Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 13:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 05, 2024 16:43 

Aralica je za me autoritet, vjerodostojan. Ali, kako rekoh, nije mi to toliko bitno, bilo je svećenika koji su surađivali s udbom, pa bilo je i gorih, ljudi smo.
Neznam što bi to Pints bio kriv?
A glede sapunice...
Dok se sjemeništa zatvaraju, Međugorje je oaza vjere.
Pa nije slučajno Gospa rekla, na pitanje zašto Međugorje, "jer ovdje ljudi vjeruju".

Razmišljam glasno, ako bi ikada došlo do suda zbog iznesene klevete, Aralica bi priznao da je samo pisac fikcijskih romana s velikom maštom... Sedlar također. :wink:

Vrh

PostPostano: Pet srp 05, 2024 16:52 

Zanimljivo, ima ukazanja koja su trajala i duže od Međugorskog. A Crkva ih priznala. Valjda tamo nije bilo sukoba između biskupa i fratara. :;
https://www.dnevno.hr/vjera/kao-u-medug ... t-2472270/

Samo je autoru članka poznata poveznica između Međugorja i Lausa. Iz Lausa je siromašna pastirica proglašena "službenicom Božjom" zbog svetog života, a svetište manjom bazilikom.
https://www.miraclehunter.com/marian_ap ... index.html

Ne znam zašto, ali u Međugorju se ponašaju kao da "očajnički" trebaju priznanje, unatoč tisućama hodočasnika. Priznanje Crkva prema novim normama neće dati (najviši stupanj je "Nihil obstat"), a od vjernika se i dalje traži plod: a to je svetost života... a ne sukobi, netrpeljivosti, klevete o biskupu, profitizam, pretjerivanje...

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2024 20:32 

U redu, mogu to prihvatiti. Naravno da ne znam za sigurno, to je moj način racionalizacije. Priče su priče, fakti su fakti.

Moja polazišna točka je da međugorski fenomen stvaran i istinit. I ne mogu si nikako drugačije objasniti zašto su Žanić i Perić učinili to što su učinili.
Zašto tisuće svećenika i biskupa vide, a oni nisu?! Ne razumijem, ne mogu si to procesirati. Nisu kao ostali biskupi rekli da ne znaju što se događa, nego su se vrlo aktivno borili protiv.

Ali napisao sam što sam napisao, neću više izazivati sablazan, previše sam napisao. Više nego sam mislio.
Na kraju krajeva svatko mora donijeti sud u skladu sa svojom savješću. Uključujući i biskupe.

Mislim da je jasno da je glavni motiv Žanića i Perića bio taj što su smatrali da je navodno ukazanje u vezi sa sukobom hercegovačkih franjevaca i mostarske biskupije. Navodno su i neke poruke iz Međugorja dale povoda za to, tj da je navodna Gospa rekla nešto što je išlo u prilog fratrima a protiv biskupa. Sjećam se da sam o tome čitao u nekoj brošuri iz 2001. ( a i kasnije sam u par navrata čitao o tim profratarskim porukama). Uglavnom, to svrstavanje međugorskih poruka uz fratre me definitivno okrenulo od Međugorja. Iako je to samo prvi u nizu razloga.
Kao što se može sumnjati u udbu, koja je sigurno bila na neki način upletena, zar ne bi bilo opravdano sumnjati na još mračniju i strašniju silu. Na onu o kojoj govori Sv Pavao u 6. poglavlju Efežanima.
I zar sam Isus nije govorio da će prema posljednjim vremenima biti lažnih čudesa i takvih obmana da bi čak i izabranici izgubili vjeru da Bog nije odlučio skratiti te dane. "Pazite da ne budete zavedeni. Mnogi će doći u moje ime i reći: Ja sam."
Zar bi, prema tome trebalo biti čudno da su mnogi svećenici nasjeli na obmanu, dok su samo rijetki, uključujući dvojicu mostarskih biskupa, shvatili o čemu se radi.
Bojim se da je povijest tog kraja kao i čitavog hrvatskog naroda opterećena, posebno od drugog svjetskog rata, krivicom koja je možda otvorila vrata nečem zlom.
Nasuprot Pintsu, ja ne vjerujem da je Međugorje nekakav dar s Neba, nego da je ta obmana kazna za mnoge grijehe, a najviše za prolivenu nedužnu krv i za odsustvo kajanja. I tu dolazimo do strašne krivice onih koji bi ljude trebali pozvati na pokoru i kajanje. Kad nećete vi, oci biskupi, hoće otac laži, na način svojstven njemu.

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 11:46 

Mislim da je jasno da je glavni motiv Žanića i Perića bio taj što su smatrali da je navodno ukazanje u vezi sa sukobom hercegovačkih franjevaca i mostarske biskupije. Navodno su i neke poruke iz Međugorja dale povoda za to, tj da je navodna Gospa rekla nešto što je išlo u prilog fratrima a protiv biskupa. Sjećam se da sam o tome čitao u nekoj brošuri iz 2001. ( a i kasnije sam u par navrata čitao o tim profratarskim porukama). Uglavnom, to svrstavanje međugorskih poruka uz fratre me definitivno okrenulo od Međugorja. Iako je to samo prvi u nizu razloga.
Kao što se može sumnjati u udbu, koja je sigurno bila na neki način upletena, zar ne bi bilo opravdano sumnjati na još mračniju i strašniju silu. Na onu o kojoj govori Sv Pavao u 6. poglavlju Efežanima.
I zar sam Isus nije govorio da će prema posljednjim vremenima biti lažnih čudesa i takvih obmana da bi čak i izabranici izgubili vjeru da Bog nije odlučio skratiti te dane. "Pazite da ne budete zavedeni. Mnogi će doći u moje ime i reći: Ja sam."
Zar bi, prema tome trebalo biti čudno da su mnogi svećenici nasjeli na obmanu, dok su samo rijetki, uključujući dvojicu mostarskih biskupa, shvatili o čemu se radi.
Bojim se da je povijest tog kraja kao i čitavog hrvatskog naroda opterećena, posebno od drugog svjetskog rata, krivicom koja je možda otvorila vrata nečem zlom.
Nasuprot Pintsu, ja ne vjerujem da je Međugorje nekakav dar s Neba, nego da je ta obmana kazna za mnoge grijehe, a najviše za prolivenu nedužnu krv i za odsustvo kajanja. I tu dolazimo do strašne krivice onih koji bi ljude trebali pozvati na pokoru i kajanje. Kad nećete vi, oci biskupi, hoće otac laži, na način svojstven njemu.

Mislim da griješiš,međugorje je dar sa Neba...kakva kazna za mnoge grijehe??
Međugorje je svjetski poznato hodočasničko mjesto...jedno od pet najvećih hodaočasničkih mjesta u svijetu
Plodovi su svima jako dobro vidljivi i poznati( onima koji nemaju apriori stav protiv međugorja)
Na međugoskim misama zna koncelebrirati i 330 svećnika iz cijelog svijeta..gdje to još imamo u svijetu...u kojoj crkvi, bazilici, katedrali??
Međugorje je najveća ispovjedaonica u svijetu...tebi je poznato kako se prava ispovijed pred svećnicima ukida širom europe i Zapada itd.
Jedan od najvećih papa Crkve , možda najveći papa zadnih 50 godina papa Ivan Paava II. je rekao da nije papa da bi on ispovijedao u međugorju!...rekao je i mnoge druge stvari u korist Međugorja
Da je međugorje izmišljotina 6 vidioca netko od njih 6 bi već priznalo da su izmislili Gospu u ovih 42 godine...nemoguće je da 6 ljažljivaca laže tako dugo i da nijedan vidioc pod raznim pritiscima ili po samoj SVOJOJ SAVJESTI ne prizna da je lagao!
Osim toga da je stvar tako jasna kako tvrdi biskup Perić onda bi Crkva već odavno proglasila da su ukazanja neautentična i izmišljena

evo jedan link sa Lautatotv koja malo govori o teološkim razmišljanjima u vezi m...baš sam danas naletio na njega

https://www.youtube.com/watch?v=zXALnqkMQqs

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 14:48 

Kao što se može sumnjati u udbu, koja je sigurno bila na neki način upletena, zar ne bi bilo opravdano sumnjati na još mračniju i strašniju silu.

Da, apsolutno. Tu poziciju je puno lakše braniti nego onu da da se ne radi o nadnaravnom fenomenu već o običnoj prijevari (što su zagovarala oba biskupa). Nemoj mislit da čak i nama koji smo poklonici Međugorja od početka nikada nije prošla kroz glavu ideju da je možda neka opsjena zla.

Ali opet, kao što je puno lakše braniti tezu da se radi o nadnaravnom fenomenu nego o običnoj prijevari, sada nakon toliko godina puno je lakše braniti tezu da se radi o fenomenu dobra a ne zla. Razlog su plodovi i Crkva se često oslanja na taj kriterij u mnogočemu. Nakon protoka vremena, posebno dugog vremena, pogledaš koji su plodovi nečijeg djelovanja ili pak nekog fenomena. Hrki je nabrojao neke od plodova i nema nikakve sumnje da je Međugorje trenutno jedno od globalnih središta katoličke duhovnosti.

Možemo naravno odbaciti taj kriterij, nije on dogma sam po sebi. Odbaciti i naći se u velikom problemu, jer kako ćemo onda braniti sve ostale događaje i fenomene u dugoj povijesti spasenja. Možemo sa sumnjom ići daleko unatrag, sve do samog Krista. Hoćemo li posumnjati da je i Utjelovljenje prijevara mraka, mimikrija svetoga? Ako ćemo u sve to sumnjati, nije li onda vrijeme da posumnjamo i u dobrotu Onoga koji dopušta da nas se tako vara? Što je onda sa povješću spasenja?

Ja te ne pokušavam uvjeriti da je međugorski fenomen istinit, nemam te argumente a i realno riječi su preslabe za promjenu tuđih čvrtstih stavova (bar moje riječi). Što bi osobno tebe uvjerilo da je međugorski fenomen doista nešto što je Bog dozvolio i da je stvaran i istinit? Bi li obećani znak promijenio tvoj stav? Evo, to me baš zanima, ne pitam tebe kao predstavnika neke skupine nego tebe kao osobu koja je skeptična (na što imaš puno pravo) a opet istinoljubiva (jer tražiš istinu, nisi indiferentan)?

I da ne ostane neodgovoreno, da bilo je nečasnih radnji vezanih uz međugorski fenomen, u neke su bili upleteni i vidioci. Nemam tu neki razumni odgovor jer ne znam detalje, znam priče. Mogu ti objasniti kako ja to sebi racionaliziram. U Međugorju sam prvi puta bio 1982. godine sa ocem i sjećam se teškog, brutalnog siromaštva i još brutalnijeg osjećaja izoliranosti. Ne znam koje si dobi, ali mislim da ljudi rođeni u ovom tisućljeću teško mogu zamisliti takvu izoliranost. Podsjećam, nije bilo interneta, telefon su imale uglavnom samo pošte u tako zabačenim krajevima, čak ni TV nije imala svaka kuća. Probaj si dočarati jednostavnost i priprosost šestoro tinejđera koji odrastaju čuvajući ovce u takvom orkuženju. I onda se odjednom, doslovno preko noći sve okrene naglavačke i ta djeca postanu centar najprije svojeg kraja i a vrlo skoro i globalnog svijeta. Danas su to ljudi sa iskustvom koji se znaju nositi sa fenomenom, tada su bili pogubljena djeca kojom je upravljala okolina. Povijest je prepuna primjera gdje su i samo ime Isusa Krista ljudi koristili da bi ostvarili svoje interese potpuno suprotne učenju Krista, pa gdje ne bi koristili i ovakav fenomen. I pri tom ne izuzimam fratre koji su gotovo sigurno iskoristili situaciju da sukob sa biskupima okrenu u svoju koristi. Ne služi im na čast i svatko jest ili će u budućnosti osobno stati pred Stvoritelja. Kao i oba biskupa.

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 15:44 

Hrki, po čemu je koncelebracija 330 svećenika nešto dobro? Inače, koncelebracija kao takva uopće nije postojala prije 2 vatikanskog sabora.

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 20:00 

Hrki, po čemu je koncelebracija 330 svećenika nešto dobro? Inače, koncelebracija kao takva uopće nije postojala prije 2 vatikanskog sabora.

sveta misa vrijedi isto da li ju vodi 1 ili 330 svećnika
poanta je u drugome...ako je na misu došlo 330 svećenika ( možda ih je i bilo više...ja sam prije 5 godina u Glasniku mira pričitao da je jednom bilo 330) onda to znači da su na misu došli svećenici iz svih zemalja svijeta
to znači da je međugorje globalni, univerzalni, općepoznati pozitivni fenomen na koji dođu svećenici iz svih katoličkih zemalja na sviejtu
toga nema nigdje na svijetu...možda jedino u fatimi ili eventualno lourdu?

Pints ti je također lijepo objasnio zašto to ne može biti nešto od zloga...posebica sada nakon 42 godine

Zanima me i ovo što te pints upitao: ako ostane u Međugorju vidljivi neuništivi znak...hoćeš li tada vjerovati?
ili će i tada biti teza: zaj znak je ostavila zla sila?

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2024 10:11 

Možda će nekome biti zanimljiv ovaj video gdje otac Leon (stavio sam prije nekog vremena njegovo svjedočanstvo) odgovara na pitanja o kontroverzama Međugorja.

https://www.youtube.com/watch?v=4AGbzohrT84

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2024 20:37 

Čitala sam da su Gospine preporuke za molitvu i post utemeljene na onome "kako se radilo prije" (tako je doslovno rekla kad su je pitali kako treba moliti), znači na lokalnoj tradiciji. Pa je u samom početku preporučila 7 Očenaša i post srijedom i petkom. Nekad sam mislila da tih 7 Očenaša imaju nekakve veze sa svetom Brigitom (i njenih 7 prikazanja Krvi Kristove), ali stvar je puno jednostavnija. 7 Očenaša u tradiciji zamjenjuje božanski časoslov redovnika koji su molili psalme 7 puta dnevno (7 časova), a lokalnom puku (koji je uglavnom bio nepismen) preporučili 7 Očenaša kao dnevnu molitvu. Zazivi Očenaša lijepo prožimaju svakodnevicu, i to je temeljna molitva s kojom nitko neće pogriješiti (odlutati u krivovjerje). Post srijedom i petkom, čini mi se, dolazi iz istočne tradicije (iz pravoslavlja) kojim je hercegovački puk stoljećima bio okružen pa su s vremenom nastali i zajednički običaji. Jedino pretpostavljam da su težaci bili izuzeti takvog strogog posta (jer on slabi imunitet), a i u Bibliji se na pokorničke dane zabranjuju razni teški poslovi, putovanja.. Takav strogi post može biti povezan i s velikim siromaštvom i škrtom zemljom...

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 02:10 

Čitala sam da su Gospine preporuke za molitvu i post utemeljene na onome "kako se radilo prije" (tako je doslovno rekla kad su je pitali kako treba moliti), znači na lokalnoj tradiciji. Pa je u samom početku preporučila 7 Očenaša i post srijedom i petkom. Nekad sam mislila da tih 7 Očenaša imaju nekakve veze sa svetom Brigitom (i njenih 7 prikazanja Krvi Kristove), ali stvar je puno jednostavnija. 7 Očenaša u tradiciji zamjenjuje božanski časoslov redovnika koji su molili psalme 7 puta dnevno (7 časova), a lokalnom puku (koji je uglavnom bio nepismen) preporučili 7 Očenaša kao dnevnu molitvu. Zazivi Očenaša lijepo prožimaju svakodnevicu, i to je temeljna molitva s kojom nitko neće pogriješiti (odlutati u krivovjerje). Post srijedom i petkom, čini mi se, dolazi iz istočne tradicije (iz pravoslavlja) kojim je hercegovački puk stoljećima bio okružen pa su s vremenom nastali i zajednički običaji. Jedino pretpostavljam da su težaci bili izuzeti takvog strogog posta (jer on slabi imunitet), a i u Bibliji se na pokorničke dane zabranjuju razni teški poslovi, putovanja.. Takav strogi post može biti povezan i s velikim siromaštvom i škrtom zemljom...

Srijeda je nekad bila kao i petak posni dan i u našoj crkvi, a ne samo u pravoslavnoj
https://aleteia.org/2020/02/19/how-wedn ... lic-church
Kad i zašto je post srijedom nestao, ne znam.

I nije točno da su katolici u Međugorju okruženi pravoslavljem, niti su ikad bili. To bi se moglo reći za Dubrovnik, ali ne za Zapadnu Hercegovinu. Međugorje je u općini Čitluk gdje je 98,7 posto Hrvata i 0,05 posto Srba. Nije ni prije rata bilo drugačije.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 03:01 

sveta misa vrijedi isto da li ju vodi 1 ili 330 svećnika
poanta je u drugome...ako je na misu došlo 330 svećenika ( možda ih je i bilo više...ja sam prije 5 godina u Glasniku mira pričitao da je jednom bilo 330) onda to znači da su na misu došli svećenici iz svih zemalja svijeta
to znači da je međugorje globalni, univerzalni, općepoznati pozitivni fenomen na koji dođu svećenici iz svih katoličkih zemalja na sviejtu
toga nema nigdje na svijetu...možda jedino u fatimi ili eventualno lourdu?

Pints ti je također lijepo objasnio zašto to ne može biti nešto od zloga...posebica sada nakon 42 godine

Zanima me i ovo što te pints upitao: ako ostane u Međugorju vidljivi neuništivi znak...hoćeš li tada vjerovati?
ili će i tada biti teza: zaj znak je ostavila zla sila?

Ovisi o tome što će pratiti taj znak i što će se događati u budućnosti. Dosad je već bilo poruka koje su suprotne vjeri, ili su bile u prilog pobunjenih fratara koji ruše Crkvu. Ako nakon tih čuda i znakova koje vi očekujete i dalje budu slijedile takve poruke, onda će ta čuda biti u svrhu obmane, baš kao što je Krist navijestio govoreći o lažnim čudesima i lažnim prorocima.
Za sada, ne vjerujem da je moguće da se Gospa objavljuje vidjelica koja laže, a lagala je jedna od njih kad je otkriveno da nije istina da za vrijeme vizije ne vidi stvari oko sebe. Neko joj je mahnuo rukom pred nosom pa je stresa glavom, znači nije točno da u viziji nema osjetilnih doživljaja. Zatim je, kad je seansa završila, došla s nekim fratrom i ispričala da joj se učinilo da će Gospa ispustiti iz ruku Dijete Isusa pa je zato trzunula glavom. Jednostavno ne mogu vjerovati u takav cirkus. Ne vjerujem tim vidiocima, ni fratrima. Vjerujem biskupu Žaniću i Periću.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 07:50 

7 Očenaša u tradiciji zamjenjuje božanski časoslov redovnika koji su molili psalme 7 puta dnevno (7 časova), a lokalnom puku (koji je uglavnom bio nepismen) preporučili 7 Očenaša kao dnevnu molitvu.

Ovo je zanimljivo. Pretpostavljam da to nije bilo samo lokalno nego da je bilo rašireno po cijelom kršćanskom svijetu?

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 13:18 

Zanimljiv Ricov u podcastu Mrežnica, govori se između ostalog i o Međugorju i generalno ukazanjima Gospe:

https://www.youtube.com/watch?v=vWc2tyyuIXw

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 14:21 

Srijeda je nekad bila kao i petak posni dan i u našoj crkvi, a ne samo u pravoslavnoj
https://aleteia.org/2020/02/19/how-wedn ... lic-church
Kad i zašto je post srijedom nestao, ne znam.

Da, ni ja ne znam zašto je nestalo, ali ima negdje podatak da se tako postilo do 8. stoljeća. U pravoslavlju je ostalo do danas. To su pravila koja Crkva može mijenjati, jedino ne znam kako se to u Hercegovini zadržalo još stoljećima nakon što su se crkvena pravila promijenila (ne znam objasniti drugačije osim utjecajem pravoslavlja) ... :;

Evo, i u Pravilu sv. Benedikta (6. st.) piše o pravilima jela i posta:
41. poglavlje
U koje doba valja blagovati

Od svetog Uskrsa do Pedesetnice braća o šestom času objeduju i navečer večeraju.
Od Pedesetnice pa cijeloga ljeta, ako se ne radi u polju ili ne vlada velika vrućina, monasi srijedom i petkom poste do devetog časa.
U ostale dane objeduju o šestom času. Objed ostaje o šestom času ako rade poljske poslove ili je odveć velika ljetna žega, a o tome će
prosuditi opat. On sve tako uređuje i raspoređuje da se duše spase i da braća mogu obavljati svoje poslove bez opravdana mrmljanja.

Od trinaestog rujna do početka korizme objed je uvijek o devetom času.
U korizmi pa sve do Uskrsa obrok je navečer.
Večernja se pak obavi tako da kod stola ne moraju upotrebljavati svjetiljke, nego da sve završi dok traje danja svjetlost.
No u svako doba, bilo da se uzima samo jedan obrok, bilo da se i večera, nek se sve obavi za danjega svjetla.
https://samostan-cokovac.hr/images/arti ... edikta.pdf

Deveti čas je 15 h, znači do tada je važio post. Obrok je bio u 15 h.

Citat:
I nije točno da su katolici u Međugorju okruženi pravoslavljem, niti su ikad bili. To bi se moglo reći za Dubrovnik, ali ne za Zapadnu Hercegovinu. Međugorje je u općini Čitluk gdje je 98,7 posto Hrvata i 0,05 posto Srba. Nije ni prije rata bilo drugačije.

Nisam mislila na novije doba nego na prošlost, jer se Gospa poziva na "ono kako se radilo prije" i "kako su radili stariji ljudi u tom kraju". A istina je da je crkveno uređenje Hercegovine zbog povijesnih prilika jako kasnilo. (Mostarska biskupija je osnovana tek 1881., a do tad je bio Hercegovački apostolski vikarijat i Franjevačka provincija) Želim reći, bez crkvenog uređenja nisu se ni provodile kanonske odluke, reforme, oblik kršćanstva na tom području bio je pod sasvim drugim prilikama i utjecajima. A bilo je i pravoslavaca blizu Mostara (manastir Žitomislić - 16 km od Međugorja).
To je bila razmeđa Zapada i Istoka, pa otuda vjerojatno 7 Očenaša i post srijedom i petkom.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 14:44 

Zanimljiv Ricov u podcastu Mrežnica, govori se između ostalog i o Međugorju i generalno ukazanjima Gospe:

https://www.youtube.com/watch?v=vWc2tyyuIXw

Pints ...izvrstan video...i ja kad god stignem popratim kekićevku na podcastu :))

Zasada sam poslušao samo 40 minuta , ali i ovo što sam čuo je izvrsno...Međugrje je stvarno danas duhovni centar svijeta!
Zanimljiv primjer koji navodi za tajne katolike u Kini...u tim teškim uvjetima zabrane katolicizma u Kini nije propuštao svete mise, a kada je pobjegao u " slobodnu ameriku" i kda ga je preuzeo dug zapadne civilizacije, materijalizam itd onda je napustio Crkvu, svete mise!

Sada ne mogu više slušati, ali navečer ću dovršiti...baš me zanima dokraja poslušati :D

Zadnja izmjena: hrki; Uto srp 09, 2024 14:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata