Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 02:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 17, 2008 11:09 

U Poslanici Sv. Pavla Rimljanima u 14 glavi redak 1-2 piše.

„Slaboga u vjeri prigrlite, ali ne da se prepirete o mišljenjima. Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće.“

Ovaj citat je vrlo važan za obranu vjere kad se dođe u dodir s onima koji pretjerano propagiraju vegetarijanstvo. Ovdje je jasno dana veza između slabosti u vjeri i inzistiranja na vegetarijanstvu kao načinu života. Dakle nemojmo se zavesti, ne osuđujmo one koji su vegetarijanci ali ne dozvolimo da nam se nameće manje bitno kao jako bitno. Zdrav odnos prema zdravlju uključuje kloniti se pretjerivanja svake vrste pa i nejedenja mesa.

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 11:41 

e dobar argument,pogotovo šta neko može mislit da slabi jedu povrće a jaki meso pa možda i odustane od vegeterijanstva :mrgreen:

Šalim se malo,mislim da onaj ko hoće da jede samo biljke to je njegov izbor ali da zato ne pila nas koji jedemo meso da treba odustat od mesa.

Uostalom i Isus je jeo meso jer je blagovao za Pashu a zna se da se Pasha ne može blagovat bez mesa

Vrh

PostPostano: Sri pro 31, 2008 23:53 

ako trebaš mišiće, jedi crveno meso. No, zdrava prehrana i nije čista vegetarijanska hrana, jer organizam kod vegetarijanaca
ponajviše treba kvalitetnih masnoća i vitamina B-skupine, čak više nego možete zamisliti.
Dakle, vegetarijancima je imunitet slaba točka.

Svako dobro!

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 11:08 

crusader je napisao/la:
ako trebaš mišiće, jedi crveno meso. No, zdrava prehrana i nije čista vegetarijanska hrana, jer organizam kod vegetarijanaca
ponajviše treba kvalitetnih masnoća i vitamina B-skupine, čak više nego možete zamisliti.
Dakle, vegetarijancima je imunitet slaba točka.

Svako dobro!

koliko znam kvalitetne masnoće su one nezasićene koje se nalaze u biljkama a one loše su zasićene iz mesa

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 13:43 

Ako već jedete hranu s malo masnoća, morate jesti više proteina ili ugljikohidrata. Većina ljudi završi upravo tako da jede više ugljikohidrata (pogrešna odluka!). Dijetne masnoće se u tijelu vrlo sporo razgrađuju pa onda kada ih zamijenite s ugljikohidratima, koji se razgrađuju brže, osjećate manjak energije, riskirate razgradnju mišićnog tkiva, djelujete razarujuće na metabolizam i hormone jer su vam energetski nivoi (šećer u krvi) kao na roller coasteru.

Dijetne masnoće osiguravaju jedan od najboljih i najstabilnijih oblika energije. Dakle, ako se želite cijeli dan dobro osjećati, morate osigurati dovoljnu količinu kalorija upravo iz masnoća, i to iz onih zdravih, pravih masnoća.

Ljudsko tijelo treba masnoće kako bi moglo pravilno funkcionirati. Na prvom mjestu se nalazi proizvodnja ljudskih hormona koji, da bi se mogli pravilno proizvesti, zahtjevaju masnoće. Ako je isključena proizvodnja hormona, naš metabolizam će doživjeti istu sudbinu. Hormoni reguliraju mnoge procese u tijelu, a tako i našu sposobnost da gradimo i održimo mišićno tkivo koje je odgovorno za veliku količinu od naše ukupne potrošene energije. Jednostavnim terminima, mišići troše kalorije 24 sata dnevno i ukoliko jedete nemasnu ili hranu s malo masnoća, imat ćete puno problema u izgradnji i održavanju teško stečene mišićne mase.
Zaključak

Ukoliko želite izgubiti na težini i biti zdravi – NEMOJTE jesti hranu s malim udjelom masnoća. Morate biti ludi ako odbijete i zaniječete ove činjenice o dijetnim masnoćama. Ako imate neke sumnje ili pitanja, napravite par malih istraživanja i bit ćete iznenađeni onim što ćete sve pronaći. U međuvremenu, idite i pojedite nešto zdravih masnoća!

Želiš sagorjeti masnoće? Jedi masnoće!

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 16:01 

crusader je napisao/la:
...Dijetne masnoće se u tijelu vrlo sporo razgrađuju pa onda kada ih zamijenite s ugljikohidratima,...

sve odlično napisano samo se ne bi s ovim složio,koliko znam upravo svojstvo nezasićenih masnoća je brza razgradnja.Ili si mislio u odnosu na UH?

Vrh

PostPostano: Čet sij 01, 2009 17:31 

A o ČEMU vi raspravljate?
"Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće" - ne govori Pavao o vegetarijancima, nego prethodno: " Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru, nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i, u brizi za tijelo, ne pogodujte požudama".
Vidimo li kako je nedopustivo iz konteksta vaditi isječke, te ih plasirati zbog nekih svojih ciljeva?
.
Tko vjeruje da smije jesti sve(čista i nečista jela), taj ili je nevjernik(židovstvu) ili jednostavno više nije rob Zakona, zar ne?
Ako slabi uopće ne mrsi, čini to IZ STRAHA jer ne zna što jeste čisto što nije - što će i Pavao reći: "Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo neka je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i - zahvaljuje Bogu. Jer nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo - Gospodinovi smo", - kaže Pavao.
A to baš nema velike veze s vegetarijanstvom, s kuhinjom, čak s jelom uopće, jer:
"Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim", zaključuje Pavao.
.
Pa, ima li samo pitanje iz naslova teme poruku za nas, 2000 godina kasnije - jesti meso ili ne, ili jedi umjereno, radi i djeluj po savjesti - ako ti je srce čisto?
A ako nije? Onda je i sunce prljavo…kroz prljave naočale, zar ne?

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 10:07 

zdrave je napisao/la:
Pa, ima li samo pitanje iz naslova teme poruku za nas, 2000 godina kasnije - jesti meso ili ne, ili jedi umjereno, radi i djeluj po savjesti - ako ti je srce čisto?
A ako nije? Onda je i sunce prljavo…kroz prljave naočale, zar ne?

Slažem se s tobom Zdrave oko svega s tim da bih dodao kako je Pavlov stav i danas vodilja u procjeni duhovnosti koje nude pojedine sljedbe, sekte ili heretičke crkve.
Vidiš oni baš puno govore o zdravoj prehrani i to uzdižu kao duhovnost koju je kako vidimo već sv. Pavao osudio kao slabićku.

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 18:18 

Istina je da adventisti promiču zdrav način života....jedan redak u Izaiji kaže "Ne trošite novac na ono što nije hrana"....isto je istina da adventisti žive sedam godina duže od onih koji ne mare za zdrav život....a da sve to stavljamo na razinu duhovnosti, to nije istina...

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 18:58 

Pozdrav Krizostome poslao sam ti PP na koji ne odgovaraš. Valjda se bojiš što će ti zbog toga reći mentori? :wink:
Krizostom je napisao/la:
....isto je istina da adventisti žive sedam godina duže od onih koji ne mare za zdrav život....

Koji su ti koji ne mare za zdrav život?

Nije smisao Kršćanstva da duže živi nego da se Gospodina proslavi, međutim današnji svijet želi živjeti vječno ili što duže pa im i paše takva "duhovnost" koju je Pavao okarakterizirao kao slabu jer samo priča o tome što se treba i kako treba jesti. :lol:

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 19:10 

Barnaba je napisao/la:
Pozdrav Krizostome poslao sam ti PP na koji ne odgovaraš. Valjda se bojiš što će ti zbog toga reći mentori? :wink:
Krizostom je napisao/la:
....isto je istina da adventisti žive sedam godina duže od onih koji ne mare za zdrav život....

Koji su ti koji ne mare za zdrav život?

Nije smisao Kršćanstva da duže živi nego da se Gospodina proslavi, međutim današnji svijet želi živjeti vječno ili što duže pa im i paše takva "duhovnost" koju je Pavao okarakterizirao kao slabu jer samo priča o tome što se treba i kako treba jesti. :lol:

Pa to je bar jednostavno....ako duže živiš na ovoj Zemlji, možeš više vremena posvetiti u službi za bližnje...kad se kralj Ezekija razbolio, zašto je onda tražio da još živi...dobio je još 15 godina života....

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 19:12 

Krizostom je napisao/la:
Pa to je bar jednostavno....ako duže živiš na ovoj Zemlji, možeš više vremena posvetiti u službi za bližnje...kad se kralj Ezekija razbolio, zašto je onda tražio da još živi...dobio je još 15 godina života....

Nisi mi odgovorio tko su ti koji ne mare za zdrav život? Nije da živite duže od onih iz Starog zavjeta (Ezekije...)?

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 22:52 

Krizostome, Barnaba...koje(moža i kakve?) su to osobe koje ne mare za zdrav život?
Npr. ja. kao i toliki, jer ruku na srce, malo tko DOISTA to i čini, a kako nam šapuću o recesiji i krizama - bit će takvih sve više. I što je zdrava hrana, što je zdrav život? Čak i oni, koji o tome govore i pišu, "mlate" tzv. brzu hranu.
Obzirom da mi je lane prošla 40-godišnjica pušačkog staža, i 60. je blizu, nisam li ja - po "logici" i znanstvenika i ostalih mudraca već trebao biti mrtav? A da ću pred Bogom odgovarati zbog pušenja, u to vjerujem, no to sada nije tema, zar ne...
.
Što se tiče dugoga života...hm, ima li smisla nabrajati "kratkovječne" svece u katoličkom kalendaru?
Dug život - kratak život, koja razlika, ako je u njemu svaki dan bio smislen, ako susret s Gospodinom bude dočekan "na nogama" i s "lampom" punom ulja(koje baš tada i dogorijeva)? A ako nije...opet je svejedno!
.
Barnaba, to što pojedine sljedbe, sekte ili heretičke crkve govore, trebali to smetati ikome? Ako "zdravu prehranu" uzdižu kao duhovnost...pa i nevjerniku mora biti jasno da duhovnost traži DUHOVNU hranu, a ono materijalno materijalnu...(bilo mrkvu, bilo odrezak).
.
Na forumima ima svašta i na to se treba nasmijati, zar ne? a ako netko vjeruje da će živjeti duže jer jede samo mrkvu, neće mu ni Zekoslav zamjeriti...:-)
...U svakom slučaju ni jedan vegetarijanac NEĆE imati priliku dokazati da je duže živio zbog mrkve, nije li tako?
Ali KAKO je živio zbog te mrkve, salate i krumpira - po djelima će se znati…i pričati...kad ode s ovog svijeta.

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2009 23:41 

Krizostom je napisao/la:
Istina je da adventisti promiču zdrav način života....jedan redak u Izaiji kaže "Ne trošite novac na ono što nije hrana"....isto je istina da adventisti žive sedam godina duže od onih koji ne mare za zdrav život....a da sve to stavljamo na razinu duhovnosti, to nije istina...

Pitanje - na čemu se temelji zaključak da je vegetarijanstvo zdravija prehrana? Naprotiv, držim da se radi o manjkavoj prehrani, s obzirom na nedostatak brojnih nustricionističkih supstanci, sadržanih u mesnim proizvodima.

O veganstvu da ne pričamo. Svojevremeno sam dobio savjet jednog adventista da izbjegavam mlijeko i jaja, jer navodno sadržavaju za čovjeka štetne sastojke. Ne znam odakle ovakva spoznaja - ako je iz spisa E. G. White, mislim da bi je u znanstvenom svijetu trebali uzeti s rezervom. :)

Šalu na stranu, ali nimalo ne podržavam ovakav način života, isto kao što se ne slažem da je riječ o zdravijoj prehrani. Umjerenost, pa i određena apstinencija od nekih proizvoda može biti korisnom, međutim ovakva principijelnost odaje dojam da se radi o nečemu više negoli pukoj želji za zdravim životom. To znači da u određenim situacijama ne bi trebale postojati skrupule prema drugoj hrani - međutim budući da je to na stvari, nužno se nameće pomisao da ipak nešto puno dublje stoji u pozadini.

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2009 10:14 

Nadopuna na moj post od pet sij 02, 2009 23:52:
Moja baka je umrla u 94. godini života, a što je jela? To su je pitali i osječki liječnici, kad je oko njene 70-te imala zapletaj crijeva i operaciju.
"Jela sam što sam imala i kad sam imala" - odgovorila im je.
Ali je cijeli život bila aktivna. Da nije pri posjetu svojoj rođakinji(cca 2 km udaljenoj) nezgodno stala i pala, udarivši glavom o ciglu(u svojoj 92., kad su počeli problemi) tko zna dokle bi još…No, svakako joj je u 94. "došao trenutak" odlaska.
.
Jedi i radi - kao "moli i radi". Jedi da bi mogao raditi, radi da zaradiš za život(time i za jelo), ali moli i pri radu i jelu - to svakako, i eto i zdrave hrane i zdrava života i zdravog duševnog mira, baziranog bilo na kupusu, bilo na kobasici.
.
Tko je taj genijalac i na koji način izračunao da zbog kupusa ili mrkve živi duže…čak 7 godina?!
Volio bih saznati malo više o toj metodi procjenjivanja(ili "umnog vaganja"?)…
Možda su jedino u tome JAćI, a svi ostali "mesjedi" slabi? (:
.
Mislim da će se se Izaijin savjet, da se ne troši novac na ono što nije hrana, uskoro poćeti odnositi na sve nas - danas(ta, već ih se trebamo držati!): ne trošite na nepotrebne stvari, kojima ćete kasnije robovati kao svom božanstvu… Danas su to kuća, video igrice, auto, raskoš…bogatstvo općenito, kao i nekada , samo bez automobila i video igrica (:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata