Imaš kod Benedikta XVI. Isus iz Nazareta, gdje tumači ispravan prijevod kao 'Izbavi nas od Zloga'. (str 177,2007god.verbum).
Kasnije govori kako odviše ljudsko shvaćanje ušlo u liturgije sa trenutnim prijevodom, osim bizantske. Jedno ne isključuje drugo (zla i Zloga).
Nije eksplicitno rekao da novi prijevod (Zloga) ide u liturgiju 'no pritom ne smijemo izgubiti iz vida istinski red dobara te povezanost zla sa Zlim: nasa se molba ne smije odnositi samo na ono što je vidljivo.' (str 179)
Dodajem da se 'Izbavi nas od zla' može shvatiti samo apstraktno, kao npr. izbavi nas od oluje, vremenskih nepogoda, nemira i sl.
Zli je osoba KKC 2851, usp 2850;2854
Pa najvažnije je ono što se koristi u liturgiji, misalima, brevijarima , molitvenicima, službenim dokumentima koje je odobrio Vatican i nadležna komisija /dikasterij.
Nije bitno šta je Benedikt XVI. jednom rekao...zna se gradacija važnosti u KC
U vezi što si rekao, a ja sam boldao gore:
običan vjernički puk će shvatiti kako treba...zlo je bolji pojam i običan puk ga prihvaća ...nikada od vjernika laika , još manje svećenika nisam čuo da bi "oslobodi nas od zla" trebalo zamijeniti sa "oslobodi nas od Zloga"
Osim toga ako ćemo strogo jezično, zlo je širi poham od zloga pa time u svome pojmu obuhvaća i Zloga-osobu koju spominješ.
Ova priča da treba mijenjati stvari koje su odlične i koje u biti NE treba mijenjati me podsjeća na jednu činjenicu u vezi jednog svećenika u mojoj župi, koji valjda hoće se malo razlikovati od drugih, privući pažnju ili biti lažno "originalan":
On je jedini svećenik koji u svetoj misi ne kaže " Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na ...", nego kao nijedan svećenik kaže:" evo Janje Božje, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta..."
Ne kaže u padežu genitivu ( evo koga/čega) nego kaže u nominativu Janje Božje???!
https://www.svetipetar.com/red-mise/Ja sam ga pitao zašto jedino on koristi u misi tu čudnu jezičnu konstrukciju, i on mi je nešto mutno odgovorio bez jakih argumenata da je po njemu to u redu i da tako treba biti?!?
Ja sam redovito na misama 35 godina, u svome životu sam slušao barem 50 svećenika i svi kažu isto osim njega?
evo , daj mi ti svoje mišljenje u vezi toga: da li može biti ispravno i kako kaže taj jedan svećenik, taj izraz u misi ne u genitivu kako svi govore nego u drugom padežu
ova priča oko zla ili Zloga me podsjeća jako na ovaj gore slučaj
Može li jedan svećenik biti u pravu , mimo svih ostalih svećenika?