Rio, gle, ovo pitanje nije bilo besmisleno.
Puno sam ti rekla s njim, ali izgleda da nisi apsolutno svjestan toga sto sam ti htjela reci, tebi i ostalima.
Nemam se zasto ljutiti, samo sam htjela da shvatis s koje tocke polazis u raspravi, kako se meni ucinilo, naravno. Ipak sam i ja samo mali covjek, hehe. Koji trazi pomoc Boga da mu rasvijetli um.
Kao katoliku meni je najvaznije u zivotu biti sto slicnija Isusu i s kritikom tipa ruganjem, koliko se god bezazleno cinilo, zapravo se udaljujem od Njega. Uvijek se volim podsjetiti Hvalospjevom ljubavi iz Novog Zavjeta sto mi je ciniti, kakav mi je ideal postavljen. Po tome mi smo svi u odmaku od Bozje savrsenosti i dobro je ukazati na zabrinjavajuci stav ako ga se zamijeti, kod sebe ili neke druge osobe. Mi smo svi u biti u vecoj ili manjoj oholosti, u stanju smo manjka poniznosti.
Jednostavno nema vise strahopostovanja prema Isusu kao ranije. Cesto se uz to da nam je Prijatelj, Spasitelj zaboravlja da nam je On Bog. Iznad materije, prostora, vremena, Onaj koji nas i sve moguce drzi na dlanu. Koji je svemocan. I kad si to posvijestis do kraja, enormno ce kao meni porasti osjecaj strahopostovanja u Njegovoj beskrajnoj velicini naspram nas, Njegovih malih (borbenih marljivih kreativnih, hehe, svasta nesta od nas) tockica u svemiru, i osjecaj strahopostovanja u snazi Njegove nesebicne, beskrajno ponizne, do ljudskog oblika ponizne, milosrdne Ljubavi u nevjerojatnoj bliskosti svakom covjeku zasebno. Kada to pojmis onda ti se place. Zasto? Jer tek tada shvatis koliko si poseban i mali i koliko te tako superiorni Bog, najbrizniji roditelj, cuva u svojoj Ljubavi kao najvrijednije blago. I tek tada te pocnu stravicno boljeti neke odluke ljudi do te mjere da se pitas kako mogu to ciniti nekome tako velicanstvenom i dostojnom svake slave u vjecnost.
E vidis, kad ti se to dogodi, znat ces da si se obratio u Duhu Svetom. To je obracenje. I poraste ti i zelja za znanjem i istrazivanjem i kritican um u miru prema nesavrsenom svijetu i sposobnost voljeti i svoje najvece neprijatelje. Duh Sveti ti da alat kako da se cuvas. Nemoj odjeljivati znanje od Boga. Ono je Bozje svojstvo. Kao i sam alat, razum. Tako da je rijec duhovnost ljudska nesavrsena tvorevina, jer sve sto je dobro, bilo to zdrav razum, emocija ili nesto trece, ima izvor u jednom dobrom trojedinom Bogu.
Ali danas to blacenje Isusa zaista uzima maha u svijetu, odi samo na internet i ukucaj u google rijec Isus i naici ces na nevjerojatne gadosti upucene nasem Gospodinu. Zivimo u zaista "skliskim" slijepim vremenima gdje se dobro moze uciniti losim i obratno.
Tako da veca doza opreznosti i kriticnosti u stanju poniznosti koliko je god moguce nije naodmet, stovise to je dobar stav koji cesto aktivira "alarm za uzbunu" ako se nesto ne cini u skladu s Bozjim zakonima. Jer u vlastitoj oholosti ne vidimo ono sto nam je pred nosom. Zato se cesto kaze da je stanje grijeha stanje sljepila duse. Zato i molimo Boga, da nas ocisti da vidimo, izmedju ostalog.
Sad sam puno toga rekla sto mi je bilo na srcu, upravo zbog tog nedovoljnog postivanja Isusa kao naseg Boga. Neke stvari tu sam rekla u opcenitom tonu, ne striktno vezano za tebe, Rio. Moje recenice ponekad zvuce strogo i unaprijed se ispricavam zbog toga.
Ali mislim da ne ukljucivati Boga u "razumski" razgovor je samo po sebi besmisleno, bar mi se tako cini. Jer svaki katolik u centru svog zivota ima Boga koji Ga usmjerava na dobro. Ako to ne mozes razumjeti, opet ti kazem, moli se Duhu Svetom da te rasvijetli. Ipak je On Bog i zna bolje, hehe. Da bude jasno, zivot katolika nije u moljakanju pomoci vec u suradnji. Znaci u slobodi duha marljivo i aktivno istrazivacki se postaviti prema stvarnosti i uciti o svemu uz Boga svaki dan.
Jos uvijek stojim iza tvrdnji da je odjeca od pjevacice neprikladna, vjerujem da oni koji shvacaju seksualnost koju nam je On podario kao oblik suradnje u stvaranju novih ljudi te izrazavanju medjusobne ljubavi i kako se ona vulgarizira do naodvratnijih granica u svijetu razumiju zasto imam takav stav. Svijet je ispacen od pozude i nije prikladno takvo odijevanje pogotovo ne u ovu svrhu. Jos uvijek se pozivam na odijevanje svetica, ponajprije Majke. Ipak je ovo cd s pjesmama upucenim samom Bogu. Takodjer sto sam rekla za osobu zdesna Sudcu jos uvijek mislim kakav dojam mi ostavlja.
I za kraj ovog romana, hahah, ostavljam one nespretne asocijacije o Isusovom izgledu.
Rio, ne znam koliko si upucen u vidjenja sv. Faustine, ali zbog njenih vidjenja pocetkom 20. stoljeca danas u crkvi slavimo blagdan Isusovog milosrdja u nedjelju nakon Uskrsa, blagdan potpunog izljevanja Isusove milosti na nas. Zadnji krik Isusov da se obratimo Njegovom milosrdju. Prije drugog svjetskog rata je ustanovio preko sv. Faustine poseban blagdan milosrdja gdje zaboravlja sve nase grijehe i izlijeva na nas razne milosti.
Osim sto rekao kako da se moli krunica, devetnica pred blagdan i zazivi Bozanskom milosrdju, takodjer je rekao svetici da naslika sto vidi. To je bilo 22. veljace 1931. Ona poznata slika Isusovog milosrdja gdje mu iz srca izlaze dvije zrake i ispod pise, Isuse uzdam se u te, nije izmisljotina. Sam Isus je trazio da Ga vidimo i to je katolicka crkva odavno priznala, tj. vidjenja sv. Faustine. Isus je rekao da ona kuca, stovise grad u kojem se bude stovala ta slika bit ce postedjena i obranjena. Nejasno mi je kako to ne poznajes. Sv. Marija Faustina Kowalska je jedna od najpoznatijih svetica u katolickoj crkvi danas.
Zelim ti svako dobro i Bog te blagoslovio!