Citat:
:wink: Rio, dobivam dojam da ti zapravo neznaš u kojem vremenu živiš, a i samo ophođenje s ljudima ti je, da ne budem grub, začudno.
Angelus, vidim da će ovo biti 2:2 u temama u kojima se ne slažemo. No ima oš 8 šansi da bude 10 : 2 za one u kojima hoćemo. Živim dakle već i u vječnosti zahvaljujući Isusu Kristu, ne samo u vremenu. Možeš pitati Isusa Krista kako to mislim, iako bi to već kao vremešniji svećenik trebao znati

. Kako vidim da možeš procjeniti kakvo je nečije ponašanje na osnovu napisa bez da si vidio osobu kako se ponaša - začudno, uzvratio bih ti i da je tvoje ponašanje začudno, tim više što izgleda 60% pastorala obavljaš preko kompjutera umjesto sa konkretnim živim osobama koje izgleda izbjegavaš susresti ili ih primiti u župskom dvoru. Možda tvoji župljani i nemaju problema, a to bi onda bila neka vrsta mini raja na zemlji...
Citat:
Djeca koja su kao i sva ostala, samo pobožnija i bolja dolaze u sjemenište, a ti bi nad njima provodio dril kakav ne postoji niti među marincima,on je prikazan samo još na filmovima.
Tko kaže da su pobožnija? Tko kaže da su bolja - a i u čemu? - jesi ti to možda autosentimetalan?

Dril je potreban. Više nego potreban. Idi u Redemptoris Mater pa prouči. Dobro Slavko Pavin kaže da su neke pretkoncilske stege i mrtvljenja s razlogom otpala ali ne i da je otpala potreba za njima, a to nije nikakav dril. Uostalom, ti bi sve to trebao znati bolje od mene, a to je tek frustrirajuće što zvučiš kao da blage veze nemaš.
Citat:
I tko kaže da poglavari ne prate kandidata. Biskupu se podnose izviješća, a ne da on osobno prima kandidate.
Ja tebi kažem, a ti reci kom hoćeš. Pisao sam o prijemnom interviewu, čitaj ponovno. Ali on nije prvi i zadnji interview biskupa sa kandidatom. Biskupu izvješća podnose odgojitelji - rektor, vicerektor, duhovnik. Tvrdim da je vrlo upitna kvaliteta uvida u život bogoslova a time i ta famozna izvješća i 'kartoni'.
Citat:
Ovakvo pisanje napamet da bi se dobila negativna poanta niti je točno niti pošteno.
Često nešto moraliziraš tko je pošten tko ne u napisima. Molim te da prestaneš. Rođeni brat mi je bogoslov, poznam ih još nekolicinu. Prijatelj mi je bivši odgojitelj kandidata u Pazinu, a komunicirao sam i sa biskupom o temi vezanoj za to.
Citat:
Da su kandidati drugačiji nego je to bilo u naše vrijeme to je točno. No, to se ne rješava na takav način kako ti predlažeš.
Pa ja sam i napisao da je to samo prijedlog. Možda ima i boljih prijedloga. Ti očito znaš kako se to riješava, pa onda napiši.
Citat:
Zaključak tvoga dugog posta bi bio: nema svećenika, ajmo kandidate drilati možda će ih biti više.

Da bio bi. Ne možda, sigurno.