Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 23:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub svi 30, 2009 12:06 

Dakle, da li je modernizam željan u Crkvi?

Vrh

PostPostano: Sub svi 30, 2009 13:14 

Ne, modernizam (onaj teološki) je hereza, zbir svih krivovjerja. Ovakvim ga je proglasio papa sveti Pio X u enciklici Pascendi Dominici gregis.

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2009 05:57 

:wink: Modernizam svakako ne, stoga se u vrijeme i nakon II.Vat. koncila puno rabio izraz agiornamento iliti posuvremenjenje Crkve. Što će reči; da Crkva bude u svom načinu naviještanja evanđelja suvremena, kako bi bila razumljiva i prihvatljivija, a da ostane dosljedna nauku i čuvanju poklada vjere.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2009 08:44 

Postoje i takozvama postmodernistička kretanja i pokreti. Što mislite o ovoj inicijativi?
http://mismocrkva.blogspot.com/search?u ... results=13

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2009 10:06 

Barnaba je napisao/la:
Postoje i takozvama postmodernistička kretanja i pokreti. Što mislite o ovoj inicijativi?
http://mismocrkva.blogspot.com/search?u ... results=13

Možda ću kasnije naći vremena da komentiram sva ova izvrtanja Pisma koja služe za potkrepljivanje destruktivnih i heretičnih učenja (identična metoda kakvu srećemo u newageovskim manifestima, ili pak sekularističkom miljeu koji se prilično plitko i perfidno odvažuje pozivati na Evanđelje kada za to osjeti potrebe, a izvorište joj se može prepoznati u sceni Isusove kušnje u pustinji) - uglavnom ovo je čisto podrivački, destruktivni, reći ću i neprijateljski pokret Crkve, utoliko opasniji što ga se tolerira i jasno ne osudi. Dovoljno je samo letimično pogledati recentnije naslove gdje se napada Papu (ne samo sadašnjeg nego i prošlog), hrvatske biskupe, bl. Alojzija Stepinca, podupire otpale svećenike, pokazuju simpatije prema sodomizmu, reklamira najgori ateistički blog (!!!)... i kad tome još dodamo da je kolovođa sveg ovog kontroverzni teolog Hans Kung koji je pretodno osuđen zbog odbacivanja papine nezabludivosti - mislim da više nije potrebno reći.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2009 12:22 

U pravu si, a najgore je to što se oni smatraju djelom Crkve iako su defakto, zbog ovih raznoraznih akcija (koje se zalažu za promjenu nauka), izvan nje.
Na svu sreću ova peticija nije polučila rezultat jer je potpisivana 2006.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2009 15:20 

Tako je, a posebno je dvolično pozivanje na II. vatikanski sabor kao nešto što bi trebalo poduprijeti njihove ideje, koje u stvarnosti posve zanemaraju, pa i krše koncilske smjernice:

http://splendordomini.blogspot.com/2009 ... oncil.html

http://splendordomini.blogspot.com/2009 ... oncil.html

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 18:27 

I ja se slažem da im II Vatikanski sabor ne može ići u prilog jer su zahtjevi usmjereni na promjenu nauka. Ipak mislim da bi to pitanje trebalo raspraviti hladne glave bez pozivanja na ovaj blog koji je zadojen konzervativizmom te u neku ruku neobjektivan.
Sva teška pitanja treba raspraviti bez suvišnih emocija i objektivno koliko je to god moguće.

Ovih dana, svi mediji bruje o otkazu vjeroučitelju karikaturistu Tihomiru Lovriću iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje. Naravno da mediji to dovode u vezu s objavljivanjem njegovih karikatura ali budući da nije zadovoljavao uvjete za vjeroučitelja, mandat mu je opozvan.
Zanimljivo je da je Lovrić aktivan u hrvatskom ogranku, modernističkog međunarodnog pokreta “Mi smo Crkva” na čijem blogu je objavljivao prijevode i neke karikature.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 18:43 

Imao sam svojedobno simpatije za taj pokret, ali se (čak i meni) danas čine preradikalnima.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 19, 2009 19:06 

Barnaba je napisao/la:
I ja se slažem da im II Vatikanski sabor ne može ići u prilog jer su zahtjevi usmjereni na promjenu nauka. Ipak mislim da bi to pitanje trebalo raspraviti hladne glave bez pozivanja na ovaj blog koji je zadojen konzervativizmom te u neku ruku neobjektivan.
Sva teška pitanja treba raspraviti bez suvišnih emocija i objektivno koliko je to god moguće.

Ovih dana, svi mediji bruje o otkazu vjeroučitelju karikaturistu Tihomiru Lovriću iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje. Naravno da mediji to dovode u vezu s objavljivanjem njegovih karikatura ali budući da nije zadovoljavao uvjete za vjeroučitelja, mandat mu je opozvan.
Zanimljivo je da je Lovrić aktivan u hrvatskom ogranku, modernističkog međunarodnog pokreta “Mi smo Crkva” na čijem blogu je objavljivao prijevode i neke karikature.

Pa sasvim sigurno da to ima veze i s karikaturama, ali i s onim što je on sam naveo kao razlog za karikature. Sigurno da takva osoba nije prikladna da ima mandat za poučavanje djece u katoličkoj vjeri.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 11:13 

Što je on sam naveo kao razlog za karikature?

Inače je interesantno da su tekstovi s bloga "Mi smo Crkva" pisani u prvom licu množine! Moram priznati neuobičajen način jer mi to nekako vuče na jednoumlje a to oni predbacuju Crkvi. Apsurd.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 14:39 

Barnaba je napisao/la:
Što je on sam naveo kao razlog za karikature?

Inače je interesantno da su tekstovi s bloga "Mi smo Crkva" pisani u prvom licu množine! Moram priznati neuobičajen način jer mi to nekako vuče na jednoumlje a to oni predbacuju Crkvi. Apsurd.

"Mi smo Crkva" je organizacija koja ima vrlo snažnu samosvijest o sebi. Zato govore u prvom licu množine.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 15:19 

Barnaba je napisao/la:
I ja se slažem da im II Vatikanski sabor ne može ići u prilog jer su zahtjevi usmjereni na promjenu nauka.

I ne samo to, po meni je barem jednak problem pokušaj implementacije brojnih značajki sekularističkog svjetonazora na teologiju, što na kraju završava (ne tako često vidljivim) vrlo destruktivnim posljedicama po vjerski život.

Citat:
Ipak mislim da bi to pitanje trebalo raspraviti hladne glave bez pozivanja na ovaj blog koji je zadojen konzervativizmom te u neku ruku neobjektivan.

1. U čemu se očituje konzervativnost tog bloga (i molio bih precizniju definiciju tog pojma)?

2. Znam da je teško biti hladne glave na spomen ovako podrivačkih akcija, međutim navedene činjenice posve objektivno stoje, i govore da takve stvari nisu vrijedne tolerancije. Jer, nije nam zadaća samo činiti dobro, nego i sprečavati zlo.

Citat:

Takvi čini već sami po sebi jesu sablažnjivi i pokazuju ogromni nedostatak temeljnih kršćanskih kreposti, stoga i posve razumijem potez nadležnih instanci. Uostalom, nije sv. Pavao uzalud predao surovoj kazni onog teškog grešnika - samo kad bi u dotičnog bilo toliko poniznosti da uvidi kako se neke stvari čine za njegovo dobro (a to neće biti prije nego se odrekne samovolje u tumačenju vjerskih pitanja).

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 17:17 

Citat:
I ne samo to, po meni je barem jednak problem pokušaj implementacije brojnih značajki sekularističkog svjetonazora na teologiju, što na kraju završava (ne tako često vidljivim) vrlo destruktivnim posljedicama po vjerski život.

Možda sam u krivu, ali teologiju ne možemo gledati kao nešto zatvoreno i oklopljeno od svijeta. Na kraju krajeva, ona se svijetom i bavi, gledajući ga iz kuta svoje religije.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 11:12 

Sinke je napisao/la:
Možda sam u krivu, ali teologiju ne možemo gledati kao nešto zatvoreno i oklopljeno od svijeta. Na kraju krajeva, ona se svijetom i bavi, gledajući ga iz kuta svoje religije.

Mislim da se nismo razumijeli - naravno da se Crkva treba baviti promišljanjem čitave stvarnosti, pa tako i (prije svega) dominantnih sekularističkih svjetonazora. Štoviše, u protivnome bi činili jedan veliki propust koji bi urodio kobnim posljedicama.

No, kad promišljamo o toj temi, moramo imati na umu da Crkva ne može ulaziti u dijalog (s navodnom nakanom da se drugome ''približi'' evanđelje) preuzimanjem tuđih svjetonazorskih komponenti, i pokušajem preoblikovanja teologije po istom principu. Jer, znamo da svaka kuća treba biti izgrađena na dobrim temeljima, u protivnome imamo jednu klimavu nastambu koja će se urušiti pod navalom prve jače nepogode. Tako je i s teologijom. Mi ne možemo graditi misao o Bogu na čisto subjektivnim, egzistencijalističkim sekularnim temeljima, jer će posljedice na kraju uroditi relativizacijom kršćanskog nauka i života, što se nažalost nerijetko pokazuje i u praksi. A upravo to čini dotična družina kvazikatoličkih liberalista, koja iz određenih razloga usvaja sekularističke svjetonazore, i onda na tim temeljima nastoji redefinirati teologiju. A posljedice su vidimo i sami kakve.

Stoga, kršćanstvo prema dvotisućljetnoj praksi ima graditi svoje utemeljenje iz objektivno utvrđenih činjenica teološke naravi. Ne višestruko promijenjivih individualnih utisaka, jer mislim da se upravo tu nastoji graditi kuća na pijesku koja ne može izdržati kad navale prvi vjetrovi i nahrupe bujice.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata