Hvala ti
za upis gdje se bez pravde/prava može izreći misao!
Kad je Isus Krist sa nama i kad to prihvatim/prihvatimo - svijet postaje mjesto slave Božje.
Kad ne vjerujem u Boga tj. kad mislim da je susjed zlo, da je npr. istočni narod zlo, da je izvanjsko zlo (u prijevodu: kad sudim što je dobro, a što zlo; ispravno, pogrešno; pravedno i nepravedno) tj. kad zaboravim da zlo izlazi iz mojih usta (osude dolazi od mene) tada sam u odbacivanju tj. neprihvaćanju (nesigurnosti, neizvjesnosti, strahu).
No kako je Krist pobijedio svijet i kako sam/smo svi Božja djeca, ja tim odbacivanjem drugoga i neprihvaćanjem drugoga apsolutno ne prihvaćam sebe, apsolutno se odbacujem tj. imam vlastitog suca i sudim u biti/osnovi sebi.
Dopada me u nevjeri u Boga jad u ovome svijetu.
Kad prihvaćam susjeda i dajem mu slobodu biranja, kad prihvaćam sebe kakav sam; ja prihvaćam Krista čime proslavljam Boga!
Radost je to velika!
Sve što se dogodi na moju "štetu", mogu/možemo vjerom u Boga Oca djelovanjem Duha Svetoga dolaženjem u Kristov jaram obratiti na radost i mir
Mogu reći: nisu me tako učili..., ne uče nas mediji i društvo tako, treba se opirati... suditi... kazniti... utjerati kaznom strah (strah je privid nedostatka ljubavi tj. nedostatka Boga)
ni isto tako mogu reći:
Imam/imamo Učitelja!
Poziv je stalan, apsolutan.
No samo ako tko želi...
Mogu napraviti neku naizgled sitnicu i vidjeti kako to djeluje kad promijenim odabir slobodnom voljom.
Samo malo hrabrosti govori nam/mi Isus.
Drugim riječima rečeno:
Božji plan je da se proslavi.
Mi smo nevjeste na proslavi.
Da bi proslava uspjela trebam/trebamo samo povjerovati da smo svi jedno u jedinstvenoj formi iako sve govori da smo potpuno drugačiji.
U svojim odabirima i svojim iskazima smo jedinstveni.
I tu je mogućnost (ako tko želi) da jedinstveno neponovljivo kroz prihvaćanje drugačijeg od nas, postavimo našu među-vezu.
Kreiramo savez prihvaćanjem onoga što nije naočigled naše i što nije osobna jedinstvenost.
Ovim činom Bog postaje veličanstven - očaravajući.
Kroz prihvaćanje u zahvalnosti vidimo svu Ljepotu ovog svijeta
... , a kroz suđenje će me/nas dopasti jada...
Kroz suđenje sa izjavama tipa:
"Bog neka mu/joj sudi! i sl. ja se definiram da ne vjerujem u Boga iako to naočigled izgleda sasvim suprotno. Jad koji ostaje iza izgovora ovakve izjave govori da je to daleko od radosti života.