Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri sij 28, 2026 04:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 05, 2015 09:01 

Možda glupo pitanje,al zanima me postoji li kakva razlika između djece začete van braka,prije njega i u grijehu i djece začete u braku?? Što Crkva naucava o tome,postoje li kakve razlike između te djece ili nekakve duhovne posljedice?

Vrh

PostPostano: Uto svi 05, 2015 11:15 

Roza je napisao/la:
Možda glupo pitanje,al zanima me postoji li kakva razlika između djece začete van braka,prije njega i u grijehu i djece začete u braku?? Što Crkva naucava o tome,postoje li kakve razlike između te djece ili nekakve duhovne posljedice?

Na kakve razlike ciljaš?

Vrh

PostPostano: Uto svi 05, 2015 11:26 

Pa nemam pojma, nemam neki poseban razlog zašto pitam,zanima me općenito... Znam da ne mogu djeca snosit odgovornost za grijehe roditelja, po tom bi bilo logično da nema nikakve... Mislim na nekakve duhovne poteškoće,ista?

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 07:50 

Roza je napisao/la:
Pa nemam pojma, nemam neki poseban razlog zašto pitam,zanima me općenito... Znam da ne mogu djeca snosit odgovornost za grijehe roditelja, po tom bi bilo logično da nema nikakve... Mislim na nekakve duhovne poteškoće,ista?

Osim činjenice da djeca uvijek baštine i posljedice dobroga i lošega, ne vidim što bi drugo moglo bit.

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 09:46 

sara je napisao/la:
Osim činjenice da djeca uvijek baštine i posljedice dobroga i lošega, ne vidim što bi drugo moglo bit.

Možeš li mi malo pojasnit na sta točno misliš il navest neki konkretan primjer...ne provociram,nego stvarno ne razumim šta znači to da bastinimo posljedice dobrog i lošeg? Ja se općenito ne znam baš najbolje izrazit..al pokusat ću ovako: ako je spolni čin prije braka smrtni grijeh, a u braku je spolni odnos svet i blagoslovljen.. Da li je i kako je rezultat (zacece) tih dvaju radnji jednak? Ili je zacece skroz treća Božja radnja koja nema veze s nama!? Al kako onda nema veze ako smo direktno upleteni? Zbunjuje me to i ne pitam da dokazem ista,već iz nerazumijevanja..

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 10:13 

Roza je napisao/la:

Možeš li mi malo pojasnit na sta točno misliš il navest neki konkretan primjer...ne provociram,nego stvarno ne razumim šta znači to da bastinimo posljedice dobrog i lošeg? Ja se općenito ne znam baš najbolje izrazit..al pokusat ću ovako: ako je spolni čin prije braka smrtni grijeh, a u braku je spolni odnos svet i blagoslovljen.. Da li je i kako je rezultat (zacece) tih dvaju radnji jednak? Ili je zacece skroz treća Božja radnja koja nema veze s nama!? Al kako onda nema veze ako smo direktno upleteni? Zbunjuje me to i ne pitam da dokazem ista,već iz nerazumijevanja..

Bog daruje svaki začeti život, ali i poštuje činjenicu da je tu mogućnost začetka ugradio u spolni odnos. Začeto dijete nema nikakve veze s grješnošću roditelja u smislu odgovornosti, ali ima u smislu zajedništva života. Tako, kada roditelji čine dobro, plodovi se dobra prenose i na djecu. Isto vrijedi i za zlo. Uostalom, tako je i s istočnim grijehom - prvi ljudi sagriješiše, svi nosimo istočni grijeh, a i nakon krštenja nam ostaju posljedice - slabost, sklonost zlu itd.

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 10:18 

Ne kontam? :oops:
Kakve (konkretno) mogu imati posljedice ako sam začet i rođen van kršć. braka? :?

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Ned svi 10, 2015 14:51 
Administrator

Don Damir Stojić je to ovako pojasnio:
"nema nikakve razlike u Božjem i Crkvenom odnosu prema djeci koja su rođena u zakonitom ili nezakonitom braku.(...)
Jedina razlika je u okolnostima u kojima se oni rađaju. (A za te okolnosti su zapravo odgovorni roditelji).
(...)
Grijeh se ne može ni prebaciti na nekoga niti učiniti „u ime nekoga“. Međutim, pravo pitanje je: mogu li posljedice koje grijeh stvara negativno utjecati na druge ljude? Već smo puno puta spominjali da grijeh djeluje na način da razara odnose čovjeka s Bogom i drugim ljudima. A kada dijete mora odrastati unutar odnosa koji su na neki način razoreni i samo se osjeća ugroženo te pati. I nema sumnje da iz toga proizlaze negativne posljedice koje mogu biti najrazličitije vrste, npr. osjećaj odbačenosti, nesigurnosti, straha itd."

Vrh

PostPostano: Ned svi 10, 2015 15:54 

Shvaćam Giovi,hvala ti, al nisam pitala za djecu rodenu,nego zacetu van braka.. Mnogi parovi sklope sakramentalni brak nakon što djevojka sazna da je trudna...pa po tom djeca ne odrastaju u takvim razorenim odnosima. Mada se iz tvog odgovora onda da zaključit da razlika nikakvih u tom slučaju nema. (?)

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 12:10 
Administrator

Život počinje od začeća i dijete već u trbuhu osjeća sigurnost ili nemir, prepoznaje ljubav i glas svoga oca i majke. Dakle ne počinje život djeteta od rođenja nego od začeća, i prije rođenja dijete osjeća molitvu ili mir i sigurnost svojih roditelja, i brak je od samog početka najbolje mjesto za život djeteta. No kad i nije potpuno željeno od roditelja, Bog voli svako dijete jednako, bez obzira na grijeh roditelja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata