Ivanne je napisao/la:
Pozdrav,
o ovoj temi sam i sama razmišljala mnogo,neki slijed logike me doveo do ovakvog razmišljanja:
Bog je u početku bio sam, pošto je on oduvijek i jedini Bog, kad je odlučio da stvori stvorenja dao im je slobodnu volju,razlog-ako bi stvorenje služilo gospodaru bez mogućnosti biranja to bi bilo ropstvo a to nije pravedno.S obzirom da je Bog pravedan bića imaju pravo odlučiti se da li će poštivati njegovu volju i služiti mu ili ne. Prvo ne je bilo sjeme zla koje se dalje razvilo. Po toj logici Bog je dopustio zlo ali nije ga stvorio.Jednostavno zato da pokaže da nema ništa bolje od onoga što je on stvorio za sebe i one koji su s njim.
Pozdrav i dobro nam došla!
Slažem se s tobom u vezi napisanog, jer sve polazi od toga što nas je Bog stvorio iz ljubavi, a ne kao nekakve lutke na koncu.
Zato mislim da neki ljudi koji se bune protiv Boga, sasvim pogrešno zamišljaju Njegov "autoritet". Uvijek mi je zanimljiva za razmatrati ona slika iz Knjige postanka u kojoj Bog zabranjuje Adamu i Evi jesti plodove sa stabla spoznaje dobra i zla. Ta zabrana nije bila radi očuvanja Njegovog autoriteta, nego radi sreće i dobra čovjeka. Ali on to u početku nije znao - trebao je vjerovati, ali pošto nije imao iskustva drugačijeg, nije mogao cijeniti to Božje povjerenje.
Isto tako, Bog nas je otkupio Isusovom smrću na križu, ali za naše je dobro pitanje: prihvaćamo li mi taj dar svjesno i slobodnom voljom?
U jednoj knjižici dr. Antona Tamaruta ima simbolična misao: na početku je Stvaranja Bog zapovijedio Adamu i Evi: "S onoga stabla
da niste jeli!" Zmija ih je prevarila riječima : "Ako budete jeli,
otvorit će vam se oči...!" Ali uzalud, postali su
duhovno slijepi... Isus je na Posljednjoj večeri kad je ustanovio sakrament euharistije rekao za čovjekovo spasenje:
"Uzmite i jedite!" da bi
ponovno progledali na duhovan način, na način kao što nas Bog vidi...