Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 02:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 20, 2009 10:27 

sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Hajdemo postaviti ovakvo pitanje.

Jesu li prvi biskupi i svećenici bili teolozi?

Svakako su bili teolozi. Theos logos riječ (govorit) o Bogu. Tko je proširio kršćanstvo ako ne apostoli (biskupi). Prema tome pitanje nema svog ni stvarnog ni povijesnog korjena!

Ali po struci, ne po evangelizaciji? Ne možemo li reći da su imali tek temeljna znanja, a da se njihov autoritet vodio u praktičnom životu Crkve? Recimo, kad Pavao govori svome učeniku da na Kreti postavlja biskupe? Sumnjam da su Krećani bili Židovi koji su čitali Toru, ili da je Tit imao vremena od njih napraviti vrhunske teologe. Na kraju krajeva, mnogi od njih su tražili dodatna objašnjenja od Pavla.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 10:30 

sneni je napisao/la:
Laicizacija svećenika je usko vezana i sa desakralizacijom. Pa pokreti koji su nastali u zadnje vrijeme nastoje pošto poto "uništiti" liniju svetog kod svećenika. (karikature onog ex katehete).. jasno pokazuju pravac kojim se željelo poći (wir sind Kirche) - i želi se potpuno zagospodarit svećenstvom i podložiti ih nekim drugim zakonitostima a ne evanđelja i Crkve.

Klerikalizacija laika - preuzimanje uloge i službi svećenika iako za to nema svećeničkog reda - kvazi sveopće svećenstvo. U biti to je izvrnuta laicizacija svećenika samo gledano odozdo.

Brazil i južnoamerička Crkva je u velikoj napasti jer ima pre veliki manjak klerika (svećenika) a ima sasvim druge korjene od zapadnoevropske laicizacije-klerikalizacije.

Što se tiče čitača - na žalost u našoj Crkvi u Hrvatskoj nikada nije uvedena služba čitača prema liturgijskim pravilima. Koji je razlog ne znam - mislim pre malo poznavanja biti liturgije.

I u starini su bili poznati laici pomagači pričešćivanja (Sv. Tarzicije). No to ne znači da su svi današnji djelitelji pričesti po pravilima liturgije i to je zapravoneka vrsta klerikalizacije laika - bolje rečeno desakralizacije liturgije.

Mene je isto ova tema zanimala. Objašnjenje za ovo je da svećenik već završi pretvorbu hrane u Euharistiju, a dijeliti je može bilo tko nakon toga ako mu se dozvoli.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 12:23 

Sviđa mi se ovo: "Laici se dakle trebaju u stvarnosti zauzimati osobnim političkim djelovanjem nadahnutim na kršćanskoj antropologiji i socijalnome nauku Crkve", na nekoj drugoj temi smo ustanovili da nam upravo to nedostaje, a ta paradiranja kojekoga oko oltara su mi bez veze.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 14:14 

Sinke je napisao/la:

Mene je isto ova tema zanimala. Objašnjenje za ovo je da svećenik već završi pretvorbu hrane u Euharistiju, a dijeliti je može bilo tko nakon toga ako mu se dozvoli.

Svećenik ne pretvara "hranu u Euharistiju" nego samo kruh i vino, a to ima savim drugo značenje od hrane, pa nije pretvorio pečeno janje na i gorku salatu u Euharistiju, nego samo kruh i vino, što se izričito naglašava.

Dijeliti ehuaristiju ne može bilo tko nego samo svećenik i đakon a u izvanrednim potrbama ovlašteni djelitelj.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 14:33 

sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Svećenik ne pretvara "hranu u Euharistiju" nego samo kruh i vino, a to ima savim drugo značenje od hrane, pa nije pretvorio pečeno janje na i gorku salatu u Euharistiju, nego samo kruh i vino, što se izričito naglašava.

Dijeliti ehuaristiju ne može bilo tko nego samo svećenik i đakon a u izvanrednim potrbama ovlašteni djelitelj.
[quote="sneni"][quote="Sinke"]

Kruh i vino su hrana, nisu li? Znaš dobro što sam mislio, tj.što nisam.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 15:17 

Sinke je napisao/la:
Citat:
Sasvim sigurno da. Istina, često se govori o neukim ribarima, no tu neukost nije istina. Naime, židovski dječak da bi položio Bar micvu morao je uistinu znati dosta - iznad svega dobro poznavati Toru, njezino tumačenje, proroke i običaje svoga naroda. Stoga je sasvim sigurno da su apostoli, u vjerskom smislu, bili poprilično naobraženi. Osim tog učenja u mladosti, svaki je odrasli muškarac imao svoje mjesto u sinagogi i tumačio Toru kad je na njega došao red.

Zašto onda Biblija govori da su apostoli bili nepismeni i neuki (Djela Apostolska 4:13)?

Sigurno je da nisu bili u rangu s pismoznancima. Rečenicu treba gledati u kontekstu. Apostoli su nevjerojatno odgovarali intelektualnom i vjerskom vrhu naroda i to je bilo zapanjujuće.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 16:23 

Sinke je napisao/la:

Uobičajena terminologija za Euharistijske darove su kruh i vino ( a ne hrana!) iako i oni spadaju u hranu. Vrlo su važne pravilne distinkcije, jednoznačna upotreba riječi. I u rasparavamo o Euharistiji nioje dobro uvlačiti neke druge termine koji s ekrivo mogu shvatiti. Pod hranom se može svašta "utrpati" ali kruh i vino "rod trsa" ne može se drukčije shvatiti nego tako kakao su rečeni i uzeti!

Prema tome ne vidim razloga ne držati se ustaljene terminologije!

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 17:05 

sara je napisao/la:
Sigurno je da nisu bili u rangu s pismoznancima. Rečenicu treba gledati u kontekstu. Apostoli su nevjerojatno odgovarali intelektualnom i vjerskom vrhu naroda i to je bilo zapanjujuće.

Zato što su bili pod djelovanjem Duha Svetoga. Ali izgledno je da su bili nepismeni sami po sebi. Bez Boga, nitko nije ništa. S Bogom, svatko je sve što treba Bogu.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 17:06 

sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Uobičajena terminologija za Euharistijske darove su kruh i vino ( a ne hrana!) iako i oni spadaju u hranu. Vrlo su važne pravilne distinkcije, jednoznačna upotreba riječi. I u rasparavamo o Euharistiji nioje dobro uvlačiti neke druge termine koji s ekrivo mogu shvatiti. Pod hranom se može svašta "utrpati" ali kruh i vino "rod trsa" ne može se drukčije shvatiti nego tako kakao su rečeni i uzeti!

Prema tome ne vidim razloga ne držati se ustaljene terminologije!

Dobro, stvar je terminologije. Nisam sigurno htio sugerirati da je Euharistija hrana kao i svaka druga.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 25, 2009 11:06 

Citat:
Što se tiče čitača - na žalost u našoj Crkvi u Hrvatskoj nikada nije uvedena služba čitača prema liturgijskim pravilima. Koji je razlog ne znam - mislim pre malo poznavanja biti liturgije.

U našoj župi je uvedena Služba čitača, i to pred zajednicom, a pripremani smo cijelu godinu za to. Naime, imamo zadatak da u tjednu prije razmišljamo o Božjoj Riječi koja će se čitati tu nedjelju, onda se sastanemo i porazgovorimo svi zajedno kako doživljavamo tu Riječ, što je najbitnije, župnik nam objasni neke aspekte s Biblijske strane, u kojem je povijesnom kontekstu izrečena...
Ja živim kao vjernik u društvu, u obitelji, razmišljam nad tom Božjom Riječi i ugrađujem je u život. Župnik često naglašava: "pazite kakav Vam je život, da neće poslije govoriti da čitaš u Crkvi, a vani živiš drugačije." Upravo sam iz tog poticaja smogla snage da se suprotstavim nekim društvenim nepravilnostima na radnom mjestu,odgoju djece, u lokalnoj zajednici, ma čak i u političkom ogranku me zovu "Cucak" koji laje protiv nepotizma, sitnih koristi pojedinaca, korupcije, nepoštenja opčenito.
I kad nedjeljom stanem za ambon, znam da sam sredstvo samo u Božjim rukama, ali s velikom radosti i čašću čitam to što čitam, i želim i molim da preko mene moja župa doživi da su to Riječi Života.
Nemam osjećaj da se petljam u svečeničke stvari, dapaće!!!!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 25, 2009 12:33 

leticija je napisao/la:
Citat:

U našoj župi je uvedena Služba čitača, i to pred zajednicom, a pripremani smo cijelu godinu za to. Naime, imamo zadatak da u tjednu prije razmišljamo o Božjoj Riječi koja će se čitati tu nedjelju, onda se sastanemo i porazgovorimo svi zajedno kako doživljavamo tu Riječ, što je najbitnije, župnik nam objasni neke aspekte s Biblijske strane, u kojem je povijesnom kontekstu izrečena...
Ja živim kao vjernik u društvu, u obitelji, razmišljam nad tom Božjom Riječi i ugrađujem je u život. Župnik često naglašava: "pazite kakav Vam je život, da neće poslije govoriti da čitaš u Crkvi, a vani živiš drugačije." Upravo sam iz tog poticaja smogla snage da se suprotstavim nekim društvenim nepravilnostima na radnom mjestu,odgoju djece, u lokalnoj zajednici, ma čak i u političkom ogranku me zovu "Cucak" koji laje protiv nepotizma, sitnih koristi pojedinaca, korupcije, nepoštenja opčenito.
I kad nedjeljom stanem za ambon, znam da sam sredstvo samo u Božjim rukama, ali s velikom radosti i čašću čitam to što čitam, i želim i molim da preko mene moja župa doživi da su to Riječi Života.
Nemam osjećaj da se petljam u svečeničke stvari, dapaće!!!!

Uf, ovo je bilo lijepo za pročitat! Hrabri me kad vidim da ima i ovakvih stvari i daje mi snagu. Hvala!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata