Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub srp 13, 2024 05:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 22, 2022 14:07 

Pridružen: Sri stu 18, 2009 14:43
Postovi: 1475
Ajme, koliko dugo je prošlo.. Nažalost, nema ništa dosad. Premalo molimo, prebrzo zaboravljamo.
Bio je ljetos neki simpozij višednevni u Zagrebu o njemu jer je već 20 godina prošlo otkad nas je napustio.
Puno su govorili, puno nahvalili, ali nekako nije do naroda došlo.
Nema niti stranice o njemu, niti molitve, ni knjige zahvala... kao što su to Talijani napravili za našeg Leopolda Mandića. Jasno i glasno.
Propust nadbiskupije!

Ali ponovno ću napisati nešto znakovito: kad je ove godine večer prije njegove obljetnice (10. 3. oko 23 sata) dron pao na Jarun i srećom ništa srušio ni ikoga ozlijedio, prostrujalo mi je kroz glavu da nas je to spasio naš kardinal zagovorom s neba. Jer to je bilo čudo. Dron je letio prema crkvi Sveta Mati slobode kojoj je Kuharić položio temelje i odabrao ime (iz Trsatskih litanija)... Tamo su domovi za studente, puno je tamo mladih. Kardinal je njih te noći čuvao...


slažem se s tobom
On je stvarno bio sveti čovjek
propust ( ? propast) je to institucionalne hijerarhije ZNB
Jasno je da se talijani ili nijemci neće boriti za kauzu našeg prezbitera!
Tu onda naši domaći moraju dati svoj udjel...a očito ga malo daju :oops:

Često se čudim koliko imamo bogoslova, koliko mladih na studiju teologije a jako ih se malo uključuje da nešto korisno rade...barem da nešto tipkaju, prepisuju, kompiliraju i objese na nekom sajtu , portalu KCu Hrvata, nadbiskupije isl

eto više puta sam po raznim forumima tražio da nam se daju enciklike KC izdane zadnjih godina u hrvatskom prijevodu, ili kao neka kompilacija svih enciklika, ali toga nema...imamo na engleskom, latinskom itd a nemamo mnoge enciklike na hrvatskom??
TO JE SAMO JEDAN primjer aljkavog rada koji mi je sada pao na pamet...bilo je toga još puno toga, ali sada se ne sjećam ovako nabrzaka


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto pro 27, 2022 19:28 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 845
Nije tu kler presudan. Za proglašenje svetosti najbitnije je čudo koje se desi po zagovoru budućeg svetca. Jesu li kritičari molili na tu nakanu?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 28, 2022 14:11 

Pridružen: Sri stu 18, 2009 14:43
Postovi: 1475
Nije tu kler presudan. Za proglašenje svetosti najbitnije je čudo koje se desi po zagovoru budućeg svetca. Jesu li kritičari molili na tu nakanu?


Kler je presudan
Da si i dogodi čudo tko ga otkriva, tko ga konstatira, tko ga verificira, tko ga gura dalje prema vatikanskim komisijama, tko se bori za tu stvar negoli INSTITUCINALNA KC U HRVATA! ( Zagrebačka nadbiskupija u slučaju kard. Kuharića!)
Nije nadležan za to puki narod
Čudo je preduvjet za blaženstvo i svetost, ali o čudu odlučuje i čudo vatikanu servira institucija a ne puki goli narod!
Vjerojatno je netko iz naroda prijavio čudo po zagovoru blagopokojnog Franje Kuhaića, ali netko iz službene institucionalne crkve dalje nije odradio svoj dio posla

Imamo jako inertne ljude nažalost u domaćim katol. institucijama...neće nas vatican moliti sam od sebe dokaze za neku osobu , nego ih mi moramo sami podastirati, boriti se za stvar, gurati nečije blaženstvo/ svetost-to "mi" znači naši crkveni "političari"
Ako netko misli da se podrazumjeva da nas netko u vatikanu posebno voli i cijeni, taj se grdno vara
Isto tak nas nitko posebno ne cijeni i ne voli u EVROPSKOJ ILI RELEVANTNOJ SVJETSKOJ POLICTICI, u EU...za sve se moraš krvavo izboriti ...uvijek su u igri čisti interesi, najčešće financiojski!...nitko ti ništa ne daje samo zato jer ti to zsalušuješ!

Tako , da iako kard. Kuharić sigurno zaslužujue da bude svetac , on to neće postati jer to netko iz vatikana zbilja želi, misli i trudi se da se oni za nas, za to izbore, nego će postati svet tek kada kurije i (nad)biskupi Zagrebačke nadbiskupije se za to svojim radom i krvavim trudom za to izbore!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 28, 2022 19:01 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 845
Slično kao i sa Međugorjem ako bi bilo puno uslišanja nitko to ne bi mogao prešutjeti ni ignorirati. Od kuda ti znaš kako ima čuda po zagovoru pokojnog kardinala Kuharića i da ih je netko ignorirao, kočio? Ja ne znam za niti jedan slučaj. Svećenici bi mogli više ohrabrivati ljude na molitve to je istina ali moraju i vjernici prepoznati uspješnost zagovaranja. Ja isto smatram da kardinal zaslužuje svetost jer je živio sveto ali neću optuživati nikoga za što nije već sada svet.
Drugačije bi bilo da je proces gotov a netko možda iz političkih razloga stopira proglašenje. To bi bio razlog za sumnju i ljutnju.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 29, 2022 11:16 

Pridružen: Sri stu 18, 2009 14:43
Postovi: 1475
Slično kao i sa Međugorjem ako bi bilo puno uslišanja nitko to ne bi mogao prešutjeti ni ignorirati. Od kuda ti znaš kako ima čuda po zagovoru pokojnog kardinala Kuharića i da ih je netko ignorirao, kočio? Ja ne znam za niti jedan slučaj. Svećenici bi mogli više ohrabrivati ljude na molitve to je istina ali moraju i vjernici prepoznati uspješnost zagovaranja. Ja isto smatram da kardinal zaslužuje svetost jer je živio sveto ali neću optuživati nikoga za što nije već sada svet.
Drugačije bi bilo da je proces gotov a netko možda iz političkih razloga stopira proglašenje. To bi bio razlog za sumnju i ljutnju.


svi koji smo živjeli u njegovo vrijeme smo svjedoci tko je bio kar.Kuharić...i od velike većine vjernika sam čuo potpuno isto mišljenje da je on zanjih svetac, naš najbolji prezbiter od 1990. na ovamo!
Za pretpostaviti da se zbog tako unisonog mišljena vjernika netko molio pok. kard. Franji i dobio po njegovom zagovoru uslišanje, čudo...prošlo je već 21 godina od smrti
Ni ja ni ti ne znamo da li ga je bilo i ako ga je bilo!, jer se o tome obavještava vicepostulator kauze u Zagreb. nadbiskupiji .a ne npr. 24sata ili bitno.net ( evo neka nam netko sa foruma kaže tko je to, koja osoba vodi postupak kauze za slučaj kard. Kuharića? vjerujem da nitko ne zna, možda adrijana ili Giovi?
Ako je bilo čuda onda je vjerojatno netko iz KC u Hrvatskoj pravodobno obavješten o tome...očito da onda to nije dalje na kvalitetan način odrađeno prema vatikanu

Ako je bilo prijavljenog čuda ( što je za očekivati), možda se koči kako ti kažeš iz političkih razloga u Crkvi
Meni npr. odmah pada već postojeći spor oko kard. Stepinca...pa implicite onda , možda naša lokalna nadbiskupija ne želi potezati zasada pitanje oko kard. kuhariću ( dok ne riješi piotanje oko kard. stepinca?? naglas razmišljam


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 30, 2022 17:39 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4415
Postulator kauze je imenovan (mons. Juraj Batelja), ali on još nije dobio suglasnost Nadbiskupije za početak rada.

Možda u razumijevanju ovih smršenih okolnosti može pomoći sljedeći članak Darka Pavičića iz 2020.:
https://www.vecernji.hr/vijesti/zasto-j ... ci-1385102

Zašto je kauza kardinala Kuharića u slijepoj ulici?

... Mons. Batelja veli kako je, nakon provjere spisa koji su mu bili dostupni, to tražio posebnim pismom od kardinala Bozanića, ali da “odluku zagrebačkog nadbiskupa o provedbi postupka za proglašenje svetim kardinala Kuharića postulator još uvijek iščekuje”. Budući da ta informacija objavljena u “Glasniku” sigurno nije dobro odjeknula u visokim crkvenim krugovima, mons. Batelja je prošloga mjeseca u razgovoru za portal Katoličkog tjednika nedjelja.ba ju je ublažio rekavši kako, zapravo, kardinal Bozanić “koji je začetnik te kauze, nije najavio da otvara kauzu, jer je on ne može otvoriti, nego ‘razmišlja o uvođenju kauze’”.

“Sada se studiraju dokumenti, pravni postupci koji prethode jednom takvom uvođenju kauze. Ja sam, istina, zatražio od nadbiskupa da se uvede kauza, nadbiskup je zatražio mišljenje Hrvatske biskupske konferencije i dobio je jednoglasni pristanak biskupa”, rekao je mons. Batelja. Dodao je da je kardinal Kuharić bio 27 godina nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije, tako da su iza njega ostali metri i metri dokumenata u tako turbulentnom vremenu kakvo je komunističko, potom ide stvaranje Republike Hrvatske i sve što je potom slijedilo.

“Najprije valja dobro proučiti sve okolnosti, prikupiti svu dokumentaciju. Potom povjesničari moraju donijeti odluku da se radi o autentičnim dokumentima, koji su potpisani njegovom rukom. Kada donesu odluku da u njima nema ništa protiv kršćanske vjere i ćudoređa i kada nadbiskup Bozanić potom zamoli mišljenje Svete Stolice, onda će on meni, na moj zahtjev da se uvede kauza, odgovoriti da je stekao uvjerenje. Nakon toga ću ja njemu proslijediti molbu, ili zahtjev, da se formira sudište koje će početi ispitivati svjedoke i tada on zapravo počinje biti sluga Božji”, pojasnio je mons. Batelja. No odgovora na pitanje zašto je sve zapelo još uvijek nema.Drugim riječima, on još uvijek nije formalno "sluga Božji" i nije predložena molitva za njegov zagovor, ali skupljaju se svjedočanstva ljudi o njemu (ali nažalost i kritike koje dolaze uglavnom s lijevog krila).

2021. oglasio se o svemu tome i mr. Tomislav Hačko, vicepostulator kauza za proglašenje svetih i blaženih ZG nadbiskupije:
https://ika.hkm.hr/novosti/mr-hacko-za- ... -kuharica/

Govoreći o kauzi, mr. Hačko je podsjetio da je kardinal Bozanić u jednoj homiliji rekao da razmišlja o pokretanju kauze, imenovao je postulatora, a zadaća je Postulature prikupiti sav potrebni materijal. Nadbiskup je pozvao i vjernike da se mole i dostave materijale korisne za razvitak kauze, za bolje upoznavanje lika kardinala Kuharića. Prikupljeni materijali bit će poslani dalje na ocjenu. Stoga je, prema riječima mr. Hačka, učinjen prvi korak u otvaranju biskupijski kauze. Spomenuo je da svaki biskup prije otvaranja kauze traži još i mišljenje Svete Stolice koja na temelju prikupljenih materijala ocjenjuje ima li smisla uopće započeti kauzu. Mr. Hačko je pojasnio da za kauzu nije bitno koliko je tko čega ostavio iza sebe, jer ima svetaca iza kojih nije ostalo zapisano ni jedno slovo, nego je najvažnije koliko netko uživa glas svetosti. Najvažnija je fama sancitatis, ako nje nema kauza se ne pokreće. Taj glas svetosti mora biti prisutan kod značajnijeg broja vjernika i onda kauza ima smisla. Glas o svetosti mora biti spontan, a ne umjetno izazvan, protumačio je mr. Hačko.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto sij 10, 2023 23:06 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 845
Velika je prepreka i to što je katedrala oštećena za vrijeme potresa pa je i kardinalov grob nedostupan za molitvu. Zato se niti ne mogu dešavati čuda na tom mjestu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto vel 14, 2023 16:01 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 845
Možda će nasljednik Kutleša to sve ubrzati https://laudato.hr/vijesti/hrvatska/pap ... asljednika


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto vel 14, 2023 20:13 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4415
Možda će nasljednik Kutleša to sve ubrzati https://laudato.hr/vijesti/hrvatska/pap ... asljednika

Nek mu je sretno, uz Božji blagoslov...
https://www.glas-koncila.hr/novi-zagreb ... biskupije/


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sub lip 01, 2024 19:54 

Pridružen: Sri pro 14, 2022 21:02
Postovi: 845
Nadbiskup Kutleša je uspio!
Tijekom svečane mise u povodu blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata u Zagrebu, koju je predvodio šef vatikanske diplomacije Paul Richard Gallagher, objavljeno je kako nema prepreka za postupak proglašenja blaženim kardinala Franje Kuharića.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto lip 11, 2024 20:57 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4415
Nadbiskup Kutleša je uspio!
Tijekom svečane mise u povodu blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata u Zagrebu, koju je predvodio šef vatikanske diplomacije Paul Richard Gallagher, objavljeno je kako nema prepreka za postupak proglašenja blaženim kardinala Franje Kuharića.

Misliš da je nadbiskup toliko utjecajan u Vatikanu?
Sve u svemu, vijest je dobra, ovo je, čini se, četvrti zagrebački (nad)biskup na putu svetosti:
bl. Augustin Kažotić
bl. Alojzije Stepinac
sluga Božji biskup Josip Lang
sluga Božji kardinal Franjo Kuharić

Našem narodu često manjka svijest o vrijednosti identiteta i malo koja se biskupija može pohvaliti svetim pastirima...


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr