Citat:
anny je napisao/la:
Pastoralci bi trebali prije svega razgovarati sa župnikom o takvim stvrima. Naravno da potrebe uvijek ima ali ne treba pretjerivati.
Evo jedan primjer; prije 3-4 godine netko od članova ŽPV je pitao tadašnjeg župnika da u župi bude molitvena zajednica. Župnik tada to nije prihvatio jer naši svećenici nisu to tada mogli voditi a on nije htio prepustiti laicima (i razumijem ga). Isti tako, u susjednoj župoi se sastaje zajednica dobri pastir (mislim) i mnogi iz grada i šire dolaze. Također i neki naši župljani....
Sada, imamo drugog župnika, sam ga ja pitala ako je za da mladi barem jednom mjesečno animiraju adoraciju.Rekao je d će prostudirati tu ideju.
Meni se ne sviđa ideja da laici vode neke skupine jer, oprostite, al to može malo zastraniti.
Pastoralno vijeće je, ili bi barem trebalo, voditi brigu oko duhovnosti župe. Ali ne samo na način molitve nego i razgovora s ljudima, druženje s ljudima posebice starima i bolenima.
Karitativno djelovati, ne samo materijalno jer to je prolazno
(svašta sam ja sad napisala, ispričavam se na "neurednom" postu)

Ako možda nije sve sročeno strogo ''po žnori'' razmišljanje ti je za pet. Potpuno se slažem s tobom. Koliko bi mi svećenici toga htjeli u župi provesti, ali nema interesenata. Globalno ipak prevladava inercija. Što to treba? Toga nikad nije bilo..... Vidio sam i u velikim župnim zajednicama kako su u svim aktivnostima uvijek isti vjernici. LJudi ne žele obaveze, ne žele žrtvovati svoje slobodno vrijeme. Kao da ih guši sve što dolazi iz župne inicijative. Svako malo čujem ispriku djece: nismo u nedjelju bili u župi na misi jer smo bili na Bistrici. To je u jednu ruku ok. ali na Bistricu smo išli organizirano kao i na Trsat.... Ne, mi želimo kada i kako nama paše.
Imamo divne mlade animatore. Zauzeti su ali slaba podrška ostalih. Minimalizam prevladava i u njemu se gušimo.
Ljudi moji tako je na svim područjima društvenog života. Htjeli bi da nam je mjesto lijepo i uredno, zanimljivo za one koji ga posjete; međutim, kad se traži malo odricanja i žrtvovanja slobodnog vremena za kakvu akciju, e, onda sve zapne. Ili, neka plate pa ćemo ići.