi u odmaku od Bozje savrsenosti i dobro je ukazati na zabrinjavajuci stav ako ga se zamijeti, kod sebe ili neke druge osobe. Mi smo svi u biti u vecoj ili manjoj oholosti, u stanju smo manjka poniznosti.

Jednostavno nema vise strahopostovanja prema Isusu kao ranije. Cesto se uz to da nam je Prijatelj, Spasitelj zaboravlja da nam je On Bog. Iznad materije, prostora, vremena, Onaj koji nas i sve moguce drzi na dlanu. Koji je svemocan. I kad si to posvijestis do kraja, enormno ce kao meni porasti osjecaj strahopostovanja u Njegovoj beskrajnoj velicini naspram nas, Njegovih malih (borbenih marljivih kreativnih, hehe, svasta nesta od nas) tockica u svemiru, i osjecaj strahopostovanja u snazi Njegove nesebicne, beskrajno ponizne, do ljudskog oblika ponizne, milosrdne Ljubavi u nevjerojatnoj bliskosti svakom covjeku zasebno. Kada to pojmis onda ti se place. Zasto? Jer tek tada shvatis koliko si poseban i mali i koliko te tako superiorni Bog, najbrizniji roditelj, cuva u svojoj Ljubavi kao najvrijednije blago. I tek tada te pocnu stravicno boljeti neke odluke ljudi do te mjere da se pitas kako mogu to ciniti nekome tako velicanstvenom i dostojnom svake slave u vjecnost.

E vidis, kad ti se to dogodi, znat ces da si se obratio u Duhu Svetom. To je obracenje. I poraste ti i zelja za znanjem i istrazivanjem i kritican um u miru prema nesavrsenom svijetu i sposobnost voljeti i svoje najvece neprijatelje. Duh Sveti ti da alat kako da se cuvas. Nemoj odjeljivati znanje od Boga. Ono je Bozje svojstvo. Kao i sam alat, razum. Tako da je rijec duhovnost ljudska nesavrsena tvorevina, jer sve sto je dobro, bilo to zdrav razum, emocija ili nesto trece, ima izvor u jednom dobrom trojedinom Bogu.

Ali danas to blacenje Isusa zaista uzima maha u svijetu, odi samo na internet i ukucaj u google rijec Isus i naici ces na nevjerojatne gadosti upucene nasem Gospodinu. Zivimo u zaista "skliskim" slijepim vremenima gdje se dobro moze uciniti losim i obratno.

Tako da veca doza opreznosti i kriticnosti u stanju poniznosti koliko je god moguce nije naodmet, stovise to je dobar stav koji cesto aktivira "alarm za uzbunu" ako se nesto ne cini u skladu s Bozjim zakonima. Jer u vlastitoj oholosti ne vidimo ono sto nam je pred nosom. Zato se cesto kaze da je stanje grijeha stanje sljepila duse. Zato i molimo Boga, da nas ocisti da vidimo, izmedju ostalog.

Sad sam puno toga rekla sto mi je bilo na srcu, upravo zbog tog nedovoljnog postivanja Isusa kao naseg Boga. Neke stvari tu sam rekla u opcenitom tonu, ne striktno vezano za tebe, Rio. Moje recenice ponekad zvuce strogo i unaprijed se ispricavam zbog toga. :)
Ali mislim da ne ukljucivati Boga u "razumski" razgovor je samo po sebi besmisleno, bar mi se tako cini. Jer svaki katolik u centru svog zivota ima Boga koji Ga usmjerava na dobro. Ako to ne mozes razumjeti, opet ti kazem, moli se Duhu Svetom da te rasvijetli. Ipak je On Bog i zna bolje, hehe. Da bude jasno, zivot katolika nije u moljakanju pomoci vec u suradnji. Znaci u slobodi duha marljivo i aktivno istrazivacki se postaviti prema stvarnosti i uciti o svemu uz Boga svaki dan.

Jos uvijek stojim iza tvrdnji da je odjeca od pjevacice neprikladna, vjerujem da oni koji shvacaju seksualnost koju nam je On podario kao oblik suradnje u stvaranju novih ljudi te izrazavanju medjusobne ljubavi i kako se ona vulgarizira do naodvratnijih granica u svijetu razumiju zasto imam takav stav. Svijet je ispacen od pozude i nije prikladno takvo odijevanje pogotovo ne u ovu svrhu. Jos uvijek se pozivam na odijevanje svetica, ponajprije Majke. Ipak je ovo cd s pjesmama upucenim samom Bogu. Takodjer sto sam rekla za osobu zdesna Sudcu jos uvijek mislim kakav dojam mi ostavlja.

I za kraj ovog romana, hahah, ostavljam one nespretne asocijacije o Isusovom izgledu.
Rio, ne znam koliko si upucen u vidjenja sv. Faustine, ali zbog njenih vidjenja pocetkom 20. stoljeca danas u crkvi slavimo blagdan Isusovog milosrdja u nedjelju nakon Uskrsa, blagdan potpunog izljevanja Isusove milosti na nas. Zadnji krik Isusov da se obratimo Njegovom milosrdju. Prije drugog svjetskog rata je ustanovio preko sv. Faustine poseban blagdan milosrdja gdje zaboravlja sve nase grijehe i izlijeva na nas razne milosti.

Osim sto rekao kako da se moli krunica, devetnica pred blagdan i zazivi Bozanskom milosrdju, takodjer je rekao svetici da naslika sto vidi. To je bilo 22. veljace 1931. Ona poznata slika Isusovog milosrdja gdje mu iz srca izlaze dvije zrake i ispod pise, Isuse uzdam se u te, nije izmisljotina. Sam Isus je trazio da Ga vidimo i to je katolicka crkva odavno priznala, tj. vidjenja sv. Faustine. Isus je rekao da ona kuca, stovise grad u kojem se bude stovala ta slika bit ce postedjena i obranjena. Nejasno mi je kako to ne poznajes. Sv. Marija Faustina Kowalska je jedna od najpoznatijih svetica u katolickoj crkvi danas.

Zelim ti svako dobro i Bog te blagoslovio! :)

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2009 08:26 

Ne bih se složio i mislim da nije uopće istina da je sveta Faustina Kowalska najpoznatija svetica u svijetu..

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2009 08:49 

Purple
Citat:
Nemoj odjeljivati znanje od Boga.

Ni nisam

Citat:
Jos uvijek stojim iza tvrdnji da je odjeca od pjevacice neprikladna

I ja sam napisao da tvoja tvrdnja nije skroz netočna. Zanima me ideš li na plažu?

Citat:
Nejasno mi je kako to ne poznajes

I to sam napisao? Ne znam izgleda da demencija zahvaća sve dobi danas.

Citat:
Zelim ti svako dobro i Bog te blagoslovio! :)

Ja tebi želim uvijek duplo od onog kolko ti meni želiš. :D :lol:

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2009 15:23 

Rio, tvoj sarkazam mi ubija zelju za daljnjom raspravom. Ne vidim da cemo ista od ovoga nauciti, ni ti ni ja. Tak da necu odgovarat na tvoja smijesna pitanja o plazi i ostalo, et sta da ti kazem, hehe....btb

A sneni, rekoh JEDNA OD najpoznatijih danas u katolickoj crkvi. Taj podatak sam procitala u jednoj knjizi. Ona je proglasena svetom tek 2000. god. pa mozda vijest negdje putuje sporije, hehe. Ali ocito ima izrazitu vaznost njena poruka, tj. Isusova poruka preko nje. Mislim da bi se s tim mogao sloziti, zar ne? btb

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata