Barnaba je napisao/la:
Evo malo događanja sa sjevera naše zemlje:
Biskup Mrzljak slavio misu s članovima Neokatekumenskog putaVaraždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u petak 13. veljače u katedrali u Varaždinu misno slavlje za članove Neokatekumenskog puta.
Biskup Mrzljak u pozdravu nazočnima kazao je da je Crkva velika zajednica vjernika i u njoj ima mjesta za sve one koji se žele okupljati oko Krista Spasitelja i slaviti euharistiju, kako to žele i članovi Neokatekumenskog puta. Istaknuo je kako euharistija kao veliko otajstvo daje Božju snagu i milost, te nikako ne može biti neki običan svakidašnji događaj. U propovijedi je biskup Mrzljak rekao da je zadaća i poslanje Crkva čuvati i prenositi ono što joj je povjereno, a to je veliko blago Božje Riječi koja je upućena svakome i svatko je pozvan čuti je, prihvatiti i živjeti. Istaknuo je da se u izvršavanje tog poslanja Crkve želi uključiti i Neokatekumenski put.
Hvala ti Barnaba na ovom.
Nažalost, događanja u Zadru trenutno nisu nalik ovom sa sjevera i stvarno je žalosno pročitati što ovih dana određena grupa svećenika javno iznosi o neokatekumenskom putu. Takav skup neistina i pogrešno interpretiranih stvari odavno nisam imala priliku vidjeti.
Prema tim "informacijama" koje ovi svećenici iznose, ovaj pokret je gotovo formiran kao teroristička ćelija koja svoje pripadnike zastrašivanjem drži na okupu (gle čuda ja slobodnija nego ikad), sili ljude na rađanje djece (mene bidnu svih ovih godina još ni u brak nisu utirali, iako ni to ne bi bilo loše), davanje desetine (priznajem, škrtac sam i zasigurno bi skužila da nekom plaćam desetinu), i td. i td.
Pa da su i imali neke sumnje prije prihvaćanja Statuta, bilo bi mi shvatljivo, da je zadarski nadbiskup protiv puta i ne želi ga u svojoj nadbiskupiji i to bi mi bilo shvatljivo, ali ovako mi se čini da je ovo izravan neposluh svećenika biskupu i prema tome udarac na jedinstvo Crkve, a upravo oni neokatekumenski put prozivaju da podriva jedinstvo Crkve.
Svoje stavove iznose putem letaka, pisama i članaka u novinama, te ga predstavljaju kao svojevrsnu reakciju na podjelu pozivnica za kateheze i stavljanje plakata kojima se ljudi pozivaju na kateheze, navodno bi na ovaj način htjeli ljudima otvoriti oči.
Ali da ne bude zabune oko ovoga što pišem, to piše kako sam rekla jedna grupa svećenika, međutim nisam vidjela da je to izmjenilo stav bilo kojeg vjernika i na toj razini nikakav sukob ne postoji.
Međutim, postoje takvi javni istupi 5 svećenika, oni valjda imaju svoje razloge zašto čine to što čine, a moj stav je da griješe jer je kako je naprijed već rečeno
"zadaća i poslanje Crkve čuvati i prenositi ono što joj je povjereno, a to je veliko blago Božje Riječi koja je upućena svakome i svatko je pozvan čuti je, prihvatiti i živjeti, u izvršavanje tog poslanja Crkve se i Neokatekumenski put želi uključiti" i uključuje se dodala bih, jer je ovo blago Božje Riječi ono osnovno oko čega se mi neokatekumeni kao crkveni pokret okupljamo i što oslonjeni na snagu koja dolazi od Gospodina, pokušavamo živjeti.