Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 02:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 28, 2025 17:36 

Isto pitanje možeš postaviti za bilo koji poremećaj. Zašto se neki rode bez nogu ili bez ruku ili sa mentalnom retardacijom?
Znamo da ne znamo odgovor na to pitanje, sve ostalo su misaone akrobacije.

Opet se vraćamo na uvijek isti odgovor: ili imaš ili nemaš beskrajno povjerenje u svojeg Boga. Vjera je odgovor na sve.

"Bože, stvorio si me nesavršenog, imam nagone za koje si Ti rekao da nisu dobri, ne znam zašto je tome tako ali imaš plan za mene i ja Ti vjerujem."

Imam prijatelja koji je zbog multiple već dulje od deset godina u kolicima, umiranje na rate, gubiš dio po dio tijela i sada je ostao na šaci jedne ruke i glavi, sve ostalo je izgubio. Nama oko njega je muka gledati ga i doživljavati ga. I njemu je muka, ponekad, ali čudesno je koliko čovjek ima vjere i koliko je Duha u njemu. Hvali Boga, prikazuje svoje muke za tuđe potrebe, moli, nas bodri... I koliko god to bilo okrutno i teško iz ljudske perspektive, vidiš da u toj patnji ima smisla i da je baš njemu dana široka cesta za Nebo dok su naši putevi uski i krivudavi i tko zna gdje će nas odvesti.

Imam i ja prijateljicu sa MS, već 20 tak g tako odumire, baš poput tvog prijatelja. Samo što je u nekoj sekti Lorensa Novosela ako se dobro sjećam imena i rekla mi je da što se klanjam kipovima.
Nekako mi ne ide u isti koš sa homoseksualnošću...

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 17:39 

Lijepo to izgleda ali ne vidim baš vezu između naravi i osjećaja privlačnosti k istom spolu.
Kako mi ni stvaranje čovjeka baš ne ide s pričom o Adamu i Evi ali mi ni homoseksualnost ne upada u teoriju evolucije. Baš čemu to, ti ljudi su takvi od rođenja :((

Ovo odgovaram tebi, Majkička.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 17:46 

Imam i ja prijateljicu sa MS, već 20 tak g tako odumire, baš poput tvog prijatelja. Samo što je u nekoj sekti Lorensa Novosela ako se dobro sjećam imena i rekla mi je da što se klanjam kipovima.

Naravno da ne ide, jer MS nije sklonost, ali kad ljudi na svu silu žele sami mudrovati onda eto "moraju" sve ispremješati samo da bi i ostali bili zbunjeni kao oni pa zauzeli stav kako "ne znamo odgovor odgovor na to pitanje". Pošteno bi bilo ne pričati ako se ne zna odgovor iz pozicije katoličkog nauka. Tradicionalna teologija ima odgovor na sva pitanja.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 17:51 

Lijepo to izgleda ali ne vidim baš vezu između naravi i osjećaja privlačnosti k istom spolu.
Kako mi ni stvaranje čovjeka baš ne ide s pričom o Adamu i Evi ali mi ni homoseksualnost ne upada u teoriju evolucije. Baš čemu to, ti ljudi su takvi od rođenja :((

Ovo odgovaram tebi, Majkička.

Pusti teoriju evolucije, odgovor je u učenju sv. Tome Akvinskog i njegovog učitelja svetog Alberta Velikog koji pišu sređeno i ne oslanjaju se na ljudska pametovanja već Božanski red.
Ranjena narav stvara taj osjećaj privlačnosti prema istom spolu. Čovjek može uz Božju Milost nadvladati tu sklonost kao i sklonost prema bilo kojem grijehu. Svetost ne znači da čovjek nema borbe, nego da u borbi ostaje vjeran Bogu.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 19:29 

Ljudi si postavljaju uvijek isto pitanje smisla: zašto?! Svejedno je radi li se o sklonosti, tragediji, bolesti... zašto Bože? Čemu taj križ?
Pitanje smisla je temeljno pitanje. Ono drugo "zašto", vezano uz funkcionalnost, i nije u domeni vjere već znanosti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 19:41 

Tradicionalna teologija ima odgovor na sva pitanja.

Nema, ni blizu. Smiješno je kako neotomisti nemaju ni dijelić hrabrosti koju je imao sveti Toma Akvinski. Nije bio zadrti konzervativac nego progresivni mislioc koji se nije bojao naglavce okrenuti teološku misao svojeg vremena. Konzervativna teologija današnjice naspram njega izgleda sterilno i nemoćno. Teologija nužno mora biti hermenautička, tumačiti u skladu sa vremenom i kulturom današnjice, ako se zamrzne u vremenu postaje irelevantna.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 19:58 

Nema, ni blizu. Smiješno je kako neotomisti nemaju ni dijelić hrabrosti koju je imao sveti Toma Akvinski. Nije bio zadrti konzervativac nego progresivni mislioc koji se nije bojao naglavce okrenuti teološku misao svojeg vremena. Konzervativna teologija današnjice naspram njega izgleda sterilno i nemoćno. Teologija nužno mora biti hermenautička, tumačiti u skladu sa vremenom i kulturom današnjice, ako se zamrzne u vremenu postaje irelevantna.

Ja sam dala odgovor u okviru teme i na temelju tradicionalne teologije, a ti napisao kako ne znaš odgovor. Oprosti, nisam ti se uopće obratila niti nemam s tobom što raspravljati tako smušeno i bez reda. Bog nije Bog nereda već reda.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 20:04 

Opraštam ti, nema problema.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2025 22:15 

Totus tuus, ako budeš u prilici pročitaj sjajnu knjigu "Evo ti majke", priče o snažnim i čudesnim obraćenjima šestorice ljudi:

https://kyrios.hr/proizvod/evo-ti-majke-2/

Jedan od njih je homoseksualac. Vrlo otvorena i snažna ispovjest u kojoj vidiš da je to borba, traženje smisla i nošenje križa kao i kod svih drugih, put prepun padova i podizanja. Jako me se dojmila.

Vrh

PostPostano: Sri lis 29, 2025 17:15 

Pusti teoriju evolucije, odgovor je u učenju sv. Tome Akvinskog i njegovog učitelja svetog Alberta Velikog koji pišu sređeno i ne oslanjaju se na ljudska pametovanja već Božanski red.
Ranjena narav stvara taj osjećaj privlačnosti prema istom spolu. Čovjek može uz Božju Milost nadvladati tu sklonost kao i sklonost prema bilo kojem grijehu. Svetost ne znači da čovjek nema borbe, nego da u borbi ostaje vjeran Bogu.

Ali zamisli da si se kojim slučajem rodila sa osjećajem koji muškarci imaju prema ženama? Što bi tada?
Ili, ne vjerujem da muškarac koji ima nagon samo prema muškom, može to promijeniti.
Dapače, neki se od njih hvale time, spominju stare Grke i kažu da je to viši oblik ljubavi nego prema ženi. Iako, nekako ne vjerujem da tu ima puno ljubavi, previše su promiskuitetni.

Vrh

PostPostano: Sri lis 29, 2025 17:16 

Totus tuus, ako budeš u prilici pročitaj sjajnu knjigu "Evo ti majke", priče o snažnim i čudesnim obraćenjima šestorice ljudi:

https://kyrios.hr/proizvod/evo-ti-majke-2/

Jedan od njih je homoseksualac. Vrlo otvorena i snažna ispovjest u kojoj vidiš da je to borba, traženje smisla i nošenje križa kao i kod svih drugih, put prepun padova i podizanja. Jako me se dojmila.

Hoću ako budem u prilici.

Vrh

PostPostano: Sri lis 29, 2025 17:24 

Ali zamisli da si se kojim slučajem rodila sa osjećajem koji muškarci imaju prema ženama? Što bi tada?
Ili, ne vjerujem da muškarac koji ima nagon samo prema muškom, može to promijeniti.
Dapače, neki se od njih hvale time, spominju stare Grke i kažu da je to viši oblik ljubavi nego prema ženi. Iako, nekako ne vjerujem da tu ima puno ljubavi, previše su promiskuitetni.

Muči li te samo to pitanje poremećenih nagona, ili te generalno muči što postoje ljudi sa raznim poremećajima? Zašto bi poremećaj seksualnog naoga bio nešto posebno od recimo poremećaja rasta? Thomas Halik u svojoj knjizi sasvim dobro primjećuje da se kršćanstvo u borbi sa modernom pretjerano usredotočilo na seksualnost i u tome bilo prilično agresivno, zanemarujući pri tom neke druge segmente.

Vrh

PostPostano: Čet lis 30, 2025 12:47 

Itekako je različit jer kad bi ih bilo puno, čovječanstvo bi brzo pomrlo.
To je nevjerovatno da postoji tako nešto, kad je svo ustrojstvo prirode temeljeno na rastu i razmnožavanju. To je nešto najneprirodnije u svom korjenu, biti.

Vrh

PostPostano: Čet lis 30, 2025 13:12 

Itekako je različit jer kad bi ih bilo puno, čovječanstvo bi brzo pomrlo.
To je nevjerovatno da postoji tako nešto, kad je svo ustrojstvo prirode temeljeno na rastu i razmnožavanju. To je nešto najneprirodnije u svom korjenu, biti.

A poremećaji koji ljude čine neplodnima? Ili ih čine mentalno retardiranima i opet nesposobnima za život? Slijepima, nepokretnima, nesposobnima za život u bilo kojem obliku? Svi poremećaji u masovnoj skali vode ka izumiranju ili strašnoj redukciji.

Poremećaj je poremećaj, križ koji čovjek dobije i nosi. Nije homoseksualnost niša posebno, samo nam je nametnuta zadnjih pedesetak godina kao neka "biti ili ne biti" tema.
Nekoga poremećaj odvede u grijeh, drugoga učini svetijim od ostalih.

Vrh

PostPostano: Čet lis 30, 2025 17:22 

Očito se slažemo/ ne razumijemo :?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata