Citat:
Kako onda tumačiš činjenicu da je 1968 bio Predsjednik komisije za vjerska pitanja (a to je mogao biti samo dobar komunist kome je komitet vjerovao - i njegov zahtjev za sprječavanje župskih vjeronauka!) Pa nije to izmislila desnica u Crkvi! ne budi dijete da ti nešto drugo ne kažem...
Komunistički period u našoj zemlji, da ne velim u Jugoslaviji općenito, je jedna vrlo zbunjujuća tema. Dok je istina da je mnogo nevinih ljudi stradalo, načelno se radilo i o unutarnjem sukobu frakcija.
Nisam znao za Mesića 1968. ali u skladu s gore navedenim, treba uzeti u obzir da je kasnije robijao u istom režimu radi svojih političkih ideja. Drugim riječima, slična priča kao i Tuđman. Dakle, režimi prolaze, frakcije ostaju.
Jednog dana, kad Isus Krist dođe, shvatit ćemo da nikad uistinu nije bilo ustaša, partizana, komunista i fašista. Bili smo cijelo vrijeme samo mi. Kako gorko ćemo tada zaplakati. Eh...
Citat:
Ne sjećam se da je ikada Mesić pozitivno govorio o Crkvi (sjeti se samo papinih posjeta Hrvatskoj - nije se baš "gurao" uz papu. Sve to znaju i shvaćaju oni koji gledaju malo dublje i malo više.
Kompleto njegovo političko djelovanje na području religije - odnosno katoličke Crkve je na liniji nekih drugih planova koji su dobro poznati. Pa ne čudi ni njegova izjava o križevima.
I najnovija izjava o porezima katolika.. ma baš me zanima kakao će reagirati one udruge mladih koje su zamjerile Štambuku..
Moje je mišljenje da cijela ta priča o križevima i porezu nije ništa drugo nego jedna mala medijska floskuletina. Nitko neće micati nikakve križeve nikud, ima puno perfidnijih načina da se Crkvi napakosti. Niti će se raditi porez za Katolike, ionako se primaju donacije.
Citat:
In konačno tvrdiš da je Mesić antfašista - ne znam - možda deklarativno. Pravi antifašista bi se trebao odreći i javno osuditi sve zločine koje su počinili partizani, komunisti poslije rata. Ne samo da to ne čini nego čak i pokušava umanjivati i prekriti te zločine. Kakav je to antifašista.
Nije li se već javno odrekao svih zločina koje su ikad u povijesti Hrvati počinili? Tad ga se napalo da je time osudio i Domovinski rat.
Citat:
A to da bi Mesić mogao naškoditi Crkvi... kakve floskule.. on bi poput Kaligule želio da svi kršćani imaju jednu glavu pa da im je može jednim udarcem mača otkinuti.
Ja nemam taj dojam. Znaš, prije par dana je jedan mojih godina rekao "sumnjam da je Jugoslavija bila totalitarna zemlja.... ako je Crkvi Mesić Staljin, onda nikad Staljina nije upoznala, i ne pozna što je totalitarizam."
Tako da ga možemo ne voljeti, ali bojim se da ga nazivanjem Kaligulom, ili kako već, ispadamo neozbiljni. Nemoj me, molim te, krivo shvatiti, ali takav je moj dojam (i mnogih drugih).