Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 06:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 31, 2022 13:44 

kopitar je napisao/la:
Pozdrav prijatelju, mislim da mi trenutno stanje najbolje opisuje ova pjesma:

neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može -
nek ad proždre, pokosi satana!

Pa ni valjda baš tak. Znaš kak bi međimurci rekli: "nigdar vrag ni tak črni kak zgledi". Vidim da se ovde vodi neka rasprava između tebe i ovog čovjeka koji piše pod nickom Zdrave. Šta misliš o tome?! Šta misliš o ovim rečenicama, citiram;

zdrave je napisao/la:
Prije nego je Stvoritelj odlučio stvoriti svemir POJMA NIJE IMAO da će Kopitar uopće ikada postojati...

zdrave je napisao/la:
Samo sam napisao da Bog, dok nije odlučio stvoriti svemir NIJE znao ništa o nikomu, jer On nije projektant za crtaćom tablom s trokutom i šestarom, ali kad je odlučio - pošto je On posvuda i POSVAGDA (i ovdje sada i u prošlosti...istodobno - TADA je vidio, ZNAO sve o svakome.

zdrave je napisao/la:
Krštenje je posebna Milost koju Židovi nisu imali, i mada su kršteniku grijesi oprošteni on SLOBODNOM voljom izabire put Bez Boga. Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati!

Vrh

PostPostano: Uto svi 31, 2022 14:19 

Pa ni valjda baš tak. Znaš kak bi međimurci rekli: "nigdar vrag ni tak črni kak zgledi". Vidim da se ovde vodi neka rasprava između tebe i ovog čovjeka koji piše pod nickom Zdrave. Šta misliš o tome?! Šta misliš o ovim rečenicama, citiram;

Šta reći.teži slučaj morao sam reagirati i ako ovdje navodno ima nekakvih teologa vjeroučitelja i sl.
Hvala Bogu da si ti došao da bar detektiraš problem s obzirom na tvoje znanje biće ti lak posao ako u opće imaš strpljenja i vremena ali u svakom slučaju hvala drago mi je da si se uključio.

Zamisli Bog nije znao....????
Ovdje kao prvo stvari ne štimaju ni čisto logičiki, postavka je na nivou plemenskih religija.

Vrh

PostPostano: Uto svi 31, 2022 18:12 

kopitar je napisao/la:
Zamisli Bog nije znao....????

Moram priznati da sam to čitao, reklo bi se, pomalo u nevjerici. Kakav je to nakaradni bog, kakva je to karikatura od boga koji nešto ne zna?! Riječ bog ovde moram pisati malim slovom, jer bog koji nešto ne zna, je karikatura a ne Bog. Još je to napisao štampanim slovima, zamisli to. Vidi ovo;

zdrave je napisao/la:
Prije nego je Stvoritelj odlučio stvoriti svemir POJMA NIJE IMAO da će Kopitar uopće ikada postojati...

Bog koji pojima nije imao. Nakon svega napiše ovu rečenicu, citiram;

zdrave je napisao/la:
Daj mi taj citat iz crkvenoga nauka da dokažeš herezu, molim te!

Vrh

PostPostano: Sri lip 01, 2022 14:28 
Administrator

Bog je svemoguć, ne možemo reći da on nešto ne zna. Ali za nas ostaje misterij kako i na koji način On sve zna, to ne možemo potpuno shvatiti jer smo ljudi koji živimo u ograničenom vremenu.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
To je konkretna ljepota te poruke za mene i za svakog čovjeka, Bog želi svakog od nas.

A ovo je tema o Marijinoj slobodnoj volji, zašto bi nas uopće to trebalo zanimati, osim možda zato jer jednako tako i mi imamo mogućnost odgovora na Božji poziv, ili prihvatiti ili odbiti, jednako kao i Marija, imamo slobodu izbora. I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. To što nam je dao je s jedne strane rizično jer se možemo i okrenuti od Boga, ali sloboda je nužna da bi Ga mogli ljubiti, da ne budemo poput robota koji rade sve točno kako su programirani, ali ne mogu se odlučiti ljubiti. Nitko nije izuzet od te slobode, pa tako ni Marija.

Vrh

PostPostano: Sri lip 01, 2022 15:33 

Bog je svemoguć, ne možemo reći da on nešto ne zna. Ali za nas ostaje misterij kako i na koji način On sve zna, to ne možemo potpuno shvatiti jer smo ljudi koji živimo u ograničenom vremenu.
U tom smislu Bog, kao bezvremenski vječni Bog zna za čovjeka oduvijek, On nas je oduvijek imao u svojoj namisli.
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)
To je konkretna ljepota te poruke za mene i za svakog čovjeka, Bog želi svakog od nas.

A ovo je tema o Marijinoj slobodnoj volji, zašto bi nas uopće to trebalo zanimati, osim možda zato jer jednako tako i mi imamo mogućnost odgovora na Božji poziv, ili prihvatiti ili odbiti, jednako kao i Marija, imamo slobodu izbora. I svatko od nas, baš svaki čovjek, je dobio od Boga dovoljno ponuđene milosti da se može spasiti. Svi smo pozvani, ali Bog nam je odlučio dati slobodu izabrati i slobodno se odlučiti za Njega. To što nam je dao je s jedne strane rizično jer se možemo i okrenuti od Boga, ali sloboda je nužna da bi Ga mogli ljubiti, da ne budemo poput robota koji rade sve točno kako su programirani, ali ne mogu se odlučiti ljubiti. Nitko nije izuzet od te slobode, pa tako ni Marija.

.........................

Prvi dio rečenice do dodatka.." On nas je oduvijek imao u svojoj zamisli" potpisujem.

Ovaj drugi dio je nepotreban i zbunjuje jer ako nas zna oduvijek a što je potpuno potkrepljenjo sa ovim: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)

Zašto je zbunjujuće za neke riječ "imati u zamisli", pa upravo zbog toga što to vodi i do ostalih zbunjujućih i nepreciznih riječi kao što je " Božje predznanje, predviđanje i sl.

Pošto je Bog potpuno savršeno biće primjereno je koristiti termine koje dosljedno označavaju stvarnost a to je: znati, poznavati itd.

Da budem još precizniji Bog je prije stvaranja svijeta poznavao tebe i mene u ovom trenutku sada dok ovo pišemo a isto tako i u vječnosti koja za nas još nije došla ali je za Boga potpuno aktuelna te je On savršeno zna.
Ako nešto znaš onda ti ne treba da imaš u zamisli.
( Možda neki misle da je Bog prvo trebao napraviti plan i sve imati u zamisli pa tek onda sve stvoriti jer tako čini čovjek kad nešto pravi ili stvara.)
Sve je počelo kad sam spomenuo da je BDM kao i svi mi predodređena.
Ta preodređenost je na žalost krivo shvaćena kao što je i riječ Bog i sve ono što označava krivo shvaćeno.

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 05:19 

Mala nadopuna jednim drugačijim viđenjem:

Ako vjerujem da je Bog bezvremenski, nemam potrebu spominjati ime Bog u rečenici koja označuje prošlost ili budućnost.
Ako ne vjerujem da je Bog bezvremenski, pričati ću vezano uz Boga kako je bilo i kako će biti.
Pričam onako kako vjerujem.
Rečenice tipa: bilo je ili bude nisu bezvremenski formulirane.
Jesmo i jesam su bezvremenski formulirane rečenice.

Bog je sada. Ovog trena, tj. uvijek. U svo vrijeme. Pobijedio je vrijeme.
Knez ovoga svijeta je vremenski - prolazan. On je izgubio jer nije bezvremenski.
Što nam je osnova?

Trebam se odlučiti: ili mi je osnova Bog koji je sada ili mi je osnova vrijeme/prolaznost...
Kako sada odlučim - tako mi je!
Ne izjavljujem: kako sam prije odlučio - tako će mi biti!
Velika je tu razlika.
Vjera nas naša spašava! :))

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 07:29 

Mala nadopuna jednim drugačijim viđenjem:

Ako vjerujem da je Bog bezvremenski, nemam potrebu spominjati ime Bog u rečenici koja označuje prošlost ili budućnost.
Ako ne vjerujem da je Bog bezvremenski, pričati ću vezano uz Boga kako je bilo i kako će biti.
Pričam onako kako vjerujem.
Rečenice tipa: bilo je ili bude nisu bezvremenski formulirane.
Jesmo i jesam su bezvremenski formulirane rečenice.

Bog je sada. Ovog trena, tj. uvijek. U svo vrijeme. Pobijedio je vrijeme.
Knez ovoga svijeta je vremenski - prolazan. On je izgubio jer nije bezvremenski.
Što nam je osnova?

Trebam se odlučiti: ili mi je osnova Bog koji je sada ili mi je osnova vrijeme/prolaznost...
Kako sada odlučim - tako mi je!
Ne izjavljujem: kako sam prije odlučio - tako će mi biti!
Velika je tu razlika.
Vjera nas naša spašava! :))

Ovo ima smisla.

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 13:42 

zdrave je napisao/la:

Ništa lakše od toga Zdrave, ništa lakše od toga. :|

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 14:55 
Administrator

Ovaj drugi dio je nepotreban i zbunjuje jer ako nas zna oduvijek a što je potpuno potkrepljenjo sa ovim: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih" (Jer 1,5)

Zašto je zbunjujuće za neke riječ "imati u zamisli", pa upravo zbog toga što to vodi i do ostalih zbunjujućih i nepreciznih riječi kao što je " Božje predznanje, predviđanje i sl.

Pošto je Bog potpuno savršeno biće primjereno je koristiti termine koje dosljedno označavaju stvarnost a to je: znati, poznavati itd.

Besmisleno je uopće secirati drugima svaku riječ ili zarez, naravno da je potpuno adekvatan izraz "u Božjoj zamisli", to su riječi pape Ivana Pavla II:

"Duh Sveti poznaje Božji plan za naš život. On vodi
našu egzistenciju kako bi ona u vremenu ostvarila naš idealni bitak, koji je u
Božjoj zamisli odvijeka." (Ivan Pavao II, Opća audijencija, 31. kolovoza 1983.)

Osim toga Crkva govori i o promislu Božjem, naumu Božjem u kojem nas je nebeski Otac izabrao još prije stvaranja svijeta da budemo njegovo posinstvo. Kako tu radosnu vijest promovira papa Benedikt XVI:
"Mi postojimo, još od vječnosti, u Božjoj namisli, u velikom naumu kojeg je Otac čuvao u samome sebi i kojeg je odlučio provesti i otkriti u punini vremena."

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 18:21 

Besmisleno je uopće secirati drugima svaku riječ ili zarez, naravno da je potpuno adekvatan izraz "u Božjoj zamisli", to su riječi pape Ivana Pavla II:

"Duh Sveti poznaje Božji plan za naš život. On vodi
našu egzistenciju kako bi ona u vremenu ostvarila naš idealni bitak, koji je u
Božjoj zamisli odvijeka." (Ivan Pavao II, Opća audijencija, 31. kolovoza 1983.)

Osim toga Crkva govori i o promislu Božjem, naumu Božjem u kojem nas je nebeski Otac izabrao još prije stvaranja svijeta da budemo njegovo posinstvo. Kako tu radosnu vijest promovira papa Benedikt XVI:
"Mi postojimo, još od vječnosti, u Božjoj namisli, u velikom naumu kojeg je Otac čuvao u samome sebi i kojeg je odlučio provesti i otkriti u punini vremena."

Nemam onda ovome što ni dodati a ni oduzeti. :;

Vrh

PostPostano: Pet lip 03, 2022 13:36 

Znači Zdrave, ako sam te dobro razumio, ti tvrdiš;

zdrave je napisao/la:

zdrave je napisao/la:
Samo sam napisao da Bog, dok nije odlučio stvoriti svemir NIJE znao ništa o nikomu, jer On nije projektant za crtaćom tablom s trokutom i šestarom, ali kad je odlučio - pošto je On posvuda i POSVAGDA (i ovdje sada i u prošlosti...istodobno - TADA je vidio, ZNAO sve o svakome.

zdrave je napisao/la:
Krštenje je posebna Milost koju Židovi nisu imali, i mada su kršteniku grijesi oprošteni on SLOBODNOM voljom izabire put Bez Boga. Da! I to je Bog znao, ali dok ga nije odlučio stvoriti NIJE znao kakav će put odabrati!

Dogme katoličke Crkve kažu;

God knows all that is merely possible by the knowledge of simple intelligence (scientia simplicis intelligentiae). (De fide.)

God knows all real things in the past, the present and the future (Scientia visionis). (De fide.)

By knowledge of vision (scientia visionis) God also foresees the free acts of the rational creatures with infallible certainty. (De fide.)

God also knows the conditioned future free actions with infallible certainty (Scientia futuribilium). (Sent. communis.)

Šta kažeš na ovo Zdrave?! Netko laže. Ili laže Crkva, ili lažeš ti. Ne vidim druge mogućnosti. :|

Vrh

PostPostano: Pet lip 03, 2022 14:34 

Bilo bi dobro da nepišeš na engleskom jeziku ,misliš da čovjek od 20g i od 80g će jednako razumjeti ovo? Potrudi se još malo pa prevedi...
...

Vrh

PostPostano: Pon lip 06, 2022 13:27 

tužni je napisao/la:
Bilo bi dobro da nepišeš na engleskom jeziku ,misliš da čovjek od 20g i od 80g će jednako razumjeti ovo? Potrudi se još malo pa prevedi......

Šta ti Tužni misliš o ovim rečenicama;

zdrave je napisao/la:

zdrave je napisao/la:

zdrave je napisao/la:

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 13:39 

zdrave je napisao/la:

Ako si me tak lijepo zamolio, nemerem te odbiti;

zdrave je napisao/la:

zdrave je napisao/la:

zdrave je napisao/la:

God's knowledge is infinite. (De fide.)

God's knowledge is comprehensive.

God's knowledge is independent of extra-divine things.

God knows all that is merely possible by the knowledge of simple intelligence (scientia simplicis intelligentiae). (De fide.)

God knows all real things in the past, the present and the future (Scientia visionis). (De fide.)

By knowledge of vision (scientia visionis) God also foresees the free acts of the rational creatures with infallible certainty. (De fide.)

God also knows the conditioned future free actions with infallible certainty (Scientia futuribilium). (Sent. communis.)

Protiviš se dogmama Crkve. Znaš ti Zdrave kako se naziva osoba koja se protivi Crkvenim dogmama?!

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 17:14 

Šta ti Tužni misliš o ovim rečenicama;

Nisam kompetentan da bih komentirao ove rečenice,ili na drugi način,nemam dovoljno znanja o ovome....
Takodjer nemam dovoljno znanja ni iz engleskog jezika da bih ovo mogao sa sigurnošću prevesti i pravilno razumjeti.....
Nije ti problem napisati novi post a prevesti rečenice je....Dobro da nisi na latinskom napisa...
evo google translate:
Božje znanje je beskonačno.
Božje znanje je sveobuhvatno.
Božje znanje je neovisno o izvanbožanskim stvarima.
Bog zna sve što je samo moguće spoznajom jednostavne inteligencije .
Bog zna sve stvarne stvari u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti .
Poznavanjem vizije (scientia visionis) Bog također predviđa slobodna djela razumnih stvorenja s nepogrešivom sigurnošću.
Bog također poznaje uvjetovane buduće slobodne radnje s nepogrešivom sigurnošću .
BB

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata