Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 22:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Je li Blažena Djevica Marija „Suotkupiteljica“?
Ne 45%  45%  [ 5 ]
Da 55%  55%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 11
Autor Poruka
PostPostano: Ned pro 28, 2025 20:24 

Opet vigilare i tomablizanac... neka dokažu svoju vjerodostojnost..
...kao i lijevi mediji kad pišu o Crkvi...
(ovo je samo drugo pakovanje)
:wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2025 16:44 

Mi nikad nismo ni čuli za taj pojam glede BDMarije, niti je to ikad bilo spomenuto na vjeronauku.
Nemam s tim problema, znam tko je Otkupitelj i nema potrebe za tim prefixima u svezi s Gospom. Ona je i Slavna i Žalosna i Sniježna i Lurdska i Kraljica krunice i Gospa od brze pomoći i Velika i od zdravlja i Kraljica itd itd itd...

"S obzirom na potrebu objašnjenja Marijine podređene uloge Kristu u djelu Otkupljenja, ne bi bilo prikladno koristiti naziv „Suotkupiteljica“ za definiranje Marijine suradnje. Ovaj naziv riskira zasjeniti Kristovo jedinstveno spasenjsko posredovanje i stoga može stvoriti zbrku i neravnotežu u skladu istina kršćanske vjere, jer „nema spasenja ni u kome drugome; jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima po kojem bismo se mogli spasiti“ (Dj 4, 12).

Kada neki izraz zahtijeva mnoga, ponovljena objašnjenja kako bi se spriječilo da odstupi od ispravnog značenja, ne služi vjeri Božjeg naroda i postaje beskoristan."
Papa Franjo

"„Naslov ‘Suotkupiteljica’ previše se udaljava od jezika Svetog pisma i patristike te stoga uzrokuje nesporazume. (br. 19)"
Papa Benedikt XVI

Da, kao da postoje sile koje kao da žele zamutiti

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2025 17:41 

Pa da, taj pojam nije bio nikad u sadržaju Katekizma niti se koristio u liturgiji, nije uvršten u litanije niti su ga koristili Pape u svojim obraćanjima - bio je samo dio "pobožnosti" nekih ljudi i "razmatranja" nekih teologa.

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 18:03 

adrijana je napisao/la:
neka dokažu svoju vjerodostojnost..
Treba li Fernandez dokazivati svoju vjerodostojnost s obzirom na sve kontraverze koje je izazvao?

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 18:08 

Nije stvar u Fernandezu, nego u onome što piše u dokumentu (koji nije njegov osobni dokument, nego crkveni) - a to je potpuno u skladu s Katekizmom.

Vrh

PostPostano: Uto pro 30, 2025 18:17 

Nije stvar u Fernandezu,...
Eto vidiš kako onda nije ni u vigilare i tomablizanac blogu...

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2025 11:22 

Eto vidiš kako onda nije ni u vigilare i tomablizanac blogu...

Zaista nije...

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2025 11:34 

I kod nas je često, osobito u baroku, u molitvama Mariji bila naglašena Njezina milost i posredovanje nasuprot Kristovoj pravdi - što je djelomično teološki netočno jer se izuzima iz vida Kristovo milosrđe i snaga Njegovog otkupljenja.

Ova lijepa, stara molitva koju donosim kao primjer pobožnosti nađena je u knjižnici franjevačkog samostana na Trsatu, a vjerojatno potječe iz sredine 18. stoljeća. Sadrži elemente posvetne molitve sv. Bernarda uz naglašenu posredničku ulogu Marije.

Milosti puna, Djevice Marijo, koja nikoga ne ostavljaš, nikoga ne odbijaš, nikomu lica svoga ne kratiš, nego sve - koji se k Tebi utječu - milostivo primaš! Evo pred tobom otkrivam i rastirem srce svoje. Tebi poljubljenoj Majci svojoj otvaram sve nevolje i potrebe svoje. Ti, o milostiva Djevice, najbolje razumiješ kako ubog i potreban i u kolikim pogibeljima spasenja moga postavljen jesam. Ako Sin tvoj po pravici svojoj mene suditi bude htio, od osuđenja i izgubljenja mojega dvojiti mi nije. Spomeni se da zaradi spasenja grješnika i stvorenja Ti, Mati Božja učinjena jesi! Zato od oštre pravice njegove k Tvomu se licu milostivo utječem, pod skute se milosrđa tvoga grješnik skrivam, znaduć istinito da me od višnjega osuđenja občuvati možeš. Ako mi ti milostiva budeš, ni Božja mi milost manjkati neće jerbo serce Božje u Tvojih je rukah i kud godi hoćeš, možeš ga nagnuti. Jedan ljubljeni pogled tvoj veće nego svijuh anđelah i svetacah molitve goruće kod njega vridnosti ima. Indi, Majko od milosrdnosti, po milosti i milosrđu tvome ufam se da na strašnom sudu Božjem od prekletih razlučen i u Kraljevstvo nebesko pozvan budem. Iz dubine srca mojega k Tebi uzdišem i prosim za ljubav Isusa tvoga! Za uspomenu gorke muke Njegove ne pusti me poginuti, o milostiva, o dobrostiva, o slatka Djevice Marijo! Pred blagoslovljene ove noge tvoje, pred kojima nebrojeni grješnici našli jesu milost, postavljam sad i vazda tijelo i dušu svoju, sva djela i potrebe moje, život i smrt moju, navlastito pak onaj života moga čas najkrajnji na kojemu svakolika vikovičnost visi. Za ljubav s kojom sinka svoga ljubiš, molim te, da sva ova pod obranu tvoju primiš, u majčinskom srcu svome čuvaš i na korist spasenja duše moje obratiš. Amen.

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2026 14:36 

Pratio sam raspravu, komentare negdje na društvenoj mreži, a tema 'desnica'.
Napokon jedan upita ili ustvrdi: Daj priznaj da si ustaša! A treći uskoči:Ustaša sam!
Ne ulazeći u relevantnost rasprave, a što nije moguće, ali ima sličnosti sa ovim Međunarodnim mariološkim udruženjem koje u prvoj od sedam točaka navodi 'poslušnost Sv.ocu i Učiteljstvu. I odmah zatim dalje po svom, ustvari kontra.
Usporedno sa prvom pričom: daj priznajte da ste neposlušni Učiteljstvu i Papi. Koga zavaravate?!

Zato sam prije naveo koncilsko učenje da bez trijade Pismo, tradicija, učiteljstvo nema katoličke vjere.

I zato ovi stalno optužuju.

I to sam prije rekao da se čovjek pita ok, ne prihvaćaju bjelodane stvari npr. tu na forumu su četiri fotografije pape ali zašto ne odu onda negdje drugdje.

I sada zamisli globalni kontekst, Crkva uči da se ne mogu rediti žene, da nema taj mandat, da se ne može protiv Objave. I onda neka žena u misnom ruhu podiže hostiju, a tu pak dolaze optužuju da lažeš a sve crno na bijelo, provjerljivo. Ali, nema pokajanja, nema isprike zato što ni vrag ne može sa zemlje, eto zašto.
Ipak više cijenim ateiste i one koji napuste Crkvu, a prema onaj 'o da si hladan..' Ali ovi uz ime Božje na usnama.. Držim pak da su otpali više povučeni od prijetvornih hijerarha a koji nastupaju javno. Nema ih puno ali vrlo su vidljivi. Što ne znači da drugi imaju isprike.

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2026 15:33 

Pratio sam raspravu, komentare negdje na društvenoj mreži, a tema 'desnica'.
Napokon jedan upita ili ustvrdi: Daj priznaj da si ustaša! A treći uskoči:Ustaša sam!
Ne ulazeći u relevantnost rasprave, a što nije moguće, ali ima sličnosti sa ovim Međunarodnim mariološkim udruženjem koje u prvoj od sedam točaka navodi 'poslušnost Sv.ocu i Učiteljstvu. I odmah zatim dalje po svom, ustvari kontra.
Usporedno sa prvom pričom: daj priznajte da ste neposlušni Učiteljstvu i Papi. Koga zavaravate?!

Zato sam prije naveo koncilsko učenje da bez trijade Pismo, tradicija, učiteljstvo nema katoličke vjere.

I zato ovi stalno optužuju.

I to sam prije rekao da se čovjek pita ok, ne prihvaćaju bjelodane stvari npr. tu na forumu su četiri fotografije pape ali zašto ne odu onda negdje drugdje.

I sada zamisli globalni kontekst, Crkva uči da se ne mogu rediti žene, da nema taj mandat, da se ne može protiv Objave. I onda neka žena u misnom ruhu podiže hostiju, a tu pak dolaze optužuju da lažeš a sve crno na bijelo, provjerljivo. Ali, nema pokajanja, nema isprike zato što ni vrag ne može sa zemlje, eto zašto.
Ipak više cijenim ateiste i one koji napuste Crkvu, a prema onaj 'o da si hladan..' Ali ovi uz ime Božje na usnama.. Držim pak da su otpali više povučeni od prijetvornih hijerarha a koji nastupaju javno. Nema ih puno ali vrlo su vidljivi. Što ne znači da drugi imaju isprike.

.
Dobro si to primijetio.

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2026 16:34 

Dobro si to primijetio.

Slažem se. Soren općenito lijepo piše i mnogo se toga može naučiti od njega. Naravno, tko hoće naučiti. Tko samo tupi svoje ko Maksim po diviziji, taj se ni neće promijeniti. :|

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2026 20:10 

Slažem se. Soren općenito lijepo piše i mnogo se toga može naučiti od njega. Naravno, tko hoće naučiti. Tko samo tupi svoje ko Maksim po diviziji, taj se ni neće promijeniti. :|

Tako je Fran, samo da dođem do Vrapča po ovoj mećavi...

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 17:06 

Svatko tko stoji iza svojih upisa /ne vadi tuđe stare postove u pokušaju konfrontacije/
Tko ima svoj život/ ne tko ga nema, pa izmišlja drugi
Taj je od kojeg se nešto može naučiti...

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 17:33 

Kako ono Platon reče: „Bude li Atena imala loše postolare, njezini će građani hodati bosi. Bude li pak imala loše učitelje, Atena će propasti.“ Zato katolici da propali ne biste ugledajte se i učite od dobrih učitelja poput Sv. Alberta Velikog. Vrijednost pisanih njegovih djela potvrdio je papa Pio XI. proglasivši ga crkvenim naučiteljem 1931. godine. Nazvan je "doctor universalis" ("sveopći učitelj"). Zbog učenja o posredništvu Blažene Djevice Marije, noviji teolozi nazvali su sv. Alberta "doctor Marianae mediationis" ("učitelj Marijina posredništva").
https://murusinexpugnabilis.blogspot.co ... ijina.html

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 18:26 

Šta je s tobom?

Ako ne znaš što je Učiteljstvo pouči se. Mogu ti i ja napisati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata