Drago mi je što je i Gospa pozvala na molitvu za mir, ali koliko je puta papa pozivao na istu molitvu - i koliko se ljudi odazvalo...
Ovo je samo još jedan primjer duhovnog profila naših vjernika - možda bi trebalo jednom i anketu napraviti s pitanjem: vjeruješ li prije onome tko kaže "Eno, Isus ili Gospa su mi rekli da treba napraviti to i to..." ili vjeruješ prije papi, biskupu, svom svećeniku - jer si s njima u crkvenom zajedništvu...?
Jer, na kraju krajeva, svi ovakvi događaji svode se na poslušnost i zajedništvo. Ne znam jeste li znali da nitko u Crkvi - osim pape, biskupa, župnika - nema pravo samoinicijativno pozivati na zajednički post (na stranu oni postovi koje svatko sam sebi privatno odredi), ali sve ostalo je ispadanje iz zajedništva.
Jeste li kad doživjeli (ja jesam) kad je župnik s pravom pozvao na neku inicijativu svoje župljane - a odazvalo se njih dvoje, troje - većina je mislila: ah, sutra ću ili netko drugi će umjesto mene, i s druge strane - kad se pročuo glas "ukazali se Isus/Gospa/anđeo" svi su iz znatiželje trčali tamo.
A u Svetom pismu piše baš suprotno: apostolima i pastirima je Isus rekao "
Tko vas sluša, mene sluša", a na drugom mjestu upozorava učenike: "
Ne dajte da vas tko zavede! Ako tko tvrdi "Evo, Isus je ovdje, Isus je ondje" - ne idite tamo!" Isus je prije uzašašća rekao "Ja sam s vama u sve dane" - a njegova prisutnost je u molitvi i sakramentima (posebno euharistiji). Baš su zato razna ukazanja u svijetu sporedna stvar, iako - zbog same ljudske naravi - u početku privlače mnoštva.