Citat:
Sinke je napisao/la:
[
A što ćemo s onom "Od stoljeća sedmog, tu Hrvati dišu"? Preimenovat u devetnaesto?

Nemojmo gledati stvari tako plitko. Hrvati su bili doživljavani kao državotvorna nacija unutar carstva, i njihove insignije bile su nošene pri svakom carskom susretu na službenoj razini. Dok smo bili stanovnici carstva, imali smo kulturološku samosvijest unutar teritorija (teritorija kojeg se narušilo nakon rata s Turcima, nakon čijeg davanja su nastali problemi koji će kasnije eskalirati).

To što sam napisao povjesne su činjenice, pa je plitkost na nekoj drugoj strani kad si već upotrijebio taj izraz.
Od stoljeća semog su tu Hrvati kao etnos, koji je imao i svoje kraljeve i knezove, a ti su opet u nekim vremenskim razdobljima svoju vlast proširili na druge narodne skupine na Balkanu. Hrvati su izgubili vladare svoje narodnosti, ali ne i svoju etničku pripadnost. Insignije koje mi danas koristimo kao nacionalne, prvotno su bile u službi zemaljske gospode hrvatskog podrijetla.
Subjekt vlasti nije bio narod nego feudalna gospoda.
Bilo bi dobro da dobro pročitaš što je tko napisao, tako bi vidio da sam i sam napisao da su pojedini narodi imali svoj kulturološki identitet.
Jasno da su jačanjem nacionalne svijesti među narodima u Europi i Hrvati posebno u borbi protiv Mađarske dominacije u 19. st. nastojali retrogradno dokazivati hrvatsku državotvornost kroz stoljeća (''od stoljeća sedmog''), posebno što se tiče banovine, ali niti ta nije bila redovito u rukama hrvatske vlastele nego su hrvatski banovi bili i Mađari i grofovi Celjski.... i što je veoma važno, večina visoke feudalne gospode prvenstveno se smatrala dijelom ili njemačkog ili austrijskig carstva, jer je svijest o svetom rimskom carstvu na Zapadu koje je bilo nosilac svjetovne, a dobrim dijelom i crkvene vlasti uz blagoslov pape, dakako, koji su i krunili careve, osim ako si koji nije iz posebnog hira sam stavio krunu na glavu.