Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 03:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 01, 2009 19:47 

Sneni,
Citat:
Zvona zvone na uzbunu.. hajmo malo razgovarati o razlozima, uzrocima takvog stanja. Zašto nema u našoj Crkvi zvanja kao nikada. Zanimaju me mišljenja. A bilo bi dobro i dati prijedlogh što učiniti da bude zvanja!

Evo prijedlog da bude zvanja uz prednapomenu - neka mi ne bude zamjereno ako sam o njemu mislim da je skoro jedinstven (nisam čuo da netko predlaže nešto slično):
Povećati rigorizam! Na ulaz u neke bogoslovije drastično. Govorim dakle samo o Hrvatskoj. Možda bi samo neose u Redemptoris Mater trebalo ostaviti na miru. Mislim da su njihovi "proizvodi" ok (neka mi Sneni i Angelus ne zamjere na ovoj riječi). Ne bi ja više dao cile lale, da se svak može upisati na temelju štreberancije, odverglati intervujirčić kod biskupa koji karikirano izgleda ovako: biskup: zašto bi ti sine htio postati svećenik? kandidat: paa oče biskupe, htio bih pomagati ljudima, približiti ih Kristu. biskup: je li? kandidat: da oče biskupe. biskup: dobro idi sada, susrest ćemo se još. I dečko lijepo ode i bude primljen. I on ne treba više ništa posebno činiti osim davati ispite u roku i dolaziti na nabožalije - časoslove i euharistije. Pri tome uopće nije važno s da li je samo tijelom prisutan, za duhovno stanje ionako neće puno biti pitan. E tu je tragedija. Trebalo bi normirati svakom kandidatu susret s duhovnikom jednom tjedno, moliti osobno s njime, preporučivati mu duhovnu literaturu, normirati mu ispovijed najmanje jednom u dva tjedna, promatrati da li se on sam (!) interesira za kakvu pobožnost ili samo opslužuje one koje je dužan opsluživati. Kad kažem normirati pri tome mislim da se mora ići. Zapravo bi sve bitne duhovne aktivnosti uključio paralelno s prijemnim ispitom, da dakle prolazi i duhovni "tehnički" i pregled i ispit. Kada bi kandidati vidjeli da ordinarijati strogo i puno drže do sebe, držali bi i oni više. Više bi se tražio studij teologije. Mislim da je to analogno onoj statistici da najstroži redovi KC imaju najviše kandidata za ulaz. Trebalo bi dakle u samima sebi pobijediti taj skrupul tipa jooj biti će još manje kandidata i još manje prezbitera ako im ne budemo išli niz dlaku. I još nešto. Nakon 6 mj, ili na završetku prve studentske godine, trebalo bi kandidatima koji ne zadovoljavaju duhovni standard (koji naravno treba bit tek postalvjen..) i kod kojih se ne bi vidio napredak ni u jednoj kreposti zahvaliti na interesu za svećeništvo i preporučiti nešto primjerenije mladcu. :x

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 21:38 

sneni je napisao/la:
Zvona zvone na uzbunu.. hajmo malo razgovarati o razlozima, uzrocima takvog stanja. Zašto nema u našoj Crkvi zvanja kao nikada. Zanimaju me mišljenja. A bilo bi dobro i dati prijedlogh što učiniti da bude zvanja!

Uz sve navedene razloge: hedonističko društvo, posljedice komunističke ere, nedostatak molitve u obitelji, pad nataliteta, mnogi svečenici nažalost nisu primjer koji poziva; mislim da Gospodin ipak zove! Samo to zvanje ne bude odnjegovano, pa se uguši. U prilog tome je da su Isusovci imali ove godine dva ređenika u kasnijim godinama, pa čak i karmeličanke su spremne primiti nakon tridesepete. Danas se mladi teško odlučuju. Kao da se ne usude povjerovati da Gospodin zove baš njega. Možda premalo govorimo o tome mladima, iskra koji nitko ne pomaže rasplamsati. Na vjerunaucima za mlade se govori o hodanju, ali rijetko svečeništvu, redovništvu.
Mislim da je uspjeh vaše Neokatekumenske zajednice u količini zvanja upravo u tome što vi mlade pozivate da razmisle o pozivu, opetovano ustaju, razmišljaju...

Još nešto: Bara Stepinac je dva puta tjedno je postila da njezin Lojzek bude svečenik. Snašna žena, blage naravi. Palila je svijeću Mariji u čast u svibnju i listopadu. Puno može srce majke, tiha i nikom povjerena molitva.
Svečenici pozivajte majke da mole da im sinovi budu svečenici, pozovite ih na tako veliku čast, možda se tad odluče i roditi koje dijete Bogu. Ima ona jedna izreka da u mnogobrojnoj obitelji jedno dijete mora ići Bogu.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 22:51 

sneni je napisao/la:

Što učiniti? Moliti se za duhovna zvanja.Vi kao župnik možete organizirati tjedno jedan dan klanjanje gdje gdje možete moliti za duhovna zvanja.To neka učini svaki župnik u Hrvatskoj i eto onda vjerujem da bi situacija bila bolja uz Božju pomoć.Drugo ništa nemožete učiniti jer nikoga nemožete natjerati na silu da ode u svećenike.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 06:24 

:wink: Rio, dobivam dojam da ti zapravo neznaš u kojem vremenu živiš, a i samo ophođenje s ljudima ti je, da ne budem grub, začudno.
Djeca koja su kao i sva ostala, samo pobožnija i bolja dolaze u sjemenište, a ti bi nad njima provodio dril kakav ne postoji niti među marincima,on je prikazan samo još na filmovima. I tko kaže da poglavari ne prate kandidata. Biskupu se podnose izviješća, a ne da on osobno prima kandidate. Ovakvo pisanje napamet da bi se dobila negativna poanta niti je točno niti pošteno.
Da su kandidati drugačiji nego je to bilo u naše vrijeme to je točno. No, to se ne rješava na takav način kako ti predlažeš.
Zaključak tvoga dugog posta bi bio: nema svećenika, ajmo kandidate drilati možda će ih biti više. :roll:

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 08:09 

Citat:
:wink: Rio, dobivam dojam da ti zapravo neznaš u kojem vremenu živiš, a i samo ophođenje s ljudima ti je, da ne budem grub, začudno.

Angelus, vidim da će ovo biti 2:2 u temama u kojima se ne slažemo. No ima oš 8 šansi da bude 10 : 2 za one u kojima hoćemo. Živim dakle već i u vječnosti zahvaljujući Isusu Kristu, ne samo u vremenu. Možeš pitati Isusa Krista kako to mislim, iako bi to već kao vremešniji svećenik trebao znati :wink:. Kako vidim da možeš procjeniti kakvo je nečije ponašanje na osnovu napisa bez da si vidio osobu kako se ponaša - začudno, uzvratio bih ti i da je tvoje ponašanje začudno, tim više što izgleda 60% pastorala obavljaš preko kompjutera umjesto sa konkretnim živim osobama koje izgleda izbjegavaš susresti ili ih primiti u župskom dvoru. Možda tvoji župljani i nemaju problema, a to bi onda bila neka vrsta mini raja na zemlji...

Citat:
Djeca koja su kao i sva ostala, samo pobožnija i bolja dolaze u sjemenište, a ti bi nad njima provodio dril kakav ne postoji niti među marincima,on je prikazan samo još na filmovima.

Tko kaže da su pobožnija? Tko kaže da su bolja - a i u čemu? - jesi ti to možda autosentimetalan? :?: Dril je potreban. Više nego potreban. Idi u Redemptoris Mater pa prouči. Dobro Slavko Pavin kaže da su neke pretkoncilske stege i mrtvljenja s razlogom otpala ali ne i da je otpala potreba za njima, a to nije nikakav dril. Uostalom, ti bi sve to trebao znati bolje od mene, a to je tek frustrirajuće što zvučiš kao da blage veze nemaš.

Citat:
I tko kaže da poglavari ne prate kandidata. Biskupu se podnose izviješća, a ne da on osobno prima kandidate.

Ja tebi kažem, a ti reci kom hoćeš. Pisao sam o prijemnom interviewu, čitaj ponovno. Ali on nije prvi i zadnji interview biskupa sa kandidatom. Biskupu izvješća podnose odgojitelji - rektor, vicerektor, duhovnik. Tvrdim da je vrlo upitna kvaliteta uvida u život bogoslova a time i ta famozna izvješća i 'kartoni'.

Citat:
Ovakvo pisanje napamet da bi se dobila negativna poanta niti je točno niti pošteno.

Često nešto moraliziraš tko je pošten tko ne u napisima. Molim te da prestaneš. Rođeni brat mi je bogoslov, poznam ih još nekolicinu. Prijatelj mi je bivši odgojitelj kandidata u Pazinu, a komunicirao sam i sa biskupom o temi vezanoj za to.

Citat:
Da su kandidati drugačiji nego je to bilo u naše vrijeme to je točno. No, to se ne rješava na takav način kako ti predlažeš.

Pa ja sam i napisao da je to samo prijedlog. Možda ima i boljih prijedloga. Ti očito znaš kako se to riješava, pa onda napiši.

Citat:
Zaključak tvoga dugog posta bi bio: nema svećenika, ajmo kandidate drilati možda će ih biti više. :roll:

Da bio bi. Ne možda, sigurno.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 09:12 

[
Citat:
quote="Rio"]
Citat:

Angelus, vidim da će ovo biti 2:2 u temama u kojima se ne slažemo. No ima oš 8 šansi da bude 10 : 2 za one u kojima hoćemo. Živim dakle već i u vječnosti zahvaljujući Isusu Kristu, ne samo u vremenu. Možeš pitati Isusa Krista kako to mislim, iako bi to već kao vremešniji svećenik trebao znati :wink:. Kako vidim da možeš procjeniti kakvo je nečije ponašanje na osnovu napisa bez da si vidio osobu kako se ponaša - začudno, uzvratio bih ti i da je tvoje ponašanje začudno, tim više što izgleda 60% pastorala obavljaš preko kompjutera umjesto sa konkretnim živim osobama koje izgleda izbjegavaš susresti ili ih primiti u župskom dvoru. Možda tvoji župljani i nemaju problema, a to bi onda bila neka vrsta mini raja na zemlji...

:wink: Pa iz tvoga žučljivog i zadrtog odgovora je jasno vidljivo o kakvoj se osobi radi, te da je moja konstatacija točna.

Citat:
Citat:

Da bio bi. Ne možda, sigurno.
[/quote]

:wink: Ovo ti je pravi biser.
I na kraju pitanje: čemi taj žuć, ljutnja, vrijeđanje....? Nema tu niti pobožnosti niti duhovnosti. Nikada te neću pitati koliko puta i zašto toliko posjećuješ net, samo bih te ipak zamolio kao stariji brat po vjeri da ga ne koristiš u svrhu liječenja svojih frustracija jer to je ružno.

''Redemtoris mater'' veliš. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 09:28 
Administrator

Rio i Angelus, osobna prepucavanja će se brisati.
Molim držite se teme.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 10:06 

Što se sjemeništa Redemptoris Mater tiče, čula sam dosta nezgodne komentare s obzirom na kvalitetu. Koliko je to istina pojma nemam. No, čula sam posprdni naziv - teologija iz lifta. Objašnjeno mi je da to znači instant teologija, dakle na brzinu, upitne kvalitete.
Baš bi me zanimalo koja je razlika u odnosu na naše, redovne teologije.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 11:03 

Možda malo više svjetla u cijelu raspravu unese ovaj članak:
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 11:20 

sara je napisao/la:
Što se sjemeništa Redemptoris Mater tiče, čula sam dosta nezgodne komentare s obzirom na kvalitetu. Koliko je to istina pojma nemam. No, čula sam posprdni naziv - teologija iz lifta. Objašnjeno mi je da to znači instant teologija, dakle na brzinu, upitne kvalitete.

Molio bih te Saro da ovaj komentar ne shvatiš kao neki osobni napad ni prozivanje već opći komentar na određeni trend. Ono što mene osobno zabrinjava kod ovakvih upita je nebriga da se službeno upoznaju pojedina pitanja, pojave i pokreti unutar Crkve (bez obzira o čemu se radilo) već se traži komentar na glasine. Strah me pomisliti kako bi ovaj forum izgledao ako bi svi iznosili svaki posprdni naziv koji smo čuli za nekoga unutar Katoličke Crkve, složit ćete se da bi bilo svega.
Čini mi se da tu fali malo volje jer sam osobno odmah našao http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/ ... &Itemid=32 a teško mi je vjerovati da ne postoji neki službeni način da se vjeroučitelji (putem pitanja na kolegiju vjeroučitelja) ili svećenici (putem upita biskupiji) službenim putem upoznaju s nekim pitanjima i ustanovama.
E sad ako ne postoji neki službeni informativni put onda to stvarno može biti problem (onda ga treba žurno osposobiti) ali kad bi ja htio provjeriti ove glasine prvo bih pitao u sjemeništu Porečko-pulske biskupije.
Ostalo je samo dojam koji može biti mjerodavan za neko ozbiljno zaključivanje. Sigurno da je neka glasina koja će nekoga opanjkati kako je lift-teolog zanimljivija od npr. mog dojma koji sam stekao, na osnovu slušanja par svećenika, iz tog sjemeništa. Moj je dojam da su teološki cjeloviti, predani radu i jedino sam od njih nakon dugo vremena čuo dobru i jasnu propovijed o paklu, tj realnosti propasti ako se grešno živi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 11:29 

Mnoge stvari, Barnaba, potpisujem ali i mnoge stvari znam - ljudi mi se tuže, pratim.. Ima odličnih stvari ...ima i vrlo loših stvari i na mjesnom Ordinariju (biskupu) je da stvari procjenjuje i da se po njima vlada. Doista čuo sam o propovijedima o grijehu i paklu, i ja jasno govorim -- no ako je svo propovijedanje samo grijeh i pakao...?
Navodim samo kao primjer!

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 14:16 
Administrator

sara je napisao/la:

Istina je da je bilo teoloških problema kod Redemptoris Mater,
no oni su riješeni usvajanjem cjelokupnog nauka Crkve nakon priznanja NKP.
Dakle ako se tamo uči potpuni, cjelokupni nauk, ne može se više govoriti o instant teologiji.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 15:26 

No dobro, možemo i o Redemptoris Mater ako hoćete. Dakle u odnosu na ostatak pokreta a i hrvatske mjesne Crkve kao Crkve, Redemptoris Mater ima skoro enormno veći broj svećeničkih zvanja. Dakle neosi kao neosi zapravo. No ono što je puno važnije od te kvantifikacije je kakvoća pastorala i zdušnost s kojom ti svećenici djeluju. A to se dobro vidi već u bogosloviji Redemptoris Mater. Oni kvalitetno ostvaruju osnovno kršćansko zvanje evangelizacije upravo zato jer znaju da je evangelizacija prvi zadatak Crkve a ne kao da bi to bila stvar izbora. Ili kao što to Ivan Pavao II lijepo kaže "Trajno PRVENSTVO u evangelizaciji ima navještaj. Crkva se ne može izmaknuti toj izričitoj Kristovoj zapovijedi i lišiti ljude istine da ih Bog ljubi i spašava". Tako jednostavno a tako malo toga u praksi. Naime mnogi naši svećenici misle da se evanglizacija ostvaruje spremanjem homilije i navještanjem riječi Božje u Dan Gospodnji u svojoj župi. (Već vidim Angelusa kako se hrusti na ovo da mi saspe svoju salvu).

A to je s t r a š n o ! (Ne Angelusovo hrušćenje već takav stav antivjerovjesnika). Mnogi svećenici ne znaju da su poslani svima koje susretnu i da je evangelizacija nešto kontinuirano i za svaki trenutak. Koliko samo propuštenih prilika pri blagoslovu kuća da se upoznaju SVI članovi obitelji, te da ih se ako ne tamo evangelizira, a ono da se stvori dobra podloga za to za neki možda budući susret dotičnog svećenika i dotične osobe koja ne živi vjeru). I slično. Mislim da ste dokučili poantu. A o općem deficitu evangelizacije i kod klera i kod laika:
http://www.katolik.hr/index.php?option= ... reba-initi

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 19:28 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

Molio bih te Saro da ovaj komentar ne shvatiš kao neki osobni napad ni prozivanje već opći komentar na određeni trend. Ono što mene osobno zabrinjava kod ovakvih upita je nebriga da se službeno upoznaju pojedina pitanja, pojave i pokreti unutar Crkve (bez obzira o čemu se radilo) već se traži komentar na glasine. Strah me pomisliti kako bi ovaj forum izgledao ako bi svi iznosili svaki posprdni naziv koji smo čuli za nekoga unutar Katoličke Crkve, složit ćete se da bi bilo svega.
Čini mi se da tu fali malo volje jer sam osobno odmah našao http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/ ... &Itemid=32 a teško mi je vjerovati da ne postoji neki službeni način da se vjeroučitelji (putem pitanja na kolegiju vjeroučitelja) ili svećenici (putem upita biskupiji) službenim putem upoznaju s nekim pitanjima i ustanovama.
E sad ako ne postoji neki službeni informativni put onda to stvarno može biti problem (onda ga treba žurno osposobiti) ali kad bi ja htio provjeriti ove glasine prvo bih pitao u sjemeništu Porečko-pulske biskupije.
Ostalo je samo dojam koji može biti mjerodavan za neko ozbiljno zaključivanje. Sigurno da je neka glasina koja će nekoga opanjkati kako je lift-teolog zanimljivija od npr. mog dojma koji sam stekao, na osnovu slušanja par svećenika, iz tog sjemeništa. Moj je dojam da su teološki cjeloviti, predani radu i jedino sam od njih nakon dugo vremena čuo dobru i jasnu propovijed o paklu, tj realnosti propasti ako se grešno živi.

Ne, ne shvaćam kao osobni napad. Doista, sigurno postoji način da saznam službene stvari, no ovdje me zanimao komentar i razlozi njegovog nastanka s obzirom da me skoro pa šokirao. Nije mi palo na pamet da bi se neki svećenici mogli spremati za svećeništvo na drugačiji način (obrazovno) nego ostali.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 21:41 

Zašto paničarite zbog nestašice svećenika? To je jednostavno Božji znak da treba neke stvari promišljati, prilagođavati i mijenjati, u Crkvi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata