Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 22:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 10, 2009 14:04 

Mir vama,

Čitam vašu raspravu već neko vrime i sve viđeno mi je još jedan dokaz da je neokatekumenski put doista nešto vridno.
Na neokatekumenskom putu su uglavnom ljudi isti kao i bilo di drugo, griješni i slabi toliko da im triba potvrda drugoga da bi bili u pravu, a ako to ne dobiju, onda zna biti i blaćenja drugih.
Međutim, ja sam na putu 8 godina, što i nije tako puno, ali je meni to 8 dragocjenih godina. Ovaj put me je ispravio, postala sam svijesna svih svojih zabluda, Gospodin me je priko ovog puta osposobio za život (ili za sada barem učinio sposobnijom nego što sam prije bila).
Iz osobnih i nekih neposrednih iskustava mogu reći i to da je puno lakše blatiti drugoga dok nisi svijesan sam sebe. Zato ovaj put i traje tako dugo, jer kad si svijesan vlastite promašenosti, tuđi ti je problem puno manje bitan.
Oni koje ovaj put intrigira možda bi tribali pokušati Gospodina tražiti preko upravo toga puta, pa ja pozivam sve one koji u u Zadru i okolici da se odazovu na kateheze koje u raznim župama počinju upravo sada sredinom siječnja.
Dođite svi, jer još uvik vridi ono "Zakeju žurno siđi, jer danas mi je boraviti u tovojoj kući", siđite sa sikomora (stabla divlje smokve, vrlo gorkog ploda) i pustite Krista u svoju kuću.
Ako ovo ne nalazite kao svoj put nema veze, i dalje ste mi braća u Kristu.
Pozdrav svima

Vrh

PostPostano: Ned sij 11, 2009 00:24 

Tirsa, hvala na podršci.Svi polako dolazimo do tog ključnog saznanja da tek kada spoznaš sebe možeš i druge.
Mir s tobom

Vrh

PostPostano: Uto sij 13, 2009 10:01 

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=109154

Vrh

PostPostano: Uto sij 13, 2009 11:54 

evo moje ekipe,mene nije uhvatilo oko fotoaparata

http://www.kriz-zivota.com/zoom/4041/sp ... _katehezu/

Vrh

PostPostano: Uto sij 13, 2009 12:22 

Gutaperka je napisao/la:
evo moje ekipe,mene nije uhvatilo oko fotoaparata ali sam bio odmah do njih

Ma ovi s linka, koji si dao, uvijek kastriraju ono bitno :wink: :mrgreen:
Ovdje se vidi šire http://www.ika.hr/index.php?photo=prikaz&ID=10195

Vrh

PostPostano: Sri sij 14, 2009 17:38 

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=109154
Dobro zapročitati!
http://www.katolici.org/dogadjanja.php? ... i&id=14684

Vrh

PostPostano: Čet sij 15, 2009 17:37 

Gutaperka je napisao/la:

Gutaperka braco,

pa koji su razlozi da tebe "nije uvatilo", falilo mista ili što? Moji po Zadru danas na misama dile pozivnice, odoh i ja, misa počinje u 18, a vidi di san.

Ljudi pozdrav vama, odoh ja. :lol:

Vrh

PostPostano: Pet sij 16, 2009 11:34 

Tirsa je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

Gutaperka braco,

pa koji su razlozi da tebe "nije uvatilo", falilo mista ili što? Moji po Zadru danas na misama dile pozivnice, odoh i ja, misa počinje u 18, a vidi di san.

lipa i draga moja sestro :mrgreen: stajao sam pored fotografa pa me nije nacilja.

Krenuli smo iz crkve korz Marmontovu,priko Rive i nazad.Cilo smo vrime pivali i dilili pozivnice građanima a i nakon svih nediljnih misa

Vrh

PostPostano: Pet sij 16, 2009 12:42 

Gutaperka je napisao/la:
Tirsa je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

Gutaperka braco,

lipa i draga moja sestro :mrgreen: stajao sam pored fotografa pa me nije nacilja.

Krenuli smo iz crkve korz Marmontovu,priko Rive i nazad.Cilo smo vrime pivali i dilili pozivnice građanima a i nakon svih nediljnih misa

Aaa ovaj :roll: , mmm kako da kažem :roll: , mislim :roll: ... Pa ko sumnja u revnost naroda iz Splita!? Ovo je čisto malo dobrosusjedskog, bratskog podbadanja, ništa više, a bome ni manje :D, aj budi vridan. Pozdrav Splitu, osobito nekim mojim sestricama koje neću imenovati :wink:

Vrh

PostPostano: Pon vel 16, 2009 08:09 

Evo malo događanja sa sjevera naše zemlje:

Biskup Mrzljak slavio misu s članovima Neokatekumenskog puta
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u petak 13. veljače u katedrali u Varaždinu misno slavlje za članove Neokatekumenskog puta.
Biskup Mrzljak u pozdravu nazočnima kazao je da je Crkva velika zajednica vjernika i u njoj ima mjesta za sve one koji se žele okupljati oko Krista Spasitelja i slaviti euharistiju, kako to žele i članovi Neokatekumenskog puta. Istaknuo je kako euharistija kao veliko otajstvo daje Božju snagu i milost, te nikako ne može biti neki običan svakidašnji događaj. U propovijedi je biskup Mrzljak rekao da je zadaća i poslanje Crkva čuvati i prenositi ono što joj je povjereno, a to je veliko blago Božje Riječi koja je upućena svakome i svatko je pozvan čuti je, prihvatiti i živjeti. Istaknuo je da se u izvršavanje tog poslanja Crkve želi uključiti i Neokatekumenski put.

Vrh

PostPostano: Pon vel 16, 2009 22:21 

Barnaba je napisao/la:
Evo malo događanja sa sjevera naše zemlje:

Biskup Mrzljak slavio misu s članovima Neokatekumenskog puta
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u petak 13. veljače u katedrali u Varaždinu misno slavlje za članove Neokatekumenskog puta.
Biskup Mrzljak u pozdravu nazočnima kazao je da je Crkva velika zajednica vjernika i u njoj ima mjesta za sve one koji se žele okupljati oko Krista Spasitelja i slaviti euharistiju, kako to žele i članovi Neokatekumenskog puta. Istaknuo je kako euharistija kao veliko otajstvo daje Božju snagu i milost, te nikako ne može biti neki običan svakidašnji događaj. U propovijedi je biskup Mrzljak rekao da je zadaća i poslanje Crkva čuvati i prenositi ono što joj je povjereno, a to je veliko blago Božje Riječi koja je upućena svakome i svatko je pozvan čuti je, prihvatiti i živjeti. Istaknuo je da se u izvršavanje tog poslanja Crkve želi uključiti i Neokatekumenski put.

Hvala ti Barnaba na ovom.

Nažalost, događanja u Zadru trenutno nisu nalik ovom sa sjevera i stvarno je žalosno pročitati što ovih dana određena grupa svećenika javno iznosi o neokatekumenskom putu. Takav skup neistina i pogrešno interpretiranih stvari odavno nisam imala priliku vidjeti. :(

Prema tim "informacijama" koje ovi svećenici iznose, ovaj pokret je gotovo formiran kao teroristička ćelija koja svoje pripadnike zastrašivanjem drži na okupu (gle čuda ja slobodnija nego ikad), sili ljude na rađanje djece (mene bidnu svih ovih godina još ni u brak nisu utirali, iako ni to ne bi bilo loše), davanje desetine (priznajem, škrtac sam i zasigurno bi skužila da nekom plaćam desetinu), i td. i td.

Pa da su i imali neke sumnje prije prihvaćanja Statuta, bilo bi mi shvatljivo, da je zadarski nadbiskup protiv puta i ne želi ga u svojoj nadbiskupiji i to bi mi bilo shvatljivo, ali ovako mi se čini da je ovo izravan neposluh svećenika biskupu i prema tome udarac na jedinstvo Crkve, a upravo oni neokatekumenski put prozivaju da podriva jedinstvo Crkve.

Svoje stavove iznose putem letaka, pisama i članaka u novinama, te ga predstavljaju kao svojevrsnu reakciju na podjelu pozivnica za kateheze i stavljanje plakata kojima se ljudi pozivaju na kateheze, navodno bi na ovaj način htjeli ljudima otvoriti oči.

Ali da ne bude zabune oko ovoga što pišem, to piše kako sam rekla jedna grupa svećenika, međutim nisam vidjela da je to izmjenilo stav bilo kojeg vjernika i na toj razini nikakav sukob ne postoji.

Međutim, postoje takvi javni istupi 5 svećenika, oni valjda imaju svoje razloge zašto čine to što čine, a moj stav je da griješe jer je kako je naprijed već rečeno "zadaća i poslanje Crkve čuvati i prenositi ono što joj je povjereno, a to je veliko blago Božje Riječi koja je upućena svakome i svatko je pozvan čuti je, prihvatiti i živjeti, u izvršavanje tog poslanja Crkve se i Neokatekumenski put želi uključiti" i uključuje se dodala bih, jer je ovo blago Božje Riječi ono osnovno oko čega se mi neokatekumeni kao crkveni pokret okupljamo i što oslonjeni na snagu koja dolazi od Gospodina, pokušavamo živjeti.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2009 09:09 

Bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti zašto to čine. Koliko su neokatekumeni faktor oživljavanja župe i novi impuls za njezino napredovanje, a koliko ekskluziva koja se ne miješa s običnim vjernicima?
Osobno nemam dodira s neokatekumenima, ali sam čula da se mnogi žale upravo na to da su neokatekumeni faktor razdora u župi.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2009 14:55 

Tirsa je napisao/la:
Nažalost, događanja u Zadru trenutno nisu nalik ovom sa sjevera i stvarno je žalosno pročitati što ovih dana određena grupa svećenika javno iznosi o neokatekumenskom putu. Takav skup neistina i pogrešno interpretiranih stvari odavno nisam imala priliku vidjeti. :( ...

Možeš li nam dati koji link da ne ispadne rekla kazala jar nisam ništa našao u tisku o tome, osim ovoga problema oko transparenta
http://www.057info.hr/vijesti/2009-01-0 ... sv-stosije
međutim tu su se iz glasnogovorništva biskupije ponijeli korektno.
A komentari ispod članka govore više o nekulturi onih koji ih pišu a da ne kažem kako možda nisu vjernici nego protivnici Crkve uopće.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2009 17:52 

Barnaba je napisao/la:
Tirsa je napisao/la:
Nažalost, događanja u Zadru trenutno nisu nalik ovom sa sjevera i stvarno je žalosno pročitati što ovih dana određena grupa svećenika javno iznosi o neokatekumenskom putu. Takav skup neistina i pogrešno interpretiranih stvari odavno nisam imala priliku vidjeti. :( ...

Možeš li nam dati koji link da ne ispadne rekla kazala jar nisam ništa našao u tisku o tome, osim ovoga problema oko transparenta
http://www.057info.hr/vijesti/2009-01-0 ... sv-stosije
međutim tu su se iz glasnogovorništva biskupije ponijeli korektno.
A komentari ispod članka govore više o nekulturi onih koji ih pišu a da ne kažem kako možda nisu vjernici nego protivnici Crkve uopće.

Nisam u mogućnosti dati link, budući da "Regional" - lokalni zadarski tjednik u kojem je to objavljeno, izlazi samo u tiskanom obliku, navoditi sve redom bilo bi previše.

Međutim to su iste one stvari koje je na ovoj temi već bilo moguće pročitati: navodno nepoštivanje Crkve, paralelna hijerarhija, držanje pripadnika u trajnom strahu i neznanju, prisiljavanje bračnih parova na veliki broj djece radi povećanja broja članova "sljedbe", uzimanje desetine od svakoga "pripadnika sljedbe", nadalje "javne ispovijedi"... i td.

Koga više zanima, ti isti svećenici će navodno u idući petak u 19,00 u crkvi Sv. Josipa (u kojoj postoji i djeluje najstarija neokatekumenska zajednica u ovom gradu), održati tribinu u kojoj će ljudima iznijeti svoje stavove.

Na neki način mi je u stvari i žao što sam s tim uopće uletila na forum, jer mi se sve to čini već prožvakano i bespotrebno.

Malo mi je onako ljudski zasmetalo i nisam mogla ne pitati zašto, jer znam koliko je meni dobra ovaj pokret donio, da me je na neki način vratio u život. Cili svoj život sam u Crkvi, nije da sam tu prvi puta čula neke bitne stvari, ali sam ih prvi puta čula srcem, istinski, konačno me je neko dovoljno zainteresirao da čujem da me Bog stvarno ljubi, da nisam posljedica ljudske greške.

Mislim da je ta spoznaja ogromno otkriće za mene i za svako drugo ljudsko biće i da je prirodno imati želju da i drugi ljudi čuju i spoznaju to isto. Ne mora to nužno biti na ovaj način, može biti i na neki drugi, ali možda tu u ovom gradu postoji još netko čiji život bi spasila ista ova spoznaja, a da je do nje došao na isti ovaj način - preko neokatekumenskog puta. Ne znam zašto to ikome uskratiti. Zato što je nekakav plakat nekoga bode u oči?

Vrh

PostPostano: Sri vel 18, 2009 17:59 

Tirsa je napisao/la:
Koga više zanima, ti isti svećenici će navodno u idući petak u 19,00 u crkvi Sv. Josipa (u kojoj postoji i djeluje najstarija neokatekumenska zajednica u ovom gradu), održati tribinu u kojoj će ljudima iznijeti svoje stavove.

Dobro je da se razgovara, treba doći u što većem broju i svjedočiti, brzo će se vidjeti tko govori istinu a tko je lažno zabrinut. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata