Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 13:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 06, 2008 08:30 

Mislim, da ćemo se svi složiti kako postoji kriza na individualnom i društvenom području, naročito u gradovima naše zemlje. Suvremeni način života je unio promjene u odnosu na prošla vremena. Današnja župa nije samo plod crkvenih propisa već i tradicija, običaja, raznih prilika i neprilika specifičnih za određeni kraj.

Pogledajmo taj „vinograd Gospodnji“ u koji smo od gospodina stavljeni i u koji smo obećali poći. Pogledajmo Hrvatsku kao Vinograd Gospodnji, što možemo vidjeti? Većina Hrvata katolika ne poštuje nedjelju. Neki Hrvati katolici varaju svoje sunarodnjake kad god im se pruži prilika. Mito i korupcija cvatu među Hrvatima katolicima uz izgovor da to svi čine....

Ako uzmemo da smo svi Crkva možemo li mi svi izvršiti jedno temeljito preispitivanje (savjesti), odnosno ozbiljno i iskreno promišljanje, što danas i ovdje nije prikladno u službi evangelizacije, tj. što bi trebalo promijeniti u konkretizaciji kršćanskih (evanđeoskih) načela u današnjem suvremenom svijetu.

Mogu li postojeći modeli pastorala adekvatno odgovoriti suvremenim potrebama? Moram podvući kako mislim na pastoral suvremenog čovjeka a ne na strukturu župe.
Je li evangelizatorski rad Crkve (pa tako i župe kao osnovne stanice Crkve) završen, pa da možemo sklopiti ruke i ništa ne raditi?

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2008 13:53 

Ja bi istaknuo primjer sv. Ivana Vianneya koji je molitvom, pokorom, i satima klecanja pred Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu obnovio citavu svoju zupu. To je vazno jer i danas zupe u kojima se prakticira poboznost i klanjanje Euharistijskom Isusu su za razliku od ostalih zupa duhovno i vjerski jace razvijene.

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2008 15:46 
Administrator

crusadercro je napisao/la:
To je vazno jer i danas zupe u kojima se prakticira poboznost i klanjanje Euharistijskom Isusu su za razliku od ostalih zupa duhovno i vjerski jace razvijene.

Možeš li to pojasniti nekim primjerima?

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2008 23:40 

Pa, ja bi istaknuo vlc. Milana Loncarica, zupnika u zupi sv. Martina, Virje, u Varazdinskoj biskupiji. Stanje nije idealno, ali otkako je on dosao za zupnika, uveo redovito klanjanje, i zupa se pomalo pocela buditi, ljudi se mijenjaju, vise su u crkvi nego prije i oni koji dolaze u crkvu mole za cijelo selo.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2008 07:50 

Kakav je vjerski život u Virju bio prije dolaska velečasnog Lončarića? Možeš li to ukratko opisati, radi toga da opišemo stanje koje treba mijenjati.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2008 14:25 

Pa prije je jedini dogadjaj u zupi bila Euharistija. Vlc. Loncaric uveo je Euharistijsko klanjanje, Biblijsku pouku otvorenu za sve koji zele proucavati Bibliju, uveo je zupski vjeronauk, a povremeno i organizira duhovne obnove. Uvijek je ljudima na raspolaganju. Osjeti se promjena u zupi, zivnula je.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2008 08:05 

crusadercro je napisao/la:
Pa prije je jedini dogadjaj u zupi bila Euharistija. Vlc. Loncaric uveo je Euharistijsko klanjanje, Biblijsku pouku otvorenu za sve koji zele proucavati Bibliju, uveo je zupski vjeronauk, a povremeno i organizira duhovne obnove. Uvijek je ljudima na raspolaganju. Osjeti se promjena u zupi, zivnula je.

Činjenica je da mnoge župe u Lici, Istri i drugdje nemaju mogućnosti svakodnevne sv. Mise jer nemaju svećenika. Što bi u tom slučaju bilo rješenje?

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2008 11:54 

Pa ja mislim da bi se vjernici trebali okupit bar jednom tjedno osim Nedjelje na molitvu, kao neka molitvena zajednica. Posebno ako nemaju mogucnost ni Nedjeljne Euharistije trebali bi se bar okupit i citati Bibliju. A nasi biskupi bi trebali prosiriti "trajni dakonat" tako da sve zupe imaju stalnog predstavnika Crkve svaku Ned. na raspolaganju da ih bar Pricesti i navijesti im Evandelje.

Vrh

PostPostano: Čet lis 16, 2008 21:12 

Hmmmm
župni pastoral... vidim da se priča kreće oko adoracije. I svećenika u župi. Ovak, sa stajališta mlade osobe i člana župskog pastoralnog vijeća; dosta stvari ovisi i o samim župljanima. Ako su župljani nezainteresirani za nešto svećeniku će biti teško probiti nešto "novo".

Angažiramost župljana, posebice mladih, donosi veliki plod župi

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 07:41 

Mislim da ovisi i o župljanima ali i o župniku. Već smo pisali da neki u župama imaju problema kad žele djelovati npr Neokatekumenski put, Karizmatici itd.
Anny se dotakla i institucije župnog pastoralnog vijeća. Koja bi njegova uloga bila u tim slučajevima?

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 08:14 

Pastoralci bi trebali prije svega razgovarati sa župnikom o takvim stvrima. Naravno da potrebe uvijek ima ali ne treba pretjerivati.

Evo jedan primjer; prije 3-4 godine netko od članova ŽPV je pitao tadašnjeg župnika da u župi bude molitvena zajednica. Župnik tada to nije prihvatio jer naši svećenici nisu to tada mogli voditi a on nije htio prepustiti laicima (i razumijem ga). Isti tako, u susjednoj župoi se sastaje zajednica dobri pastir (mislim) i mnogi iz grada i šire dolaze. Također i neki naši župljani....

Sada, imamo drugog župnika, sam ga ja pitala ako je za da mladi barem jednom mjesečno animiraju adoraciju.Rekao je d će prostudirati tu ideju.

Meni se ne sviđa ideja da laici vode neke skupine jer, oprostite, al to može malo zastraniti.

Pastoralno vijeće je, ili bi barem trebalo, voditi brigu oko duhovnosti župe. Ali ne samo na način molitve nego i razgovora s ljudima, druženje s ljudima posebice starima i bolenima.
Karitativno djelovati, ne samo materijalno jer to je prolazno

(svašta sam ja sad napisala, ispričavam se na "neurednom" postu)

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 08:46 

Citat:
anny je napisao/la:
Pastoralci bi trebali prije svega razgovarati sa župnikom o takvim stvrima. Naravno da potrebe uvijek ima ali ne treba pretjerivati.

Evo jedan primjer; prije 3-4 godine netko od članova ŽPV je pitao tadašnjeg župnika da u župi bude molitvena zajednica. Župnik tada to nije prihvatio jer naši svećenici nisu to tada mogli voditi a on nije htio prepustiti laicima (i razumijem ga). Isti tako, u susjednoj župoi se sastaje zajednica dobri pastir (mislim) i mnogi iz grada i šire dolaze. Također i neki naši župljani....

Sada, imamo drugog župnika, sam ga ja pitala ako je za da mladi barem jednom mjesečno animiraju adoraciju.Rekao je d će prostudirati tu ideju.

Meni se ne sviđa ideja da laici vode neke skupine jer, oprostite, al to može malo zastraniti.

Pastoralno vijeće je, ili bi barem trebalo, voditi brigu oko duhovnosti župe. Ali ne samo na način molitve nego i razgovora s ljudima, druženje s ljudima posebice starima i bolenima.
Karitativno djelovati, ne samo materijalno jer to je prolazno

(svašta sam ja sad napisala, ispričavam se na "neurednom" postu)

:wink: Ako možda nije sve sročeno strogo ''po žnori'' razmišljanje ti je za pet. Potpuno se slažem s tobom. Koliko bi mi svećenici toga htjeli u župi provesti, ali nema interesenata. Globalno ipak prevladava inercija. Što to treba? Toga nikad nije bilo..... Vidio sam i u velikim župnim zajednicama kako su u svim aktivnostima uvijek isti vjernici. LJudi ne žele obaveze, ne žele žrtvovati svoje slobodno vrijeme. Kao da ih guši sve što dolazi iz župne inicijative. Svako malo čujem ispriku djece: nismo u nedjelju bili u župi na misi jer smo bili na Bistrici. To je u jednu ruku ok. ali na Bistricu smo išli organizirano kao i na Trsat.... Ne, mi želimo kada i kako nama paše.
Imamo divne mlade animatore. Zauzeti su ali slaba podrška ostalih. Minimalizam prevladava i u njemu se gušimo.
Ljudi moji tako je na svim područjima društvenog života. Htjeli bi da nam je mjesto lijepo i uredno, zanimljivo za one koji ga posjete; međutim, kad se traži malo odricanja i žrtvovanja slobodnog vremena za kakvu akciju, e, onda sve zapne. Ili, neka plate pa ćemo ići.

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 08:56 

Mislim da imam nešto za reći o ovoj temi...
Prvo o Klanjanju i plodovima. Umojoj župi, gdje sam i član Pastoralnog vijeća, svakog četvrtka, nakon večernje svete Mise,održava se klanjanje pred Presvetim pod župnikovim vodstvom, a u sve ostale dane, osim nedjelje, Presveto je izloženo od 21 do 22 sata i može se doći u crkvu i tiho se klanjati.
Nadalje, pola sata prije svake svete Mise (dvije radnim danom, četiri nedjeljom) je mogućnost za Ispovijed.
Župa polako, ali sigurno napreduje u duhovnosti i plodovima, premda je to još daleko od onoga što bi trebalo biti, s obzirom na broj stanovnika u župi (15 000).
Mislim da kvalitetan rad i rezultati mogu proizaći samo iz povezanosti sa Isusom, tj. prohodnosti za njegov plan sa svakim od nas. Prvenstveno župnika, a onda i pastoralnih suradnika. Sviđa mi se poredba sa župnikom arškim, a vidim dodirne točke s njegovim radom i nastojanjem u svojoj župi. Dakle, ako nema "connectanosti" s Nebom (izraz jedne sestre župljanke) sve je jalovo....
Baš prošli vikend župnik je organizirao, na inicijativu župskog pastoralnog vijeća, duhovnu obnovu za pastoralno vijeće u jednom samostanu kod otaca Pavlina. Molitva ,zbližavanje, zajedništvo, nove inicijative....dojmovi su divni. Inače to je novi, ovogodišnji saziv pastoralnog vijeća, koje je bitno brojčano smanjeno, ali se gledalo na kvalitetu pri sastevljanju kandidatske liste. Napravljen je, po mom sudu, dobar omjer "Marti i Marija". Neka Milost Gospodina bude s nama.

Vrh

PostPostano: Pet lis 17, 2008 11:12 

angelus je napisao/la:
Globalno ipak prevladava inercija. Što to treba? Toga nikad nije bilo..... .

S ovim se slažem zato me i čudi ako se guši inicijativa koja dođe od vjernika da bi se organizirali u neki odobreni i provjereni vid.
Ima i takvih slučajeva.

Vrh

PostPostano: Sub lis 18, 2008 01:02 

Mislim da se mora naći način da se ostvari kontakt između vernika i sveštenika koji neće biti strogo oficijelan kao što je recimo prilikom mise, krštenja, sahrane i sl.Izgleda da je veći deo sveštenika svoje delovanje sveo na te službe koje mora da "odradi" a da za neki drugi kontakt sa vernicima nema ili ne želi da ima vremena.Naj prostiji način bi bio da recimo pripremaju barem dva puta mesečno nešto u smislu predavanja ili veronauka gde bi u opuštenijoj atmosferi mogli da pojašnjavaju neke teme koje su bliske vernicima pa i ateistima, a takvih tema ima.Recimo: zašto i kako umiremo, bolest i kako pomaže vera u tim situacijama, zašto se krstimo, koliko puta dobijamo novi život,čiji je greh abortus itd.Problem jeste u tome koliko je sveštenik spreman da odvoji vreme da bi se pripremio, koliko je vičan govorništvu i sl.Ako ima zainteresovanih za molitvene grupe, neokatekumenski put ili slične aktivnosti zašto je problem da se to podpomogne ličnim radom, ako sveštenik nemože sam sigurno ima laika koji bi mu mogli bar malo pomoći.Zaista bi se moglo puno govoriti i verovatno da bi se neka ideja i mogla ostvariti ali svakako da ipak sve u mnogome zavisi od sveštenih lica.Da se razumemo ja njih ne prozivam da su krivi niti ih osuđujem za nerad, jednostavno sve se kreće velikom brzinom i zaista je teško uklapati se u te tokove.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata