Barnaba je napisao/la:
Kad smo već pomalo odlutali, ne mogu ne primjetiti određenu nesklonost prema domaćim mističarima u današnje vrijeme a preferiranje stranih i dalekih (ne mislim tu konkretno na Snenog nego na trend).
Evo, ja sam malo pogriješila, konkretno, jer u linku koji sam postavila snimak je dijela i atmosfere jednog karizmatskog susreta, a jedini
mistični trenutak (ako se može tako nazvati) je čudo izlaska hostije iz pokaznice. U dvojbi sam može li se to čudo, ukoliko se dogodilo, nazvati mističnim?
Kao što je i Sneni zaključio u takvim karizmatskim susretima čini se vrlo malo vjerojatnim da se dogodi neko pravo mistično čudo. Sama atmosfera (tisuće ljudi, sportska dvorana, frenetično pljeskanje, skandiranje...) teško je spojivo s nekom vrstom mistike, za koju se po običaju očekuje mirniji, suzdržaniji ugođaj i puno kontemplacije. Sneni je upozorio i na kršenje liturgijskih pravila na takvim susretima - i ta činjenica još više udaljuje od mistike, jer, barem po mom dojmu, upravo suprotne stvari čine mistiku realnijom. Svaka liturgijska gesta, i riječ, pa čak i tišina tijekom svete mise ima svoju svrhu i simboliku; a na ovakvim susretima prečesta je euforija i ja još uvijek ne mogu zamisliti da postoje katolici koji te osjećaje "dok te atmosfera ponese" mogu nazivati mistikom...
Možda vlč. Zlatko Sudac i jest mistik, ali u ovom video-isječku on se ponaša kao tipičan karizmatik... Osobno, ako je on i mistik - poštujem, ali nisam neki fan karizmatskog pokreta, koji mi je nespojiv s mistikom...