Bog je svemoguć, ne možemo reći da on nešto ne zna. Ali za nas ostaje misterij kako i na koji način On sve zna, to ne možemo potpuno shvatiti jer smo ljudi koji živimo u ograničenom vremenu.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
To je konkretna ljepota te poruke za mene i za svakog čovjeka, Bog želi svakog od nas.
A ovo je tema o Marijinoj slobodnoj volji, zašto bi nas uopće to trebalo zanimati, osim možda zato jer jednako tako i mi imamo mogućnost odgovora na Božji poziv, ili prihvatiti ili odbiti, jednako kao i Marija, imamo slobodu izbora. I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. To što nam je dao je s jedne strane rizično jer se možemo i okrenuti od Boga, ali sloboda je nužna da bi Ga mogli ljubiti, da ne budemo poput robota koji rade sve točno kako su programirani, ali ne mogu se odlučiti ljubiti. Nitko nije izuzet od te slobode, pa tako ni Marija.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
.........................
Prvi dio rečenice do dodatka.." On nas je oduvijek imao u svojoj zamisli" potpisujem.
Ovaj drugi dio je nepotreban i zbunjuje jer ako nas zna oduvijek a što je potpuno potkrepljenjo sa ovim: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
Zašto je zbunjujuće za neke riječ "imati u zamisli", pa upravo zbog toga što to vodi i do ostalih zbunjujućih i nepreciznih riječi kao što je " Božje predznanje, predviđanje i sl.
Pošto je Bog potpuno savršeno biće primjereno je koristiti termine koje dosljedno označavaju stvarnost a to je: znati, poznavati itd.
Da budem još precizniji Bog je prije stvaranja svijeta poznavao tebe i mene u ovom trenutku sada dok ovo pišemo a isto tako i u vječnosti koja za nas još nije došla ali je za Boga potpuno aktuelna te je On savršeno zna.
Ako nešto znaš onda ti ne treba da imaš u zamisli.
( Možda neki misle da je Bog prvo trebao napraviti plan i sve imati u zamisli pa tek onda sve stvoriti jer tako čini čovjek kad nešto pravi ili stvara.)
Sve je počelo kad sam spomenuo da je BDM kao i svi mi predodređena.
Ta preodređenost je na žalost krivo shvaćena kao što je i riječ Bog i sve ono što označava krivo shvaćeno.