Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri sij 28, 2026 06:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 08, 2009 20:53 
Administrator

Istaknuo bih ovdje dva citata koji mogu bolje objasniti fenomen padanja u Duhu.
Prvi je od karizmatika mr. sc. Ive Pavića, (dakle iz karizmatskog kuta),
a drugi od dr. o. Mihaly Szentmartonija sa pastoralnog skupa hrvatskih svećenika.

"Riječ je o duševno-tjelesnom odgovoru na molitvu. Kad čovjek prestane misliti na sebe, te se preda djelovanju Duha Svetoga, Duh može dublje zahvatiti u njegovo srce. Možemo to nazvati 'počivanjem u Duhu'; 'padanjem pod silom Božjom', 'slatko nasilje'. Netko počiva u Duhu stojeći, ili sjedeći, a netko padne. To nije ni nesvijest, ni spavanje, ni sugestija, ni trans, ni hipnoza, Čovjek koji počiva u Duhu potpuno je svjestan svega. Čuje glasove, zvukove, pjesme.
(...) Počivajući u Duhu, osoba je intenzivno usmjerena na Gospodina. Osjeti njegovu blizinu. Tijekom počivanja u Duhu događaju se mnoga ozdravljenja na fizičkoj, duhovnoj i duševnoj razini, liječenje unutarnjih rana, obraćenja, dar kajanja i različiti blagoslovi."

http://www.blagoslov.com/t8.html

"Govoreći o padanju u Duhu, predavač je kazao da se radi o vanjskom izražaju jednog snažnog duhovnog iskustva, koje bi se moglo ovako izreći: imam toliko povjerenje u Boga da padam u njegove ruke. U tom smislu spada u naravne psihofizičke reakcije kao što su suze od žalosti, smijeh od radosti, prostiranje kod klanjanja, itd. I tu vrijedi kriterij da ne treba prizivati nadnaravne uzroke, ako postoji prihvatljivo naravno tumačenje", kazao je dr. Szentmartoni."
http://www.katolici.org/duh5.php?action=c_vidi&id=11388

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2009 21:40 

da...ipak je bar malo pozitivnosti utješno, jer kako su ovi svećenici tu navalili, udri po "padaćima" ispada da smo padavićari u najmanju ruku, luđaci koji to ističu..
ionako je to padanje u duhu, kasnije kad o tome razmišljaš zbunjujuće..zbog toga je najbolje i ne razmišljati puno.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 06:27 

zumzum je napisao/la:
da...ipak je bar malo pozitivnosti utješno, jer kako su ovi svećenici tu navalili, udri po "padaćima" ispada da smo padavićari u najmanju ruku, luđaci koji to ističu..
ionako je to padanje u duhu, kasnije kad o tome razmišljaš zbunjujuće..zbog toga je najbolje i ne razmišljati puno.

Pa baš i nije - tako kako pišeš ili ti čitaš jedno ja pišem drugo. Ja govorim o pojavi a ne o ljudima koji to doživljavaju. Svećenici koji danas to ne propagiraju su "loši" i "nevaljali"ako to ne priznaju kao neku krepost.
Ljudi koji su to doživjeli (dvije mlade studentice) opisale su mi svoje padanje i rekle su - nikada više! jer se pada pod utjecaj psihoze...
Pa i na mene je biskup polagao ruke i na krizmi i na svećeničkom ređenju. Oba puta sam osjetio nešto - prvi put kod krizme (imao sam samo 9 god) osjetio sam se hrabrim (zaprijetili ocu da će izgubit posao ako se krizmam) drugi put kod svećeničkog ređenja kad su mi i drugi svećenici polagali ruke na glavu osjetio sam kao nutarnju borbu - između mene (čovjeka sa svim grješnim sklonostima) poziva Isusova - i očekivanja ljudi. koji očekuju "popa" ( osobu sa nekim vrlo čudnim i ne postojećim karakteristikama). I to djelovanje još danas osjećam i krizme i ređenja.
Pričao mi je jedan čovjek koji je bio na takvom skupu gdje su se rušili. Citiram od prilike... idu ljudi na polaganje ruku ... fratar polaže ruke pada ova, pada ona,., tu su pomoćnici koji prihvaćaju one koji padaju... došao tako i ja na red... fratar stavio ruke na glavu pritišće me...ja ništa. on još jače a ja mislim Bože tko je ovdje lud...čujem šaptanje one pomoćnice...padni ... ja se okrenem prema njoj na glas: Zašto bi pao... i otišo sam ...iza mene više nitko nije padao pa su ubrzo prekinuli... Inače dotični je otac jednog svećenika...

Ma i još jedno veliko pitanje na koje mi nitko nije dao odgovora.. stoljećima su ljudi (dobri jednostavni kršćani ) živjeli i svjedočili svoje kršćanstvo i nitko nikada nije padao u duhu .. a sada ako "nemaš padavicu" (ovo parafraziram citat) ne valjaš. Pravo je kršćanstvo osjećati,...Gdje je bio Duh Sveti onda...

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 06:57 

Prisustvovala sam jednom obredu za izliječenje.
Neki su padali,neki pjevali nepoznatim jezikom,neki uznemiravali druge(mene)
svojim ponašanjem.Putovali po prostoru. Ja nisam osjetila ništa.
Ali malo bila i meni smiješna situacija.
Kad je svečenik rekao stavite ruku na bolesno mjesto,ja stavila na srce (visoki tlak).
Kad osjetih iz kuka neka toplina .prelazi kralježnicom do vrata
Kako sam več gotovo 6 mjeseci na štakama,zbog kuka i noge
to mi čudno .Odmah prohodala .
Nisam žmirila,putovala,padala u nesvjest.sve promatrala širom otvorenih očiju.
Čak nisam niti znala da će biti molitve za tjelesna ozdravljenja.
To je potrajalo.Ni danas nemam štake.
Samo opet ne znam što je to počivanje u Duhu.
Ukoliko ovdje ne spada molim izbrišite post.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 07:42 

vera je napisao/la:
Prisustvovala sam jednom obredu za izliječenje.
Neki su padali,neki pjevali nepoznatim jezikom,neki uznemiravali druge(mene)
svojim ponašanjem.Putovali po prostoru. Ja nisam osjetila ništa.
Ali malo bila i meni smiješna situacija.
Kad je svečenik rekao stavite ruku na bolesno mjesto,ja stavila na srce (visoki tlak).
Kad osjetih iz kuka neka toplina .prelazi kralježnicom do vrata
Kako sam več gotovo 6 mjeseci na štakama,zbog kuka i noge
to mi čudno .Odmah prohodala .
Nisam žmirila,putovala,padala u nesvjest.sve promatrala širom otvorenih očiju.
Čak nisam niti znala da će biti molitve za tjelesna ozdravljenja.
To je potrajalo.Ni danas nemam štake.
Samo opet ne znam što je to počivanje u Duhu.
Ukoliko ovdje ne spada molim izbrišite post.

Vrlo lijepo i realno. Samo bi mene zanimalo zašto ste nosili štake. O ja sam bio svjedokom jednog takvog čuda ali ne na seminaru nego kod mene. došli ljudi iz Austrije prije operacije kukova i s nama htjeli pošto poto ići (pješačiti) na jedno brdo preko kamenjara jer smo išli gore reći misu. ja sam bio protiv. Oni su se hodajući sa štakama (muž i žena ) popeli i sišli sa štakama. Sutra u jutro su došli bez štaka. Nisu išli na operaciju. (a niti su išli u Međugorje gdje su namjeravali ići) Što se dogodilo kod njih ne znam, navodim činjenicu kao zanimljivost. A Bog može nagraditi i njihov trud i muku uspona po bespuću kamenjara.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 08:04 

Bila kod liječnika.Primala injekcije, lijekove ništa ne pomaže.
Doktorica nemoćna,odustaje.Stanje bolesti nepoznato.
kao reuma.pa nije.Pa neznam,ali bolovi neizdrživi.
dan i noć.prikazivanje bolova svaki dan,već nisam znala
za što pasamrekla "Gospodine Ti znaš"
pictura

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 08:43 

U jednom svom upisu nA ovoj temi, rekla sam kako mi se isto nije ništa dogodilo na jednom takvom seminaru koga su držali svećenici iz Zadra. Vidjela sam jednog muškarcA koji je stajao podignutih i raširenih ruku, kao neko stablo, to je potrajalo pola sata a da s nije niti maknuo. Čovjek je izgledao normalan, oko četrdesetak godina, ozbiljan.
Tada sam prvi puta pomislila da se ti ljudi ne pretvaraju, da se zaista nešto događa. Meni osobno nije se dogodilo ništa i bila sam malo sa sobom rasočarana :oops: . Mislila sam da nemasm dovoljno vjere i povjerenja u Boga i da blabal.... Međutim, nakon toga, ja sam deset dana osjećala ruke svećenika na svojoj glavi u vremenskim intervalima koje nisam sama određivala. To je recimo bio, kad sam išla ulicom, odjednom grijanje tjemena i osjećaj kao da mi je na glavi blagi dodir nečije ruke. Dok bi to potrajalo blaga bi milina i mir prošao cijelim mojim bićem.To vrijeme nisam puno govorila, imala sam potrebu za šutnjom i tišinom.
Nakon tih od prilike 10 dana, nisam to pratila pa točno ne znam koliko je dana trajalo, imala sam osjećaj kao da sam bila na nekom pročišćenju, kao da se nešto sa mnom uskladilo, a što je bilo prije toga u priličnom neskladu.
Duh djeluje, ali mi zaista ne znamo kako i kada. Ne poznajemo načine.
Nisam o tome puno pričala, niti sam se osjećala naročito zaslužnom ili svetom ili nešto slično.
Meni osobno to je iskustvo dragocjeno, iako ne potpuno shvatljivo.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 12:55 

I na padanje u duhu ne treba gledati samo kroz prizmu sviđanja – nesviđanja. Meni se mnoge stvari sviđaju a mnoge ne ali to nije mjerilo stvari.
Pitanje je da li se to padanje protivi nauku Katoličke Crkve ili ne?
Ukoliko se radi o istinitom padu (bez da se vjernika gurne od strane svećenika, i bez da vjernik glumi pad) onda treba reći da to nije protivno nauku. i nije samo po sebi loše.
Duh Sveti može djelovati na taj način ali jao onome tko to namješta ili glumi jer je to grijeh u kojem se skrnavi sam Duh Sveti.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 13:53 

Iskreno, u ovu konstataciju, tj. snenovo prepričavanje doživljaja nekog, pa bio to i otac svećenika, ne vjerujem, smatram je lažnom. Također smatram opasnom tvrdnjom, da svećenik karizmatik lažirao djelovanje Duha Svetoga, gurajući vjernika da se sruši! Time se čak potiče jedno razmišljanje, što vjerujem da snenome nije bila namjera, a to je da je da svećenicima nije sveto ništa, pa niti Duh Sveti!

Prije svega, sama sam bila kritična i sumnjala u "počivanje u Duhu", pogotovo kad sam vidjela kome se to sve događa. Promatrala sam sumnjičavim okom i polako shvaćala da nema prevare. Tako da sam mogla primjetiti da kad se to događa, čovjek ne pada onako kako bi padao prirodno i rušio se, nego to izgleda kao da je ravan štap koji se ruši..ne savijaju se koljena...zaista to izgleda drugačije nego kad recimo padaš u nesvijest. Neki se ljudi naprosto ukipe, kad izlaze iz tog stanja oni su pomalo i zbunjeni i najčešće im se vrti u glavi.
razmišljanje kao što čitam ovdje kod snenog, da je garancija da je čovjek više istinit i svetiji ako je otac ili majka ili rođak nekog svećenika, meni je potpuno naivno :wink: ,.kaoi konstatacija da ako je vjernik bio na karizmatskom susretu, da nije dovoljno crkven niti je pravi vjernik,a koja se dade naslutiti iz sveg napisanog.
Vatikan dopušta karizmatike i karizmatske duhovne obnove, to nije proizvoljno niti kod patera Linića dr. Ivančića ili najmlađeg i pomalo pretjeranog vlč. Suca.

To znači da ako si bio na karizmatskom seminaru, ne znači nužno da si prevarant i lažljivac i luđak, kao što ako imaš u rodu svećenika, ne znaći da si bezgrešam..

evo..ja imam u rodu dva svećenika, jednog su ubili za bivšeg sistema....(to bi angelus možda znao kad bih mu rekla prezime).
Uz to, mogu reći da je meni karizmatska obnova samo bila jedna odskočna daska, jedna stepenica na mom duhovnom i vjerničkom putu i da sad imam daleko drugačije afinitete, no ne napadam karizmatike, upravo zbog svega što mi se dogodilo ja ih branim od neobjektivnog prosuđivanja pojedinaca.
žImam sreću što moj župnik ne inklinira prema karizmatkim obnovama, sam priznaje da to njemu ne paše, ali se ne mješa u osobne odabire i ne osuđuje ljude ne radi im zapreke niti ništa slično. On je za mene pravi duhovni otac, koji se brine i koji nije nametljiv, za svakog svog župljanina bez obzira gdje on bio, kako se opredijelio, pa čak i ako je ateista, a prima ga u kuću, moj župnik ne nameće svoj stav. On svjedoći svojim životom. a mislim da je to najbitnije od svega ,

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 14:14 

pa suditi ono što sam napisao i napasti jednog čovjeka i davati ocjene njegove religioznosti, odlično.... ja nikome od mojih župljana ne branim da idu.. neka idu neka dožive, ali ja takvo što nikada neću organizirati niti dopustiti u mojoj župi.. I nemoj me potezati za jezik (prst) da napišem i neka imena, ne želim jer ljudi ne sudjeluju u raspravi...
ja nigdje nisam napisao da je taj otac svećenika više vjernik nego drugi, to si ti imputirala .. pa sav onaj donji zaključak vrijedi za mene onoliko koliko rešeto može držati vodu. Oprosti na iskrenosti.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 14:19 

u redu, ako je tako sneni..ali pročitaj sm što si napisao ili kako si napisao. Vjerujem da je to više stvar ovog medija, gdje gledano ljudski nemamo pravi kontakt i možemo sve shvaćati površno iz hladnih slova,
Dakle isprika tebi i naravno, drago mi je ako nije tako kako se može lako prevariti pročitavši tvoj upis.

Ne, niti moj župnik ne prima karizmatske seminare i meni je to drago, jer imam nekih iskustava i vidim da to ljude zna i krivo odnesti, jer su ljudi zapravo površni i skloni emocijama.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 18:41 

Barnaba je napisao/la:
I na padanje u duhu ne treba gledati samo kroz prizmu sviđanja – nesviđanja. Meni se mnoge stvari sviđaju a mnoge ne ali to nije mjerilo stvari.
Pitanje je da li se to padanje protivi nauku Katoličke Crkve ili ne?
Ukoliko se radi o istinitom padu (bez da se vjernika gurne od strane svećenika, i bez da vjernik glumi pad) onda treba reći da to nije protivno nauku. i nije samo po sebi loše.
Duh Sveti može djelovati na taj način ali jao onome tko to namješta ili glumi jer je to grijeh u kojem se skrnavi sam Duh Sveti.

Bog je Bog reda i kad bi imalo neke razumne svrhe takvo očitovanje Duha ok, ali ovako izgleda da Bog čini spektakle za zabavu, a to sigurno nije. Valja se pitati koji je razlog Isusovih čudesa - očito ne da zadivi ljude.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 18:56 

Odlično napisano...
nego pišući sada na ovom forumu i još jednom os ličnoj temi i pripremajući se za propovijed za nedjelju razmišljam. Karizmatici i svi ti drugi ini puni Duha Svetoga .. obraćenja, svjedočanstva ... čudesa
a s druge strane Isus (Bog - jedan sa Duhom Svetim) propovijeda 3 godine čini čudesa, znamenja -- njegov narod ga razapeo, ona šačica se razbježala...
nikako mi nije jasno (ma ili mi je sve jasno) Kraljevstvo božje raste do konačne punine a padanja, glosolalije .. hm koliko doprinose rastu sjemena kraljevstva Božjega --- ništa. Moje propovijedi ma mogu biti super ili vrlo loše - ništa kraljevstvo Božje ne raste našom silom i snagom. Kad bi ono raslo ili kad bi se zaustavljao rast našim grijesima... e sad vidim da je imao pravo pokojni don Luka kad je rekao: E dico moja, da nema Boga sve bi vrag odnio!

Zadnja izmjena: sneni; Uto lip 09, 2009 20:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 19:21 

[/quote]
Bog je Bog reda i kad bi imalo neke razumne svrhe takvo očitovanje Duha ok, ali ovako izgleda da Bog čini spektakle za zabavu, a to sigurno nije. Valja se pitati koji je razlog Isusovih čudesa - očito ne da zadivi ljude.[/quote]

U vrijeme kad se dogodio prvi karizmatski duhovni seminar, vjerujem da je i bilo vrijeme za to.,,,ali sada, vidim da je toga previše i da se ljudi na to oslanjaju jako slično kao i na new age.....čuda, čuda....iskreno ne znam što bih mislila.
Vidim na nekim karizmatičnim svećenicima da su na vrlo klizavoj granici, ako se već neki i nisu poskliznuli..
Svi znamo za biskupa Milinga..on je bio karizmatski sve4ćenik, pa egzorcista...mislim da je djelovao preko 20 godina..i onda je pao.
Više nije predan potpuno Bogu, nego rekla bih prije sebi i svojim potrebama ....a i sve je malo ludo u vezi njega.
S ovim je jasno da se karizmatici trebaju čuvati duhova i svega što karizme donose..
Za mene je previše galame na tim seminarima, previše šušura, previše masovnog poniranja u Boga..mislim da to ipak ne ide tako.
Bog reda ima svoj ritam, i kad nešto rodi, ono živi a isto tako dođe svomu kraju. Sve ide svojim redom.

Vrh

PostPostano: Uto lip 09, 2009 19:52 

Evo ti nagrada za ovo zadnje napisano, priča s kojom ću početi nedjeljnu propovijed XI kroz godinu
a) Mi prodajemo samo sjeme
Prva prispodoba me podsjeća na mladog čovjeka koji je u snu ušao u neki dućan. Iza klupe opazi anđela koji mu reče: „Ovdje možete kupiti što god zaželite.“ I mladić reče svoje želje:
Završetak ratova, više zajedništva u Crkvama, više ljubavi u obiteljima.. (kod vjenčanja se može navesti:dugotrajna bračna sreća, partnerstvo sa puno razumijevanja, zdravu i pametnu djecu…) Tada mu anđeo upadne u riječ: Oprosti mladiću, ti si me krivo shvatio : Mi ne prodajemo plodove…prodajemo samo sjeme!
U vremenu kad se „sve može kupiti“ moramo uvijek upozoravati ima vrijednosti koje nam se daruju i vrijednosti na koje moramo čekati. Priroda nam to pokazuje sjemenom: ono raste ali se dugo ne vidi ništa od toga. Mi možemo samo pripremiti tlo a sve drugo je poklon.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata