Neki pokazuju elementarno nepoznavanje pitanja 'filioque'.
Prije par riječi preporučam svima pročitati zajedničku izjavu Lava i Bartolomeja.
Prije sam dao minuciozne navode gdje carigradski patrijarh želi nadići teološki raskol, čak i vezano uz papinu nezabludivost. Epohalne stvari koje prolaze ispod radara. Ne mislim samo na forumaše. Ali vidim da se ne čita, i ne pozna materija.
Dodatak 'i Sina' pravoslavni su osporavali, jer su ostajali da Duh proizlazi isključivo od Oca. I ovo teološki stoji ukoliko se Trojstvo promatra u relaciji unutarnjih odnosa - imanentno. Međutim, Trojstveno djelovanje prema van, prema svijetu također se teologizira, i katolička teologija, biblijski utemeljena, osobito novozavjetna, ispovijeda 'i Sina' (filioque), a da pritom ne odbacuje te imanentne odnose unutar Trojstva, na čemu je dugo inzistiralo pravoslavlje zapostavljajući taj ekonomski vid djelovanja (Boga u svijetu).
Nisam detaljno upoznat, ali sudeći prema izjavi Bartolomeja, mislim da su mješovite teološke komisije nadišle taj dugi teološki spor, a koji ne treba i nije trebalo promatrati isključivo.
Ne znam na koga si mislio, ali pišeš iza moga upisa , pa ispada da misliš na moju izjavu u vezi filogue?
Reci na koga si točno mislio u vezi elementarnog nepoznavanja pojma filogue, ako si mislio na mene, šta je točno moje elementarno nepoznavanje filoque-a, odnosno što sam krivo rekao?
Poslušao sam čitav govor na yt uratku što si ga dao i sa svime rečenim od strane oba crkvena poglavara se slažem...i više puta sam napisao da obe Crkve moraju nadići sukobe i razlike iz prošlosti i radi budućnosti se ujediniti na način da pravoslavni priznaju primat pape, odnosno Papu kao svoga poglavara
Ponekad primjećujem da nabaciš neku tezu, ali je ne razradiš i ne pojasniš do kraja...tako i u ovoj zadnjoj nisi do kraja jasan?