Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 17:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 04, 2008 17:20 

Pozdrav svima! Ovo je moj prvi post.
Htjela bih potaknuti raspravu o odijevanju vjernika i pri tome ne mislim samo na pravila odijevanja pri ulasku u crkvu nego i u svjetovnom životu.Kako bi se jedna mlada katolkinja trebala odijevati a da je to u skladu s vjerom?Ako je nošenje mini suknju grijeh zašto je dopušteno biti na plaži u kupaćem kostimu?

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 17:39 

:wink: Odijelo ''čini čovjeka'' zbog poruke koju svojim odijevanjem šalje.
Mini suknja nije grijeh i nije ništa loše tamo gdje je to uobičajeno. Postoje podneblja, kulture... i prema tome različiti običaji odijevanja. Sasvim je normalno da su ljudi u Južnoj americi u prašumama polugoli, jer je to tamo uobičajeno.
Zatim postoje različite prilike koje zahtijevaju drugačije oblačenje. Tako ćemo biti drugačije obučeni na stadionu, drugačije na plaži, a drugačije recimo u crkvi. Premda se tu najviše griješi, jer ljudi dolaze obučeni stvarno nepristojno. Ako ću se dotjerati i pripaziti da budem decentno obučen/na kad sam gost recimo predsjednika države, e onda bi barem tako trebao biti obučen u crkvi.
U starini su postojala u kajkavskim krajevima tzv. mešna odjela koja su se noslia samo u crkvu. Dapače, smatralo se da onaj koji nema što ubuči za misu nije dužan ići u crkvu.
Moj zvonar je jedanputa zaboravio da je popodne misa. vidio sam ga na cesti i rekao mu da pripremi za misu. On se počeo ispričavati da ne može u crkvu jer ima na sebi radno odijelo. I nije išao.
Zamislite si naše sv. potvrde i kume i kumove koji kao da su sad sišli s neke MTV pozornice.
Odijevanje je stvar kulture, ukusa i osjećaja za pristojno, primjereno prilikama.

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 18:16 

Ono što sam ja htjela pitati je zašto je ženi zabranjeno da obuče minicu jer to "izaziva"muškarce a nije joj zabranjeno da na plaži šeće u kupaćem kostimu?

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 18:17 

emanuela je napisao/la:
Pozdrav svima! Ovo je moj prvi post.
Htjela bih potaknuti raspravu o odijevanju vjernika i pri tome ne mislim samo na pravila odijevanja pri ulasku u crkvu nego i u svjetovnom životu.Kako bi se jedna mlada katolkinja trebala odijevati a da je to u skladu s vjerom?Ako je nošenje mini suknju grijeh zašto je dopušteno biti na plaži u kupaćem kostimu?

Pa gdje si čula da je nošenje mini suknje grijeh?
Odijevanje ima i praktičnu svrhu, čuva nas od hladnoće i ozljeda.
Što se tiče onog čudorednog ili nečudorednog oblačenja treba se zamisliti kakvu poruku čovjek šalje drugima, svojim odijelom?

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 18:27 

Citat:

sve što radimo a dovodi drugoga u grešnu prigodu je grijeh zar ne?

Vrh

PostPostano: Pon kol 04, 2008 18:42 

emanuela je napisao/la:
Citat:

Nismo mi robovi sklonosti drugih na grijeh.
kad se idemo okupati, moramo imati kostim, nema smisla ići obučen.
Za kratku suknju ti je Angelus sve rekao.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 06:31 

:wink: Ne samo odijevanjem nego i hodom, govorom, općim vladanjem odašilju se određene poruke.
Pomalo je žalosno kada se mora propisivati kako će se netko obući. Svaka zrela osoba bi morala imati u sebi taj osjećaj i svijest što to zapravo želi. Za jednu djevojku npr. da bude lijepa i privlačna a da to nije sirovo nametanje koje se može kojekako iščitati.
Jer, to može završiti i tragično, posebno kada je riječ o djevojčicama koje nisu dovoljno ni svijesne što rade.
Događaj koji je svojevremeno opisan u novinama kao strašam zločin kada je nekoliko pripitih mladića odvuklo u park dvije maloljetne djevojke i silovalo oh uz okrutno fizičko maltretiranje. To je zločin, ali je pitanje bi li se to dogdilo da te djevojčice koje su išle kasno iz kina nisu bile ne samo krajnje izazovno obučene, nego su se i tako ponašale. Kad su privukle pozornost tih pripitih manijaka nastavile su se šaliti jer im je to navodno bio i jedini cilj, međutim sve je završilo tragično.
Očito je po srijedi bila nezrelost tih djevojčica koje su to skupo platile.
U naravi je žene da bude lijepa i da to pokaže i u tome nema nikakvog grijeha, sve ostaje na njezinoj nakani.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 11:10 

emanuela je napisao/la:
Citat:

Tak je pametno moje. Grijeh je: mislju, rjecju, djelom i propustom.
Ak si obukla minicu, dal si se zamislila cemu to, za koga to nosim? Dal si tim postupkom isprovocirala prolaznika, dal taj prolaznik treba okrenuti glavu? O plazi i kojekakvim drangulijama ne bih ovom prilikom.
Sad malo ozbiljnije i poucnije. U Crvi zenska osoba mora imati pokrivalo na glavi, koje, od sesera do najprostije marame. Ruke moraju biti pokrivene do saka, a suknja do gljeznjeva.
Da bi imala slikovit prikaz pogledaj casne sestre, to je uzoriti primjer, a ti bi mogla prakticirati malo blazu verziju.
Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 14:57 
Administrator

kokobill je napisao/la:
U Crvi zenska osoba mora imati pokrivalo na glavi, koje, od sesera do najprostije marame. Ruke moraju biti pokrivene do saka, a suknja do gljeznjeva.

Ovo nije točno, ne postoje takva pravila (pokrivanje glave je bilo propisano u starom ZKK), bitno je da se odijeva dostojanstveno.

angelus je napisao/la:
Dapače, smatralo se da onaj koji nema što ubuči za misu nije dužan ići u crkvu.

To je primjer koliko je važno dostojanstveno se obući, ali je takav običaj pogrešan,
jer ako ta osoba ne ode na nedjeljnu misu čini grijeh. Meni osobno je svejedno što
imam na sebi kad idem na misu (ako mogu obučem se svečanije, ali znao sam biti u situaciji kada to nisam stigao), jedino
pazim da ne sablaznim druge, pa ako npr. imam kratke hlače stanem se u zadnji red ili postrani.

emanuela je napisao/la:
Ako je nošenje mini suknju grijeh zašto je dopušteno biti na plaži u kupaćem kostimu?

Nošenje mini suknje nije grijeh, npr. na plaži, u sportu i drugim praktičnim prilikama.
No, ako je cilj buđenje grešnih požuda, onda time drugoga uvodimo u napast.
Tu ne igra ulogu samo dužina suknje, već općeniti način i cilj odijevanja!

Isto tako što se tiče kupaćeg kostima, nije stvar u tome koliko tkanine imamo na sebi, nego što svojim oblačenjem želimo pobuditi.
Tako je minica često izazovnija od kupaćeg kostima, jer lakše potiče maštu.

Lijepo je izgledati atraktivno, no problem nastaje kada se ta želja za ljepotom zloupotrebljava.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 16:49 

ima ona poslovica Odijelo ne čini čovjeka ali čini čuda

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 17:04 

Giovi je napisao/la:
Ovo nije točno, ne postoje takva pravila (pokrivanje glave je bilo propisano u starom ZKK), bitno je da se odijeva dostojanstveno.

Sta kaze novi zakon, mogu li dobiti link? Hvala.

PS
1. Kor 11
5 Svaka pak žena koja se moli ili prorokuje gologlava sramoti glavu svoju.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 18:28 

Citat:
angelus je napisao/la:
Dapače, smatralo se da onaj koji nema što ubuči za misu nije dužan ići u crkvu.

To je primjer koliko je važno dostojanstveno se obući, ali je takav običaj pogrešan,
jer ako ta osoba ne ode na nedjeljnu misu čini grijeh. Meni osobno je svejedno što
imam na sebi kad idem na misu (ako mogu obučem se svečanije, ali znao sam biti u situaciji kada to nisam stigao), jedino
pazim da ne sablaznim druge, pa ako npr. imam kratke hlače stanem se u zadnji red ili postrani.

:wink: He, he, odmah se prepoznaje mladost. Niti ja se ne sjećam tih vremena, ali moji roditelji da, kada je bilo sirotinje koja osim nekih starih dronjaka nije imala ništa. Sinovi bi čekali očeve da se vrate od rane mise kako bi uzeli njihove cipele ili kaput.
Mi smo nakon rata hodali u školu bosi čim bi svanulo proljeće. One ruske cipele od poluštavljene kože bile su po suhom tvrde ko drvo i gulile su nam noge, a kada je padala kiša onda su se doslovce razmočile tako da je pri svakom koraku voda ulazila i izlazila iz cipela. Učiteljice su nas učile da nije sramota imati pokrpano odijelo, samo da je čisto i uredno. A svećenik je govorio: ako netko ne bi imao u čemu ići u crkvu onda mu to ne bi bio grijeh. Uz današnje karitase, crvene križeve i kontejnere pune odbačene odječe to zvuči nevjerojatno.

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 21:17 

Sa odjevanjem covjek pokazuje tko je...Zavisi kuda idemo i sta obuci...Jer za svaku priliku postoji prikladna odjeca...Zene..koje se odjevaju "sexi",namjerno zele da privuku paznju na sebe...Neki kazu to je samo moda..a i u modi je cesto grijeh..Sada se poceli i muskarci tako oblaciti.,stize konkurencija.....Jedno je vrlo vazno,gdje sta obuci...Dali je to crkva,Radno mjesto...neka zabavna mjesta,feste i slicno.drustvo s obitelji i djecom.kupaliste...(ne mozemo u pidzami otici u more)...Sama mini suknja ne moze biti toliki izazov, ali nasminkana maska zene, trasparentna odjeca...i dodatni detalji,u svakom slucaju cu puno vise privuci..pozornost,pozude....
Danas ,kada polugoli hodamo,u ljetnom vremeno ,mora da znamo da ne smijemo ,takvi nikako u crkvu uci...pogotovo ne pristupiti Sv.pricesti..
Evo jedan moj primjer...prosli tjedan sam bila na hodocascu,i isla sam na brdo,u kratkim hlacama...koje su do koljena,ali je bila majica sa spaga tregerima...Bilo je jako toplo 36°..
Mislila sam doci kuci,i promjeniti majicu i onda otici na sv.misu..medjutim,kasnula sam,i nisam imala vremena to uciniti . U tome trenutku je pocimala sv.misa i ja nisam imala priliku ,da mijenjam majicu..Stojala sam pred crkvom,i svecenik me primjetilo..i rekao mi je da takva ne mogu unutra...Nisam znala sta da ucinim...
propustiti sv.misu..ili..zakasnuti na misu,ili uci u crkvu..Ipak sam odlucila,da ostanem na vratima crkve..na samome zidu,pozadi..Takva nisam mogla poci na sv.pricest....
Ovo pisem,jer mnogi ne znaju..da se polu gol ,ne ulazi u crkvu...
Cesto,prilikom Vjencanja,Krstenja,krizme...zensko osoblje,dolazi...u haljinama ,koje nemaju ledja,nemaju rukave...ramena gola,mozda i minica...dekolte preduboki...
To sigurno nije prikladna odjeca ,za Crkvene Sakramente i feste...
Zato je sigurno potrebno razmisliti ,kuda idemo i kako se obuci...

Vrh

PostPostano: Uto kol 05, 2008 22:17 
Administrator

kokobill je napisao/la:

Citata nema jer više ne postoji ta obaveza, stupanjem na snagu novog Zakonika ukinuo se stari iz 1917.
Ne postoji ni kanonska ni moralna obaveza da žene pokrivaju glavu u Crkvi, no naravno one su slobodne tako činiti kao znak
osobne pobožnosti.

U Pavlovo vrijeme žene su obično pokrivale glavu u javnosti kao što to još i danas čine u nekim srednjoistočnim zemljama, no u ostalim zemljama danas to više nije običaj. U deklaraciji "Inter insigniores" objašnjava se da je ta obaveza bila inspirirana običajima tog vremena i kao takva više nema normativnu vrijednost.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2008 07:30 

Giovi je napisao/la:
kokobill je napisao/la:

Citata nema jer više ne postoji ta obaveza, stupanjem na snagu novog Zakonika ukinuo se stari iz 1917.
Ne postoji ni kanonska ni moralna obaveza da žene pokrivaju glavu u Crkvi, no naravno one su slobodne tako činiti kao znak
osobne pobožnosti.

U Pavlovo vrijeme žene su obično pokrivale glavu u javnosti kao što to još i danas čine u nekim srednjoistočnim zemljama, no u ostalim zemljama danas to više nije običaj. U deklaraciji "Inter insigniores" objašnjava se da je ta obaveza bila inspirirana običajima tog vremena i kao takva više nema normativnu vrijednost.

OK! Dal imas taj novi zakon ili mi reci gdje ga mogu naci. Ako je to istina sto pises, nije ni cudo sto nam mladez, zenski, u Crkvu ulazi s golim pupkom. Cemu to vodi?
Kad god je narodu bilo dozvoljeno da odlucuje sa svojim razumom oduvjek je dolazilo do devijacija, bilo kojeg usmjerenja. Nemoj me pogresno shvatiti, al to ne vodi dobrome.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata