gran senal je napisao/la:
Što je to "zajedništvo", gdje se to točno,konkretno očituje danas u Crkvi?
Zajedništvo Crkve živi se u župi koja je zajednica svih zajednica, u njoj se ostvaruje zajedništvo, služenje, svjedočenje i slavljenje Boga (liturgia), a vrhunac toga je u slavljenju Dana Gospodnjeg (nedjelja). Osim zajedništva u blagovanju Tijela Kristova, nužno je da se ljudi upoznaju, dakle, onaj tko ne poznaje nikoga u župi ni oni njega, tu ne možemo reći da postoji neko zajedništvo. Papa je pozvao da se sudjeluje na nedjeljnoj misi sa župnom zajednicom, što je ujedno i jedan korak ka zajedništvu svih.
Manje zajednice ne smiju biti u napasti postati paralelna Crkva, već se trebaju uključiti u život župe.
"Važno je ustvrditi kako Ivan Pavao II., u Christifideles Laici 61,
stavlja uputnost malih crkvenih zajednica u okružje župa, a ne kao paralelni
pokret koji upija njezine najbolje članove". (Iz Statuta NKP)
Kao primjer župnog i crkvenog zajedništva, kumove našoj djeci izabrali smo iz župne zajednice, karizmatske zajednice, FSR-a, i NKP, ali svi ti ljudi prije svega pripadaju Crkvi, tu smo ih upoznali i povjerili im tako važnu ulogu. Svi oni su potpuno poslušni svom biskupu i ne odvajaju se misleći da su drugi manje vrijedni, inače ih ne bi ni upoznali niti se našli u stavovima, svatko bi živio svoje živote u svojim zajednicama.
gran senal je napisao/la:
Smatram da je jako bitno, ali da nije najbitnije, najbitnije je obraćenje, moje obraćenje, zato idem u Crkvu.
Dobro, a kakvo bi to bilo obraćenje bez zajedništva sa onima koji su ti bližnji?
toni1 je napisao/la:
Kako nije dala odobrenje ? Put surađuje sa Crkvom, Papom, biskupima, svećenicima, naviješta se po ulicama, poziva se ljude da se vrate u Crkvu. Ali zajednica funkcionira kao zatvorena cjelina.
Nije dala ni blizu odobrenje za zatvaranje i "otuđenost od lokalne Crkve", da citiram opet izlaganje Szentmartonija koje komentiramo, već naprotiv stalno potiče na zajedništvo sa župnom zajednicom. Uostalom to je čak i u Statutu napisano, ne znam zašto na sve odgovaraš sa "mi smo priznati". Nema to veze sa malom zajednicom koja ima svoje unutarnje uređenje, već sa zatvaranjem osoba u svakodnevnom životu. Kakvo je tvoje mišljenje o ženidbi nekoga iz zajednice sa istinskim vjernikom/-icom koji ne osjeća poziv za NKP?
Dobro si rekao da je Ljubav i zajedništvo kriterij po kojemu se raspoznaju kršćani.