Citat:
Ja konkretno ne bi mogao voliti osobu koja meni osobno ucini veliko zlo (ili mojim bliznjima), osim ako kasnijim ponasanjem iskreno ne nastoji popraviti ucinjeno. Ali mogao bi ne osjecati mrznju protiv njega, mogao bi se suzdrzati od osvete i iskreno mislim da gotovo svi vjernici mogu doseci ovu razinu prastanja.
Da je baba muško, zvala bi se Duško!
Citat:
Ne vise od toga. Sumnjam da bi i vjernici mogli voljeti svog neprijatelja, jer je to u suprotnosti s nasom prirodom. Slazem se s Giovijem da bi se to u suvremenom svijetu moglo interpretirati kao ludost, osim ako netko nije vodjen necim sto bi mogao definirati ideologijom.
Ima ljudi koji to uistinu jesu postupili, trenutno mi na pamet pada sv.Rita!
Ali definitivno da ih ima, samo mi se ne da sad kopati!
Evo ti i poznat slučaj kod nas, vojnik koji je došao iz Afganistana, i kojem je žena smrskala noge u pijanom stanju, i ne samo da je oprostio, nego su postali i istinski prijatelji!! A naravno da takvih slučaja ima!!
Citat:
Po mom misljenju, ono sto su stimrol i edargrim htjeli ukazati je da u stvari nema prakticne razlike izmedju vjernika i nevjernika po kolicini zlih radnji ili manjka empatije. Vec sam primjetio da medju vjernicima kruzi taj mit da je nevjernik zao po samom svom statusu nevjerovanja, a to je i sluzbeni stav crkve.
Što je za tebe vjernik a što "vjernik", tu možeš podturit sve i svašta.
A mit o tome da je nevjernik zao ste si sami prišili, pa da ispadnete ugnjeteni i da se nad vama čovjek žalosti, a usto odmah i osudi te "vjernike".
I molim te pokaži taj službneni stav Crkve? Gdje to piše! Ovo je ipak ozbiljna optužba, pogotovo za nekog tko se smata pametnim!
Citat:
Pitam vas, ako je tako, zasto kod ateista nije prisutna veca razina zlog ili nasilnog ponasanja? Zasto ateisti imaju jednaku razinu empatije prema bliznjem i u prosjeku vecu toleranciju prema razlicitom? I zasto ateisti pocine puno manje kaznenih djela od vjernika (mogu podastrijeti dokaze za ovaj podatak)?
U pravu si, tako je!!
Nemoraš ti dati dokaz, ja ću!!
Najveći zločinac 20. stoljeća, odgovoran za smrt čak 50 milijuna ljudi, Kinez je Mao Tse-tung (Mao Zedong). Taj političar, vojskovođa i državnik smatra se najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj povijesti, a kriv je za smrt 50 milijuna stanovnika Kine za vrijeme umjetno izazvane velike gladi pedesetih godina, te torture i progona od 1966. do 1969. godine za vrijeme 'kulturne revolucije'. Dok ga se u Kini smatra najvećim nacionalnim junakom, u ostatku svijeta, osobito među antikomunističkom javnošću, smatraju ga jednim od najvećih zlotvora 20. stoljeća.
No, ni njegov susjed nije mnogo zaostao. Sovjetskom diktatoru Josifu Visarionoviču Džugašviliju ili Staljinu na dušu se stavlja odgovornost za smaknuće 40 milijuna ljudi. Obzirom da je smatrao da je ''ubojstvo jednoga tragedija, a ubojstvo mnogih statistika'', vjerojatno je umro čiste savjesti. Upola ''bolji'' bio je Adolf Hitler, jer kriv je za smrt ''samo'' 20 milijuna ljudi, dok njegove ideje i danas nose žrtve.
Četvrti na listi dugogodišnji je kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi. Ironije je da su ga na Zapadu slavili kao jednog od vođa demokratske koalicije. Sa 4 milijuna žrtava slijedi ga Vladimir Iljič Uljanov, ili poznatiji Lenjin, revolucionar koji je nasilnim rušenjem stoljećima uspostavljanog carstva ruskih dinastija stvorio komunističko-boljševički režim.
Na šestu poziciju zloglasnih 'Top 10' zasjeo je Japanac Tojo Hideki (3 milijuna žrtava), a iza njega je utemeljitelj Crvenih Khmera Pol Pot (2 milijuna žrtava). Osmi je etiopski marksist Mengitsu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana sa milijun žrtava.
Na posljednje, deseto mjesto liste najvećih masovnih ubojica 20. stoljeća, Bild je uvrstio bivšeg doživotnog predsjednika Jugoslavije, maršala JOSIPA BROZA TITA. Organizator i vođa Narodnooslobodilačkog rata (1941.-1945.), neprikosnoveni vođa SFRJ tijekom 35 godina, priznati vojskovođa i političar, vođa u antifašističkom ratu, zaslužan za smrt samo 1 milijun ljudiI još nešto, što bi trebao shvatiti iz gornjih postova. Nije vjernik svatko tko misli da vjeruje napr. u Krista i radi po svom, izgradi sebi svoj neki model katoličanstva i udri. A takvih je danas najviše, mnogi su se i "izbacili" iz Crkve a da to niti ne kuže! Svatko tko ne slijedi, ili ne pokušava slijediti Kristov nauk, taj se ne može nazvati vjernikom jer je to nemoguće!!
Papir ionako svašta trpi!!!