Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 11:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 01, 2012 13:50 

ne navratim bas cesto ovdje
ali vidim da kritiku bas ne volite
samo sam dvije stvari povezao i mozda pretpostavio uzrok
nista lose nisam mislio
lijep pozdrav i uzivajte :P

Vrh

PostPostano: Pon lis 01, 2012 19:32 

Ante Busic je napisao/la:
ne navratim bas cesto ovdje
ali vidim da kritiku bas ne volite
samo sam dvije stvari povezao i mozda pretpostavio uzrok
nista lose nisam mislio
lijep pozdrav i uzivajte :P

To je to što ja govorim, sve je to rekla-kazala i da stvarno niste ništa loše mislili, još uvijek nemate pojma o čemu se radi i nerazumijete princip Puta, zajednice, zajedništva među braćom, itd.

Hvala vam na lijepim željama.

Vrh

PostPostano: Pon lis 01, 2012 19:40 

Meni taj Kiko izgleda kao neki guru. Možda griješim, ali ne bih se ugodno osjećao u društvu tih neosa. Napominjem, to je samo moje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 13:40 
Administrator

Pojasnio bih da je izlaganje Szentmartonija koje je toni1 spomenuo bilo upućeno Pastirima Crkve, i iz priopćenja sa susreta HBK ne stoji takva osuda da "Niti jednu pozitivnu stranu ni jednog pokreta nije iznio nego samo kritike.":
"O središnjoj temi susreta „Nove zajednice u Crkvi – razlikovanje duhova" izlaganje je održao o. Mihaly Szentmartoni (...) U svojem vrlo informativnom izlaganju o. Szentmartoni prikazao je osnovne značajke crkvenih pokreta, njihove pozitivne strane kao i otvorena pitanja vezana za njihovo djelovanje unutar pastorala Crkve."

Bilo bi lijepo kada bi se pričalo i o pozitivnim stranama, ali kao da se stalno provlači neki obrambeni stav. Tko radikalno sluša Crkvu, nema se čega bojati, ili se stalno nešto braniti, Crkva je tu da pomaže i bez nje nema spasenja.

toni1 je napisao/la:
Dakle sve što nam se gore spočitava da smo zatvoreni, da slijedimo svoje pastoralne programe itd. sve te stvari mi možemo raditi i radimo jer imamo odobrenje Crkve i put jedino tako i funkcionira.

Nipošto Crkva nikome nije dala odobrenje da se zatvara u sebe, niti da slijedi svoje programe bez suradnje s drugima, kako je to spomenuto u onom izlaganju. Već naprotiv na takve tendencije trajno upozorava i odgovara kako je u novom statutu objašnjeno: "Neokatekumenski će put u svojim naslovnicima nastojati promicati zreli osjećaj pripadnosti župi i buditi odnose dubokog zajedništva i suradnje sa svim vjernicima i drugim sastavnicama župne zajednice."

Upravo o tome sam pokušao pisati kada sam spomenuo lijep primjer uključenosti zajednice na Trešnjevci. Hvala vrabec na ispravci da je toga bilo i prije, no nakon što je NKP primljen u zajedništvo sa Crkvom, takvih primjera je sve više. Ne znam zašto nitko nije spomenuo "Postkrizmu" koja je nov i konkretan plod uključenosti neokatekumena u župu, odnosno Crkvu.
Vidim da neki forumaši na shvaćaju da je ovo duboko zajedništvo sa Crkvom i svim vjernicima nešto bitno, i iako se to ne može "naučiti", svatko ipak može željeti ili ne željeti živjeti to zajedništvo.

Ante Busic je napisao/la:
u tom slucaju podrzavate nasilje u obitelji

U takvim slučajevima postoji "rastava uz trajanje ženidbene veze":
"Ako jedan od ženidbenih drugova dovodi u veliku duševnu ili tjelesnu pogibelj drugog ženidbenog druga ili djecu ili drukčije čini preteškim zajednički život, pruža drugom ženidbenom drugu zakoniti razlog da se rastavi prema odluci mjesnog ordinarija i, ako prijeti pogibelj zbog odgode, prema vlastitoj odluci." (ZKK 1153)

Tu se radi o onima koji su iz gore navedenih razloga prekinuli ženidbeni suživot i ne dijele više s vlastitim bračnim drugom "krov, stol i postelju" dok se ne promjene okolnosti. To je nauk Katoličke Crkve, koja dakle jasno ne podržava nasilje u obitelji, a NKP kojem je dana punina Nauka Crkve, tu puninu treba i naučavati.

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 14:39 

Giovi je napisao/la:
Bilo bi lijepo kada bi se pričalo i o pozitivnim stranama, ali kao da se stalno provlači neki obrambeni stav. Tko radikalno sluša Crkvu, nema se čega bojati, ili se stalno nešto braniti, Crkva je tu da pomaže i bez nje nema spasenja.

Kako se ne bi provlačio obrambeni stav, kad se nas stalno napada i to zbog čega? Zato jer se radikalno sluša Crkvu u životu i to se vidi, i neprestano nekome smeta. Ili smetamo nekome jer nismo u takozvanom zajedništvu?

Giovi je napisao/la:
Nipošto Crkva nikome nije dala odobrenje da se zatvara u sebe, niti da slijedi svoje programe bez suradnje s drugima

Zar je katehizacija, evangelizacija, pomaganje potrebitima, postkrizma, navještanje po ulicama!!!??,obitelji u poslanju itd...zatvaranje u sebe?

Giovi je napisao/la:
Vidim da neki forumaši na shvaćaju da je ovo duboko zajedništvo sa Crkvom i svim vjernicima nešto bitno

Smatram da je jako bitno, ali da nije najbitnije, najbitnije je obraćenje, moje obraćenje, zato idem u Crkvu. Možeš li mi pojasniti to "naučiti" živjeti zajedništvo i željeti ili ne željeti? Što je to "zajedništvo", gdje se to točno,konkretno očituje danas u Crkvi?
Na koji način recimo, pokret fokolara sudjeluje u tom zajedništvu, a neosi ne?

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 23:33 

Giovi je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
Dakle sve što nam se gore spočitava da smo zatvoreni, da slijedimo svoje pastoralne programe itd. sve te stvari mi možemo raditi i radimo jer imamo odobrenje Crkve i put jedino tako i funkcionira.

Nipošto Crkva nikome nije dala odobrenje da se zatvara u sebe, niti da slijedi svoje programe bez suradnje s drugima, kako je to spomenuto u onom izlaganju. Već naprotiv na takve tendencije trajno upozorava i odgovara kako je u novom statutu objašnjeno: "Neokatekumenski će put u svojim naslovnicima nastojati promicati zreli osjećaj pripadnosti župi i buditi odnose dubokog zajedništva i suradnje sa svim vjernicima i drugim sastavnicama župne zajednice."

Vidim da neki forumaši na shvaćaju da je ovo duboko zajedništvo sa Crkvom i svim vjernicima nešto bitno, i iako se to ne može "naučiti", svatko ipak može željeti ili ne željeti živjeti to zajedništvo.

Kako nije dala odobrenje ? Put surađuje sa Crkvom, Papom, biskupima, svećenicima, naviješta se po ulicama, poziva se ljude da se vrate u Crkvu. Ali zajednica funkcionira kao zatvorena cjelina. Tj. ti ne možeš sad ući u moju zajednicu, osim ako nisi na istoj etapi puta kao i ja. Valjda je to jasno? Tu smo zatvoreni za javnost.
Pitanje za tebe. Kako ti zamišljaš duboko zajedništvo u župi ?
Slažem se s tobom da je zajedništvo Crkve možda i najbitnije za svijet. Jer ako se budemo ljubi svijet će nas prepoznati kao Isusove učenike.

Vrh

PostPostano: Pet lis 05, 2012 13:42 
Administrator

gran senal je napisao/la:
Što je to "zajedništvo", gdje se to točno,konkretno očituje danas u Crkvi?

Zajedništvo Crkve živi se u župi koja je zajednica svih zajednica, u njoj se ostvaruje zajedništvo, služenje, svjedočenje i slavljenje Boga (liturgia), a vrhunac toga je u slavljenju Dana Gospodnjeg (nedjelja). Osim zajedništva u blagovanju Tijela Kristova, nužno je da se ljudi upoznaju, dakle, onaj tko ne poznaje nikoga u župi ni oni njega, tu ne možemo reći da postoji neko zajedništvo. Papa je pozvao da se sudjeluje na nedjeljnoj misi sa župnom zajednicom, što je ujedno i jedan korak ka zajedništvu svih.
Manje zajednice ne smiju biti u napasti postati paralelna Crkva, već se trebaju uključiti u život župe.
"Važno je ustvrditi kako Ivan Pavao II., u Christifideles Laici 61,
stavlja uputnost malih crkvenih zajednica u okružje župa, a ne kao paralelni
pokret koji upija njezine najbolje članove". (Iz Statuta NKP)

Kao primjer župnog i crkvenog zajedništva, kumove našoj djeci izabrali smo iz župne zajednice, karizmatske zajednice, FSR-a, i NKP, ali svi ti ljudi prije svega pripadaju Crkvi, tu smo ih upoznali i povjerili im tako važnu ulogu. Svi oni su potpuno poslušni svom biskupu i ne odvajaju se misleći da su drugi manje vrijedni, inače ih ne bi ni upoznali niti se našli u stavovima, svatko bi živio svoje živote u svojim zajednicama.
Smatram da je jako bitno, ali da nije najbitnije, najbitnije je obraćenje, moje obraćenje, zato idem u Crkvu.

Dobro, a kakvo bi to bilo obraćenje bez zajedništva sa onima koji su ti bližnji?

toni1 je napisao/la:
Kako nije dala odobrenje ? Put surađuje sa Crkvom, Papom, biskupima, svećenicima, naviješta se po ulicama, poziva se ljude da se vrate u Crkvu. Ali zajednica funkcionira kao zatvorena cjelina.

Nije dala ni blizu odobrenje za zatvaranje i "otuđenost od lokalne Crkve", da citiram opet izlaganje Szentmartonija koje komentiramo, već naprotiv stalno potiče na zajedništvo sa župnom zajednicom. Uostalom to je čak i u Statutu napisano, ne znam zašto na sve odgovaraš sa "mi smo priznati". Nema to veze sa malom zajednicom koja ima svoje unutarnje uređenje, već sa zatvaranjem osoba u svakodnevnom životu. Kakvo je tvoje mišljenje o ženidbi nekoga iz zajednice sa istinskim vjernikom/-icom koji ne osjeća poziv za NKP?
Dobro si rekao da je Ljubav i zajedništvo kriterij po kojemu se raspoznaju kršćani.

Vrh

PostPostano: Pet lis 05, 2012 16:09 

Giovi je napisao/la:

Upravo o tome sam pokušao pisati kada sam spomenuo lijep primjer uključenosti zajednice na Trešnjevci. Hvala vrabec na ispravci da je toga bilo i prije, no nakon što je NKP primljen u zajedništvo sa Crkvom, takvih primjera je sve više. Ne znam zašto nitko nije spomenuo "Postkrizmu" koja je nov i konkretan plod uključenosti neokatekumena u župu, odnosno Crkvu.

.

ništa ništa, sve na veću slavu Božju ;-)
samo mali ispravak (možda se nismo shvatili ili sam nerazumljivo napisala)
tj, ne da toga nije bilo prije, nego je etapa puta, na određenoj etapi puta braća zajednica dobivaju ako to župnik želi, službe u župi. ovisi koje su potrebe u župi. i to je isto tako ono o čemu se stalno spočitava nkp da se ne uključuju. i stalno se objašnjava da ne možeš od djeteta u majčinoj utrobi ili vrtiću očekivati isto što i od djeteta u oš ili srenjoj, ili čovjeka na faxu. :wink:
meni su iako osobno ne sudjelujem, jako ishvalili post krizmu. što je najbolje i roditelji i djeca, i sa puta i iz župe.

Vrh

PostPostano: Pet lis 05, 2012 22:11 

Giovi je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
Kako nije dala odobrenje ? Put surađuje sa Crkvom, Papom, biskupima, svećenicima, naviješta se po ulicama, poziva se ljude da se vrate u Crkvu. Ali zajednica funkcionira kao zatvorena cjelina.

Nije dala ni blizu odobrenje za zatvaranje i "otuđenost od lokalne Crkve", da citiram opet izlaganje Szentmartonija koje komentiramo, već naprotiv stalno potiče na zajedništvo sa župnom zajednicom. Uostalom to je čak i u Statutu napisano, ne znam zašto na sve odgovaraš sa "mi smo priznati". Nema to veze sa malom zajednicom koja ima svoje unutarnje uređenje, već sa zatvaranjem osoba u svakodnevnom životu. Kakvo je tvoje mišljenje o ženidbi nekoga iz zajednice sa istinskim vjernikom/-icom koji ne osjeća poziv za NKP?
Dobro si rekao da je Ljubav i zajedništvo kriterij po kojemu se raspoznaju kršćani.

Konkretno u mojoj župi nema neosa nego frame. Svaki dan sam u crkvi u svojoj župi. Prilično sam siguran da nisam zatvoren u svakodnevnom životu. I da moja supruga je istinska vjernica koja ne osjeća poziv za NKP :mrgreen: .

Vrh

PostPostano: Sub lis 06, 2012 17:54 

Giovi je napisao/la:
Zajedništvo Crkve živi se u župi koja je zajednica svih zajednica, u njoj se ostvaruje zajedništvo, služenje, svjedočenje i slavljenje Boga (liturgia), a vrhunac toga je u slavljenju Dana Gospodnjeg (nedjelja). Osim zajedništva u blagovanju Tijela Kristova, nužno je da se ljudi upoznaju, dakle, onaj tko ne poznaje nikoga u župi ni oni njega, tu ne možemo reći da postoji neko zajedništvo. Papa je pozvao da se sudjeluje na nedjeljnoj misi sa župnom zajednicom, što je ujedno i jedan korak ka zajedništvu svih.
Manje zajednice ne smiju biti u napasti postati paralelna Crkva, već se trebaju uključiti u život župe.
"Važno je ustvrditi kako Ivan Pavao II., u Christifideles Laici 61,
stavlja uputnost malih crkvenih zajednica u okružje župa, a ne kao paralelni
pokret koji upija njezine najbolje članove". (Iz Statuta NKP)

Kao primjer župnog i crkvenog zajedništva, kumove našoj djeci izabrali smo iz župne zajednice, karizmatske zajednice, FSR-a, i NKP, ali svi ti ljudi prije svega pripadaju Crkvi, tu smo ih upoznali i povjerili im tako važnu ulogu. Svi oni su potpuno poslušni svom biskupu i ne odvajaju se misleći da su drugi manje vrijedni, inače ih ne bi ni upoznali niti se našli u stavovima, svatko bi živio svoje živote u svojim zajednicama.

Zbog ovoga podcrtanoga na Putu su male zajednice gdje se može reći da se braća poznaju i da ima zajedništva dok je u župi drugačije jer je masa ljudi. Sa ostalim napisanim se slažem.
Giovi je napisao/la:
Dobro, a kakvo bi to bilo obraćenje bez zajedništva sa onima koji su ti bližnji?

Točno, ne bi ga bilo, ali svrha mojeg odlaska u Crkvu nisu ostali vjernici i zajedništvo sa njima, na to sam mislio.
A osobe koje idu na istu misu u subotu navečer na Putu jednostavne neidu na nedjeljnu jer su bili u subotu na toj istoj misi, gdje se čitaju ista čitanja, sve isto. Neka braća idu i nedjeljom na misu iako su bili i u subotu na toj istoj misi.
Dakle, ne može se spočitavati nekome da neide na nedjeljnu misu jer je on već bio na toj misi, u subotu :mrgreen:
Zbog toga možda izgleda kao da se stvara paralelna Crkva, ali to su gluposti, jer neokatekumeni poštuju sve ostale, nisu neosi ni bolji ni vrijedniji od nikoga. Svi smo mi isti na kraju.
Možda pati to "zajedništvo" župe jer izgleda kao da neosa nema nedjeljama u tolikim masama kao subotom navečer.
Papa je pozvao da se ide na nedjeljne mise i mislim da je puno braće poslušnija u tom segmentu nego ranijih godina :oops:
Međutim, s druge strane, neokatekumeni su itekako uključeni u župu u ostalim segmentima, prije smo ih nabrojali da se ne ponavljamo stalno.
Ostaje pitanje kada će sva braća prihvatiti taj papin poziv da se ide i na nedjeljne mise jednakom revnošću kao i na subotnje, kao i pitanje kada će biskupi i župnici prihvatiti papin poziv za novu evangelizaciju kroz katehizaciju odraslih i putu prema odrasloj vjeri :wink:

Vrh

PostPostano: Čet stu 15, 2012 13:42 

A osobe koje idu na istu misu u subotu navečer na Putu jednostavne neidu na nedjeljnu jer su bili u subotu na toj istoj misi, gdje se čitaju ista čitanja, sve isto. Neka braća idu i nedjeljom na misu iako su bili i u subotu na toj istoj misi.

Znaci li to,kada je vec isto da i ja mogu otici na vecernju sv.misu u 19 sati ,i smatrati to valjanim za "nedjeljnu sv.misu"???
Citat:
Dakle, ne može se spočitavati nekome da neide na nedjeljnu misu jer je on već bio na toj misi, u subotu :mrgreen: .

Mene ovo dosta buni ,jer Papa poziva na njedjeljnu sv.misu..Ja sam shvatila da je Papa odobrio rad malih grupa NKP-a subotom uvecer..zbog izgradnje vjere i boljeg upoznavanja ,zbog svega onoga sto uce,Kateheze itd...i uz to ide Sluzba Rijeci Bozje..ali da nedjeljna sv.misa ostaje i dalje na prvom mjestu..To ne kuzim bas najbolje..
Citat:
Možda pati to "zajedništvo" župe jer izgleda kao da neosa nema nedjeljama u tolikim masama kao subotom navečer.
Ne pati to zajednistvo,nego se ne vidi kakvu korist ima zupa,ako nema na nedjeljnoj sv.misi ...Takvo zajednistvo bi tebalo da se siri ,bas u zupi i medju ostale vjernike...Sta sprijecava u tome?
Citat:
Papa je pozvao da se ide na nedjeljne mise i mislim da je puno braće poslušnija u tom segmentu nego ranijih godina :oops:
Međutim, s druge strane, neokatekumeni su itekako uključeni u župu u ostalim segmentima, prije smo ih nabrojali da se ne ponavljamo stalno.

Dobro..ipak,drugi to slabo primjecuju..
Citat:
Ostaje pitanje kada će sva braća prihvatiti taj papin poziv da se ide i na nedjeljne mise jednakom revnošću kao i na subotnje, kao i pitanje kada će biskupi i župnici prihvatiti papin poziv za novu evangelizaciju kroz katehizaciju odraslih i putu prema odrasloj vjeri :wink:

Zasto takva razlika ,to jest gledanje na sv.misu subotu uvecer ili nedjelju...?Ovako ispada da se prednost daje subotnjoj sv.misi..Samo okupljanje clanova,ne moze biti i nebi smio biti " glavni"razlog za to..Jer ,oprostite sto cu ovako reci izgleda mi kao festa...Znam da je Slavljenje sv.mise ,glavno..samo ne kuzim,zasto bas subotom mora biti?
Svakako da je to na veliku korist clanovima puta,jer su svoji,i slobodno otvaraju svoje srce i svoju dusu ,svakome tko je u tom zajednistvu..Tako dolazi i do ucenja ,do pomoci drugome,i do dobrih djela...To se ne moze presutjeti..
1.-Zasto to nije moguce i nedjeljom ,sprovesti u djelo???
2.-biskupi i župnici prihvatiti papin poziv za novu evangelizaciju kroz katehizaciju odraslih i putu prema odrasloj vjeri

Kada bi oni prihvatili ovo..
Kako bi to trebalo da izgleda??

Vrh

PostPostano: Čet stu 15, 2012 14:45 

Sve sam više uvjeren da su nekorektni napadi na Neokatekumenski put dirigirani iz „centara moći“ koji na svu silu žele dokazati da Drugi Vatikanski sabor nije donio ništa dobro (inače je počeo simpozij povodom 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=145765 )
Realno gledano, taj put treba promatrati kao neku vrstu dužih duhovnih vježbi, a oni koji su bili na bilo kakvim duhovnim vježbama su u to vrijeme imali malo različit duhovni život od onog uobičajenog pa ne vidim razloga da se neokatekumenima spočitava zašto su u nekim minornim segmentima različiti.

Vrh

PostPostano: Čet stu 15, 2012 18:28 

Leja ovdje pogledati članak 13. o Euharistiji i obratiti pozornost na fusnote

http://www.camminoneocatecumenale.it/pu ... ut2008.pdf

Vrh

PostPostano: Čet stu 15, 2012 20:01 

Toni @

Hvala...(ne znam sta znaci ova rijec fusnote.)ali sam pogledala...

Uglavnom se slazem..
2. Neokatekumeni slave nedjeljnu Euharistiju u maloj
zajednici, nakon prve vece] rnje od Nedjelje. Takvo slavlje
održava se prema uredbama dijezecanskog Biskupa. Euharistijska
slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navece]
r dio su nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su
otvorena i za ostale vjernike.

Ovdje ono dodatno "objasnjenje")
1515: ≫Navještaj Evand–elja, svjedoce] nje u malim zajednicama i slavljenje Euharistije
u malim skupinama (usp. Notificazione sulle celebrazioni nei gruppi del Cammino
Neocatecumenale, u L’Osservatore Romano, 24. prosinca 1988.)

Evo to sam pronasla i ovdje ..
In eurem Statut heißt es: »Die Eucharistie ist für den Neokatechumenat wesentlich, weil er ein Katechumenat nach der Taufe ist und in kleiner Gemeinschaft gelebt wird« (Art. 13 § 1). Gerade um die Wiederannäherung von Personen, die sich von der Kirche entfernt oder keine angemessene Unterweisung bekommen haben, an den Reichtum des sakramentalen Lebens zu fördern, können die Neokatechumenen die Sonntagseucharistie in der kleinen Gemeinschaft nach der Ersten Vesper des Sonntags feiern, gemäß den Anweisungen des Diözesanbischofs (vgl. Statut, Art. 13 §2). Jede Eucharistiefeier ist jedoch ein Handeln des einen Christus zusammen mit seiner einen Kirche: Daher ist sie von ihrem Wesen her offen für alle, die seiner Kirche angehören. Dieser öffentliche Charakter der Heiligen Eucharistie kommt in der Tatsache zum Ausdruck, daß jede Feier der heiligen Messe letztlich unter der Leitung des Bischofs als Mitglied des Bischofskollegiums steht, der für eine bestimmte Teilkirche verantwortlich ist (vgl. Zweites Vatikanisches Ökumenisches Konzil, Dogmatische Konstitution Lumen gentium, 26).

Aber auch während des Weges ist es wichtig, sich nicht von der Pfarrgemeinde zu trennen, gerade in der Feier der Eucharistie, dem wahren Ort der Einheit aller, wo der Herr uns in den verschiedenen Graden unserer geistlichen Reife annimmt und uns vereint in dem einen Brot, das uns zu einem Leib macht (vgl. 1 Kor 10,16f.).

Ovo je masinski prijevod..
No, na putu, važno je da se ne odvaja od župe, osobito u euharistijskom slavlju, to je pravo mjesto jedinstva svih, gdje Gospodin nas vodi u različitim stupnjevima naše duhovne zrelosti i ujedinjuje nas u jedan kruh koji nas čini jedno tijelo (usp. 1 Kor 10:16 f)

© Copyright 2012 - Libreria Editrice Vaticana

Njemacki
http://www.vatican.va/holy_father/bened ... le_ge.html
(ja ne znam engleski ,ali mislim da je ovo)
Engleski
http://www.vatican.va/holy_father/bened ... le_en.html

Vrh

PostPostano: Ned stu 18, 2012 15:36 

Leja je napisao/la:
Toni @

Hvala...(ne znam sta znaci ova rijec fusnote.)ali sam pogledala...

No, na putu, važno je da se ne odvaja od župe, osobito u euharistijskom slavlju, to je pravo mjesto jedinstva svih, gdje Gospodin nas vodi u različitim stupnjevima naše duhovne zrelosti i ujedinjuje nas u jedan kruh koji nas čini jedno tijelo (usp. 1 Kor 10:16 f)......

Fusnota je riječ njemačkog podrijetla (njem. Fuss -podnožje, Note - bilješka) koja označava bilješku, napomenu stavljenu na dno stranice teksta. Fusnota dodatno objašnjava ili upućuje na dodatno objašnjenje, a može sadržavati citat ili referencu za dio teksta uz koji je postavljena.
Da, znamo da je važno ne odvajanje od župe. Zato i slavimo Misu u subotu u župi. Sa župnikom koji predvodi misno slavlje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata