sara je napisao/la:
Ne mogu zamisliti da bih se odricala vlastitog identiteta, svojih pradjedova i prihvaćala tamo neke melodije koje sa mnom nemaju veze. Meni to sve izgleda kao pranje mozga.
Zašto nije moguće čuvati, radovati se i živjeti u pokladu vjere svojih otaca nego zanemarivati svo svoje korijenje i prihvaćati uvozne novotarije. A ovdje se krv lila za krst časni i slobodu zlatnu?!
Isus je bio Židov i obnašao je sve židovske tradicije, sigurna sam i s pobožnošću i ljubavlju pjevao pjesme svoga naroda. kako može poštovati tuđe onaj tko prezire svoje.
Uz put, ono što sam vidjela od neokatekumenskih slavlja mi je vrlo odbojno, s duhom i mentalitetom Hrvatske nema ništa. Što se pak katoličanstva tiče skeptična sam, ali nad time trebaju bdjeti biskupi.
Točno.
međutim izgleda da narod potcjenjuje svoje vlastite vrijednosti, kvalitetu i originalnost.
kad sam došla u kraj gdje sada živim, ljudi su se u klapi jako trudili biti moderni i dalmatino...dok sam i ja govorila da je najveća duhovnost i ljepota u njihovom zavičajnom napjevu- nakanatu.
pomalo su to ostavili, kad su se ispucali na foru dalmato, vratili su se crkvenim pučkim napjevima svog kraja..
Tko god dođe u crkvu i čuje ih ostane pod dubokim dojmom jačine ovog napjeva.
naravno da i dalmatinski izričaj kao i zagorski i drugi imaju svoju ljepotu, zbog toga je dobro njegovati to što su nam naši djedovi i prapradjedovi ostavili u nasljeđe.
neokatekumensko veselje i prazni pjesmuljci s rima-štima štihom nemaju nikakve dubine, osim vanjskog efekta Prevelike sreće samih pjevaća i cijele njihove pratnje
kome to paše u dotičnom trenutku, neka izvoli.
Koliko se dugo može iskreno to furati, e to je jedna druga priča. Praznina nikada nema iza sebe nikakav trajni trag.
No, eto, neka samo predstava krene...Show must go on.
samo neka nam ne diraju u ono što je u svima nama, pa i njima samima, iskinsko i naše. Vratiti će se svatko izvoru tko za istim ide.