Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 02:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 12, 2009 15:25 

cila je napisao/la:

Evo još jednog filmića (govore mi više nego riječi) na adresi
http://www.youtube.com/watch?v=Xp8WjVrZ ... =relateden

:?:
ja nisam slušala što govori, rekla si da slika više govori.
ja sam samo vidjela da kiko ima Sveto Pismu uvijek uz sebe. :D

Citat:
ali od malih nogu znam da se svetohraništu ne okreću leđa.

možeš li mi samo opisati kako izlaziš van iz crkve, ili se vraćaš na svoje mjesto nakon pričesti.
moj župnik, a sad si msilim i biskup (zagreb) okrene leđa sv. hraništu, kada pričešćuje, kada propovijeda, kada odlazi narodu :wink:

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 06:39 

ako u župnu crkvu (bar je to kod mene slučaj), uz posvećeni i blagoslovljeni oltar, neokatekumeni donose drvene daske od kojih rade oltar na suprotnoj strani i tom oltaru prilagođavaju postojeće klupe, koje se neprestanim seljenjem uništavaju, onda je to okretanje leđa svetohraništu. Za mene - nenormalno, bolesno, nezdravo ili kako god hoćete.

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 17:39 

Citat:
cila je napisao/la:
ako u župnu crkvu (bar je to kod mene slučaj), uz posvećeni i blagoslovljeni oltar, neokatekumeni donose drvene daske od kojih rade oltar na suprotnoj strani i tom oltaru prilagođavaju postojeće klupe, koje se neprestanim seljenjem uništavaju, onda je to okretanje leđa svetohraništu. Za mene - nenormalno, bolesno, nezdravo ili kako god hoćete.

:wink: Apsolutno bih se složio s tobom i tvojim razmišljanjem. No, moramo imati razumijevanja i tolerancije prema onoj našoj braći koji se smatraju iskernim kršćanima, ali to svoje kršćanstvo prakticiraju na malo drugačiji način.
Time ne mislim da ne treba izreči svoje vlastito mišljenje, jer možda, kao dobri vjernici pokušaju razumjeti naše dvojbe.

Vrh

PostPostano: Ned kol 16, 2009 18:42 

cila je napisao/la:
Mi moramo čuvati one zdrave jezgre vjere koje će u budućnosti, nadam se , donijeti obnovu.

Možeš li nam objasniti što su to zdrave "jezgre vjere" odnosno što su nezdrave?

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2009 05:33 

E pa ljudi čitajte i snebivajte se čudom: S 1.IX u Linzu (A) dolazi u jednu gradsku župu novi župnik koji pripada neokatekumenskom pokretu. Nastala pobuna koju predvodi dekan Linza razlozi: jer će taj novi župnik uništiti sve što su on (dekan) i bivši župnik gradili. A grijeh novog župnika je što će on propovijedati o zlu, grijehu, paklu i vječnoj kazni za grijeh.. Pobunili se i "članovi župnog vijeća.. pobunili se troditelji.. "jer da djeca koja idu na prvu pričest sada dolaze kući sva uplašena paklom i vječnom osudom.."
(vijest sa kath.net)
Samo zar je potrebno biti član Neokatekumena za propovijedati te istine.. ako je to mjerilo onda sam ja neokatekumen,.. ali jer još uvijek mnogi svećenici propovijedaju o vječnim istinama.. onda nam nije potreban neokatekumenski pokret, a gdje svećenici ne propovijedaju te istine tu su onda neokatekumeni dobro došli!

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2009 21:11 

sneni je napisao/la:
E pa ljudi čitajte i snebivajte se čudom: S 1.IX u Linzu (A) dolazi u jednu gradsku župu novi župnik koji pripada neokatekumenskom pokretu. Nastala pobuna koju predvodi dekan Linza razlozi: jer će taj novi župnik uništiti sve što su on (dekan) i bivši župnik gradili. A grijeh novog župnika je što će on propovijedati o zlu, grijehu, paklu i vječnoj kazni za grijeh.. Pobunili se i "članovi župnog vijeća.. pobunili se troditelji.. "jer da djeca koja idu na prvu pričest sada dolaze kući sva uplašena paklom i vječnom osudom.."
(vijest sa kath.net)
Samo zar je potrebno biti član Neokatekumena za propovijedati te istine.. ako je to mjerilo onda sam ja neokatekumen,.. ali jer još uvijek mnogi svećenici propovijedaju o vječnim istinama.. onda nam nije potreban neokatekumenski pokret, a gdje svećenici ne propovijedaju te istine tu su onda neokatekumeni dobro došli!

Nema ovo veze s neokatekumenima kao takvima već sa svećenikom. Koji je potpuno u pravu (osim ako ne viče na djecu :wink: )!
Ali ovaj post me potaknuo da ponovno pomislim na jednu žalosnu istinu da dio kršćana ismijava strah Božji kao dar Duha svetoga, da Božju ljubav shvaća kao srcedrapateljnu romansu u smislu - Bog bezuvjetno ljubi, Bog sve prašta, samo ti griješi koliko hoćeš On će te svejedno prigrliti. Osjećam drugačije. Bog ljubi one koji čuvaju i žive Njegove zapovijedi, one koji se kaju za grijehe i odriču se grijeha. Biti kršćanin ne znači staviti glavu na meki jastuk i slatko snivati, već biti budan. Biti kršćanin je odluka, čvrst odabir Boga u svom životu, vršenje Njegove volje, što znači često zaboraviti na vlastite želje i planove. Nije uvijek lako. Ali je jedino ispravno. Inače nas čeka vječna osuda, što bi u tom nauku trebalo biti neprihvatljivo?
Ispričavam se što začatavam topik, nema veze s NP.

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2009 12:01 

cila je napisao/la:

to nema veze sa sv. hraništem, nego oltarom :P daske,
to je kao da kažaš osobi koja ima 2 tis kuna plaću i dvoje djece, da nije dosotjanstveno jesti žgance u nedjelju :roll:
i najvažnija stvar je novac. stvari se uništavaju. :mrgreen:
mi mičemo klupe... i pazimo na njih. nisi nikad tako razmišljala. da se nešto pazi kad se miče.

isto tako po nauku svete Crkve sv. Hranište ne bi niti trebalo biti u crkvi već u pokrajnjoj kapeli. i to jest nauk. otiđi na faks kod npr. dr. šaška pa ga to pitaj. i ja bi na isti način mogla reći da ako je ovo nauk kc onda je stavljanje svhr. u crkvu gdje mu nije mjesto nenorma.no, bolesno, nezdravo ili kako god hoćete.
(to sam tebe parafrazirala) ja to ne mislim.
ti jednostavno ne voliš neok. put. i to je to.
imaš jednu mržnju ili prezir ili kaj god prema np i kaj ćeš.
da to isto rade zboraši koji su ti super bilo bi ok. :wink:

angelus je napisao/la:

:wink: Apsolutno bih se složio s tobom i tvojim razmišljanjem. No, moramo imati razumijevanja i tolerancije prema onoj našoj braći koji se smatraju iskernim kršćanima, ali to svoje kršćanstvo prakticiraju na malo drugačiji način.
Time ne mislim da ne treba izreči svoje vlastito mišljenje, jer možda, kao dobri vjernici pokušaju razumjeti naše dvojbe.

a što to znači smatraju se iskrenim kršćanima. i žene koje rade pobačaje se smatraju iskrenim kršćanima jer redovito idu na misu. i djecu šalju na vjeronauk... :?:

na drugačiji način. kao franjevci koji se ne žene. ili kartuzijanci koji ne izlaze van iz samostana. ili kao ...

ja npr ne mislim da su franjevci svi :roll: zbog jednog ili stotine franjevaca koji ne živi svoju kariszmu. ili da su svi svećenici pedofili, jer ih ima, ili da imaju ženske jer i takvih ima.

a ovdje se sve generalizira. i niti se malo ne gledaju plodovi.
plodovi u obnovi liturgije. u tome btw. da u misalu iste nam kc piše da bi se trebalo pričešćivati pod obje prilike i to svi ne samo svećenik, pa se to ne radi. osim na vjenčanju.
da se mogu koristiti i drugi načini ispoviejdanja nego samo onaj u ispoviejdaonicama... (pročitaj si samo povijest sakramenta pokore i obraćenja...

da je kongregacija za ne znam što (ali ima veze sa obitelji :? pozvala kika i karmen ga govore o prenošenjui vjere djeci u obitelji.
da ne spominjemo uvijek temu o otvorenositi životu, tj da crkva ne govori da se ima 2 ili 3 djece nego da se bude otovoren životu, i da se plodni i neplodni dani nisu kršćanska kontracepcija i da se ne mogu koristiti kak se kome hoće o tome imaš u dr. vat. koncilu napisano i dokumentima.
(moja prijateljica iz zbora mladih imala je dijete u utorbi koje se nije razvijalo, nije napravila pobačaj do negdje 5 mj trudnoće nego je čekala da dijete umre. to je kršđanin, bila je ismijavana od liejčnika... i to je otvorenost životu - da ne dajem samo primjere bila jedna nekat. majka. :mrgreen:

i tako dalje i tako dalje

da ne govorimo o tome da crkva jest priznala statut puta.
e da i da ne govorimo o ad gentes, obiteljima u poslanju... (onome pto je sv. benedikt već prije stoljećima radio.
o obiteljima iz španjolske i boghatih zemalja dolaze u srbiju ... nemaju što jesti... zašto. radi Krista.

o čitanju Božje riječi, skrutiranju Pisma, aktualiziranju Pisma za mene, danas...

...
odužih previše :lol: :roll:

:D :wink:

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2009 22:35 

vrabec te dal je napisao/la:
...
odužih previše :lol: :roll:

:D :wink:

Nije problem u dužini, jer je tekst tvoje djelo, ali je napisano zbrda zdola te se teško može shvatiti poanta ali se jasno shvaća kako si ljuta. Razumijem da postoje ljudi kojima je smisao pisanja na internetu blaćenje Neokatekumenskog puta, unutar katoličke Crkve ali takvi su prozirni i jasno pokazuju svoju krivu vjeru, mržnju i duhovnu bjedu. Jer tko mrzi brata svoga nije od Boga.
Angelusa nisi shvatila jer je on u zadnjem postu pozvao na razumijevanje, što je svakako pozitivno. Dakle umjesto da napadaš ono što je napisao trebala si se potruditi razumjeti što je htio reći. Isto tako napisala si stvarno niz netočnih stvari, te bi i ti trebala otići na "faks kod npr. dr. šaška".

Možeš li za početak navesti izvore u kojima si pročitala ovo?
btw. da u misalu iste nam kc piše da bi se trebalo pričešćivati pod obje prilike i to svi ne samo svećenik, pa se to ne radi. osim na vjenčanju.
da se mogu koristiti i drugi načini ispoviejdanja nego samo onaj u ispoviejdaonicama... (pročitaj si samo povijest sakramenta pokore i obraćenja...

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2009 15:16 

Barnaba je napisao/la:
Nije problem u dužini, jer je tekst tvoje djelo, ali je napisano zbrda zdola te se teško može shvatiti poanta ali se jasno shvaća kako si ljuta.

nije ljutnja nego ogorčenje. :cry:
ja mislim da se može shvatiti poanta. :idea:

Citat:
Angelusa nisi shvatila jer je on u zadnjem postu pozvao na razumijevanje, što je svakako pozitivno. Dakle umjesto da napadaš ono što je napisao trebala si se potruditi razumjeti što je htio reći.

oprosti angelus

Citat:
Isto tako napisala si stvarno niz netočnih stvari, te bi i ti trebala otići na "faks kod npr. dr. šaška".

:mrgreen: ova ti je dobra

btw. da u misalu iste nam kc piše da bi se trebalo pričešćivati pod obje prilike i to svi ne samo svećenik, pa se to ne radi. osim na vjenčanju.

pa napisala sam izvor, misal
u onoj maloj crvenoj knjiđici :mrgreen: koju koristi svećenik kad npr. ide dati bolesničko pomazanje.
i o tome se uči na kbf-u

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2009 15:42 

u onoj maloj crvenoj knjiđici :mrgreen: koju koristi svećenik kad npr. ide dati bolesničko pomazanje.
i o tome se uči na kbf-u

Sinoć sam imao u ruci Misal, ali onu verziju za narod. No za citiranje izvora je potrebno navesti bar cjeli naziv, izdavača, godinu i stranicu na kojoj se to nalazi. To ti je valjda poznato kad se pozivaš na akademski način rasprave i poznavanja liturgije i sakramanata.
I još nešto, zar ti je misal izvor i za načine ispovjedanja?

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2009 17:26 

Barnaba je napisao/la:
Nije problem u dužini, jer je tekst tvoje djelo, ali je napisano zbrda zdola te se teško može shvatiti poanta ali se jasno shvaća kako si ljuta.

nije ljutnja nego ogorčenje. :cry:
ja mislim da se može shvatiti poanta. :idea:

Citat:
Angelusa nisi shvatila jer je on u zadnjem postu pozvao na razumijevanje, što je svakako pozitivno. Dakle umjesto da napadaš ono što je napisao trebala si se potruditi razumjeti što je htio reći.

oprosti angelus

Citat:
Isto tako napisala si stvarno niz netočnih stvari, te bi i ti trebala otići na "faks kod npr. dr. šaška".

:mrgreen: ova ti je dobra

i o tome se uči na kbf-u

Au, eto ja ne znam za te stvari koje ti navodiš. Nego kakve veze ima misal - debela crvena knjiga u kojoj je red mise sa svim kanonima, predslovljima i još ponečim sa knjižicama za slavljenje sakramenata tzv. obrednicima?

Vrh

Naslov: Neokatekumeni
PostPostano: Čet kol 27, 2009 16:29 

Iz Petrinje sam, već duže vrijeme čitam o neokatekumenima i jako bi se voljela pridružiti u jednu takvu zajednicu ali neznam ni gdje ni kako, ako mi netko može pomoći biti ću mu zahvalna.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 06:22 

Citat:
diba je napisao/la:
Iz Petrinje sam, već duže vrijeme čitam o neokatekumenima i jako bi se voljela pridružiti u jednu takvu zajednicu ali neznam ni gdje ni kako, ako mi netko može pomoći biti ću mu zahvalna.

:wink: Super, došla si na pravo mjesto. Verujem da će te neki naši forumaši koji pripadaju NP rado prigrliti. Samo ipak, bilo bi poželjno, dok si još slobodna katolikinja, da učiniš jedan spasonosan zavjet. Da se, kad uđeš u NP nećeš nikada s ostalim vjernicima svađati :lol: . Osim ako, nedaj Bože, to nije glavnim razlogom da im se pridružuješ. Oni nadasve vole halabuku i tu se razilazimo.
Razmiještanje klupa u crkvi. Ljudi pa kaj je vama? :roll:

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 08:31 

Ah i ja se nadam da će mi se netko od neokatekumena javiti, malo sam nestrpljiva ali ...
Ma želim se već godinama pridružiti tom pokretu ali nikako da otkrijem gdje i kako....

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 10:08 

:wink: Evo, da i ja nešto pridonesem NP-u. U Zagrebu izvjesno znam da postoji NKP zajednica u župi sv. Josipa na Trešnjevki i u Trnju u župi gdje je i samostan čč. sestara dominikanki.
Pa sretno vam bilo neokršćani. :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata