patriot_1 je napisao/la:
Dok budeš imao stav da je K C jedina ispravna i dobra , nećeš biti otvoren za ekumenizam.Ona jest dobra ali nije jedini put,nije samo ona dobra!Kad upoznaš druge,kad vidiš da su i oni kao vjernici dobri,pa čak i bolji od tebe,katolika(neki) ,a to nemožeš znati dok ih ne upoznaš....promjenit ćeš vizual!Npr. kad sam nakon ateizma,postao protestant,neki su mi protestanti tupili da je samo protestantski put ,pravi!No,ja sam po prirodi sumnjičav(valjda sam zbog toga i postao ateist), i pomno sam promišljao duhovnost nekih katolika,posramili su me,nisam im bio ni do glažnja!Od tada,hvala Bogu,mnoge katolike smatram braćom i od njih učim.A da se nisam družio sa njima?Ekumenizam je i to,upoznaj,budi sa,vidi kakav je,prihvati,ljubi,uči i od njih!
Kako ću učiti ako netko iz protestantskih denominacija blagoslivlja sodomiju. Kod KC je to u nebo vapijući grijeh. KC nas uči da je Krist zaručnik ,a Crkva zaručnica.Svećenik je po biskupskom ređenju osposobljen da djeluje u ime Krista Glave. Kod nas ne može postojati svećenica jer Krist nije žena. Ne postoji u sv. Pismu ženska svećenica. Niti su se birale Aronove kćeri, niti je Melkisedek bio žena. Dakle ako mi razum govori da vi radite krivo, da vam je teologija manjkava, da ste polako zastranili u nauku o grijehu, da ne priznajete sakramente, da i u tvom pisanju vidim tragove new age-a. Svi smo dobri, nema veze tko u šta vjeruje, pa malo kod nas teologija ovakva, kod vas malo drukčija i evo dođi pa uči od nas . Nisi mi odgovorio na jedan prijašnji post pa ću ga citirati:
Možda ti to tako shvaćaš. Ja shvaćam da je jedino KC ista ona crkva koju je utemeljio Isus Krist i samim time jedina prava Crkva (ne bi sad tko će se spasiti, a tko neće).
Relativiziraš i banaliziraš. Ako je tako kako ti veliš i da teologija nema veze jer neka svatko vjeruje što hoće čemu onda ovo:
Krivovjerja: Sabellius, koji je pobijao i dogmu o Presvetom Trojstvu;
Manes, koji je nijekao jedinstvo Božje i dopustio mogućnost da čovjek ima dvije duše;
Arij nije htio priznati božanstvo Isusa Krista;
Nestorij nije priznavao da je presveta Djevica Marija majka Božja pa je u Isusu razlikovao dvije osobe;
Eutih je dopuštao da Isus Krist ima samo jednu narav;
Macedonij je pobijao božanstvo Duha Svetoga;
Pelagij je napao dogmu o istočnom grijehu i o potrebi milosti;
Ikonoklasti su odbacivali štovanje svetih slika i svetačkih relikvija
Čemu ove osude od strane Crkve kad je sve isto kakva je teologija? Zašto ne uvesti recimo Pelagijevu teologiju. Kakve veze ima što je sv. Augustin dokazao da je Pelagijanizam krivovjerje. Po tebi da li je Crkva trebala osuditi krivovjerja ili pustiti ljude da vjeruju što se kome prohtije ?