anki je napisao/la:
Čitam neke tekstove (ako imate kakav dobar link slobodno stavite) i našla sam ovaj link
http://www.katolici.org/katekizam.php?a ... idi&id=440
Sad me zbunjuje treća poniznost, odnosno nije mi to baš najjasnije. Piše: "hoću i radije odabirem siromaštvo sa siromašnim Kristom negoli bogatstvo" Da li to znači da jedan katolik (koji želi biti ponizan) ne smije biti bogat?
Evo vraćam se na prvi post jer mislim da je ovo ključno: kad sv. Ignacije piše “radije odabirem siromaštvo” to nikako ne znači da katolici ne smiju biti bogati ili da se ne smiju moliti za bogatstvo, nego samo da bogatstvo (materijalno) nije univerzalna vrijednost, već postoji nešto što je vrednije. Za sv. Ignacija siromaštvo je samo “bolji put do Krista” nego bogatstvo, jer podrazumijeva nenavezanost na materijalna dobra, askezu (odricanje) i slobodu srca.
Mi često u Crkvi molimo da nam Bog „providi i udijeli dovoljno za naš život“, da se „mudro služimo stečenim dobrima“ i sl. Siromaštvo je zapravo zlo, koje ponekad ima svoj uzrok u neodgovornosti u poslu, lijenosti, rasipnosti, a vodi k stalnoj ovisnosti o drugome i k neodgovornosti za svoju obitelj. Zato smijemo moliti Boga za materijalna dobra, ali još više da se njima „mudro služimo“.
Imamo temu na forumu
„Upravljanje novcem za katolike“ (naslov teme je zapravo naslov jedne knjige), i tu ima objašnjenja što to znači „mudro se služiti novcem“. Ima i nekih prijedloga kako steći financijsku slobodu (osobno mislim izvrsnih)…
Kod redovnika je drugačije, tamo je siromaštvo zavjet koji ima za cilj pročišćenje srca i darivanje drugih siromaha.