Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 05:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 09, 2022 12:30 

Nemam taj privid, vidim da puno više ateista luta po forumima za psihološku pomoć, nego vjernika.
Ali i vidim ih u crkvi, koji su redovni, a utopili bi te u čaši vode da mogu.
Grijeh oholosti, uzvišavanja nad drugima, nemogućnosti da zavolim neprijatelja i općenito nedostatak ljubavi za ljude, to su moji najveći grijesi iako ne bih namjerno nekog povrijedila ako mi nije učinio zlo.
Dakle, prve dvije Božje zapovijedi :((

Vrh

PostPostano: Pet pro 09, 2022 21:54 

Ponekad imam osjecaj da sam zaglavio u zivotu u nekom vrtlogu i nikad naprijed.
Ja mislim da to nije osjecaj vec je to stvarnost i glupe karte su se odigrale da bas ja tako moram ispastati.
Mozak mi je ispran i sporije vec razmisljam jer sam konstatno razmisljao,nade nemam vjeru izgubio,zdravlje donekle dobro psihicko aposlutno ne valja.
Kamoli srece da se ujutro ne probudim. :)

jESTE PODUŽE...ipak mislim...naš dragi Tomislav Ivančić OVDJE daje najbolji odgovor NAŠEM Skeptiku.
----
...Današnje bolesti skoro sve imaju svoj duhovni uzrok - rezultat su duhovne rane. Te se rane nalaze u području savjesti, čovjekove odluke i volje. Savjest je nutarnje duhovno ognjište, središte čovjeka i neka vrsta izravnog kontakta s Bogom. Savjest je povezana s Bogom i onda kad čovjek ne moli ili kad radi nešto drugo. Tako je savjest ono krajnje mjesto gdje se čovjek opredjeljuje za život ili protiv života.
Savjest je zapravo onaj mehanizam u čovjeku kroz koji u njega ulazi život. Dok je savjest u kontaktu s Bogom, čovjek je živ, a ako se taj kontakt prekine, život prestaje.

Sagledavši rane sa stajališta savjesti, one su u konačnici kad je riječ o duhovnim bolestima - u svakoj bolesti ujedno i čovjekova odluka. Promotrimo te iste rane i sa stajališta ljubavi.
U savjesti se čovjek susreće s Bogom, ili se on u njoj opredjeljuje za ili protiv Boga i u njoj se događa čovjekova odgovornost po kojoj on prihvaća ili ne prihvaća ljubav.
Bog je ljubav, a ne zakon! I ma koliko mi osjećali kao zakon opredjeljivanje u savjesti, u stvarnosti je riječ o opredjeljivanju ZA ljubav ili PROTIV nje.
Bog je ljubav ili, bolje rečeno, Bog je život.
Mi smo odgovorni kada se ne opredjeljujemo za život. Kome?

Prvi stupanj je savjest i u toj smo savjesti odgovorni. Odgovorni smo što sami sebe razaramo, jer se odjeljujemo od Boga, a samo nam od njega može doći život. Bog je ljubav, a ubav je čežnja da još netko živi kraj mene. Ja odgovaram pred Bogom, jer u konačnici nisam svoj, nisam ja sebe naručio, nisam ja sebe mogao ni htjeti, niti sam sebe načinio, pa prema tome ni ne pripadam sebi.
Drugim riječima, svako odbijanje života je odbijanje kontakta s Bogom i odbijanje ljubavi. Odgovorni smo pred Bogom.
Svatko sebe može lako prevariti, ali Boga ne može nitko, jer je Bog život, a mi smo njegovo djelo.
U savjesti osjećamo odgovornost što odbijamo ljubav, i to je područje naše odgovornosti. I, jer odgovaram, tu nastaju rane straha da ću biti kažnjen. One mogu biti podsvjesne i svjesne, ali nema čovjeka bez te transcendencije u sebi.
Jedna sutkinja za maloljetnike reče kako je primijetila da su najteže rane od strahova zbog grižnje savjesti. Grižnja savjesti je strah od odgovornosti. Maloljetniku se govorilo da je kriv i na krAju, zato što je za sve kriv, SAVJEST mu sudi. Time se samo povećava rana u njemu i, pita se ona, kako tu ranu liječiti?
Ne može se strah ukloniti nikakvim ljudskim tumačenjima jer je svako tumačenje i dokazivanje naivno, rana ostaje zbog pomanjkanja Boga, ljubavi, života. Tu je čovjek ugrožen.

Nije rana samo strah od kazne nego je to i strah od ugroženosti jer stojim pred smrću, uništenjem. Taj strah može ukloniti jedino Božja ljubav jer je Bog izvor života. Zato će rane od pomanjkanja ljubavi uvijek biti rane osjećaja ugroženosti vlastitog života. Čovjek ovisi o ljudima. Malo dijete ovisi o ljudima, njegov tjelesni život, pa i razvoj, i zato kad god mu manjka ljubav, ljubav oca, majke ili nekog drugog, ono to osjeća kao ugroženost svog života. Ako nema hrane, ako nema nekog tko ga voli, ako na njega viču, izruguju mu se, ono to osjeća kao odbacivanje. Time je ugrožen njegov ljudski život.

Takve se rane mogu liječiti ljudskim načinom, ljudskom ljubavlju, povjerenjem, razgovorima, psihijatrijom, no svaka takva ljudska ugroženost nosi još jednu drugu. Budući da ga ljudi ne vole, u čovjeka se uvlači još jedna tama, a to je ugroženost od Boga. Ako ga ljudi ne vole, on gubi "antenu" za Božju ljubav i teško mu je povjerovati da ga Bog voli. Takve rane i takve prostore može samo Bog liječiti. U čovjeku koji ima rane (roditelji ga nišu voljeli, ostavili su ga, pustili ili prepustili nekom drugom, a dovoljno je samo da nije bilo nježnih riječi, milovanja), svako takvo pomanjkanje stvara osjećaj straha od napuštenosti. Pomanjkanjem ljudske ljubavi napadnuti su temelji čovjeka, iskonsko povjerenje i sigurnost, te čovjek više ne može vjerovati u Boga. On se nema na što osloniti i umire. Ako i ne načini Izravno samoubojstvo, ugasi se kao svijeća.
Gdje prepoznati zlo koje je nastalo zbog pomanjkanja ljubavi? Čovjek koji ne može vjerovati da ga Bog ljubi, baš zbog tih rana, traži nekog čovjeka koji će ga voljeti. On pretjerano traži ljude, ljubav, nježnost, nečiju prisutnost, a svaku negativnu riječ doživljava kao ubojitu. Takav je čovjek nesposoban biti sâm, samostalan, on se za drugu osobu hvata kao utopljenik. Ljubomora je samo jedan od znakova ugroženog odnosa prema Bogu.
Takav čovjek traži znakove ljubavi, traži u drugome čovjeku sigurnost, a budući da mu je nitko ne može dostatno dati, on postaje agresivan, pun predbacivanja, rezigniran. U znakovima depresije kao bolesti naći će se pomanjkanje ljubavi i nesposobnosti da se vjeruje Božjoj ljubavi.
Taj paničan strah, nemoć da se vjeruje Bogu i stane čvrsto na neko tlo, stvara bolesti u čovjeku.
Pomanjkanje ljubavi je najsigurnija dijagnoza za svakog čovjeka. Zato valja znati točno po simptomima prepoznati da prva i najteža rana nastaje u trenutku začeća i u trudnoći...
(Tomislav Ivančić)

Vrh

PostPostano: Ned pro 11, 2022 20:59 

Mislim da većina vjernika slično razmišlja, odnosno ima slično iskustvo kao i ti.
Razlog zbog kojeg ne možemo voljeti Boga kako bismo to htjeli je naša navezanost, s jedne strane na materijalno koje nas okružuje, na tijelo, a s druge strane i na duhovno - osjećaji duhovne naslade za kojima svi žudimo. Dakle, da bi ljubio Boga onako kako bi trebao moram biti slobodan od svega, a to je jako, jako teško, posebno za nas laike koji smo jako izloženi duhu ovoga svijeta. I zato moramo stalno umirati sebi, trapiti se, ponižavati kako bismo prekinuli spone koje priječe naš duh da se uzdigne k Bogu. Osim što je mukotrpan, taj proces je i jako spor, često mi se čini da na tom putu idem dva koraka naprijed, a tri nazad. Jedini način da se to ubrza, odnosno da se preskoči koja stepenica u duhovnom rastu, je patnja poput bolesti i sl. gdje se onda naša duša čisti od natruha navezanosti, neurednih sklonosti i na koncu od oholosti.
Sve je to frustrirajuće posebno kada vidiš kako godinama radiš iste grijehe i ništa se ne mijenja u duhovnom životu, a pritom ti pogled stremi ka visinama koje su pojedini sveci dostigli i pitaš se kako je moguće da su oni to ostvarili, a ja unatoč svom trudu godinama tavorim u istoj kaljuži grijeha i slabosti. I onda naravno i vjera zapadne u krizu i dolaziš u iskušenje da od svega odustaneš i živiš kao poganin jer ti se stvara privid da je njima bolje nego nama.

Ovo je istina. Sami tu ne možemo puno učiniti, ali kad se oslonimo na Božju milost i darove Duha Svetoga, možemo bar nešto..
Netko je prije spomenuo: kako ipak živjeti u Duhu Svetom...? Kako se osloniti na njega, kad Ga niti vidimo niti osjećamo...
Ali u tome je ključ.

Ima jedna misao, čini mi se Augustinova: kako znati da si na krizmi primio Duha Svetoga? (Jer, istina, mnogi nakon krizme žive i dalje kao da ništa nisu primili...A sakrament može biti valjan, ali ne učinkovit.) Augustinov jednostavan odgovor je: Ako poraste ljubav Božja u tebi, primio si Duha...
Toliko jednostavno, a tako istinito.
(Jer Duh Sveti ne traži da znaš odgovore na hrpu katekizamskih pitanja i da poraste ZNANJE - iako je i to kasnije dosta važno... ali važnija je LJUBAV.)
E, onda s tom ljubavi možeš liječiti rane, možeš je drugima davati, možeš svima biti kao Krist...

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 12:45 

jESTE PODUŽE...ipak mislim...naš dragi Tomislav Ivančić OVDJE daje najbolji odgovor NAŠEM Skeptiku.
----
...Današnje bolesti skoro sve imaju svoj duhovni uzrok - rezultat su duhovne rane. Te se rane nalaze u području savjesti, čovjekove odluke i volje. Savjest je nutarnje duhovno ognjište, središte čovjeka i neka vrsta izravnog kontakta s Bogom. Savjest je povezana s Bogom i onda kad čovjek ne moli ili kad radi nešto drugo. Tako je savjest ono krajnje mjesto gdje se čovjek opredjeljuje za život ili protiv života.
Savjest je zapravo onaj mehanizam u čovjeku kroz koji u njega ulazi život. Dok je savjest u kontaktu s Bogom, čovjek je živ, a ako se taj kontakt prekine, život prestaje.

Sagledavši rane sa stajališta savjesti, one su u konačnici kad je riječ o duhovnim bolestima - u svakoj bolesti ujedno i čovjekova odluka. Promotrimo te iste rane i sa stajališta ljubavi.
U savjesti se čovjek susreće s Bogom, ili se on u njoj opredjeljuje za ili protiv Boga i u njoj se događa čovjekova odgovornost po kojoj on prihvaća ili ne prihvaća ljubav.
Bog je ljubav, a ne zakon! I ma koliko mi osjećali kao zakon opredjeljivanje u savjesti, u stvarnosti je riječ o opredjeljivanju ZA ljubav ili PROTIV nje.
Bog je ljubav ili, bolje rečeno, Bog je život.
Mi smo odgovorni kada se ne opredjeljujemo za život. Kome?

Prvi stupanj je savjest i u toj smo savjesti odgovorni. Odgovorni smo što sami sebe razaramo, jer se odjeljujemo od Boga, a samo nam od njega može doći život. Bog je ljubav, a ubav je čežnja da još netko živi kraj mene. Ja odgovaram pred Bogom, jer u konačnici nisam svoj, nisam ja sebe naručio, nisam ja sebe mogao ni htjeti, niti sam sebe načinio, pa prema tome ni ne pripadam sebi.
Drugim riječima, svako odbijanje života je odbijanje kontakta s Bogom i odbijanje ljubavi. Odgovorni smo pred Bogom.
Svatko sebe može lako prevariti, ali Boga ne može nitko, jer je Bog život, a mi smo njegovo djelo.
U savjesti osjećamo odgovornost što odbijamo ljubav, i to je područje naše odgovornosti. I, jer odgovaram, tu nastaju rane straha da ću biti kažnjen. One mogu biti podsvjesne i svjesne, ali nema čovjeka bez te transcendencije u sebi.
Jedna sutkinja za maloljetnike reče kako je primijetila da su najteže rane od strahova zbog grižnje savjesti. Grižnja savjesti je strah od odgovornosti. Maloljetniku se govorilo da je kriv i na krAju, zato što je za sve kriv, SAVJEST mu sudi. Time se samo povećava rana u njemu i, pita se ona, kako tu ranu liječiti?
Ne može se strah ukloniti nikakvim ljudskim tumačenjima jer je svako tumačenje i dokazivanje naivno, rana ostaje zbog pomanjkanja Boga, ljubavi, života. Tu je čovjek ugrožen.

Nije rana samo strah od kazne nego je to i strah od ugroženosti jer stojim pred smrću, uništenjem. Taj strah može ukloniti jedino Božja ljubav jer je Bog izvor života. Zato će rane od pomanjkanja ljubavi uvijek biti rane osjećaja ugroženosti vlastitog života. Čovjek ovisi o ljudima. Malo dijete ovisi o ljudima, njegov tjelesni život, pa i razvoj, i zato kad god mu manjka ljubav, ljubav oca, majke ili nekog drugog, ono to osjeća kao ugroženost svog života. Ako nema hrane, ako nema nekog tko ga voli, ako na njega viču, izruguju mu se, ono to osjeća kao odbacivanje. Time je ugrožen njegov ljudski život.

Takve se rane mogu liječiti ljudskim načinom, ljudskom ljubavlju, povjerenjem, razgovorima, psihijatrijom, no svaka takva ljudska ugroženost nosi još jednu drugu. Budući da ga ljudi ne vole, u čovjeka se uvlači još jedna tama, a to je ugroženost od Boga. Ako ga ljudi ne vole, on gubi "antenu" za Božju ljubav i teško mu je povjerovati da ga Bog voli. Takve rane i takve prostore može samo Bog liječiti. U čovjeku koji ima rane (roditelji ga nišu voljeli, ostavili su ga, pustili ili prepustili nekom drugom, a dovoljno je samo da nije bilo nježnih riječi, milovanja), svako takvo pomanjkanje stvara osjećaj straha od napuštenosti. Pomanjkanjem ljudske ljubavi napadnuti su temelji čovjeka, iskonsko povjerenje i sigurnost, te čovjek više ne može vjerovati u Boga. On se nema na što osloniti i umire. Ako i ne načini Izravno samoubojstvo, ugasi se kao svijeća.
Gdje prepoznati zlo koje je nastalo zbog pomanjkanja ljubavi? Čovjek koji ne može vjerovati da ga Bog ljubi, baš zbog tih rana, traži nekog čovjeka koji će ga voljeti. On pretjerano traži ljude, ljubav, nježnost, nečiju prisutnost, a svaku negativnu riječ doživljava kao ubojitu. Takav je čovjek nesposoban biti sâm, samostalan, on se za drugu osobu hvata kao utopljenik. Ljubomora je samo jedan od znakova ugroženog odnosa prema Bogu.
Takav čovjek traži znakove ljubavi, traži u drugome čovjeku sigurnost, a budući da mu je nitko ne može dostatno dati, on postaje agresivan, pun predbacivanja, rezigniran. U znakovima depresije kao bolesti naći će se pomanjkanje ljubavi i nesposobnosti da se vjeruje Božjoj ljubavi.
Taj paničan strah, nemoć da se vjeruje Bogu i stane čvrsto na neko tlo, stvara bolesti u čovjeku.
Pomanjkanje ljubavi je najsigurnija dijagnoza za svakog čovjeka. Zato valja znati točno po simptomima prepoznati da prva i najteža rana nastaje u trenutku začeća i u trudnoći...
(Tomislav Ivančić)

Ali nisu krivi ljudi ako nisu u djetinjstvu dobili nešto što su neki dobili.
Iako ni svi oni koji su sve primili u djetinjstvu, ne moraju nužno biti vjernici, daleko je teže onima koji su hendikepirani u tom pogledu. Znači, ne svojom voljom "programirani" na nevjeru. Tad se čovjek upita, Bože, zašto?

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 18:51 

Ne, nisu krivi...ali...T.Tuus...nađi neki djelić...citat T. Ivančića gdje on...barem natuknicom kaže da je netko "programiran" za rane...Ja ne nađoh.
Duga stvar je što bi takva osoba trebala...barem bi mogla potražiti pomoć...A baš to se ne dešava često...Dapače rijetko!
Ono što pogoduje takvim osjećajima izgubljenosti...znamo to, zar ne...kad se završi osnovna škola kreće se u skupljanje svekoliko SVJETOVNOG ZNANJA...A ono neće zacjeliti ni jednu ranu...Po primjeru Skeptika vidimo---suprotno. Vjersko znanje postaje zatrpano "smećem" svih znanosti...odvlaće osobu u čisti materijalni svijet: rađa se niz pitanja svedenih na jedno: ZAŠTO patnja?...Onda ispada da je Bog je kriv za sve...Ipak, pošto je znao da će netko biti ranjen u djetinjstvu...ZAŠTO ga je stvorio - jelda?

Ja pitam: Ne AKO je, nego pošto JESTE Bog znao da će Njegov sin morati strašno pretrpiti...(cijela Isusova muka)...da nas spasi, zašto je ipak stvorio svijet?
Jer je Ljubav TAKVA!
Donešena Božja odluka (stvaranje svijeta)....nepromjenjiva je!...
Radije će Bog žrtvovati Sina (pa i Otac je trpio...Otac i Sin su jedno - al Otac je trpio na drugačiji, nama neznan način)...radije to nego nešto mjenjati...
Ako je Bog morao da nas otkupi...u ovakvoj verziji svemira...kakve bi tek bile nekakve hipotetske/drugačije "verzije" da je Bog eksperimentirao? Koliko bi tada bilo Adama...koliko Eva na nama nepoznatim planetima...gdje su razumna bića sa slobodnom voljom - - -dušom?

Misli da Ivančić to spominje na zaobilazni način...kako pomoći, ali KRŠĆANI prolaze - - - ONIi ne zapažaju ništa! Zašto?
Mislim da je to R. Pavlićič napisao...ne sjećam se....Kaže: netko, tko je totalno razočaran...pred povlačenjem od svijeta u sebe...takav dolazi k tebi...Jadan je...Želi malo razgovora...TOPLU riječ! A ti ga otepeš - - - Taj je čovjek uništen potpuno.
A mogao si mu pružiti bar trunku nade da dobrota ipak postoji...malo...ali postoji dovoljno za nadu.
Tko razumije razumije.
Nema osobe bez rana...ali njih neće kirurg lječiti. Hoće, ali NEBESKI KIRURG! - - - Kad bismo mu vjerovali. Kad bi Mu se predali...a možemo...da ON vodi naš život.
I opet dolazimo do vjere...začarani krug?...

Vrh

PostPostano: Uto pro 13, 2022 11:35 

Ne, nisu krivi...ali...T.Tuus...nađi neki djelić...citat T. Ivančića gdje on...barem natuknicom kaže da je netko "programiran" za rane...Ja ne nađoh.
Duga stvar je što bi takva osoba trebala...barem bi mogla potražiti pomoć...A baš to se ne dešava često...Dapače rijetko!
Ono što pogoduje takvim osjećajima izgubljenosti...znamo to, zar ne...kad se završi osnovna škola kreće se u skupljanje svekoliko SVJETOVNOG ZNANJA...A ono neće zacjeliti ni jednu ranu...Po primjeru Skeptika vidimo---suprotno. Vjersko znanje postaje zatrpano "smećem" svih znanosti...odvlaće osobu u čisti materijalni svijet: rađa se niz pitanja svedenih na jedno: ZAŠTO patnja?...Onda ispada da je Bog je kriv za sve...Ipak, pošto je znao da će netko biti ranjen u djetinjstvu...ZAŠTO ga je stvorio - jelda?

Ja pitam: Ne AKO je, nego pošto JESTE Bog znao da će Njegov sin morati strašno pretrpiti...(cijela Isusova muka)...da nas spasi, zašto je ipak stvorio svijet?
Jer je Ljubav TAKVA!
Donešena Božja odluka (stvaranje svijeta)....nepromjenjiva je!...
Radije će Bog žrtvovati Sina (pa i Otac je trpio...Otac i Sin su jedno - al Otac je trpio na drugačiji, nama neznan način)...radije to nego nešto mjenjati...
Ako je Bog morao da nas otkupi...u ovakvoj verziji svemira...kakve bi tek bile nekakve hipotetske/drugačije "verzije" da je Bog eksperimentirao? Koliko bi tada bilo Adama...koliko Eva na nama nepoznatim planetima...gdje su razumna bića sa slobodnom voljom - - -dušom?

Misli da Ivančić to spominje na zaobilazni način...kako pomoći, ali KRŠĆANI prolaze - - - ONIi ne zapažaju ništa! Zašto?
Mislim da je to R. Pavlićič napisao...ne sjećam se....Kaže: netko, tko je totalno razočaran...pred povlačenjem od svijeta u sebe...takav dolazi k tebi...Jadan je...Želi malo razgovora...TOPLU riječ! A ti ga otepeš - - - Taj je čovjek uništen potpuno.
A mogao si mu pružiti bar trunku nade da dobrota ipak postoji...malo...ali postoji dovoljno za nadu.
Tko razumije razumije.
Nema osobe bez rana...ali njih neće kirurg lječiti. Hoće, ali NEBESKI KIRURG! - - - Kad bismo mu vjerovali. Kad bi Mu se predali...a možemo...da ON vodi naš život.
I opet dolazimo do vjere...začarani krug?...

1. Gdje bi takva osoba trebala potražiti pomoć?
2. Što znači, svjetovno znanje? Hoćeš li reći da trebamo ostati na razini osnovne škole i od literature samo Biblija i katolički pisci?
3. Pridaješ Bogu ljudske osobine?

Vrh

PostPostano: Uto pro 13, 2022 13:17 

1. Gdje bi takva osoba trebala potražiti pomoć?
2. Što znači, svjetovno znanje? Hoćeš li reći da trebamo ostati na razini osnovne škole i od literature samo Biblija i katolički pisci?
3. Pridaješ Bogu ljudske osobine?

Odgovorit ću ti na sve tri točke...u "komadu" :)
Vjersko znanje temeljeno samo na 8. razr. Osmogodišnje - rezultat je: BOG OTAC=djedica s bradom i u ruci drži Zemlju. Tako predočen Otac...ta predodžba = "Aha! Uhvatio sam te u grijehu..."!!! I takova predodžba ostaje "zatrpana"...Al tko doista skuplja znanje...o svemiru npr. - dolazi do točke...u njoj se spaja svjetovno s vjerskim: Ako je u početku bila energija...Otkuda ona?...Bog Otac je IZVORIŠTE...Energija>plazma>sitna čestica>njen "rast" u djeliću sekunde do ogromnih razmjera>big beng(veliki prasak) = spoznaja: BOG je stvorio sve...dajući sebe...i sve što postoji je dio Njega...Nosi Njegove značajke...I čovjek!
Tjelo od mame i tate...al to još nisam ja! Duša/duh stvara spoznaju o meni(sebi). Čuli smo: Duh Svetu ˝duša naših duša... Duh koji je spona Oca i Sina...
Kad je sve stvorio...ovako...mada mi nezadovoljni...pošto Bog Otac jeste LJUBAV, neshvatljiva...On ljubi i najtežeg grješnika...do njegove smrti...I koristi sva sredstva da nas privuče...I ljude! Najviše ISPOVJEDNIKE! A s njim se poveži i zbog bezgroja pitanja u vezi vjere....NITKO ne može znati sve...ne sam. I to ruši tvoju tvrdnju "samo Biblija i sv. pisci". Neeee! Evanđelje - da! I VLASTITA DJELA kakva bi Isus želio...
Svatko koji baš ne galami...ne ljuti se na Boga...i ne krivi nikoga za svoje stanje (znaš li takvu osobu?)...rado će k ispovjedniku...Barem na razgovor?...Pa TKO će bolje uputiti...savjetovati što i kako dalje ako ne dobar ispovjednik?
Tko ima sreće...Postoje hagioterapeuti koji skupa s Bogom liječe rane....Ako ispovjednik ne predlaže hagioterapeuta...pa lako se raspitati gdje i kako do njega!

Prijedlog: pred spavanje pokušaj si predočito Oca! OGROMAN gigant ljubavi...Blago te gleda...Ne ljuti se...A možda si griješola...pokaj se...On će se smiješiti... Pronikni u taj segment Očeve naravi - - - da te ljubi neizrecivo! . Bog Trojedini nije tiranin...On ne želi da ga se bojimo...Naprotiv - VOLIMO GA!

Vrh

PostPostano: Sri pro 14, 2022 12:10 

Mmh, rado bih ja dobrom ispovjedniku ali teško je doći do ikakvog ovdje, kamoli dobrog...Zadnji premještaj svećenika po naredbi bivšeg biskupa odnio mi dobrog ispovjednika.
To o svemiru neću komentirati, puno je dublja tema...

Vrh

PostPostano: Sri pro 14, 2022 12:35 

Mmh, rado bih ja dobrom ispovjedniku ali teško je doći do ikakvog ovdje, kamoli dobrog...Zadnji premještaj svećenika po naredbi bivšeg biskupa odnio mi dobrog ispovjednika.
To o svemiru neću komentirati, puno je dublja tema...

Idi u veći grad... Nađi nekog kapucina fratra)...

Vrh

PostPostano: Čet pro 15, 2022 12:18 

Možda...Na otoku sam, iako sam to uvijek voljela, sve manje mi je drago. Nemogućnost izbora.

Vrh

PostPostano: Čet pro 15, 2022 21:23 

Neki svetci su odlazili na osamljana mjesta. Ti to imaš uvijek jer si dobro izabrala.

Vrh

PostPostano: Pet pro 16, 2022 15:47 

Nisam to ja izabrala...A ako ćemo o osami, osamiti se može svugdje, no, konkretno, ovdje je sve manje prirode jer je apartmanizacija i mas turizam.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 12:14 

Hvaljen Isus i Marija..pozdrav svima,
Kroz ovu temu sam vidio da se provlači misao zašto nas je Bog stvorio i to tako nesavršene ako je već unaprijed znao da ćemo biti ovako jadni? Zašto sve ne izbriše i pokuša ponovo sve? Svakome to prolazi kroz glavu, pogotovo ako se dublje zamisli nad ovim zemaljskim besmislom. Davno sam čuo nešto što me kao odgovor ohrabrilo, podiglo.. Bog je ljubav a ljubav je kreativna..ona stvara.. sve je stvoreno sa ljubavi i kao takvo traje, jednostavno je stvoreno. Ljubav je sloboda. Jer kakva bi bila neslobodna , zarobljena ljubav? Tada bismo bili kao roboti..kao sluge.
Kao i anđelima, tako i ljudima ostavljena je sloboda žele li ljubav, svjetlo ili tamu. Bog ne ide protiv sebe i ljubavi, tako da ako netko izabere tamu ostavlja mu slobodu da to čini. ALI, dao nam je savjete (zapovijedi) ..zatim dao nam je Isusa (samoga sebe) da nas podupre, pouči nas kako slobodnom voljom izabrati ljubav. Kako ne bi previše filozofirao, kada nešto ne razumijem jednostavno vjerujem..
Mi smo mali..nemamo veliku spoznaju, mi smo slijepi za duhovnu dimenziju. Kao kada bi svi ljudi bili slijepi - a jedan koji nije slijep došao i pokušao nam objasniti razliku između zelene i plave boje..jer on VIDI.. mogao bi mu jedino slobodnom voljom vjerovati da on zaista vidi. Ima pred sobom stvarnost kakvu ja nemam. Pri tome dali je nešto zeleno, plavo ili crveno ne ovisi o tome jesam li ja u tome trenutku u traktoru, na biciklu, u avionu gladan ili pijan.. Ne ovisi imam li 5 Eura ili 50 u zadnjem džepu.. Važno je samo jedno...vjerovati da ZAISTA postoji razlika tamo neke boje iako ne znam ni što je to radi svoje ograničenosti. Vjerovati jer taj jedan ima nešto čime vidi boje. Pokušava mi sve to prispodobama objasniti ali ja sam samo slijepi čovjek i nikada na ovome svijetu neću potpuno shvatiti o čemu se radi. Preostaje mi jedino reći da je sve glupost i obmana..ili.. zapitati se što ako?? Što ako zaista boje postoje? Zašto ne pokušati vjerovati onome tko ima oči i za to?. Znači, puno tu ima nepoznanica ali mislim da je i samo ovo malo što nam je Isus rekao dovoljno. Osobno smatram da puuuuno toga ne znamo jer jednostavno ne možemo pojmiti. Upravo raditoga..blago onima koji vjeruju a ne vide.
Na kraju, jedna od velikih misli Sv.Padre Pia zaista je močna uvijek kada bi me svadavao strah, a to je svaki dan.."Preskupo te Bog platio, a da bi te sada ostavio"!"

je, ostanak u vjeri je možda najveća stvar koju čovjek treba pod svaku cijenu sačuvati
vjera je na neki način veliko otajstvo
sam Gospodin je Tomi rekao: Toma pošto si me vidio vjeruješ! Blaženi oni koji ne vidješe a vjeruju!"

David bEN gURION JE UPITAO JEDNOM VELIKOG TEOLOGA I FILOZOFA Martina Bubera: profesore, zanima me zašto vjerujete ,koji su vaši razlozi?
Buber reče: premijeru , kada bi to bio Bog o kojem je moguće samo govoriti , ne bih vjerovao. ALi , jer je to Bog s kojim se može govoriti , kojemu se čovjek može povjeriti , u molitvi obratiti, ja vjerujem u Njega!"

S Bogom ( Isusom) se zbilja može razgovarati, najviše kroz ustrajnu molitvu i vjeru
S Isusom se zbilja možemo družiti...Isus je s ljudima koji su bili žigosani,izopćeni, sa gubavcima, sa grešnicima imao jedinstven odnos. S onima koje je javnost smatrao grešnicima je jeo i pio!
Družio se s jednostavnima, pomagao gluhima, hromima . slijepima, uzetima.
Konačno se na križu poistovjetio sa patnicima, odbačenima i osuđenima.
Time je pokazao da nitko u njegovim očima nije odbačaen i da iz naručja Božje ljubavi nitko nije izopćen!

Vjera u Isusa, Oca i DS je popudbina za spasenje naše duše , za vječni život
Ljudi koji su navezani samo na materijalne stvari to naravno ne mogu shvatiti, prihvatiti bolje rečeno...

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2022 15:47 

Kad se ljudi udalje od Katoličke Crkve i sakramenata onda u idućem koraku gube vjeru i dovode se u opasnost da ne budu spašeni. Nevjernički marketing je danas jači od vjerničkog pa će ljudi radije prihvaćati svakojake zablude nego jednostavno biti u Crkvi i vjerovati. To im je prejednostavno i nije u trendu.

Vrh

PostPostano: Uto pro 27, 2022 12:45 

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju, 12. rujna 1998., Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 25 minuta i trajalo je 9 minuta.

“Jakov je, nakon toga, prenio poruku: Draga djeco, vi jeste i zovete se djeca Božja. Kada bi samo vaša srca osjetila tu neizmjernu ljubav koju Bog ima prema vama, vaša bi Mu se srca klanjala i zahvaljivala u svakom trenutku vašega života. Zato, dječice, danas na ovaj milosni dan otvorite vaša srca i molite Gospodina za dar vjere, da biste uistinu mogli postati dostojni imena djece Božje, koja čista srca zahvaljuju i štuju svog nebeskog Oca. Ja sam uz vas i blagoslivljam vas svojim majčinskim blagoslovom. ”

-------
Evo, sama BDMarija nam savjetuje da molimo Boga za dar vjere...posebice, u ovim vremenima punih milosti...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata