Roza je napisao/la:
Možeš li mi malo pojasnit na sta točno misliš il navest neki konkretan primjer...ne provociram,nego stvarno ne razumim šta znači to da bastinimo posljedice dobrog i lošeg? Ja se općenito ne znam baš najbolje izrazit..al pokusat ću ovako: ako je spolni čin prije braka smrtni grijeh, a u braku je spolni odnos svet i blagoslovljen.. Da li je i kako je rezultat (zacece) tih dvaju radnji jednak? Ili je zacece skroz treća Božja radnja koja nema veze s nama!? Al kako onda nema veze ako smo direktno upleteni? Zbunjuje me to i ne pitam da dokazem ista,već iz nerazumijevanja..
Bog daruje svaki začeti život, ali i poštuje činjenicu da je tu mogućnost začetka ugradio u spolni odnos. Začeto dijete nema nikakve veze s grješnošću roditelja u smislu odgovornosti, ali ima u smislu zajedništva života. Tako, kada roditelji čine dobro, plodovi se dobra prenose i na djecu. Isto vrijedi i za zlo. Uostalom, tako je i s istočnim grijehom - prvi ljudi sagriješiše, svi nosimo istočni grijeh, a i nakon krštenja nam ostaju posljedice - slabost, sklonost zlu itd.