adrijana je napisao/la:
Dakle, tema je „zašto biti katolik“ u zadnje 2 stranice pretvorena u temu „zašto neki katolici ne svjedoče svoju vjeru i zašto sami ne vjeruju, pa koliko je loše stanje u Crkvi itd.“
Po meni, ovo je sve povezano. Na kraju krajeva držim se stimrolovog pitanja, on je povukao tu paralelu života katolika. Ali, opet ne treba generalizirati, međutim, činjenica je da je takvo stanje. Ne radi se o nekakvom svjedočenju vjere na Trgu pred 5000 ljudi, nego svojim životom biti sol, kvasac, svjetlo. To u današnjem svijetu nemože biti nešto tiho, neprimjećeno. Pa valjda vam je to jasno ako ste otvoreni životu, ako ste živjeli predbračnu čistoću, ako ne kradete na poslu a svi kradu itd....ima još 100 primjera kako se može svjedočiti vjera životom.
adrijana je napisao/la:
Jedno je mišljenje, s kojim se baš i ne slažem, da je sama Crkva nešto oronulo, teško i na izmaku snaga, a da se prava vjera crpi negdje drugdje (u zajednicama, individualno…), i što više ljudi biva obuhvaćeno tim zajednicama – to pomaže i ponovnom rastu Crkve…
Ovo je glupost, ja pod Crkva smatram kad kažem Neokatekumenski Put( kao i svi neokatekumeni, ne bojh se nismo mi nikakva elita,naprotiv!), koje je sredstvo Crkve, u službi Crkve, u poslušnosti biskupu, nije nešto odvojeno od Crkve, dapače. To neki vole odvajati jer ne vole neokatekumene. Istina je da što više ljudi biva obuhvaćeno zajednicama to pomaže i ponovnom rastu Crkve. Apsolutno.
Krivo sam se izražavao kad sam govorio to za Crkvu, Nisam mislio na Crkvu kao ustanovu, zgradu nego na "tijelo" crkve, na vjernike...mislio sam da su neke župe na izmaku snaga, a to ovisi od župe do župe, tradicije, grada, karizma u župi,...činjenica je da je danas Crkva, odnosno "Tijelo Kristovo", dakle narod, vjernici, u poteškoćama i to je realnost i nije mi jasno da to neželiš priznati!
Crkva kao Crkva nikad neće biti nešto staro, oronulo i na izmaku snaga jer jedina ima Radosnu vijest, i ja imam to priliku vidjeti, a neki nemaju nažalost. Ti istočne meditacije i sve to, svaka čast, možda više mole od nas, možda više poste, možda više čine neke stvari...ali nemaju Radosnu vijest, nemaju Isusa Krista koji je jedini pobijedio smrt.
Barnaba je napisao/la:
No, kad izabere ili još prije kad samo ozbiljnije odluči živjeti po vjeri, na osnovu osobnog iskustva, mogu ustvrditi da će mu neugodnosti i prepreke stvarati baš vjernici koji u tome ne vide ništa posebno niti vrijedno.
Mislim da me oni koje hoće razumjeti, mogu na ono šta pišem. Mi imamo drukčije stavove i to je to, mi smo radikalni i to će tako bit uvijek šta reći