Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 04:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 13, 2009 15:44 

sara je napisao/la:
Ovo je toliko cjepidlačenje da nemam više namjeru sudjelovat!
Smisao seksa je zajedništvo - potpuno - dviju osoba i sudjelovanje na Božjem stvaranju. Užitak je nusproizvod toga.

Ali prvo je užitak a tek je poslije stvaranje.

Bez užitka nema započinjanja bračnog čina, a nema ni seksualnog vrhunca koji je odgovoran za zazmjenu spolnog materijala i začeće života.

Naravno, ničega toga nema bez Božje milosti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 13, 2009 20:36 

sara je napisao/la:
Smisao seksa je zajedništvo - potpuno - dviju osoba i sudjelovanje na Božjem stvaranju. Užitak je nusproizvod toga.

Stvar razumne logike: čovjek koji se seksa u doba kada je žena neplodna zato što je neplodna, prema teoriji ne želi sudjelovati u stvaranju.

Naravno, možemo formirati svoje stavove kroz činjenicu da je Bog ustanovio neplodni period žene za kontrolu poroda, ali iskreno sumnjam da bi se ovo potpisalo prije 100 godina.

Vrh

PostPostano: Uto lis 13, 2009 20:39 

modus vivendi je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ali prvo je užitak a tek je poslije stvaranje.

Bez užitka nema započinjanja bračnog čina, a nema ni seksualnog vrhunca koji je odgovoran za zazmjenu spolnog materijala i začeće života.

Naravno, ničega toga nema bez Božje milosti.

Čini se evidentnim da je seksualna želja gotovo uvijek želja za sjedinjenjem, ne za pomladkom. Pitanje da li je ovo prirodan zakon, ili ljudska sebičnost, nešto je o čemu se rijetko kad razmišlja u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Uto lis 13, 2009 21:08 

Seksualna želja ima za podlogu nagon, poprilično slijep i njegovo zadovoljenje otklanja određenu biološku napetost. No, čovjek je i duhovno i duševno biće. U smislu duševnog postoji želja za pripadanjem, blizinom zajedništvo. No, ništa od toga nije još duhovno. Duhovno postaje tek onda kada čovjek u drugome pronalazi poziv Božji.
A čovjek je složeno biće i ako se razgovara o ljudskoj spolnosti onda se moraju uzeti sve tri razine. No, čovjek vrlo lako sebe reducira na razinu zadovoljenja nagona i jasno time degradira

Vrh

PostPostano: Uto lis 13, 2009 22:35 

sara je napisao/la:
Seksualna želja ima za podlogu nagon, poprilično slijep i njegovo zadovoljenje otklanja određenu biološku napetost. No, čovjek je i duhovno i duševno biće. U smislu duševnog postoji želja za pripadanjem, blizinom zajedništvo. No, ništa od toga nije još duhovno. Duhovno postaje tek onda kada čovjek u drugome pronalazi poziv Božji.
A čovjek je složeno biće i ako se razgovara o ljudskoj spolnosti onda se moraju uzeti sve tri razine. No, čovjek vrlo lako sebe reducira na razinu zadovoljenja nagona i jasno time degradira

Seks ne može biti samo nagon, naravno. S druge strane, činjenica da je on usmjeren na sjedinjenje, a ne na obitelj, glavna je problematika koju imamo u današnjem svijetu kao vjera.

Naime, na brak, na taj način i na startanje seksualnog užitka, utječe mahom društveno/ekonomski faktor, a ne duhovnost. Zato često puta ponavljam da je Marija rodila Isusa s 13 godina. U njeno vrijeme, ljudi su se tada ženili ne zato što su u drugome nalazili "drugo kojem teže" (mnogo puta su roditelji birali za koga će se djevojka ženiti) već je tadašnje vrijeme, i tadašnje društvo, njegovalo pristup braku koji je nama težak za zamisliti. Kakva je tad bila duhovnost braka? Nama je ovo praktički nepojmljivo.

Ali da se držimo teme:
1) Seks je želja za sjedinjenjem.
2) Seks je prokreativan u sebi, ne u želji svoga obistovanja.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 08:23 

Seks može bit i želja za pražnjenjem, kakvim sjedinjenjem.
A onu zadnju riječ u broju 2 ne razumijem

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 09:42 

Sinke je napisao/la:
Ali da se držimo teme:

Slažem se potpuno, međutim

Sinke je napisao/la:
1) Seks je želja za sjedinjenjem.
2) Seks je prokreativan u sebi, ne u želji svoga obistovanja.

Tema je "Neposlušnost Crkvi i opravdavanje kontracepcije"
Dakle ima li netko tko
1. Opravdava kontracepciju?
2. Što je kontracepcija?
3. Zašto je netko, ako je, neposlušan Crkvi?

Razjasnimo ovo a o sexu se treba raspraviti na temi "Sex, Bog i brak"

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 10:09 

Citat:
Dakle ima li netko tko
2. Što je kontracepcija?

1. Ja osobno mislim da je svaki katolik dužan svoju vjeru uskladiti s odlukama magisterija. S druge strane, postoje neka prilično otvorena pitanja u našem nauku radi kojih intelektualci (i tradicionalni i progresivni) napuštaju Crkvu, te Crkva gubi političku moć jer njeni vjernici imaju probleme modernog društva koje je kontracepcija riješila.

2. O njenoj definiciji ovisi mnogo toga. Praktički, svaki pokušaj utjecaja na prokreativan ishod odnosa je kontracepcija. Ovako se razmišljalo do Casti Connubii kad je dovedeno u pitanje da li prirodne metode kontrole poroda imaju drukčiji status od ostalih oblika kontrole poroda. Humana Vitae je navela da imaju, jer njihova je podloga prirodnost. Tradicionalisti su ovo smatrali preliberalnim, jer ako svaki odnos u intenciji mora biti otvoren životu, prirodna kontrola je intencija da se zatvori životu. Ovdje nalazimo i problematičnu etičku normu Humanae Vitae da je prirodna kontrola poroda dozvoljena "u nekim slučajevima" (što je naveo Mata). Ovo isto malo zna zbuniti vjernike. Ako nema ničeg lošeg u samom načinu kontrole poroda, onda njegova primjena ne bi trebala biti rezervirana za ekstremne slučajeve. Progresivci su htjeli dozvolu boljih metoda kontracepcije, posebno ih je zanimala pilula, jer po njihovoj logici je samo regulirala ženin ciklus.

3. Na ovo ne znam odgovoriti, jer svatko ima svoje razloge za takvu stvar.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 10:24 

Sinke je napisao/la:
Citat:
Dakle ima li netko tko
2. Što je kontracepcija?

1. Ja osobno mislim da je svaki katolik dužan svoju vjeru uskladiti s odlukama magisterija. S druge strane, postoje neka prilično otvorena pitanja u našem nauku radi kojih intelektualci (i tradicionalni i progresivni) napuštaju Crkvu, te Crkva gubi političku moć jer njeni vjernici imaju probleme modernog društva koje je kontracepcija riješila.

2. O njenoj definiciji ovisi mnogo toga. Praktički, svaki pokušaj utjecaja na prokreativan ishod odnosa je kontracepcija. Ovako se razmišljalo do Casti Connubii kad je dovedeno u pitanje da li prirodne metode kontrole poroda imaju drukčiji status od ostalih oblika kontrole poroda. Humana Vitae je navela da imaju, jer njihova je podloga prirodnost. Tradicionalisti su ovo smatrali preliberalnim, jer ako svaki odnos u intenciji mora biti otvoren životu, prirodna kontrola je intencija da se zatvori životu. Ovdje nalazimo i problematičnu etičku normu Humanae Vitae da je prirodna kontrola poroda dozvoljena "u nekim slučajevima" (što je naveo Mata). Ovo isto malo zna zbuniti vjernike. Ako nema ničeg lošeg u samom načinu kontrole poroda, onda njegova primjena ne bi trebala biti rezervirana za ekstremne slučajeve. Progresivci su htjeli dozvolu boljih metoda kontracepcije, posebno ih je zanimala pilula, jer po njihovoj logici je samo regulirala ženin ciklus.

1. Dakle jesi li za kontracepciju ili nisi? Pitanje je jednostavno ali prije nego odgovoriš pročitaj moj odgovor pod 2.?

2. Ponovo uvodiš terminološku zabunu. Kontracepcija (lat. protiv začeća) je upotreba zaštitnih sredstava koja sprečavaju začeće, a naziv "kontracepcija" se u većini slučajeva koristi kao sinonim za "kontracepcijska sredstva". Dakle svedimo raspravu u uobičajene medicinske, povijesne i druge termine.

3. Mislim da si na njega odgovorio pod 1. kad si naveo da je obaveza svakog vjernika svoju vjeru uskladiti s odlukama magisterija.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 10:47 

Citat:
1. Dakle jesi li za kontracepciju ili nisi? Pitanje je jednostavno ali prije nego odgovoriš pročitaj moj odgovor pod 2.?

2. Ponovo uvodiš terminološku zabunu. Kontracepcija (lat. protiv začeća) je upotreba zaštitnih sredstava koja sprečavaju začeće, a naziv "kontracepcija" se u većini slučajeva koristi kao sinonim za "kontracepcijska sredstva". Dakle svedimo raspravu u uobičajene medicinske, povijesne i druge termine.

3. Mislim da si na njega odgovorio pod 1. kad si naveo da je obaveza svakog vjernika svoju vjeru uskladiti s odlukama magisterija.

1. Nisam. Ali jednim dijelom isključivo iz mojih dužnosti spram magisterija. Što će meni biti dovoljno, mnogima neće.

2. Imaš pravo. Ali do 1931. prirodna metoda je smatrana kontracepcijom (jer se nitko nikad nije brinuo o sredstvu, već o intenciji). Ako hoćeš da razgovaramo unutar uobičajene terminologije, ovo se mora uzeti u obzir. Bez toga konstruiraš termine.

3. Nisam. Ako je netko disident, ima svoje razloge u koje ja osobno ne ulazim.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 11:09 

Sinke je napisao/la:
Citat:

1. Nisam. Ali jednim dijelom isključivo iz mojih dužnosti spram magisterija. Što će meni biti dovoljno, mnogima neće.

2. Imaš pravo. Ali do 1931. prirodna metoda je smatrana kontracepcijom (jer se nitko nikad nije brinuo o sredstvu, već o intenciji). Ako hoćeš da razgovaramo unutar uobičajene terminologije, ovo se mora uzeti u obzir. Bez toga konstruiraš termine.

3. Nisam. Ako je netko disident, ima svoje razloge u koje ja osobno ne ulazim.

1. Poslušnost je sama po sebi siguran put u raj prema tome nitko ti ne može zmjeriti zato što si poslušan pastirima Crkve.

2. Držim kako se moramo izražavati na način koji je današnjim ljudima razumljiv a sigurno živimo u vremenu koje je poslije 1931 godine.

3. Ok

Sad kad smo ovo razjasnili ova bi tema mogla pod ključ, jer ih imamo previše o sexu što nije samo po sebi loše ali se na njima piše jedno te isto. Što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 11:32 
Administrator

Sinke je napisao/la:
Ali do 1931. prirodna metoda je smatrana kontracepcijom (jer se nitko nikad nije brinuo o sredstvu, već o intenciji).

Već sam te upozorio da se držiš razuma, znanosti i dokaza jer propaganda ovdje ne prolazi. Stoga ovaj put kao administrator inzistiram da priložiš dokaz umjesto da stalno ponavljaš istu tezu.

Periodična apstinencija nikada u Crkvi nije smatrana kontracepcijom.
Sredinom 1920-ih godina po prvi put u povijesti zabilježeno je da se ovulacija događa oko dva tjedna prije početka sljedeće menstruacije, što je sa znanstvene strane osnova današnjih oblika regulacije poroda.
Nekoliko godina kasnije Crkva je i službeno potvrdila ispravnost korištenja ove metode, a nikada je nije smatrala kontracepcijom.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 13:03 

Sinke je napisao/la:
Citat:
Dakle ima li netko tko
2. Što je kontracepcija?

Dobro bi bilo reći malko otvorenije koji su to problemi modernog doba (ad 1), naime nije problem uskladiti svoju vjeru sa učenjem magisterija, već je problem prihvatiti posljedice takvog čina.

Ako prihvatimo stav tradicionalista i zabranimo, već inako prilično nepouzdane prirodne metode kontracepcije, jednostavno ćemo se suočiti sa izuzetno velikim neskladom sa današnjim vremenom i to zbog posve praktičnih razloga.
Današnji čovjek ne može imati i odgajati 5-10 potomaka, bez obzira što će netko na to prigovoriti sa uobičajenim ''To je Božji dar'', to ne može podnijeti ni vremenski ni materijalno i tu više skoro da i nema razlike između intelektualaca i radnika.

Ta posve je nerazumno da netko tko može osigurati normalni život za 3 djeteta, ''narodi'' 6-ero djece i naposlijetku svoju obitelj pretvori u težak socijalni slučaj.

Tempo života je sve brži i brži, radi se sve više i više za manje novca, a kako ljudi često u potrazi za poslom sele, ne mogu se osloniti ni na bake ni djedove te zbog prepunjenoisti ni na jaslice.

Osim tih najisturenijih problema, ništa manje važan nije ni problem posvećivanja vremena obitelji, vremena za odgoj i podršku itd.

Dva premorena roditelja jednostavno se ne mogu dovoljno dobro posvetiti svakom djetetu ukoliko je u obitelji jako puno djece a odgoj nije zanemariva kategorija.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Sri lis 14, 2009 13:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 13:08 

Možeš li ti Moduse s obzirom da je tema "Neposlušnost Crkvi i opravdavanje kontracepcije" jasno odgovoriti na ona prije pitanja?

1. Opravdavaš li kontracepciju?
2. Što je kontracepcija?
3. Zašto si, ako jesi, neposlušan Crkvi po tom pitanju?

Vrh

PostPostano: Sri lis 14, 2009 13:23 

Barnaba je napisao/la:
Možeš li ti Moduse s obzirom da je tema "Neposlušnost Crkvi i opravdavanje kontracepcije" jasno odgovoriti na ona prije pitanja?

1. Opravdavaš li kontracepciju?
2. Što je kontracepcija?
3. Zašto si, ako jesi, neposlušan Crkvi po tom pitanju?

Nisam siguran da se na ovo vrlo složeno pitanje može odgovoriti ''ispunjavanjem formulara'' (1,2,3) i nije mi jasno zbog čega potičeš ograničavanje razgovora o tome.

Ali dobro, da forma bude zadovoljena i ''obrazac'' popunjen.

1. Opravdavam je u ograničenom opsegu, dakle sve metode barijere ali koje ne uništavaju spolne stanice (npr. kondom) i to sve dok crkveno učiteljstvo ne ponudi razumno rješenje za posljedice mnogobrojnosti obitelji ili ne ponudi razumnu alternativu kontracepciji.

2. Kontracepcija = zaštita od neželjene trudnoće. Moguća je i bez uništavanje ''spolnog materijala'' primjenom tehnika barijere.
Prirodne metode ne smatram u pravom smislu kontracepcijom, jer su izuzetno nepouzdane i izuzetno teške za primjenu.

3.Mislim da sam u svom prethodnom postu jako dobro agumentirao svoj neposluh; crkva ne odgovara za posljedice, ona samo naređuje a s posljedicama se bore mali ljudi, vjernici, koji jedva spajaju kraj s krajem, primaju socijalnu pomoć i sl.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata