Barnaba je napisao/la:

Ja bih upozorio sve da pri pisanju ne koriste boje i tako saraju postove jer se time postize isti efekt kao kad se pise velikim slovima, dakle radi se o vikanju.
Iznimno, admin i moderatori crvenom bojom pisu upozorenja i obavijesti.Hvala na razumijevanju.
Ispricavam se svima, htio sam biti jasan i izrazajan, nisam htio vikati.

arsen je napisao/la:
1. Mislim da malo previse brines o drugima i probleme zahvacas doslovno na nivou cijelog planeta.
Isti se rijesavaju na nivu odredjene kulture i uvjeta zivota.
''Misli globalno, djeluj lokalno!''

Ali bez sale, dobar dio godine nisam u HR, vec drugdje po Europi.
Zajednice politicki agresivnih fundamentalnih muslimanima su na samo par sati voznje od Zagreba.
Ako mislis da se nasi potomci nece nikada sa time susresti u HR, ne gledas dovoljno daleko unaprijed.
Ako mislis da o tome treba razmisljati tek kada postane problem, grdno se varas. Tada je kasno.
arsen je napisao/la:
Lijepo si napisao da su neki ucinili iskorak, odrekli se svoga u ime nekog viseg i zajednickog i onda upali u moralni relativizam. Pouka je, ne odricati se svoga i unutar toga traziti dijalog.
Ne trazim od nikoga da se odrekne svoje religije ili prestane vjerovati u Boga.
Velika Britanija i Nizozemska su dijelile tvoj stav, pa im je odjednom bilo prekasno: Sa priljevom imigranata
u samo nekoliko godina, bili su prisiljeni tretirati fundamentalni Islam kao i autohtone religije i dati im jednaka
prava. Posljedica toga su Sharia sudovi u Europskim zemljama. Multi-kulturalizam (postivanje svih kultura, ma
kakve god bile) je
najgori moralni i zakonski relativizam.
Zamisli hipotetsku buducnost u kojoj se u HR desava isto sto i u ovim zemljama i sa tom idejom opet procitaj
moj prijedlog o ''trendu''. Ovo je sve samo teoretski, ali imajmo otvoren um, jer nije ni nemoguce.
arsen je napisao/la:
2. Mi uglavnom nemamo problema s definiranjem pojmova, ali ti imas. Postavljas termine:
- Cinjenica, Razum, Dobrostanje
Zar Biblija nije cinjenica? Koje su to cinjenice koje se moraju uzimati u obzir? Zar nije vjera kao fenomen (s bilo kojeg aspekta) zapravo cinjenica. Oko razuma i katolika bismo mogli raspravljati, ali ne vjerujem da katolici imaju bitnije drugaciju kolicinu razuma od bilo koga drugog. Tek je dobrostanje problematicno. Tu necu nista niti napisati. Mozda skupim izreke po internetu pa ih prilijepim u stvaralcki kutak.
Cinjenica je da u knjigama pisu odredjene stvari, cinjenica je da ljudi u njih vjeruju, cinjenica je da religije postoje...
Ali to ne cini same predmete vjere cinjenicom. Postojanje Abrahamovog Boga i Brahmana (i njihove volje) nije cinjenica.
Razum svak posjeduje, ali ga ne koristi na isti nacin. Od koje predpostavke kreces je vrlo bitno:
- Ako predpostavljas (kao krscani u srednjem vijeku) da heretik moze svojim rijecima osuditi, ne samo sebe, nego i
svakoga sa kime dodje u kontakt na vjecno prokletstvo, razumno je ubiti ga.
- Ako predpostavljas (kao hare-krishna) da si u posjedu jedinog nacina da prekines vjecnu reinkarnaciju i patnju,
razumno je odbaciti sve sto imas i ponavljati ime Krishne do smrti.
- Ako predpostavljas da dusa ulazi u embrijo u trenutku u kojem spermij ulazi u jajnu stanicu (i da je od tada
zigota punopravna osoba), razumno je braniti pobacaj jer bi se u tom slucaju radilo o ubojstvu.
- Ako predpostavljas da tvoj gospodar i stvortelj (Allah) trazi smaknuce onih koji se odreknu vjere,
i ako kaze da zene imaju ''drugacija'' (niza!) prava od muskaraca, razumno je slijediti sve sto kaze.
Katolici danas su jedni od najrazumnijih vjernika jer dogme Katolicke Crkve nisu tako ekstremisticke,
nego su najvecim dijelom u skladu sa saznanjima zapadne civilizacije (uz par malih iznimki po meni).
Dobrostanje jeste malo fleksibilan pojam, ali uvijek opisuje:
Pozitivno psihicko i zdravstveno stanje svjesnog bica ili zajednice.
Pojam je suprotan patnji ili patologiji svjesnih bica ili zajednica.
Pojam se moze mijenjati ovisno koga ukljucujes u ''zajednicu'',
ali vec sam rekao da bi to u idealnom slucaju bio cijeli svijet.
Mozemo raspraviti o tome, jer zasluzuje paznju, ako te volja.