Osvrnut ću se samo još na neka pitanja što se tiče nauka Crkve.
Sinke je napisao/la:
Kontrola poroda prirodnim putem je vrlo svjesan pokušaj da se ukine prokreativna dimenzija seksa. Ovo bi starim teolozima bilo dovoljno da je stave u isti koš kao i umjetnu kontracepciju..
Svako prirodno sjedinjenje muškarca i žene je punina odnosa i ne ukida ni jednu dimenziju. Apstiniranje u neplodne dane kako nas uči Crkva nije ukidanje prokreativne dimenzije seksa. Crkva nas zato i uči da je i u takvom sjednjenju, par
"otvoren životu". Ovo je vrlo važno, uz upozorenje Crkve da se ne apstinira iz sebičnih razloga.
Sinke je napisao/la:
Ovo je i mata natuknuo kad je naveo da Humanae Vitae dozvoljava prirodne metode u slučaju ozbiljnih razloga. Ako se ima novaca i zdravlja, nemaš zašto koristiti tu metodu (ona je u ekstremnim slučajevima). Za Crkvene Oce ovo ne bi bilo prihvatljivo. Bog se uvijek brinuo o svojim vjernicima, i davao im imutak, dakle na ovo se nije moglo pozvati.
Regulacija poroda u Crkvi nije izuzetak koji se koristi u ekstremnim slučajevima, već se provodi radi dobrobiti obitelji (ne samo radi zdravlja ili ekonomije već i zbog psihološkog stanja supružnika). Ovdje Crkva naglašava
odgovorno roditeljstvo. Ako očekujemo da će Bog sve napraviti a da mi ništa ne trebamo ili ne želimo činiti - to je onda iskušavanje Boga. Takav providentalizam nije učenje Crkve.
Sinke je napisao/la:
Vi sad mene tražite nekakav dokument koji navodi da je Crkva branila prirodne metode kontrole poroda prije 1930. Osim Augustinovih apologetika, takvih dokumenata nema.
Točno, Crkva nikada nije branila sjedinjenje u neplodne dane.
Baš naprotiv, Crkva je službeno odobravala korištenje neplodnim danima i prije 1930, dok su se tek naslućivala znanstvena saznanja o tome. Dokaz tome su jasni odgovori Vatikana "ad dubium" iz 1853 i 1883g. (
http://theologyofthebody.us/node/164)
Već ovim dokumentima tvrdnja da je do 1931 Crkva prirodnu metodu smatrala kontracepcijom pada u vodu. Očito je da si nasjeo na propagandu.
Sinke je napisao/la:
Ako je Crkveni stav prema kontracepciji bio temeljen na ideji da je seks grozan i odvratan, pitanje se nameće samo po sebi. Ukoliko seks nije grozan i odvratan, nije li stav Crkve bio u krivu? Može li se kontracepcija koristiti?
Kontracepcija se ne može koristiti. To da je seks grozan i odvratan nije učenje Crkve, naprotiv baš zato što je sjedinjenje nešto uzvišeno nije ga dozvoljeno
degradirati kontracepcijom, Crkva je oduvijek naučavala tu uzvišenost u povezanosti sa stvaranjem. Seks zaista može biti grozan i odvratan kada se čini u grijehu. Crkva zapravo ne upotrebljava izraz "seks" već govori o nečemu što ne može biti samo tjelesno, o vođenju ljubavi, naglašava potrebu trajnog opredjeljenja za ljubav, naglašava da se time postaje jedno tijelo, podsjeća na radost djece koja su plod i stvaralaštvo te ljubavi. Ovo sve za pojam "seksa" nije potrebno, jer je taj izraz danas degradiran, ali zanimljivo je da je time isto tako degradiran i užitak koji je ograničen tjelesnim i koji je potpun i savršen tek kada su prisutne sve te odlike.
Sinke je napisao/la:
S moje strane, neću više pisati na temu seksa u ovom forumu. Volio bih se više posvetiti drugim temama.
Drago mi je zbog te tvoje odluke jer mislim da na drugim temama možeš dati vrlo veliki doprinos.