Vezano uz doktrinarnu bilješku 'Majka vjernog naroda' stavljaju se određeni naglasci. Ako bilješka govori o preciznosti teolozi mogu govoriti o okviru i polazištu.
Bilješka govori o nekim Marijinim naslovima, neke stavlja u odgovarajući kontekst.
Istaknuto bih fusnote 31,32,35,45 u kojima se upućuje na nivelaciju, hijerarhiju istina i kalibrirani govor rimskih prvosvećenika.
Dakle, ističem fusnote, koga interesira, a ne treba ni govoriti da se prvenstveno čita izvorni tekst same note.
Papa Lav XIV., Vrhovni svećenik, odobrio je objavljivanje doktrinarne bilješke.
Ističeš fusnote 31,32,35,45 ali one se više referiraju na Marijino posredovanje, te na majčinsku bliskost i Majku vjernika.
Mislim da bi bilo bolje osvrnuti se i dati svoje mišljenje za prethodne fusnote , od samog početka (1. do 22.) , a posebice fusnote vezano baš za pojam Suotkupiteljice o kojem pojmu pričamo.
To su posebice fusnote od 17. do do 22.
Posebno je zanimljivo da je u ovoj doktrinarnoj bilješci koju daje sam Vatican, odnosno prefekt dikasterija , znači najveći nivo u KC, da se spominje povijesni prikaz korištenja te titule.
Pa se npr. navodi:
Već je sveti BERNARD u 12.stoljeću dodijelio ulogu podno Križa što je dovelo naziva " Suotkupiteljica".
Neke su papa koristili naziv Suotkupiteljica : u odnosu na Marijino božansko majčinstvo ili u odnosu na njezino sjedinjenje s Kristom na otkupiteljskom križu.
Papa sveti Ivan Pavao II. je nazivao Mariju Suotk. najmanje u sedam navrata.
Vidim da dosta čitaš, da si jako načitan i obrazovan, pa me zanima tvoj osvrt baš na te fusnote, odnosno na fusnote koje teološki tendiraju da joj priznaju i taj naslov.
Unaprijed hvala