angelus je napisao/la:
:wink: T.H. kad ne bi bio tako paranoičan na području teologije ti bi bio sasvim ok. osoba.
O, pa hvala!

No ne bih bio paranoičan, kad ne bih oko sebe vidio devastirajuće posljedice svođenja religije na čisto horizontalnu dimenziju. Nije tu riječ o mojoj viziji budućnosti koje se bojim; riječ je o sadašnjosti koju već gledam svojim očima.
Citat:
A to što je tebi i mnogim drugima sakralno, recimo, meni nije.
Nisu mi sakralne prekrasne rokoko crkve u Bavarskoj koje su u 18 st. dali graditi bogati samostani benediktinaca i ina duhovna gospoda. Niti mi je sakralna golotinja ženskih grudiju, dječjih guza koji bi trebali biti anđeli, ali su ispali puteni puti. Niti su mi sakralni mišičavi atlete.... a svega toga ima na tone u našim predivnim crkvama koje nazivate sakralnim.
Neću ti puno protusloviti u ovome; legitimno je mišljenje i mogu ga razumjeti, da su takvi prikazi neadekvatni.
Samo bih ipak, radi preciznosti izričaja, razdvojio sakralnost od adekvatnosti prikaza. Ovo što ti navodiš ipak jest sakralno, naprosto zato što tematizira onaj "drugi svijet". A sad, je li taj "drugi svijet" na primjeren način prikazan, pitanje je za sebe, o kojemu ne moramo imati jednako mišljenje. Moj prigovor je upućen suvremenoj "sakralnoj" umjetnosti zato što uopće ne pokušava ukazivati na nebesku stvarnost, različitu od zemaljske. Tvoja kritika rokokoa ne pobija ovu konstataciju.