Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 17:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sub lis 18, 2008 06:39 

Hvaljen Isus i Marija!

Sve počonje od župnika. Ako on nije otvoren i zainteresiran za duhovni i društveni napredak svoje župe tu ne može ništa ni biskup učiniti, a kamoli laici (poznati su mi takvi primjeri), osim žarke molitve za svoje pastire...Mi, vjernici-Crkva, ne moramo ništa činiti, osim biti otvoreni za Isusove planove, ne raditi Mu zapreke. Tada On izvršava svoju volju i sve je dobro...
Oprostite na malo propovijedanja... :)

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2008 18:12 
Administrator

Evo jedne lijepe vijesti,
u mojoj župi uz kateheze za sve uzraste, uvedena je i "Kateheza za predškolsku djecu".
Djeca u dobi od 4 do 7 godina kroz prilagođeni program njihovoj dobi dobivaju spoznaje o vjeri i Bogu.
Odlična stvar!

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2008 22:02 

Evo vidimo da ipak negde ima i vrlo uspešnih, hvala Bogu, i bilo bi dobro da čujemo na koji način je to ostvareno.Odakle inicijativa, kolika je uloga vernika u pokretanju tih aktivnosti osim što su prisutni dali su na neku način "signalizirali" da je to potrebno, dali neko od laika pomaže na neki način i sl.
Kucajte i otvriće vam se, tražite i daće vam se.Svakako da će otvorenost vernika i molitve biti od koristi ali mislim da za ovakve aktivnosti kao kateheze i veronauka treba ipak malo pokucati i zatražiti, naravno netreba biti napadan i dosadan ali dati do znanja da postoji zainteresovanost.Moj lični stav jeste da ipak inicijativa od strane sveštevika ili veća ima veći uticaj nego nešto što dolazi kao nametnuto spolja, jer drgačije zvuči kada čujemo da je na inicijativu sveštenika ili veća pokrenuta veronauka za odrasle nego recimo da se kaže "jedan broj vernika izrazio je želju za veronaukom" odmah tu bude "šta onaj tu pametuje" " lako je njima oni imaju vremena" i sl.
Mir s vama

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2008 08:17 

Mislim da župnik fizički ne može sve voditi, pogotovo ne molitvene grupe. No može biti u svemu tome prisutan kao netko tko sudjeluje s vremena na vrijeme. Tako može imati uvid što se radi na pojedinim grupama. Može biti i otvoren da mu drugi svećenici dođu u župu održati seminar, kateheze, misije ... pa koliko se vjernika odazove. Nitko nikoga ne može prisiliti ali bitno je da se sadržaji nude. I naravno bitno je da je župnik u svemu tome ne kao voditelj već više kao kordinator, rekao bih.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2008 11:27 

Barnaba je napisao/la:
Mislim da župnik fizički ne može sve voditi, pogotovo ne molitvene grupe. No može biti u svemu tome prisutan kao netko tko sudjeluje s vremena na vrijeme. Tako može imati uvid što se radi na pojedinim grupama. Može biti i otvoren da mu drugi svećenici dođu u župu održati seminar, kateheze, misije ... pa koliko se vjernika odazove. Nitko nikoga ne može prisiliti ali bitno je da se sadržaji nude. I naravno bitno je da je župnik u svemu tome ne kao voditelj već više kao kordinator, rekao bih.

U potpunosti se slažem s tobom Barnaba, a tako se otprilike odvijaju stvari u mojoj župi i mislim da je to dobar način. Treba nam dobrih pastira i to je jedna od najpotrebnijih molitvi (mislim na molitvu za svećenike i duhovna zvanja, nije nužno da bude po poznatom nam obrascu, već da je žarka i istinita iz srca).

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2008 17:16 

:wink: Ne bih želio da ispadne kako nastojim opravdati svećenike koji na nove inicijative odmahuju ili odmah kažu da za to nemaju vremena.
Vjernici zapravo i neznaju što jedan svećenik na župi, posebno ako je sam, treba obavezno raditi.
Ono što je vidljivo svakako su mise, krštenja, vjenčanja, sprovodi....
Tek za neke su vidljive priprave za te sakramente s djecom, roditeljima, mladencima....
Tu je zatim župni vjeronauk, pa školski; barem nekoliko sati tjedno.
Posebna priča su gradnje, novogradnje i popravci objekata. Premda biskupi žele da bi barem to vodili stručni laici; negdje je to i slučaj, pa i onda treba dogovarati, pregovarati, osigurati sredstva......
Ono što gotovo nitko ne vidi to je vođenje kancelarije. Izdavanje dokumenata za vjenčanje, krštenje u drugoj župi, razne potvrde.....
Vođenje župske blagajne. Specifikacije za svaki mjesec...
Po završetku tekuće godine pišu se izvještaji: financijski, pastoralni.., prepisuju matice i te parice zajedno s izvještajima šalju se nad(biskupiji).
Tu su još proštenja, veliki blagdani i susjedstva, kada svećenici odlaze na slavlja u susjedne župe....
Redovne pobožnosti prvog petka i ispovjedi u župi u sudjedstvu ili po kućama.
Posjet obiteljima u vrijeme božićnih blagdana.
Ako svećenik želi sve to savjesno obaviti, može li uopće imati vremena za dodatne aktivnosti.
Vjernici, istina, i samo žele sudjelovati i surađivati, posebno u karitasu... no onda se zadovlje i kažu: a zašto ne bi i drugi.....
Prezaposleni svećenici znaju biti i razdražljivi, a vjernici bi htjeli da barem svećenik bude sa svima obazriv i da svakoga razumije. No, malo ih je koji se potrude razumijeti svećenika.....

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2008 20:14 

Treba razumijeti svecenike, svi smo mi gresnici. Svakako mislim da premalo molimo za svecenike. Ljudima je najcesce lakse nekoga kritizirati nego moliti za njega. Ali svi smo mi braca u Kristu i duzni smo se ljubiti i postovati a takodjer i moliti jedni za druge.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2008 14:45 

Imam potrebu naglasiti da svaki svećenik nije i župnik. Svaki župnik mora biti svećenik ali obrnuti slučaj ne mora biti. Obaveze župnika su odista velike i ja sam imao priliku biti u župi gdje se župnik nesebično darivao vjernicima. On bi navečer od umora padao s nogu ali bez obzira na to on bi ponekad došao na molitvenu zajednicu da vidi kako se vjerski život odvija. Često bi i zaspao :D od umora ali mu to nitko nije uzeo za zlo. Plodove svog djelovanja je vidio u tome da omogući ljudima koji su pokazali volju i želju za molitvom ma kakva ona bila. Vrata su mu bila otvorena za sve svećenike koji su željeli djelovati u njegovoj župi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata