Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 02:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 29, 2009 08:22 

Živac je napisao/la:
Glede teme, Bog je dao ljudima slobodu da čine svakakva zla, ubijaju, muče, abortiraju, blude... Vi želite ljudima zabraniti nešto od toga što im je Bog dozvolio. Na temelju čega?

Bog nije dao ljudima slobodu da čine svakakva zla, nego slobodu da se odluče za dobro. Dao nam je i snagu i sve uvjete da to možemo i činiti... Kako ti Živče to opisuješ, Bogu je svejedno što se radi jer je On to "dozvolio", kao da nam zabranjuje boriti se protiv zla jer je to dopustio.

Ljudi koji čine i izvršavaju pobačaj vjerojatno nemaju potpunu svijest i znanje o kakvom se činu zapravo radi, no mnogi zatvaraju oči i uši pred Riječi i činjenicama, jer Riječ želi prodrijeti u ledeno srce i otopiti ga, a zlo se ne da iz njega...

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2009 08:23 

Živac je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Ovako nešto odavno nisam pročitao i osim začuđenosti i zapanjenosti nemam što reći. :roll: :?

Aj ti radije odgovori na pitanje umjesto da se zgražaš.

Ne mogu jer odavno nisam pročitao nešto tako apsurdno i neistinito a da je to napisao vjernik. Dopustit ćeš da prvo dođem sebi. I mislim da si pitanje postavio retorike radi pa bi bilo najbolje da sam kažeš svoje mišljenje.

Citat:
Inače, da ne bi bilo prejudiciranja, ja nisam iznio svoj stav po ovom pitanju i zapravo ga ni nemam. Ali na gornje pitanje se svakako mora odgovoriti, jer ne možemo nešto zabranjivati samo zato što je moralno zlo.

Zašto ne?

Citat:
Po toj logici bismo kamenovali sve ljude koji su učinili preljub. To nije Božja volja.

Nije istina, jer zabraniti ne znači i kazniti nekoga zbog prijestupa. Tako da ti je paralela apsurdna.

Citat:
Ne znam.
Iznosiš neka wanna be retorička pitanja kao argument. Nisu baš retorička, nego su neodgovoriva.
Što ti zoveš živim bićem? Odakle ti da svako živo biće ima pravo na život? Po ovoj logici bi i spermiji imali pravo na život.

Pa i imaju pravo na svoju funkciju koja se može nazvati i život, zašto bi netko namjerno uništavao ijednu zdravu stanicu u organizmu (iznimka je liječenje radi očuvanja zdravlja odnosno života).

Citat:
Nadalje, svaka ljudska stanica sadrži sav ljudski genetski materijal. To sa genetskim materijalnom niš ne znači.
I ovo uopće nisu neka nova znanstvena znanja.

Istina ali samo oplođena jajna ima toliko podataka u kojima su zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka. Te informacije su prisutne od prvog trenutka, ne nastaju postepeno.

Citat:
Imam dojam da se ljudi vole razbacivati frazom "moderna znanost je pokazala". Radije budite iskreni i recite "moj zdrav razum". Kad se ljudi sa drugačijim svjetonazorom paušalno pozivaju na znanost jako smo bjesni, pa onda nemojmo mi raditi iste greške.

Da slažem se.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2009 20:33 

Barnaba je napisao/la:
Ne mogu jer odavno nisam pročitao nešto tako apsurdno i neistinito a da je to napisao vjernik. Dopustit ćeš da prvo dođem sebi. I mislim da si pitanje postavio retorike radi pa bi bilo najbolje da sam kažeš svoje mišljenje.

Ja ne znam odgovor. Zato sam i pitao.

Citat:
Citat:
Ali na gornje pitanje se svakako mora odgovoriti, jer ne možemo nešto zabranjivati samo zato što je moralno zlo.

Zašto ne?

Zato što to Bog ne čini. Bog nije zabranio ljudima ni da ga razapnu.

Sad se ja mogu počet zgražati nad tvojim pitanjem... Zabranjivanje bilo čega je u bitnome protivno slobodi i nema baš veze sa kršćanstvom, najblaže rečeno.

Citat:
Nije istina, jer zabraniti ne znači i kazniti nekoga zbog prijestupa.

A što znači zabraniti?

Citat:
Citat:
Po ovoj logici bi i spermiji imali pravo na život.

Pa i imaju pravo na svoju funkciju koja se može nazvati i život, zašto bi netko namjerno uništavao ijednu zdravu stanicu u organizmu (iznimka je liječenje radi očuvanja zdravlja odnosno života).

Pa jasno da nitko neće bez razloga ubijati svoje stanice jer su u konačnici potrebne. Ali ako postoji razlog (npr. vađenje krvi radi pretraga) onda će se poubijati mnogo stanica. Stanice nemaju same po sebi pravo na život. Prava ima jedino ljudska osoba, a sva ostala prava na opstojnost stanica, životinja, prirode, predmeta itd. proizlaze iz prava čovjeka jer njemu služe.

Citat:
Istina ali samo oplođena jajna ima toliko podataka u kojima su zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka.

Netočno, svaka stanica ima sve to, osim spolnih stanica i eritrocita.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2009 23:14 
Administrator

Živac je napisao/la:
Ispravak polutočnog navoda:
Giovi je napisao/la:
Mnogi to ne znaju, ali dovoljno je reći da
pripadnik Katoličke Crkve koji učini abortus ili ga javno podržava (liječnici, udruge, zakonodavna tijela)
ako se pokaje mora tražiti posebno odriješenje koje daje biskup kako bi se vratio u zajednicu,
tj. kod običnog ispovjednika ne može ni dobiti odriješenje za takav grijeh kojim se
automatski udaljio iz Crkve.

Navedena kazna se zove izopćenje unaprijed izrečeno, i u njega zapada onaj tko učini pobačaj, ali ne onaj tko ga javno zagovara. O tome govori zakonik kanonskog prava u kan. 1398.

Izopćenje se ne odnosi samo na ženu koja učini pobačaj već "to uključuje one bez čije pomoći zločin ne bi bio počinjen" (Evangelium Vitae 62)
"Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno." (Kan. 1398)

Predsjednik papinskog vijeća za obitelj Lopez Trujillo to je dodatno pojasnio (link):

"Izopćenje je, po kardinalovim riječima, kazna za sve koji u abortusu sudjeluju: “majku, liječnika, bolničare, a i oca ako je suglasan“. Političari koji donose zakone koji dopuštaju abortus moraju se raspraviti sa svojom savješću, ali “ako su vjernici, njihove bi odluke morale biti u skladu s vjerom“, pa u najmanju ruku ne bi smjeli pristupiti pričesti, smatra kardinal.

Ekskomunikacija je kazna i za “uništavanje embrija, jer to je isto što i abortus”, pa zato treba da pogodi i one koji iz embrija crpu matične stanice - veli kardinal."

Vrh

PostPostano: Pet sij 30, 2009 08:44 

Živac je napisao/la:
Ja ne znam odgovor. Zato sam i pitao.

Ja se zgražam nad time što si pitao na takav način, pitanje kao pitanje je legitimno no način na koji si ga postavio je meni zapanjujući i apsurdan jer dolazi od vjernika. A u njemu iznosiš tvrdnje koje uopće ne stoje s aspekta vjere. Trebao si biti pošten pa reći ne znam kako bi ateistima odgovorio kad me to pitaju i na taj način usmjerio način na koji želiš dobiti odgovor.
Ti pitaš:
Živac je napisao/la:
Glede teme, Bog je dao ljudima slobodu da čine svakakva zla, ubijaju, muče, abortiraju, blude... Vi želite ljudima zabraniti nešto od toga što im je Bog dozvolio. Na temelju čega?

Prije svega iznosiš neistine jer Bog nije dao slobodu da se ubija ili čini svakakva zla. Kao vjernik si čitao Božje zapovjedi i jasno ti je o čemu govorim. Ako pak misliš da je izostanak Božje kazne, neposredno poslije izvršenja npr. ubijanja, zapravo dozvola onda si kao vjernik debelo u krivu. Međutim ako ti želiš odgovor ateistu, dakle onom koji ne priznaje Božje zapovjedi. Onda odgovor glasi: Ljudsko pravo je jedino ograničeno pravom drugoga na ljudsko pravo. Dakle nedopustivo je da se drugome nanosi zlo jer mu se time oduzima pravo, drugim riječima nedopustivo je ljudski rod svoditi na animalnu razinu iz koje se izdigao, jer time se poništava on sam kao takav.
Citat:
Citat:
Citat:
Ali na gornje pitanje se svakako mora odgovoriti, jer ne možemo nešto zabranjivati samo zato što je moralno zlo.

Zašto ne?

Zato što to Bog ne čini. Bog nije zabranio ljudima ni da ga razapnu.

Nije istina da Bog dozvoljava moralno zlo, gdje to piše? Akt razapinjanja nije akt slobode da se čini zlo, (apsurd je da to kao vjernik možeš izreći) već akt ljubavi Božje i jedini način da se ljudski rod spasi.

Citat:
Sad se ja mogu počet zgražati nad tvojim pitanjem... Zabranjivanje bilo čega je u bitnome protivno slobodi i nema baš veze sa kršćanstvom, najblaže rečeno.

Zgražaj se koliko hoćeš time samo dokazuješ koliko ne razumiješ Kršćanstvo jer u njemu nije glavna sloboda nego Ljubav. U Kršćanstvu se sloboda ostvaruje kroz ljubav „Ljubi i čini što želiš“
Citat:
Citat:
Nije istina, jer zabraniti ne znači i kazniti nekoga zbog prijestupa.

A što znači zabraniti?

Nije isto što i represija.

Citat:
Pa jasno da nitko neće bez razloga ubijati svoje stanice jer su u konačnici potrebne. Ali ako postoji razlog (npr. vađenje krvi radi pretraga) onda će se poubijati mnogo stanica. Stanice nemaju same po sebi pravo na život. Prava ima jedino ljudska osoba, a sva ostala prava na opstojnost stanica, životinja, prirode, predmeta itd. proizlaze iz prava čovjeka jer njemu služe.

To sam i ja rekao samo za mene ljudska osoba nastaje začećem zbog toga i ta stanica ima pravo na svoju funkciju koja služi da se čovjek rodi. Možeš ti reći, ako ti tako više paše, da tako služi čovjeku pa ima i prava.

Citat:
Citat:
Istina ali samo oplođena jajna ima toliko podataka u kojima su zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka.

Ne govoriš potpunu istinu. Iz bilo koje se stanice ne može razviti čovjek da je tako mogao bi i ti roditi npr na bicepsu.

Vrh

PostPostano: Pon vel 02, 2009 22:16 

Živac, kojem ti plemenu pripadaš(mislim...gdje ti živiš)?
Ako NEMAŠ svoj formirani stav po nekom pitanju(to si napisao)…za miloga Boga što ti onda ovdje radiš i na osnovu čega uopće raspravljaš?
.
Ako sam tvrdiš da svaka ljudska stanica sadrži sav ljudski genetski(genski) materijal, ne uviđaš li skakanje u svoj stomak tvrdnjom da "genetski materijal ništa ne znači"? - Tko ga je takvog po prirodnim zakonima formirao/stvorio? Bog, što i sam znaš, pa ako imaš nacrt, ciglu, građu, sve potrebno za kuću, a ja dođem i odvezem ti 300 komada blokova, ti moraš šutjeti, jer to JOŠ NIJE tvoja kuća? Tek kad bude sagrađena onda ćeš reagirati?
.
Pozivanje na znanost je stari trik, koliko i uspon te famozne znanosti. Nije li Demokrit(navodno i Leukip) prvi došao do spoznaje atoma? Znaš i sam kad je naziv za atom ponovo upotrijebljen u famoznoj i "modernoj" znanosti.
Znači li to da su stari narodi bili možda i mudriji od nas današnjih ljudi(ako smo to spremni priznati)?

Tvoja famozna znanost bi rekla da je život sve što vrši izmjenu tvari.
Zar fetus to ne čini? 23 + 23 kromosoma(koliko ima svaka ženska i muška spolna stanica) spajaju se u jednu i opet čine 46! Toliko kromosoma ima svaki čovjek. I fetus!
.
Što je zabrana?
Nije li to nešto posve suprotno od SLOBODNO čini što hoćeš? Bez zabrane…pa…pokušaj kao pješak krenuti ulicama grada ili kolima po našim cestama!
Zabrana, ako ćemo pravo, nije ništa drugo do AGRESIVNIJA uputa: "Pazi…kako radiš,…činiš li to ispravno…smiješ li to?(itd). I postoji samo zbog NEOGOVORNIH, koji veoma rado vole djelovati mimo svoje savjesti.
Inače baš svih deset zapovijedi Božjih imamo "zapisane" u svojoj naravi(osim možda, kako neki tvrde prve tri, koje se odnose na relaciju čovjek-Bog).
Dragi Živac, zar ih ti nemaš u sebi?
Onda si, valjda, već sam sebi izabrao način svoje smrti? Nadam se ne kakvu proživaljava fetus/dijete pri abortusu...

Vrh

PostPostano: Uto vel 03, 2009 11:26 

Abortus je u svakom slučaju jeziva stvar, i ne bismo nikad trebali pristati na njega kao opciju. S druge strane, bojim se da je premalo učinjeno da bi se to zlo zaustavilo.

Iskreno, mislim da zabrana abortusa neće mnogo pomoći. Praksa je pokazala da tad ljudi jednostavno naprave taj čin nelegalnim metodama, ili odu obavit abortus u zemlju u kojoj je legalan. Treba razviti svijest u ljudima da se radi o objektivnom ubojstvu.

Crkva, s druge strane, mora mnogo više ulagati u karitativnu infrastrukturu. Kad bismo napravili pritisak da se udomljavanje "nezbrinute" djece vrši brže ali s jednakom ili boljom kvalitetom, mogli bismo mnogo više postići od propovjedi. Hajde, desi se nekad da žena neželjeno zatrudni- za ovo ne treba griješiti stalno, dovoljan je jedan trenutak slabosti- i nije u stanju brinuti se za dijete. Neka još za vrijeme trudnoće krene postupak posvajanja, u legalnom smislu,
kod neke druge obitelji. Ako je već rođeno, neka Crkva vodi domove za takvu djecu s punom skrbi- i dati posebno naglasak na pedagoge i pedijatre- te ohrabruje posvajanje.

Nakon iskustva s Brezovicom, pao nam je veliki rejting u Hrvatskoj, i morali bismo uvesti neke promjene u organizaciji, i na taj se način svrsishodnije boriti protiv abortusa.

Vrh

PostPostano: Sri vel 04, 2009 09:33 

Zanimljiv spot vezan uz ovu temu
http://www.youtube.com/watch?v=V2CaBR3z85c

Vrh

PostPostano: Pon vel 09, 2009 17:42 

Barnaba je napisao/la:
Ja se zgražam nad time što si pitao na takav način, pitanje kao pitanje je legitimno no način na koji si ga postavio je meni zapanjujući i apsurdan jer dolazi od vjernika.

Što nevalja u načinu? To što je na forumu? Da sam te pitao u mailu, bi li to bilo ok?

Citat:
A u njemu iznosiš tvrdnje koje uopće ne stoje s aspekta vjere.

U pitanju se ne iznose tvrdnje nego se traži iznošenje tvrdnji. Mene su bar tako učili u prvom osnovne.

Citat:
Trebao si biti pošten pa reći ne znam kako bi ateistima odgovorio kad me to pitaju i na taj način usmjerio način na koji želiš dobiti odgovor.

A šta ateisti imaju neku drugačiju logiku i neki drugačiji mozak? Ako ateistu ne znam odgovoriti, onda ne znam nikome.

Citat:
Ti pitaš:
Živac je napisao/la:

Prije svega iznosiš neistine jer Bog nije dao slobodu da se ubija ili čini svakakva zla.

Možda si krivo shvatio što sam rekao. Bog nije dao ljudima slobodu s namjerom da mogu činiti zlo, ali dao im je slobodu kojom mogu činiti zlo.

Citat:
Ako pak misliš da je izostanak Božje kazne, neposredno poslije izvršenja npr. ubijanja, zapravo dozvola onda si kao vjernik debelo u krivu.

Sama mogućnost izvršenja zla je Božja dozvola da se to čini. Bog je svemoguć, ne bi ti to činio da ti je on stvarno zabranio. Nije Bog Sabor koji nešto zabrani zakonom, pa ti svejedno to radiš jer država ne funkcionira. Bog jako dobro funkcionira.

Citat:
Međutim ako ti želiš odgovor ateistu, dakle onom koji ne priznaje Božje zapovjedi. Onda odgovor glasi: Ljudsko pravo je jedino ograničeno pravom drugoga na ljudsko pravo. Dakle nedopustivo je da se drugome nanosi zlo jer mu se time oduzima pravo, drugim riječima nedopustivo je ljudski rod svoditi na animalnu razinu iz koje se izdigao, jer time se poništava on sam kao takav.

Nisi shvatio moje pitanje. Nisam pitao zašto je pobačaj moralno neprihvatljiv (u tome se valda slažemo kao vjernici), nego na temelju čega bi ga se trebalo zabraniti. Ponavljam, činjenica da je nešto moralno neprihvatljivo nije ni blizu dovoljna da bi se to zabranjivalo ljudskom vlašću.

Citat:
Citat:
Bog nije zabranio ljudima ni da ga razapnu.

Nije istina da Bog dozvoljava moralno zlo, gdje to piše?

Šta ti nikad u životu nisi primijetio zlo? Ili taj tvoj bog nije baš tako svemoguć da spriječi to zlo?

Citat:
Akt razapinjanja nije akt slobode da se čini zlo, (apsurd je da to kao vjernik možeš izreći) već akt ljubavi Božje i jedini način da se ljudski rod spasi.

Šta? Ne kužim. Bog je sam sebe razapeo ili kako?

Citat:
Citat:

Zgražaj se koliko hoćeš time samo dokazuješ koliko ne razumiješ Kršćanstvo jer u njemu nije glavna sloboda nego Ljubav.

A sad ti više stvarno nemam što reći. Ovo su fraze nekih drugih religija, ne kršćanstva. Ljubav bez slobode nije ljubav. Da je, pakao ne bi postojao jer bi Bog jednostavno iz ljubavi sve nas strpao u raj i natjerao nas da ljubimo, htjeli mi to ili ne.

Citat:
Citat:
A što znači zabraniti?

Nije isto što i represija.

Nisi odgovorio. Što znači zabraniti?

Citat:
Citat:

Ne govoriš potpunu istinu. Iz bilo koje se stanice ne može razviti čovjek da je tako mogao bi i ti roditi npr na bicepsu.

Iz stanice iz moga bicepsa se određenim radnjama može stvoriti čovjek. Jasno da neću spondano roditi čovjeka na bicepsu. Stvarno ne razumijem kakve to jedno s drugim ima veze. Trebali bismo se držati barem nekih osnova logike u ovoj raspravi.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pon vel 09, 2009 18:35 

zdrave je napisao/la:
Živac, kojem ti plemenu pripadaš(mislim...gdje ti živiš)?

Plemenu Hrvata. :)

Citat:
Ako NEMAŠ svoj formirani stav po nekom pitanju(to si napisao)…za miloga Boga što ti onda ovdje radiš i na osnovu čega uopće raspravljaš?

Već dulje vrijeme švrljam po raznoraznim forumima i još nisam sreo čovjeka koji je na nekom forumu promijenio stav. Prema tome, svakako je bolje u raspravi na ovom mediju imati što manje stavova, jer će teže doći do sukoba, a možda se i formiraju neki novi stavovi. :) Oprečni stavovi se nikada neće izgladiti.

Citat:
Ako sam tvrdiš da svaka ljudska stanica sadrži sav ljudski genetski(genski) materijal, ne uviđaš li skakanje u svoj stomak tvrdnjom da "genetski materijal ništa ne znači"?

Di sam to rekao da genetski materijal ništa ne znači?

Citat:
Tko ga je takvog po prirodnim zakonima formirao/stvorio? Bog, što i sam znaš, pa ako imaš nacrt, ciglu, građu, sve potrebno za kuću, a ja dođem i odvezem ti 300 komada blokova, ti moraš šutjeti, jer to JOŠ NIJE tvoja kuća? Tek kad bude sagrađena onda ćeš reagirati?

Nacrt za sve nas je postojao puno prije u Božjem umu. Pogubno je kada se teološki pojmovi, kao što je Božja ideja o čovjeku, traže u materijalnom svijetu, kao što je genetski materijal. Tom logikom se teološka središnjost čovjeka kao stvorenja projicirala na fizičku središnjost čovjeka u svemiru, pa je Galileo imao probleme kad je rekao da se Zemlja vrti oko Sunca. Probajmo nešto naučiti iz pogrešaka iz prošlosti.

Citat:
Pozivanje na znanost je stari trik, koliko i uspon te famozne znanosti. Nije li Demokrit(navodno i Leukip) prvi došao do spoznaje atoma?

Nije došao do spoznaje nego je puknuo neku ideju koja se pokazala polutočnom.

Citat:
Znaš i sam kad je naziv za atom ponovo upotrijebljen u famoznoj i "modernoj" znanosti.

Kad je znanost došla do spoznaje o atomu. Moglo se i dalje pričati o Demokritovim atomima kao ideji, i pričalo se.

Citat:
Znači li to da su stari narodi bili možda i mudriji od nas današnjih ljudi(ako smo to spremni priznati)?

Ne. Ako su i bili mudriji, onda su to bili iz drugih razloga, a ne radi ovakvih ideja.

Citat:
Tvoja famozna znanost bi rekla da je život sve što vrši izmjenu tvari.

Koja je to moja znanost? Znanost to ne veli.

Citat:
Zabrana, ako ćemo pravo, nije ništa drugo do AGRESIVNIJA uputa

Znači zabrana je agresivna uputa?

Citat:
I postoji samo zbog NEOGOVORNIH, koji veoma rado vole djelovati mimo svoje savjesti.

Hitlerova zabrana da se spašava Židove je isto tako postojala zbog neodgovorinih koji su rado voljeli djelovati mimo svoje savjesti?

Citat:
Inače baš svih deset zapovijedi Božjih imamo "zapisane" u svojoj naravi(osim možda, kako neki tvrde prve tri, koje se odnose na relaciju čovjek-Bog).
Dragi Živac, zar ih ti nemaš u sebi?

Imam.

Citat:
Onda si, valjda, već sam sebi izabrao način svoje smrti?

Ja ne biram način svoje smrti, ne dao Bog.

Citat:
Nadam se ne kakvu proživaljava fetus/dijete pri abortusu...

To više nikako ne mogu jer sam već davno rođen i ne mogu više biti fetus niti dijete pri abortusu (ako taj fetus išta može proživljavati, na to pitanje isto još nije odgovoreno).

Vrh

PostPostano: Uto vel 10, 2009 11:22 

Živac je napisao/la:
Citat:

Iz stanice iz moga bicepsa se određenim radnjama može stvoriti čovjek. Jasno da neću spondano roditi čovjeka na bicepsu. Stvarno ne razumijem kakve to jedno s drugim ima veze. Trebali bismo se držati barem nekih osnova logike u ovoj raspravi.

Priznajem da si u pravu kad kažeš da se trebamo držati osnova logike kod rasprave. Naime ja sam htio pokazati dobru volju i potaknuti konstruktivnu raspravu pa sam zanemario činjenicu da izvodiš verbalne akrobacije kojih je većina daleko od teme razgovora.
Dakle pogledajmo situaciju iz koje se vidi da se vrtimo u krug ponajviše pojmovno zbog tvoje sitničavosti koja je u biti opstrukcija.
Nadam se da to radiš iz zabave i dokolice a da nije neki teži problem recimo da si svojim znanjem i inteligencijom stvorio umjetnu neuralnu mrežu koja ti je upala u overlearing.
Ako te ne zadovoljava odgovor koji sam dao da oplođena jajna stanica zaslužuje zaštitu iz razloga što se iz nje razvija potpuni živi čovjek (dakle služi čovjeku na taj način) onda ponudi nešto drugo a nemoj sitničavo opstruirati raspravu tražeći objašnjenja za svaku riječ (sad to radiš i Zdravi)!

Što se ovoga dijela tiče:
Živac je napisao/la:
Možda si krivo shvatio što sam rekao. Bog nije dao ljudima slobodu s namjerom da mogu činiti zlo, ali dao im je slobodu kojom mogu činiti zlo.

Citat:
Ako pak misliš da je izostanak Božje kazne, neposredno poslije izvršenja npr. ubijanja, zapravo dozvola onda si kao vjernik debelo u krivu.

Sama mogućnost izvršenja zla je Božja dozvola da se to čini. Bog je svemoguć, ne bi ti to činio da ti je on stvarno zabranio. Nije Bog Sabor koji nešto zabrani zakonom, pa ti svejedno to radiš jer država ne funkcionira. Bog jako dobro funkcionira.

Citat:
Zgražaj se koliko hoćeš time samo dokazuješ koliko ne razumiješ Kršćanstvo jer u njemu nije glavna sloboda nego Ljubav.

A sad ti više stvarno nemam što reći. Ovo su fraze nekih drugih religija, ne kršćanstva. Ljubav bez slobode nije ljubav. Da je, pakao ne bi postojao jer bi Bog jednostavno iz ljubavi sve nas strpao u raj i natjerao nas da ljubimo, htjeli mi to ili ne.

Ovo je za neku drugu temu koju možeš otvoriti ili ću ja otvoriti a u njoj možemo ovo razjasniti. No ne na način da „razvlačimo mačku“ sitničarenjem već jasno iznesemo stavove.

Vrh

PostPostano: Uto vel 10, 2009 19:17 

Živac ima baš sukladan nickname!(:
U principu ne reagiram na šuplje replike, ipak sam odlučio to učiniti da bih drugima skrenuo pažnju.

1.Cijele njegove "litanije" od replike nisu ništa drugo do potvrda ispravnosti postavljenog pitanja: "Kojem ti plemenu pripadaš(mislim...gdje ti živiš)"?
.
2.Njegove tobožnje osporavanje svega što napisah su čista proizvoljna objašnjenja - zar doista OBJAŠNJENJA?
Piše: "Koja je to moja znanost? Znanost to ne veli" - pita i tvrdi, ali ne navodi ŠTO znanost "veli").
(v. post od čet. sij 29, 2009 02:34. ,gdje parira Barnabi i piše:
"Odakle ti da svako živo biće ima pravo na život? Po ovoj logici bi i spermiji IMALI PRAVO na život…Nadalje, svaka ljudska stanica sadrži sav ljudski genetski materijal. To sa genetskim materijalnom niš ne znači.
I ovo uopće nisu neka nova znanstvena znanja".
(Po njegovu običaju, ne navodi KOJA, tj. KAKVA su)!
.
4.Zbilja…ni ovo, pogotovo sve ostalo nije vrijedno osvrta, uzimajući u obzir "ograđivanje" od uporabe argumenata - npr. nakon prvog citata i mudre "replike" da je SVAKAKO BOLJE u raspravi na ovom mediju imati što manje stavova. Nazdravlje! Pozavidio bi mu svaki odvjetnik na ovakvom eskiviranju…- zar argumentu?(((:
Slijedom takve logike - idemo, svi sve četiri u zrak?
I uživajmo u šupljemu, u svijetu svoje praznine…kad već nećemo barem nešto pročitati, tek da možemo uskakati u rasprave koje su van našega dometa?
.
Ipak, da pročitajmo nešto...barem u vezi ove teme - o ABORTUS i "svojevoljnom izboru osobne smrti"(hm…)!
Vidim da je i Barnaba reagirao na smisao i formu smiješnoga posta/replike...

Vrh

PostPostano: Sri vel 11, 2009 21:46 

Na stranici

http://catholic.blog.hr/

moze se naci tekst od Glorije Polo koja je u komi lebdila izmedju raja i pakla. Dotice se i abortusa. Tko ima vremena neka procita.

Ja sam za zabranu, ne kuzim inace pa Zivac ti si uvijek bio za pravnu zabranu abortusa kako onda govoris da ljudi ne promijene svoje misljenje?

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2009 01:15 

Aj, Braslav bi mogao biti pametniji.

Braslav je napisao/la:
Ja sam za zabranu, ne kuzim inace pa Zivac ti si uvijek bio za pravnu zabranu abortusa kako onda govoris da ljudi ne promijene svoje misljenje?

Ja još nisam rekao da sam protiv pravne zabrane pobačaja. Prvo bih volio javnu raspravu da se iznesu argumentirani prijedlozi. Možda postoje i druge, bolje metode od zakonske zabrane.

Nego, da tebe pitam, zašto si ti za zabranu pobačaja? Prije toga, što je to zabrana?

Vrh

PostPostano: Pon vel 23, 2009 23:15 

Ja sam protiv legaliziranja abortusa. Prije sam mislio da ako zakon nije za da je onda protiv, sto je glupost jer ima puno stvari koje zakon ne dotice. Tako da je mozda jos bolje od zabrane pobacaja jednostavno da ne postoji zakon o pobacaju. U tom slucaju bi savijest svakog covijeka bila presudni cimbenik i nebi bilo zakljucivanja legalno je dakle dobro je. Priznajmo abortusa ce uvijek biti, a ovako kada nije zabranjen ne pali argument da se majka stavlja u opasnost u nekim klinikama na crno. Crkva kao savijest drustva bi naravno i dalje bila protiv abortusa, ali kako nije dopusten imala bi jaci utjecaj na savijest pojedinaca koji donose tu tesku odluku.

Slazem se sa Zivcem da nije razjasnjeno sto se tocno misli pod zabranom pobacaja. Da li je to novcana ili zatvorska kazna za pocetak? Da li pogadja zenu koja se odlucila na abortus ili doktora koji izvrsuje taj cin ili oboje?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata