Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 17:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 03, 2011 23:50 
Administrator

Zamolio bih za više komunikacije na ovoj temi sa obje strane. Niti je sve što se nekome ne sviđa opravdana kritika niti je baš svaka kritika mržnja prema neokatekumenima, tako ne možemo komunicirati.

karmel je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:
(...) Mislim da sama ta liturgija smanjuje našu svijest o Pravoj Prisutnosti (...)

Je li ovako izgledalo?

http://www.youtube.com/watch?v=znESqh_g ... re=related

Tako baš ne izgleda jer je Crkva odredila da se pričest ne može primati sjedeći, već stojeći, kao što je redovito za cijelu Crkvu. Zato mislim da se ne može više govoriti da takav način pričešćivanja smanjuje svijest o Pravoj Prisutnosti.

adrijana je napisao/la:
Tradicija je, između svih ostalih značenja, također i bogatstvo koje je sačuvano u liturgijskim pjesmama. Ne znam kako bi se ljudi koji posebno vole tradiciju snašli s pjesmama kao što su neokatekumenske. Ima li tu rješenja?

Riješenja uvijek ima, naime biskupi su najavili da će sa neokatekumenima razgovarati o vrednovanju tradicionalnog liturgijskog pjevanja, stoga treba najprije pričekati te zaključke.

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 18:26 

Giovi je napisao/la:
Riješenja uvijek ima, naime biskupi su najavili da će sa neokatekumenima razgovarati o vrednovanju tradicionalnog liturgijskog pjevanja, stoga treba najprije pričekati te zaključke.

Možeš li malo objasniti ovo? Otkuda ti ta informacija?

I još nešto...svatko ima pravo da razmišlja svojom glavom, da mu se nešto ne sviđa pa i da kritizira to što mu se ne sviđa...Dekret kojim se definitivno odobrio Statut NP-a je donijet prije skoro 3 godine i mislim da više nekih velikih promjena neće biti koliko god kritika stizalo. Plodovi Puta su jači od svih kritika. Da Duh Sveti to sve ne vodi već odavno bi to bilo proglašeno jednom velikom herezom i sektom.

http://www.camminoneocatecumenale.it/pu ... Dekret.pdf

Nisam htio ništa zlonamjerno na ovoj temi tako da se ispričavam svima koje sam uvrijedio, posebno karmelu :mrgreen:
"Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni."
I Kor 12, 13

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 21:09 

gran senal je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Možeš li malo objasniti ovo? Otkuda ti ta informacija?

Tako je, pa i ja sam pisala o tome prošle godine viewtopic.php?p=14370#p14370
Znači, vrtimo se u krug... :roll:

Ne znam, ali čini mi se da bi vi neokatekumeni možda trebali biti više upućeni u to...

Što piše u Statutu o pjesmama?

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 21:40 

Nisam bio aktivan na forumu prošle godine tako da mi je to promaklo iako sam pročitao temu od početka...

Pa neznam zapravo bih li ja kao neokatekumen trebao biti upućen u to, iskreno ne interesira me previše, jer ako biskup kaže da se ne čine neke stvari više, onda se i ne čine. Mi smo apsolutno u poslušnosti biskupu. Na kraju krajeva Put nemože započeti ako to dijecezanski Biskup ne odobri.

E sad u Statutu...

"Svako Slavlje Riječi, naizmjenično, brižljivo priprema jedna grupa iz zajednice, i kada je to moguće, uz pomoć prezbitera. Grupa izabire čitanja i pjesme, priprema uvode, uređuje dvoranu i liturgijske znakove za slavlje, revno skrbeći za dostojanstvo i ljepotu tih znakova."

-za pjesme u fusnotama..."Na Neokatekumenskom Putu se upotrebljava zbirka pjesama uzetih iz Riječi Božje i kršćanske i hebrejske liturgijske tradicije kojima se podcrtavaju sadržaji različitih etapa i prijelaza."

-za znakove..."Usp. Institutio generalis Missalis Romani, 288." :arrow:

Caput V

De Ecclesiarum Dispositione Et Ornatu
Ad Eucharistiam Celebrandam
I. Principia Generalia

288. Ad Eucharistiam celebrandam, populus Dei plerumque in ecclesiam congregatur vel, ea deficiente aut insufficiente, in alium locum honestum qui tamen sit tanto mysterio dignus. Ecclesiae igitur, aliave loca, ad sacram actionem exsequendam et ad fidelium actuosam participationem obtinendam apta sint. Aedes sacrae insuper et res ad cultum divinum pertinentes vere sint dignae, pulchrae, atque rerum supernarum signa et symbola.

Neka netko prevede :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 21:50 

Nisam bio aktivan na forumu prošle godine tako da mi je to promaklo iako sam pročitao temu od početka...

Nema problema, glavno da si ti sada s nama... Ona moja opaska odnosila se najmanje na tebe.
Citat:
-za pjesme u fusnotama..."Na Neokatekumenskom Putu se upotrebljava zbirka pjesama uzetih iz Riječi Božje i kršćanske i hebrejske liturgijske tradicije kojima se podcrtavaju sadržaji različitih etapa i prijelaza."

Znači, to je jedna posebna Pjesmarica?

Vrh

PostPostano: Pon tra 04, 2011 21:56 

Tako je...postoji pjesmarica Neokatekumenskog Puta iz koje se onda biraju pjesme za Slavlja, isto tako i za Euharistiju.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 08:58 
Administrator

-za znakove..."Usp. Institutio generalis Missalis Romani, 288." :arrow:

Caput V
(...)

Neka netko prevede :mrgreen:

"GLAVA V.
RASPORED I URES CRKVENOGA PROSTORA ZA SLAVLJENJE EUHARISTIJE

I. OPĆA NAČELA

288. Za slavljenje euharistije Božji se narod većinom okuplja u crkvi ili, ako nje nema ili nije dovoljno velika, na drugome doličnome mjestu koje je dostojno tolikoga otajstva. Crkve ili druga mjesta neka budu zato prikladni za vršenje svetoga čina i za djelatno sudjelovanje vjernika. Uz to neka sveta zdanja i bogoštovni predmeti budu uistinu dostojni i lijepi, kao znakovi i simboli viših stvarnosti. Radi toga Crkva neprekidno traži od raznih umjetnosti njihovu plemenitu uslugu te priznaje umjetnički izraz svih naroda i krajeva. Štoviše, kao što nastoji sačuvati umjetnička djela i blaga što su nam ih minula stoljeća namrla te ih, prema potrebi, prilagoditi novim zahtjevima, tako se trudi promicati nova ostvarenja koja odgovaraju duhu svakoga pojedinoga vremena. Zato pri povjeravanju posla umjetniku, kao i pri odabiranju umjetničkih djela za crkvu, treba težiti za pravom umjetničkom vrsnoćom koja će hraniti vjeru i pobožnost i biti u skladu s pravim značenjem i svrhom kojoj služe."

http://www.scribd.com/doc/36396308/Op%C ... isala-2004

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 09:45 

Prvo bih pohvalio Giovia koji je glas razuma na ovom forumu i usmjerava nas prema kršćanskom bratoljublju. Ja sam svoje mišljenje o NKP iznio i stojim iza toga jer imam iskustvo dijaloga sa katehistima i bivšim članovima NKP. Mislim da je veliki problem uspostave dijaloga između NKP i ostalih katolika nedovoljno znanje i fanatični pristup učenju kateheza većine laika unutar NKP. Nedavno sam razgovarao sa jednim biskupom koji je dio NKP o ovom problemu i zaista me je prihvatio kao čovjeka koji prije svega to govori iz ljubavi prema Kristu i da u konačnici plod evangelizacije bude obilatiji nego sada. Još bih napomenuo da me je silno ražalostilo povezivanje sa sotonskim portalom od strane jednog forumaša.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 12:08 

Hvala Giovi, baš mi je drago da si to postavio, mnogo važnih stvari za Put se dotiče ovaj dio. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 12:35 

karmel je napisao/la:
Prvo bih pohvalio Giovia koji je glas razuma na ovom forumu i usmjerava nas prema kršćanskom bratoljublju. Ja sam svoje mišljenje o NKP iznio i stojim iza toga jer imam iskustvo dijaloga sa katehistima i bivšim članovima NKP. Mislim da je veliki problem uspostave dijaloga između NKP i ostalih katolika nedovoljno znanje i fanatični pristup učenju kateheza većine laika unutar NKP.

Znanje je dobro i poželjno, potrebno, ali i opasno ako nas dovede u situaciju da blokira put ka Duhu Svetome i suradnji sa njime, „za kojega ne znate od kud dolazi, ni kamo ide“, nema pisanog pravila, samo osobna suradnja sa njime, dopuštanje da vas vodi…kaže jedan forumaš i apsolutno se slažem sa njime...mislim da to nije tako veliki problem kako ti kažeš, više predrasude koje su se stvorile tijekom vremena, te iskustva bivših članova Puta koji su to sve malo izvrnuli koliko sam ja upućen.
Imaš pravo na svoje mišljenje i nitko ti ga nije osporavao, ja sam ti već pokušao naglasiti što je mene zasmetalo kod tvog upisa...nadam se normalnoj komunikaciji na ovoj temi ubuduće, Giovi nam može biti primjer :)

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 13:12 

karmel je napisao/la:
Prvo bih pohvalio Giovia koji je glas razuma na ovom forumu i usmjerava nas prema kršćanskom bratoljublju. Ja sam svoje mišljenje o NKP iznio i stojim iza toga jer imam iskustvo dijaloga sa katehistima i bivšim članovima NKP. Mislim da je veliki problem uspostave dijaloga između NKP i ostalih katolika nedovoljno znanje i fanatični pristup učenju kateheza većine laika unutar NKP.

Znanje je dobro i poželjno, potrebno, ali i opasno ako nas dovede u situaciju da blokira put ka Duhu Svetome i suradnji sa njime, „za kojega ne znate od kud dolazi, ni kamo ide“, nema pisanog pravila, samo osobna suradnja sa njime, dopuštanje da vas vodi…kaže jedan forumaš i apsolutno se slažem sa njime...mislim da to nije tako veliki problem kako ti kažeš, više predrasude koje su se stvorile tijekom vremena, te iskustva bivših članova Puta koji su to sve malo izvrnuli koliko sam ja upućen.
Imaš pravo na svoje mišljenje i nitko ti ga nije osporavao, ja sam ti već pokušao naglasiti što je mene zasmetalo kod tvog upisa...nadam se normalnoj komunikaciji na ovoj temi ubuduće, Giovi nam može biti primjer :)

Ja sam uvijek za dijalog i nije mi jasno zašto se izraz drugačijeg mišljenja smatra mržnjom tj. animozitetom da zvuči prihvatljivije. Kakvo je to vođenje Duha Svetoga ako se Kikove kateheze uče fanatično napamet? Kakva je to providnost ako je proračun zaklade za evangelizaciju NKP prošle godine iznosio oko 120 milijuna eura? Nemoj me krivo shvatiti ali Duh Sveti vodi cijelu Crkvu a ne samo NKP. Učenje je itekako potrebno jer vi evangelizirate u ime Crkve.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 13:57 

Citat:
Nemoj me krivo shvatiti ali Duh Sveti vodi cijelu Crkvu a ne samo NKP. Učenje je itekako potrebno jer vi evangelizirate u ime Crkve.

S ovim se slažem potpuno! Neosi, kako ih volim zvati, su dobar primjer kako se treba živjeti vjerski život. Prije sam bio skeptičan prema njima, ali proučavajući crkvene oce i liturgiju prve Crkve, dosta toga pozitivnog sam otkrio kod njih, doista, vraćaju se na počelo. Odlučio sam pobliže upoznati Nkp, preko više prijatelja, čak sam i odlučio otići na Euharistiju da više se uvjerim sam u sve te glasine o njima. Još nisam, ali jedne subote ću otići.

Smeta mi taj elitizam, kao kod karizmatskih zajednica i ostalih inih zajednica.
Nkp je samo jedan od mnogih puteva od Crkve koju Duh sveti vodi od početku, On ju je ovakvu želio. Ali nije cilj napraviti od katoličke Crkve jadan veliki NKP. Sigurno, potrebna nam je cjelokupna duhovna obnova, s toga kada svi evangeliziramo ne zovemo ljude u NKP, Marijinu legiju, Framu, Krv Kristovu, nego zovemo ih k Isusu i Majci Crkvi, zovemo ih da budu spašeni, mislim da im ne smijemo nametati svoje putove, poštovati slobodu pojedinca da se sam odluči kojim će putem hoditi do Krista, do spasenja u Crkvi. Trebamo učiti jedni od drugih!

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 16:10 

Defton, jako dobar post, apsolutno se slažem sa tobom. Trebamo učiti jedni od drugih u poniznosti prije svega.
@karmel :lol:

Što da ti odgovorim na tvoj post? U najmanju ruku smiješno. A o novcima bi isto bi bilo smiješno govoriti i to ne samo Puta, nego Crkve uopće. I sad prvi put uopće čujem za tu zakladu. Ne brini se za providnost. Daj nam podatak koliki je proračun Crkve u Hrvata? Pogledaj zgradu HBK, ili što sam ja čuo od nekih slavonaca kako tamo župe funkcioniraju. Nije za internet uopće. Pozivanje na novac ti i ne stoji baš.

http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/dokum ... statut.pdf

Evo ga Statut pa pogledaj kako stvari funkcioniraju što se tiče katehista. Pa i kažem da je znanje potrebno, ali nije to sve.
To se odnosi na sve članove Puta , pa i na katehiste. I ostala braća sudjeluju u katehizaciji svojim osobnim iskustvima koje su ponekad ili većinom jača i od svog znanja ovog svijeta, ali ne na katehezama. Konkretne stvari koje Bog čini u životima ljudi. Također se osjeti i iskrenost koja je u današnjem vremenu dosta upitna. Katehisti imaju Usmjerenja za ekipu katehista koje su priznate od pape i to su im smjernice prema kojima katehiziraju, daleko od toga da fanatično uče napamet. Uče da to mogu predstaviti dostojno. Učenje je kod katehista itekako potrebno jer evangeliziraju u ime cijele Crkve i sam kažeš. Također nemože netko biti katehist bez poznavanja Biblije, crkvenih Otaca i teologije, s posebnim naglaskom na dokumente crkvenog Učiteljstva. Dakle, znanje+osobna iskustva i pogledaj koliko zajednica u svijetu 8)

I uopće te ne shvaćam krivo kada kažeš da Duh Sveti vodi cijelu Crkvu, dapače, slažem se apsolutno.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 19:46 

Defton, jako dobar post, apsolutno se slažem sa tobom. Trebamo učiti jedni od drugih u poniznosti prije svega.
@karmel :lol:

Što da ti odgovorim na tvoj post? U najmanju ruku smiješno. A o novcima bi isto bi bilo smiješno govoriti i to ne samo Puta, nego Crkve uopće. I sad prvi put uopće čujem za tu zakladu. Ne brini se za providnost. Daj nam podatak koliki je proračun Crkve u Hrvata? Pogledaj zgradu HBK, ili što sam ja čuo od nekih slavonaca kako tamo župe funkcioniraju. Nije za internet uopće. Pozivanje na novac ti i ne stoji baš.

http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/dokum ... statut.pdf

Evo ga Statut pa pogledaj kako stvari funkcioniraju što se tiče katehista. Pa i kažem da je znanje potrebno, ali nije to sve.
To se odnosi na sve članove Puta , pa i na katehiste. I ostala braća sudjeluju u katehizaciji svojim osobnim iskustvima koje su ponekad ili većinom jača i od svog znanja ovog svijeta, ali ne na katehezama. Konkretne stvari koje Bog čini u životima ljudi. Također se osjeti i iskrenost koja je u današnjem vremenu dosta upitna. Katehisti imaju Usmjerenja za ekipu katehista koje su priznate od pape i to su im smjernice prema kojima katehiziraju, daleko od toga da fanatično uče napamet. Uče da to mogu predstaviti dostojno. Učenje je kod katehista itekako potrebno jer evangeliziraju u ime cijele Crkve i sam kažeš. Također nemože netko biti katehist bez poznavanja Biblije, crkvenih Otaca i teologije, s posebnim naglaskom na dokumente crkvenog Učiteljstva. Dakle, znanje+osobna iskustva i pogledaj koliko zajednica u svijetu 8)

I uopće te ne shvaćam krivo kada kažeš da Duh Sveti vodi cijelu Crkvu, dapače, slažem se apsolutno.

(una) Gran Senal :lol:
Malo sam pretjerao u svojim postovima a posebno u posljednjem.

Stvarno nemam ništa protiv NKP ali čitajući ove moje postove ispada da imam. :(

Drago mi je zbog tebe ako ti je NKP pomogao u životu i znam da je pomogao mnogima ali isto tako ne smijemo zatvarati oči pred problemima koji postoje u NKP.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2011 22:07 

Za neke postoje veliki problemi, za neke je to malo "čudno", za neke sekta, za neke protestantski zbor, za neke fanatici, za neke Jehovi, za neke "subotari", a za neke je to ono što su tražili cijeli život i u čemu su našli smisao. Zato i ima u Crkvi cijelo bogatstvo karizmatskih pokreta tako da svatko može pronaći ono što zbilja traži cijeli život. Neki smisao i ispunjenje. Dok uvijek ima i onih kojima je nedjeljna Sv.Misa sasvim dovoljna i ne treba ima više ništa što se tiče Crkve.
Nitko nikoga sva sreća ne prisiljava i svatko je slobodan "živjeti" vjeru kako hoće.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata