Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 04:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 07, 2009 07:06 

Mističarka modernog vremena, koja je nosila "stigmata" koje su krvarile svake korizme (znanstveno neprotumačive) pokopana je u utorak, preko 30000 ljudi je bilo na pogrebu (unatoč kiši) nekoliko biskupa, mnoštvo svećenika... zanimljivo pogledajte http://www.kath.net/detail.php?id=24450

Vrh

PostPostano: Sub stu 07, 2009 07:27 

Zanimljivo je svjedočenje ove žene opisano kroz riječi nadbiskupa Luigi Renz-a koji je vodio sprovod. "Ove pojave su velika atrakcija, čak bi se moglo reći da su senzacionalne ali su od sekundarne važnosti. Natuzza Evolo nije zbog tih pojava, čak i ako su toliko impresivne, važna osoba, već zato što je svoju vjeru, ljubav i prihvaćanje usmjerila na davanje veličine patnji Isusovoj. "

Možda bi na ovoj temi mogli raspraviti općenito o mistici u modernom vremenu ili o stigmama?
Imamo li takve ljude kod nas?

Vrh

PostPostano: Ned stu 08, 2009 21:38 

Barnaba je napisao/la:
Možda bi na ovoj temi mogli raspraviti općenito o mistici u modernom vremenu ili o stigmama?
Imamo li takve ljude kod nas?

Imamo.
Imamo i "lebdeće hostije". http://www.youtube.com/watch?v=wRZ5vHGtppM&translated=1
Jel i to pripada ovoj temi? Premda ne znam koliko tu ima mistike...

Vrh

PostPostano: Ned stu 08, 2009 21:59 

Nekako mi je veća slišnost s ovom temom, stigme kod vlč. Zlatka Sudca jer i one isto nisu medicinski objašnjene.

Vrh

PostPostano: Ned stu 08, 2009 22:36 

Nikad čuo za Natuzza Evolo.

Ovaj video "lebdeće hostije", jednostavno, ne može biti namještaljka
snimljeno je amaterskom kamerom, međutim nitko od prisutnih nije mogao
ovo zamjetiti golim okom, jer s druge strane, oltarski sakramenat na sekundu je
zablisato malo jače i taj odsjaj pod određenim kutem (gdje se nalazio snimač) reflektirao je
hostiju u titraju te sekunde. Logički, da je kamera bila pričvršćena ili da ju ovaj samo mirno držao, ili Sudac Presveti O.S,
nebi ni došlo do tog (svjetlosnog) efekta.
- A da je Bog htio, hostija je mogla lebdjeti na pristojnoj udaljenosti od jednog kvadratnog metra,
a da bi staklo na tabernakulu i dalje bilo zatvoreno.
No nema veze.

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 06:20 

Pogledao sam pažljivo film.
Mislim da je poprilično neuspio trik..
Promatram publiku - pa to sa zdravim kršćnstvom nema veze, pa ponašanje Sudca sa Pokaznicom - protiv svih liturgijskih propisa. Pa ako je misa sveopća i najsavršenija molitva Crkve onda je to bilo ruganje sa tom molitvom.
Pa onaj sa gitarom (zabranjeno je svećeniku koncelebrirati i svirati gitaru ...) Euharistijska žrtva nije cirkuska promocija pojedinca).
Jednom riječju mislim da Vatikan ima pravo što priprema neke nove lituregijske propise... ovo što sam vidio ne sliči na svetost nego na cirkus, a naš narod (kao i brojni drugi narodi) posvećenu hostiju u pokaznici nazivaju PRESVETO... ovdje se to bacilo pod noge..

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 11:26 

Kad smo već pomalo odlutali, ne mogu ne primjetiti određenu nesklonost prema domaćim mističarima u današnje vrijeme a preferiranje stranih i dalekih (ne mislim tu konkretno na Snenog nego na trend).
Takvo gledište nije rezervirano samo za mističare već uopće je trend da je strano bolje od robe do beatifikacije.
Jesu li mističari uvijeh ne shvaćeni u svom zavičaju ili je nešto drugo posrijedi?

PS Dodao sam naslovu dio koji nam daje legitimitet šire rasprve
Moderator

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 13:57 

Koliko je meni poznato mi nemamo u Hrvatskoj mistika..ako ih imamo onda žive u svojoj skrovitosti .. ovo što se kod nas prodaje za mistiku daleko je od slova m od mistike. Ne znam da li se danas u teologijama uči Ascetika (mistika je vrhunac Askeze) da bi se došlo do mistike (stupanj zaručništva s Kristom) duša treba proći dubok i težak put - put čišćenja - put rasvjetljenja - noć duše- i put sjedinjenja - mistika (ne znam jesam li te puteve poredao po redu). Poznam osobe koje su bile na viskom stupnju savršenstva.. Č.m. Marija Gertruda Tomičić (benediktinka u Hvaru) u istom samostanu je živjela i č.m Marija Terezija Obuljen koja je imala dar bilokacije u isto vrijeme je obavljala poslove u samostanu u Hvaru i na Rabu!
Dakle imamo naših ljudi (doista u bližoj ili malo daljoj prošlosti) pa da spomenem ispovjednika bogoslova i časnih sestara Mladena(?) Relju u Đakovu prije 50 godina,... pa franjevca u Zadru p.Lisicu (franjevac)(tako smo ga zvali) uvijek je išao bosonog - a cijeli Zadar mu bio na sprovodu prije punih 50 godina.. Pa u Hvaru nekoliko svećenika svete uspomene.. dakle imali smo i imamo, možda škode ovi moderni medijski ekploatirani pa se ne vide oni pravi...a možda to i za to!

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 18:25 

Barnaba je napisao/la:
Kad smo već pomalo odlutali, ne mogu ne primjetiti određenu nesklonost prema domaćim mističarima u današnje vrijeme a preferiranje stranih i dalekih (ne mislim tu konkretno na Snenog nego na trend).

Evo, ja sam malo pogriješila, konkretno, jer u linku koji sam postavila snimak je dijela i atmosfere jednog karizmatskog susreta, a jedini mistični trenutak (ako se može tako nazvati) je čudo izlaska hostije iz pokaznice. U dvojbi sam može li se to čudo, ukoliko se dogodilo, nazvati mističnim?

Kao što je i Sneni zaključio u takvim karizmatskim susretima čini se vrlo malo vjerojatnim da se dogodi neko pravo mistično čudo. Sama atmosfera (tisuće ljudi, sportska dvorana, frenetično pljeskanje, skandiranje...) teško je spojivo s nekom vrstom mistike, za koju se po običaju očekuje mirniji, suzdržaniji ugođaj i puno kontemplacije. Sneni je upozorio i na kršenje liturgijskih pravila na takvim susretima - i ta činjenica još više udaljuje od mistike, jer, barem po mom dojmu, upravo suprotne stvari čine mistiku realnijom. Svaka liturgijska gesta, i riječ, pa čak i tišina tijekom svete mise ima svoju svrhu i simboliku; a na ovakvim susretima prečesta je euforija i ja još uvijek ne mogu zamisliti da postoje katolici koji te osjećaje "dok te atmosfera ponese" mogu nazivati mistikom...

Možda vlč. Zlatko Sudac i jest mistik, ali u ovom video-isječku on se ponaša kao tipičan karizmatik... Osobno, ako je on i mistik - poštujem, ali nisam neki fan karizmatskog pokreta, koji mi je nespojiv s mistikom...

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 20:18 

Pa u stvari ovo što nude moderni karizmatci (kakao se vidi iz priloga ) a od askeze nema ni trunka i protiv svih pravila nauke o duhovnom životu! Ili sam ja i nauka o duhovnom živcotu za "staro gvoždje"

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 23:21 

Što je ovo za medij koji liječi ljude po Zagrebu i okolici Mekki Torabi?!
Kako njemu to uspijeva?
http://lmgtfy.com/?q=mekki+torabi

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 12:42 

crusader je napisao/la:
Kako njemu to uspijeva?

Možda je nekima bolji nego naši katolički karizmatici?

Inače počeli smo raspravu o katoličkim stigmatama a zaniljivo je da su nekima one kod Natuzzi Evolo prihavatljive a kod vlč. Sudca neprihvatljive iako se radi o istoj stvari bar što se tiče medicinske neobjašnjivosti njihova nastanka. Razlika je u tome što ih vlč. Sudac pokriva iz poslušnosti a Evolo to nije činila.

No da ne zanemarimo ono bitno, što zapravo stigme znače?

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 14:00 

Koliko sam ja shvatio Evola nije pravila ni reklamu ni komediju od toga.. što baš kod Sudca i nije slučaj.. Žena je rodila i odgojila djecu (5?) i živjela samozatajnim obiteljskim životom..
Pa ne bih baš potpisao tvoje tvrdnje...a ima i puno drugih razloga zbog kojih sam skeptičan prema Sudcu...

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 21:15 

crusader je napisao/la:
Kako njemu to uspijeva?

Zanimljivo je, što se vidi iz priloga, kako neki odlaze njemu samo zato jer je izjavio kako je taj dar dobio od Boga...
To uvijek pali kod kršćana.
Nisu uzalud neki izmislili i kršćansku verziju reikija: po njihovoj priči reiki je osmislio kršćanski redovnik iz Japana, koji je proučavao Bibliju i načine kako je Isus liječio "polaganjem ruku" te želeći postati kao On, usavršio tehnike nazovi-liječenja. Ova priča se prodaje u raznim popularno-znanstvenim priručnicima holističke medicine po Europi i SAD-u i možete zamisliti kako neupućeni vjernici reagiraju...
Danas se nažalost mora sve provjeravati... Laži i izmišljotine na sve strane...

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 22:47 

Ljudi, pa to je za nevjerovati... i meni se dogodilo čudo... ovo sam otkrio večeras a bilo je na Veliki petak za vrijeme večernje procesije. Fotografirala je jedna članica ovog foruma... Nevjerojatno... hostija leti ispred monstrance - koja je čak bila i prekrivena! (slika će doći uskoro) Nije napravljen nikakav trik.

Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata