Možeš li ti dokazati svoju tvrdnju s nekim Crkvenim propisom?
Zašto bi bilo zabranjeno pozivati na post kad je laički poziv po naravi neobavezan? Zabranjeno je prisiljavanje, naređivanje posta, a ne neobavezno pozivanje na post. No ako imaš dokaz daj ga.
Da, mogu dokazati. To je sve uređeno Zakonikom kanonskog prava (od broja 1244. nadalje).
Ne znam samo jesi li me dobro shvatila - ono kad si ti pisala o postu i nemrsu (u korizmi i tijekom godine), navela ti točne podatke, tako je sve prema propisima - ali kad bi se našao netko, uzmimo izmišljenu situaciju, koji bi tvrdio "Meni se ukazao Isus i rekao da vam prenesem da svi moramo postiti ponedjeljkom" ili drugi netko koji bi tvrdio "Mi živimo prema Gospinim porukama, a ona je rekla da treba postiti srijedom i petkom, znači: to je jedino ispravno" - tu bi bilo upadanja u kontroverznost i neposlušnost.
Jer Zakonik KP određuje:
Kan. 1244 - § 1.
Samo vrhovna crkvena vlast ima pravo uvoditi, prenositi i ukidati blagdane i
pokorničke dane koji su zajednički općoj Crkvi, uz obdržavanje propisa kan. 1246, § 2.
§ 2. Dijecezanski biskupi mogu za svoje biskupije ili mjesta odrediti posebne blagdane ili pokorničke dane, ali samo u pojedinačnom slučaju.
https://hbk.hr/wp-content/uploads/2018/ ... _prava.pdfA za pokorničke dane piše:
Kan. 1249 - Po božanskom zakonu svi su vjernici, svatko na svoj način, dužni činiti pokoru; ipak,
da bi se svi međusobno povezali nekim zajedničkim obdržavanjem pokore, propisuju se pokornički dani, u koje neka se vjernici na osobit način posvete molitvi, neka izvršuju djela pobožnosti i dobrotvornosti, neka se odriču sebe, neka vjernije izvršuju svoje obveze i neka obdržavaju osobito post i nemrs, prema odredbi kanona koji slijede.
Kan. 1250 -
Pokornički su dani i vremena u općoj Crkvi svaki petak u godini i korizmeno vrijeme.Kan. 1251 - Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista.
Prema svećeniku koji me na to upozorio, razlika je između javnog (zajedničkog) i privatnog posta. Privatno možeš postiti i druge dane, prema vlastitom nahođenju (kako je Isus rekao: najbolje u skrovitosti), a zajedničke postove treba obavljati kako su propisani. Ali ako Gospa nekome u ukazanju kaže "srijeda i petak", on bi trebao znati da ako i druge poziva na to, dozvoljava si promjenu Zakonika i krši gore navedene propise.
U istom poglavlju se nalaze i upute o slavljenju blagdana. Nitko nema pravo uvoditi na svoju ruku nove blagdane (kao npr. novi Gospin rođendan), jer cijela Crkva već slavi Malu Gospu na određen datum. Ako netko ipak ima dovoljne argumente i želi uvesti nove blagdane, mora se obratiti biskupu ili Papi koji će razmotriti slučaj i odobriti ili ne odobriti. (članci 1246 - 1248).